”Vuxenutbildningen borde bli en av valets viktigaste frågor”Chefredaktör Helle Klein om utbildningarna i bristyrken som inte leder till jobb.

”Förnekelsen svider för klassresenären”Anneli Jordahl om att förneka sitt ursprung, förakt för kroppsarbete och en fransk författar­e som fått nog.

”Det är ju ni som ger bidrag!”

LO efterlyser mer aktiva insatser och subventionerade riktiga jobb istället för meningslös sysselsättning i fas 3. Regeringen måste sluta döda debatten om arbetsmarknadspolitiken genom att alltid slänga fram ordet bidragslinje, vädjade Wanja Lundby-Wedin.

Fakta fas 3

  • Arbetssökande skrivs efter 300 dagar in i jobb och utvecklingsgarantin (JOB). Fas 1 (150 dagar) innehåller jobbsökaraktiviteter, fas 2 (300 dagar) arbetspraktik och arbetsträning, fas 3 (obegränsad tid) sysselsättning hos en anordnare.
  • 60 procent av deltagarna lämnar JOB innan de kommer till fas 3.
  • 29 000 personer är inskrivna i fas 3.
  • 37 % har något funktionshinder, 32 % saknar gymnasieutbildning.
  • I maj 2011 tillät regeringen arbetsmarknadsutbildning under fas 3. Sedan dess har 724 personer gått en utbildning (varav 459 ännu pågår).
  • Regeringen satsar åtta miljarder i budgeten på bland annat fler handläggare, förlängt anställningsstöd, fler platser i Yrkesvux och fler programinsatser i JOB.

En dryg timme in i diskussionen om LO:s rapport om fas 3 hettade det till mellan LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Bettina Kashefi, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

I en kommentar till att riksdagen i våras röstade för att stoppa fortsatta anvisningar till fas tre, sade Bettina Kashefi att det saknas alternativ till regeringens arbetsmarknadspolitik samt att regeringen inte tror att högre bidrag leder till jobb.

Då ilsknade Wanja-Lundby Wedin till och slog näven i bordet.

– Det är ju ni som ger bidrag istället för lön när folk arbetar!

Lundby-Wedin ifrågasatte påståendet att det inte skulle finnas alternativ och uttryckte en stark frustration över hur LO och oppositionen ofta bemöts när de vill diskutera utformningen av politiken.

– Så fort vi pratar om arbetsmarknadspolitik så anklagas vi för att driva en bidragslinje. Där stängs dörren och sen går det inte att göra något.

I rapporten som LO presenterade i dag riktar de kritik mot fas 3 samt lyfter fram vilka åtgärder de anser skulle fungera bättre för att få ut fler långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden.

LO trycker bland annat på forskning som visar att de arbetsmarknadspolitiska program som har mest positiv effekt är de som liknar ordinarie anställningar.

Sysselsättningen i fas 3 får inte vara ordinarie arbetsuppgifter och ger varken meriter eller nödvändig kompetens för att öka chanserna till jobb, anser LO. Det är en anledning till att så få (totalt 15 procent) av alla som deltagit i fas 3 har gått vidare till arbete eller utbildning, menar LO.

Bettina Kashefi instämde i kritiken mot meningslösa arbetsuppgifter och lyfte fram ett antal åtgärder som regeringen redan har genomfört. Bland annat ska sysselsättningen i fas 3 bli mer jobbnära.

– Man vill samtidigt inte ha en för stor undanträngningseffekt. Men ett visst mått är befogat eftersom de som i så fall trängs undan står närmare arbetsmarknaden än långtidsarbetslösa och har därför lättare att få jobb.

LO vill se mer aktiva insatser i jobb- och utvecklingsgarantins första två faser med större fokus på kompetenshöjande insatser. Fas 3 vill LO ersätta helt med andra arbetsmarknadspolitiska program, främst subventionerade anställningar med till exempel anställningsstöd eller lönebidrag. På så sätt skulle långtidsarbetslösa få erfarenhet och kompetens som ökar deras chanser att få ett jobb.

Så länge fas 3 finns riskerar det att tränga undan andra åtgärder, anser LO.

– Hur får vi arbetsgivare att ta emot lönebidragsanställda om de får betalt för att ta emot människor i fas 3, undrade Wanja Lundby-Wedin.


me@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

 Vi skyltar om!

SkruvatDen första december i fjol fick vi tre nya vägmärken. Det gjorde att DA fick feeling och började fundera ut egna favoriter.

”Att skriva känns nästan som ett industrijobb”

Författaren Sven Olov Karlsson, som bland annat skrivit om den stora skogsbranden i Västmanland tar i kväll emot Ivar Lo-priset på 125 000 kronor. "Overkligt och ärorikt" säger han till DA.

GS-facket polisanmäler företagshälsa

Känsliga personuppgifter ska ha lämnats ut från företagshälsovården till arbetsgivaren, utan att arbetstagarna hade godkänt det. GS-facket har anmält händelsen till polisen, datainspektionen och inspektionen för vård och omsorg.

Sara Elvelin hör till de anställda som valt färgglada arbetsbyxor. Foto: Tomas Bergman

Här får alla ­välja sina ­arbetskläder

ORDNING OCH REDARosa arbetsbyxor? Inga problem på Svalson i Öjebyn, som tillverkar bland annat specialbyggda balkongräcken. Här får de anställda välja ur ett stort sortiment arbetskläder - och det finns alls inte bara herrmodell.

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

”Yrkeshögskolan är en förebild”

DEBATTFöretag måste samverka mer för att hitta vilken kompetens som saknas och kommuner behöver samarbeta bättre, för att kommunal arbetsmarknadsutbildning ska ge bättre resultat, skriver Henrik Smedmark, utbildningschef på Trä- och Möbelföretagen.

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft. 

2

C och M: ”Lägg ner ­Arbets­förmedlingen”

Låt andra ta över Arbets­förmedlingens uppdrag och ge mer betalt till de som lyckas få arbetslösa i jobb. Så ska resul­taten förbättras, menar Moderaterna och Centerpartiet.

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Mindre sysselsättning och mer matchning. Så ska Arbets­förmedlingen lyckas bättre med arbetsmarknadsutbildningarna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Ulrika Lindberg på Alimak Hek i Skellefteå. Foto: David Lundmark

Ska putsa på detaljerna

ÖgonblicketKlockan är 14.43 på Alimak Hek.

DET NYA SAMHALL

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av de stora städkontrakt man har med mataffärer och biografer. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

2

Anställd – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

5

Skyddad verkstad blev bemannings­företag

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

Lönerna på pappersbruken

Här tjänar många mer än 50 papp

Pappers löner611 Pappersmedlemmar tjänade över 50 000 kronor i oktober i fjol – flest på Karskärs bruk. Siffrorna från förbundet som DA tagit del, omfattar grundlön och all annan extraersättning.

Södra Mönsterås har en snittlön på 31 078 kr/månaden. Foto: Jan Nordström

Mest flis i Mönsterås – igen

PAPPERS LÖNERÄven 2017 tjänade pappersarbetarna i Mönsterås mest i branschen, enligt DA:s unika kartläggning. Ytterligare tre bruk har numera en snittlön på över 30 000 kronor.

Rätt livränta

Ny dom gynnar arbetsskadade

Livräntan ska beräknas på inkomsten som personen hade då skadan uppstod, oavsett hur lång tid som har gått. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i två domar.

Den snåriga vägen till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

1

”Vi har inte tid att vara deprimerade!”

DEBATTVi ser attacker på las, på arbetsmiljöarbetet - på hela den svenska modellen. Borgarna och SD har startat krig mot löntagarna. Dags att börja prata politik på jobbet, skriver Vanja Elsilä, förtroendevald inom GS.

1

Robert Nyberg

När kärleken varar hela livet

BILDREPORTAGEFotografen Rebecka Uhlin funderar över kärlekens kraft i bildserien om morföräldrarnas Aina och Tage.

Sarah Gadon spelar huvudrollen i Alias Grace.

Kvinnor som längtar ut

DA GILLARDA-medarbetaren Jeanette Herulf väljer en tv-serie och två böcker om kvinnor. De längtar alla frihet i en klasspräglad värld.

Mörkt ute? Använd huvudet!

DA testarTrots tidig solnedgång och mörka kvällar går det att vara utomhus hela vintern. Vad som krävs är en riktigt bra pannlampa. Vi lät tre vana mountainbikecyklister testa åtta olika modeller.

Charlie Lindström: ”Jag sökte utbildningen för att jag ville ha jobb och för att bilar var ett intresse. Man måste visa hur kul det är, och att det är ett yrke för alla, även kvinnor, fast det är så mansdominerat.” Foto: Per Groth

Statusskolor ska locka fler mekaniker

REKRYTERINGLätt att få jobb och bra betalt. Ändå vill för få bli bilmekaniker. Nu tar skolorna hjälp av företagen för att locka unga och vässa utbildningen. DA har besökt ett certifierat motorcollege i Västerås.

2

GS-radio från slottet

ÖGONBLICKETKlockan är 17.18 på Hellidens folkhögskola i Tidaholm.

Förändringarna på Arbetsmiljöverket

Regelverket ändras trots kritik

Arbetsmiljöverket driver igenom sin hårt kritiserade bantning av antalet föreskrifter, enligt ett beslut av generaldirektör Erna Zelmin-Ekenheim. De nya säkerhetsreglerna kan dock inte träda ikraft förrän om tre år

Verklighetens Science Fiction

När robotarna tar över

Tiden är på väg i kapp fantasin i science fictionklassikerna. Ska vi vara rädda eller bara fascinerade när vi ställs inför historiens kanske största tekniksprång – artificiell intelligens, AI.

”Det började med Star Wars”

Skälet till att science fiction-författare har rätt så ofta beror helt enkelt på att de gissar så mycket, enligt litteraturvetaren Jerry Määttä.

Träindustrin skriker efter mer folk

Fyra av tio företag inom trä- och möbelindustrin uppger att bristen på arbetskraft hindrar dem från att öka produktionen, enligt en ny undersökning. Inom fem år behöver branschen anställa 8 400 personer.

Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Målet är att barnet ska tillbaka”

DA MÖTER.Lenart Cerqueira tog paus från bilbyggandet för att öppna sitt hem för ett litet barn.

FACKET FÖR UNGA

”Det krävs en pragmatisk lösning”

DEBATTMedlemmar med flera olika jobb bör kunna vända sig till vilket fack som helst och få hjälp. Om inte förbunden kan lösa de byråkratiska problem som uppstår kommer facken att dö ut, skriver GS centrala ungdomskommitté.

2

Industridagen 2018

Ferbe utreder krisjobb åt regeringen

KorttidsarbeteIF Metalls förre förbundsordförande Anders Ferbe får regeringens uppdrag att ta fram ett nytt system för korttidsarbete i kristider. Det handlar om att hitta ett sätt där företagen kan behålla sin personal och kompetensutbilda den för att vara beredd när konjunkturen vänder uppå igen.

Hämta mer