"Om inte ett så rikt land som Sverige kan klara att ta emot människor i nöd vilka ska klara det då?"Helle Klein, chefredaktör.

"Och så fast jobb – gött"Martin Hernström, verkstadsarbetare på IMI Hydronic Engineering i Annelund.

GS: Vi är nöjda med lönenivån

GS ordföranden Per-Olof Sjöö är nöjd med lönenivån på det nytecknade avtalet. – Synd att vi inte kom längre när det gäller de allmänna villkoren, säger han.

För GS-medlemmarna innebär det nya avtalet ungefär 675 kronor mer i månaden, beroende på avtalsområde. Totalt berörs 35 000 medlemmar.

– Jag är nöjd med sammanhållningen inom Facken inom industrin. Vi gick in tillsammans och går ut tillsammans. Och vi har tecknat ett avtal som innebär reallöneökningar för medlemmarna, säger Per-Olof Sjöö.

Nivån, 3 procent på 14 månader, är det näst bästa löneavtal Facken inom industrin tecknat sedan samarbetets tillkomst 1997. Endast 2007 var nivån högre.

Den korta avtalslängden innebär att många av de allmänna villkorskraven föll utanför uppgörelsen.

– Det är synd att de frågorna kommer i skymundan. Men vi bildar arbetsgrupper som ska titta på rehabilitering och företagshälsovård. Och så fortsätter vi att försöka hitta lösningar på korttidsarbete det vi brukar kalla en form av permitteringslönesystem, säger Per-Olof Sjöö.

För civil- och förpackningsavtalen har GS och GFF träffat avtalsspecifika överenskommelser om facklig introduktion och utbildning för fackliga bolagsstyrelserepresentanter. Tillsammans med TMF ska GS tillsätta en arbetsgrupp som ska se över hur den lokala lönebildningen fungerar.

Även arbetsgivarnas allmänna krav faller utanför avtalet. En fråga som enligt fackförbunden länge blockerade förhandlingarna var kravet om mer flexibla arbetstider.

– Där har vi gått i försvar. Vi har tagit kampen emot det kravet och vi klarade den, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Han är lättad över att tolv dagars avtalslöst tillstånd nu är till ända.

– Det har varit en lång och utdragen process och vi har stått på konfliktens rand. Det känns skönt att vi har klarat det utan konflikt. Dessutom har industriavtalet och sammanhållningen mellan förbunden stärkts.

Marie Edholm, Marcus Derland

Läs mer från Dagens Arbete:

Avtal 2016

Foto: Mats Andersson/TT

"Tunga frågor ska baxas igenom"

Pappers kommer att driva arbetstidsfrågor, inhyrning och pension som tunga frågor i avtalsrörelsen, men vill inte ännu avslöja sina lönekrav. Läs Göran Widerbergs intervju med ordföranden Matts Jutterström.

avtalsrad

Fem röster inför nya avtalet

IF Metalls avtalsrådLönen förstås - men också starka önskemål om att minska stressen, om att det blir verkstad av jämlikhetsfrågan och om kompetensutveckling. DA frågade deltagare på IF Metalls avtalsråd om viktigaste avtalsfrågan.

260 motioner på avtalsrådet

IF Metalls avtalsråd ska i två dagar behandla 260 motioner. Det handlar om allt från nyindustrialisering till omplaceringsersättning - men också om att ansa det fackliga språket.

Lär dig tala avtalssvenska

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra. Från a till ö.

Facken inom industrin lade fram sina avtalskrav i dag. Från vänster: Anders Ferbe, IF Metall, Per-Olof Sjöö GS, Hans-Olof Nilsson Livs, Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder Unionen. Foto: TT

Industrifacken vill sitta still i båten

AnalysLO-samordningen är bruten, men industrifacken vill inte ändra ett vinnande koncept - deras avtal ska vara styrande liksom tidigare år. Nu återstår att se om industrinormen fortfarande gäller, skriver DA:s Marie Edholm.

Industrin nobbar fackens lönekrav

Industrins och handelns arbetsgivare tycker att fackens lönekrav är alldeles för höga, men de är oeniga när det gäller frysta ingångslöner. Teknikföretagen vill i stället ha utökade yrkesintroduktionsavtal.

1

Kravet: 2,8 procent

De fem förbunden i Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneförhöjning, minst 450 kronor i månaden, och vill ha ettårsavtal. Förbunden vill också satsa mer på deltidspension, jämställdhet och psykosocial arbetsmiljö.

3
Den svenska avtalsrörelsen kan påverkas av finansiell oro i Kina, europeiska centralbankens stimulanser och en uppåtgående trend i Usa. Foto: TT

Tio hot mot din löneökning

Kris i Europa, sifferlösa avtal här hemma – kan man verkligen vara säker på att få mer i plånboken? DA listar tio hot mot din löneökning, på kort och lång sikt.

1
Avtal, LO

Nu startar avtalsrörelsen

ANALYSI dag samlas IF Metallombud i Stockholm för att börja slipa på argumenten inför ett nytt avtal. DA:s Harald Gatu skriver att det kommer att detta kommer att bli en seg dragkamp om hur man tolkar en svajig världsekonomi och noll-inflation.

2
allokem-drag

AD-dom ger plastarbetare mer ledigt

På golvetArbetsdomstolen gav facket rätt om rätten till sex dagars arbetstidsförkortning för nya företag inom allokemiska avtalet. På Nimbus Boats ångrar en del att de en gång valde pengar i stället för tre extra dagar. Å andra sidan går företaget nu som tåget.

Pappers avtal 2016

Pappers lönekonferens

Här finslipas avtalskraven

AVTAL 2016Pappers har vaskat fram vilka krav som viktigast i avtalsrörelsen. Men om medlemmarna får bestämma är det en fråga som överglänser alla andra: Arbetstidskontot.

1

”Vi vill ha kvar tre-valet på kontot”

Rör inte ATK:n! Dan Karlsson på Rottneros och Marco Vujic på Smurfit Kappa i Timsfors är helt överens.

”Vi kanske ska lägga krutet på annat än ATK:n”

Bemanningsfrågan, skärpta avtalsskrivningar och tidigare pension. Det är kraven som kommer högst på Martin Nymans lista.

1

”Arbetsgivarna testar avtalen lite för mycket”

RÖSTER OM AVTALSKRAVENLön, bemanning och ATK:n står i centrum på Billerud Korsnäs Gävle.

gravid

”Jag är trött på att bli trampad på”

När Anna inte kunde dölja graviditeten längre förlorade hon sitt jobb på bemanningsföretaget.

1

Det nya arbetslivet

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och Bemanningsföretagens direktör Henrik Bäckström ingår i förhandlingsdelegationerna som möts inom kort. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dags för nytt avtal för inhyrda

InhyrningBemanningsfrågan är en av industrins mest eldfängda frågor. Om några veckor möts parterna för att förhandla om ett nytt avtal, det nuvarande går ut den sista april.

6

Här är LO-fackens krav

Facken kräver höjd garantilön, stopp för vikariat samt lön för all tid som den anställde är tillgänglig. Motparten önskar fler anställningsformer i bemanningsavtalet.

6

Förhandlingarna kan börja

Nytt avtalI dag möttes fack och arbetsgivare för att växla krav. Det är dags att mangla villkoren för bemanningsanställda.

1
Kommunals ordförande Annelie Nordström, Susanna Gideonsson, ordförande för Handels och Anders Ferbe, IF Metall. Foto: TT NYHETSBYRÅN

LO-förbunden sluter fred om lönebildningen

AvtalsrörelsenIndustrin ska gå först i avtalsrörelserna och lönerna ska bli mer jämlika. Gapet mellan kvinnor och män ska minska.

Klart med nytt bemanningsavtal

En dag före utsatt tid har parterna kommit överens. Frågan om ersättning under tillgänglig tid lyftes ut till en arbetsgrupp.

Ett tyskt vedträ i den svenska avtalsbrasan

AnalysNoll – eller 5,5 procent. Två vedträn som slängs in i den avtalsbrasa som ännu inte riktigt tänts.

Oro när sifferlösa avtal ökar

Avtal 20132015 kommer det att finnas 900 000 anställda som jobbar under sifferlösa avtal, alltså centrala avtal som inte säger något om hur mycket lönen ska höjas. Stämmer prognosen kan det leda till problem inom industrin, sa IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä på ett SNS-seminarium i dag.

Illustration: JENNY LUCANDER

Lång natts färd mot nytt avtal

NattmanglingIs i magen, utnötningskrig och bäst sittfläsk vinner. Så brukar 
det låta när nya kollektivavtal ska tecknas. 
I år krävdes två sömnlösa nätter innan 
industrin satte märket i avtalsrörelsen. Men varför skrivs avtal på nätterna? 
Dagens Arbete trängde djupare in 
i nattmanglingens psykologi.

Nytt tidningsavtal klart

Avtal 2013Förhandlingarna om tidningsavtalet är klara. Arbetsgivarna fick igenom små förändringar för arbetstiderna och GS fick en reglering som ska förhindra delade arbetspass. Men något nytt steg för minimilöner blev det inte.

Slutförhandling om tidningsavtalet

avtal 2013Den sista april går avtalet för 2 300 tidningstryckare ut. Fackförbundet GS och Almega Medieföretagen slutförhandlar i dag. Det handlar om en ny minimilön och mer varierad arbetstid.

Transportstrejk inleds i dag

Klockan 12 idag gick Transport ut i strejk. En strejk som kommer att slå hårt mot svensk industri. Arbetsgivarna har svarat med varsla ett stort antal lastbilschaufförer om lockout från och med torsdag.

IF Metall stödjer Kommunal

I ett uttalande från IF Metalls alla avdelningsordförande uttrycks förbundets ”starka stöd för Kommunal i kampen för arbetsvillkor och löner i enlighet med LO-samordningen”.

Från vänster: Emilia Nydén, Mats Waldner och Kjell Mattsson.

Frövi-röster om avtalet

PappersPappers nya löneavtal får både ris och ros på Billerud/Korsnäs i Frövi. – Det var synd att vi inte fick fler timmar på arbetstidskontot, säger Emelia Nydén, 26 år, truckförare på utlastningen.

”Den stora vinsten syns inte i avtalet”

PAPPERSLöneökningarna klarar reallönerna, men den stora vinsten ligger i att vi stoppade arbetsgivarnas krav på mer flexibilitet i avtalet, menar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Pappers pausar förhandlingarna

Avtal 2013Pappers stora delegation har i dag diskuterat ett nytt bud från arbetsgivarna. – Det går sakta men säkert framåt, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

GS får insyn över löner i skogen

Avtal 2013Under torsdagen blev även skogsavtalet klart. GS och SLA har kommit överens om att facket ska få bättre insyn över vilka löner som betalas ut. – Det bidrar till att vi kan få ordning och reda i skogen, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Foto: REBECKA UHLIN

”Den rörigaste avtalsrörelsen på länge”

Den rörigaste avtalsrörelsen på länge. Så betecknar IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe den gångna avtalsrörelsen. Här förklarar han när man måste göra eftergifter till arbetsgivarna och hur strejkkassan används i varje avtalsrörelse.

Nya delpensionen – så funkar den

Avtal 2013Med delpension ska äldre kunna orka jobba till 65-årsdagen. Samtidigt ska yngre få en chans att få jobb.

Foto: REBECKA UHLIN

Avtal klart – 6,8 procent på 3 år

Ett nytt avtal är klart. Avtalet är värt 6,8 procent på 36 månader plus utfyllnad i föräldraförsäkringen.

Nytt bud lämnades i morse

Avtal 2013Parterna inom industrin har i dag på morgonen fått ett nytt avtalsförslag. Klockan 10 skulle parternas svar ha lämnats till de opartiska ordförandena – men svaret dröjer.

’’Vi landade ganska fort i ett nej’’

För låga löneökningar. Inget föräldratillägg i avtalsförsäkringarna. Det var skäl nog för IF Metall att säga nej till slutbudet.

Slutbud lämnas i kväll

Avtal 2013Parterna inom industrin har fått slutbudet från de opartiska ordförandena. Svar ska lämnas klockan 23.

Pappers förlänger sitt avtal

Avtal 2013Pappers har fått en förfrågan från motparten Industriarbetsgivarna om att förlänga gällande avtal i sju dagar. – Vi kommer att svara de närmaste dagarna, säger Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström.

Svårt tro på avtalsmirakel i påsk

ANALYSFörhandlingsdelegationerna skickas hem och konfliktorganisationen vässas. Från och med annandagen råder avtalslöst tillstånd och parterna är fria att varsla om stridsåtgärder. Det är dödläge i uppståndelsens tid.

GS och SLA avbryter förhandlingar

GS och SLA avbröt förhandlingarna om skogsavtalet i dag. De återupptas igen efter påsk. Skogsavtalet kommer därmed inte att ingå i den slutliga hemställan från opo.

Pappers förhandlar igen

I dag fortsätter Pappers att förhandla med motparten Industriarbetsgivarna. – Det är bemanningsfrågan som står på dagordningen, säger förbundets ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Avtalsfinalen är fördröjd

ANALYSVälkommen till avtalsrörelsens sista och avgörande slutspelsvecka. Nu är det spel på många planer. Minst tre. Och finalen är fördröjd.

IF Metall: ”Vi kände inte till Elektrikernas strejkvarsel”

Igår varslade Elektrikerförbundet om stridsåtgärder vid arbetsplatser där IF Metall har avtal med Teknikföretagen. Men IF Metall fick inget veta. – Jag blev oerhört överraskad när jag fick höra av opo att elektrikerna hade varslat, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Lägsta lönerna är avtalsrörelsens knäckfråga

DA ANALYSInte många går på dem. Inte många har dem en längre tid. Men de är avtalsrörelsens stora knäckfråga: avtalens lägsta löner.

Även Pappers säger nej

Avtal 2013I lördags tackade IF Metall och de andra inom FI nej till arbetsgivarnas bud på sex procent över tre år. I dag får Pappers motpart samma svar. – Det är alldeles för låg nivå, säger förbundets avtalsombudsman Matts Jutterström.

’’Ordning och reda kräver insyn’’

Avtal 2013Fackförbundet GS kräver rätt att få insyn över löner och villkor även för skogsarbetare som inte är med i facket. Förhandlingarna går trögt, då arbetsgivarna ställer motkrav som facket inte vill gå med på.

Byggkonflikten skjuts upp

Det blir ingen strejk bland byggnadsarbetarna i morgon. Stridsåtgärderna skjuts upp två veckor, bland annat för att invänta industrins överenskommelse om löneutrymme.

En svettig vecka väntar opo

DA ANALYS Sex procent på tre år inklusive avsättning till delpension gör ingen glad. Mer än arbetsgivarna. De opartiska ordförandena har en svettig vecka framför sig om allt ska kunna lösas till nästa helg.

Foto: REBECKA UHLIN

"Den viktigaste frågan är arbetstiderna"

Avtalsupploppet är snart här. Vi har frågat åtta medlemmar: Vilken är den viktigaste frågan för dig i avtalsrörelsen?

Parterna ska svara på bud på lördag

På torsdagen fick fack och arbetsgivare inom industrin bud på ett nytt avtal. Parternas svar ska lämnas på lördag klockan 13.

Hämta mer