”Vad ska man tycka om ett armband som kan övervaka dig men också förebygga förslitning?”Krönika, Darja Isaksson.

”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet”Helle Klein, chefredaktör.

Efter ett år som inhyrd blev Kristian Demir anställd av ABB – till lägre lön. Foto: ALEXANDER DONKA

Så fick klubben koll på inhyrningen

Bemanningsföretag och beordrad övertid är svåra frågor för fackklubbarna. Men på ABB Robotics har klubben satt ner foten. Möt fackordföranden som tar emot inhyrda med öppna armar och lyckats lösa övertidsfrågorna.

Så löstes övertiden på ABB Robotics

 • På Robotics jobbar förmiddagsskiftet 05:42–14:06 måndag till fredag.
 • Eftermiddagsskiftet jobbar 13:54–23:18 måndag till torsdag.
 • Personalen växlar och jobbar antingen förmiddag eller eftermiddag en vecka i taget.
 • Enligt det lokala avtalet är det alltid förmiddagsskiftet som jobbar över på lördagar. Då vet personalen vilken dag som övertid kan bli aktuell.
 • Dessutom slipper eftermiddagsskiftet som är lediga på fredagar komma in på lördagar.

Tvist om arbetstiden

 • Övertiden har under flera år varit en viktig fråga för medlemmar som jobbar i line-produktion.
 • Medlemmar som inte hittat barnvakt eller velat närvara vid begravningar har fått skriftliga varningar om de vägrat övertid.
 • IF Metalls förbundsledning har fått hård intern kritik för de gemensamma kommentarerna till Teknikavtalet. Där anges att arbetstagaren är skyldig att arbeta övertid då arbetsgivaren anser att det är nödvändigt.
 • I den pågående avtalsrörelsen ställer IF Metall krav på att medlemmarna ska få mer inflytande över arbetstiden och rätten till sin fritid. Enligt Tomas With, ombudsman på förbundskontoret, är kravet formulerat som en uppskärpning av arbetsgivarens användande av övertiden.

På ABB Robotics i Västerås bygger robotar robotar vid löpande band. Men bara på ett fåtal stationer. De konstgjorda montörerna står sig fortfarande slätt mot mänskliga händer.

Nästan av hälften av arbetsstyrkan på nästan 400 personer är inhyrda.

När finanskrisen var över exploderade orderingången. Den bantade personalstyrkan fick kämpa hårt för att klara leveranserna av industrirobotar. ABB:s strategi var att öka andelen inhyrda.

– Vi har en bemanningsbransch som företaget använder. De kommer inte att sluta. Vi måste anpassa oss och ta emot de inhyrda. De är våra kompisar, säger Jonas Åkesson, IF Metalls gruppordförande på ABB Robotics.

Och Jonas Åkesson och hans gruppstyrelse har lyckats bättre än de flesta. På Robotics är 95 procent av de bemanningsanställda med i facket. Vägen till framgång är att bemöta inhyrda som alla andra.

– Men det här är ingen ’one man show’, vi i styrelsen gör allt tillsammans.

Efter att ABB brutit mot medbestämmandelagen fick Jonas Åkesson förhandlingsläge att skriva in i det lokala avtalet att IF Metall tar emot och introducerar alla nya. Då passar han på att undra om de är med i facket. Alla får frågan och erbjuds medlemskap.

– Det gäller att ta kommando och behålla initiativet.

Fackexpeditionen ligger strategiskt vid matsalen – det är lätt för alla anställda att komma till IF Metall.

– Och jag lägger en stor del av arbetsdagen på att gå runt och prata med folk. Skapa förtroende.

Ytterligare en strategi är att fackstyrelsen ska bestå av både män och kvinnor.

– I en del frågor kan det vara lättare att prata med representant av samma kön.

Under åren har Robotgruppen fått skäll för att man inte lagt mer kraft på visstidsanställningar i stället för bemanningsföretag. Också den egna verkstadsklubben uttryckte missnöje.

– Ett av motargumenten är lönerna. Bemanningsanställda går direkt in på snittlönerna. Sammantaget med bra lokala avtal blir de flesta nöjda.

En nyanställning direkt av ABB innebär lägre lön. Något som 21-årige Kristian Demir fått känna på. I drygt ett år jobbade han på bemanningsföretaget Adecco. Nu har ABB bestämt sig för att anställa 35 personer och Kristian Demir är en av dem. Men lönen blev 1 500 kronor lägre.

– Självklart känns det. Men ett fast jobb är bättre, tryggheten är viktigare, säger han.

I sina försök att få inhyrda att känna delaktighet har facket sett till alla får delta i företagets årliga kick-off. Dessutom får alla som kommer in på ABB tre eller sex månaders kontrakt.

– För mig är det självklart. Min farsa sa alltid: ’behandla dina medmänni-skor som du själv vill bli behandlad.’ Det har följt mig hela livet, säger Jonas Åkesson.

Också övertiden har fackstyrelsen på Robotics fått ordning på. De senaste åren har många anställda på företag med löpande band-tillverkning väckt frågan. Bolagen har beordrat övertid utan att ta hänsyn till personalens behov av vila och återhämtning. IF Metalls ledning har fått omfattande kritik från klubbar som menar att facket måste förhandla fram mer inflytande i övertidsfrågan. Hittills har alla sådana försök bemötts kallsinnigt från arbetsgivarhåll. I slutändan handlar det om makten att leda och fördela arbetet – arbetsledningsrätten.

Också på Robotics har man stött på problem.

– Strax före sommaren beordrades övertid, dubbelskift, på en röd dag. Då small säkringen för mig, säger Jonas Åkesson.

Efter semestrarna lyckades IF Metall förhandla fram ett lokalt avtal som reglerar övertiden (se faktaruta).

– Ledningen förstår att vi behöver folk som är utvilade.

Förutom ihärdigt fackligt arbete och strategiskt tänkande beror klubbens framgångar på bra kontakter med företagsledningen. Jonas Åkesson kommer överens om det mesta med produktionschefen.

– Det finns nog fackklubbar som inte bryr sig om inhyrda. De har inte fattat. Det handlar om vår överlevnad, säger Jonas Åkesson.


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Kärt återseende. Iyad Ben Khadra kallar Fredrik Johansson för sin bror och lärare. Foto: David Lundmark

Utbildningen som ger jobb direkt

ArbetslyckaDagen efter att utbildningen i Eksjö var klar hade Iyad Ben Khadra jobb på ett trähusföretag. Men han är inget undantag.

Sara Elvelin hör till de anställda som valt färgglada arbetsbyxor. Foto: Tomas Bergman

Här får alla ­välja sina ­arbetskläder

ORDNING OCH REDARosa arbetsbyxor? Inga problem på Svalson i Öjebyn, som tillverkar bland annat specialbyggda balkongräcken. Här får de anställda välja ur ett stort sortiment arbetskläder - och det finns alls inte bara herrmodell.

”Handsken hjälpte mig tillbaka”

Blodkärlet sprack och en blodpropp slog ut Daniel Nilssons hand. En superavancerad servohandske gav honom en ny chans i arbetslivet.

Avtal 2017

Lär dig tala avtalssvenska

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra. Från a till ö.

Små portioner på nattens meny

SkiftarbeteNär tröttheten kryper på är det lätt att sukta efter fett. Men pizzan i slutet av ett nattskift är inte vad kroppen behöver – i stället ska du äta så lite som möjligt efter midnatt.

Sluta att täcka upp för andra

FRÅGA OM JOBBET Dagens Arbetes expert psykologen Jonas Mosskin reder ut vad du kan göra när jobbarkompisen inte gör sitt jobb.

Illustration: Jens Magnusson

"Företaget hjälpte mig 
inte när jag mådde dåligt"

Fråga om jobbet"Vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?", undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Hylte vann friskvårdstävling

ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

Komma ut på jobbet

Komma ut på jobbet? – vi ger råd

DilemmatHur ska man våga komma ut på jobbet? Vi bad tre experter om råd.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Så klarar du de mörka månaderna

Trött? Dela inte säng med surfplattan. Här är bästa tipsen mot höstdeppigheten.

Ständigt beredd – utan betalt

Som bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Inhyrd? Kolla att du har rätt lön

Inhyrd?Kolla att du har rätt lön!

Så stoppas mobbningen på jobbet

DA reder utFick du inte vara med på senaste löneökningen? 
Behandlar chefen dig orättvist? Eller är du utfryst av kollegorna? Det finns hjälp att få. Sök upp någon du 
litar på och se till att den onda spiralen vänder.

Det gäller för Jaana Kuusisto att tänka på blodsockret. En kort paus med ett äpple och ett glas vatten är ibland allt som behövs. Foto: VIKTOR FREMLING

”Viktigt att berätta om sin diabetes”

Ditt arbeteSkiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.

Avtal löper ofta över flera år. Här jämförs hur mycket de senaste sex avtalen har gett i löneökning i snitt per år för facken inom industrin.

Så blev lönen i senaste avtalet

Avtal för avtalEn ny, högre lönegrupp för stålarbetarna. Hållbart arbete i fokus på allokemiska avtalsområdet. Extra påslag för de lägst avlönade tekoarbetarna. Här är de viktigaste nyheterna i de åtta avtal som IF Metall hittills har tecknat.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Rickard Forslund vill få andra att sluta ta risker som han själv tog före olyckan. Foto: OLA HÅKANSSON

"Jag hade kunnat vara ett dödsfall i statistiken"

MÖTE MED Rickard Forslund från Sunne jobbade med motorsågen genom trädet. Samtidigt tryckte skördaren stammen åt det håll den skulle falla.

Carina Johansson på kablageavdelningen har jobbat på Rimaster nästan från första början. ”Ett bra jobb, vi på golvet har mycket att säga till om.”
IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan: ”Viktigt att medlemmarna får genomföra de förbättringar man själva föreslagit.” Foto: THEO ELIAS

Bättre verkstad med en ledning som lyssnar

INFLYTANDETvå tuffa kriser – men Rimaster i Rimforsa har överlevt.  – Vi är ett starkare företag i dag tack vare att personalen ges inflytande, säger IF Metallklubben.

Matilda Granqvist och Christoffer Boström är  två av 400 arbetslösa ungdomar som antogs till Volvosteget. Fast någon garanti för jobb efter utbildningen finns inte. ”Jag tar det i så  fall som en bonus”, säger Christoffer. Foto: JESSICA BENTSEN

Unga får utbildning på Volvo

Volvo behöver ungdomar. Ungdomar behöver jobb. Den ekvationen ledde till projekt Volvosteget där Volvokoncernen betalar arbetslösa ungdomar för att utbilda sig till industriarbetare. Men några jobb kan ändå inte lovas.

Lita inte på tysta överenskommelser

Att missköta arbetstiderna kan leda till att du får sparken. Men det är inte bara de skrivna 
reglerna på en arbetsplats som har betydelse för om du får ta en extra paus.

Sparkad när hon gjorde som andra

ArbetsrättKan du ta en paus när det uppstår en lucka? Gå hem när arbetet är klart? De flesta arbetsplatser har oskrivna regler om vad som är okej att göra och inte. Men se upp! Oskrivna 
regler kan vara farliga. Vi förklarar varför.

Gravid kan kräva giftfritt på jobbet

DA REDER UTGravid? Grattis! Nu måste arbetsgivaren gå igenom 
arbetsmiljön så att den inte skadar dig eller ditt barn. Buller, vibrationer, kemikalier och tung belastning är 
exempel på sådant som kan vara farligt. Den arbets-
givare som slarvar med detta kan bötfällas.

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden. Foto: REBECKA UHLIN

Halva lönen ger ingen trygghet

A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.

Robin Zackrisson. Foto: OLA HÅKANSSON

"Här blir det mycket problemlösning"

Möte medRobin Zackrisson som fått nytt jobb på Marin och Fritid efter att Volvobussar i Säffle lagt ner

Sedan 1 april kostar GS a-kassa det 320 kronor i månaden. Madde Johansson (till vänster) och Marie Carlberg jobbar deltid, men måste ändå betala full avgift. Vilket skydd den ger är det få som vet. ”Jobbar du skift här får du bara halva inkomsten i a-kassa om du blir arbetslös”, säger Johnny Bergman. Foto: Mikael Ljungström

”Högt pris och dåligt skydd"

A-kassanDen första april blev det 100 kronor dyrare att vara med i GS a-kassa. Mari­e Carlberg och Madde Johansson betalar gärna för trygghet, men tycke­r att priset är högt och skyddet är dåligt

Risade stråk skonar både kropp och mark

Arbetsmiljö Bättre för marken och maskinerna. Troligtvis bättre även för människan i maskinen. Alla verkar vara vinnare när arbetslagen i skogen risar basstråken ordentligt. Johan Boström ställde upp som testpilot när Stora Enso mätte kroppens påfrestningar i skotaren.

Foto: REBECKA UHLIN

’’Glad att jag vågade säga ifrån’’

Diskriminering35-åriga Florentina fick veta att hon var för gammal för jobbet på Adecco. Men hon gav inte upp. Nu blir fallet en rättssak.

Hämta mer