"Nattis är ingen nödlösning. Det är en nödvändighet."Helle Klein, chefredaktör.

”Vi måste blicka bakåt för att kunna gå framåt”Adrian Avdullahu om fackets roll i integrationen.

Det pyr när orden avkodas

Orden är viktiga. Och det går fort nu. I julas lärde jag mig ordet ”barnvräkningar”.

När sedan nyheten om ”överklassafari” kom (som förbundet ”Allt åt alla” anordnar), tänkte jag att nu pyr det sannerligen i buskarna. Den organiserade bussresan går till ”Solsidan” utanför Stockholm under parollen ”odla ditt klasshat”. Det rör sig alltså om en resa genom klassklyftornas Sverige, till Saltsjöbaden via Fisksätra.

Och jag tänker, fast jag ogillar ord som hat, att alliansen tigger stryk eftersom de vägrar tala om det människor upplever. Hur kan man använda ord som ”inkomstspridning” i stället för inkomstklyftor?

I …. och dom som inte har (1996) skrev Majgull Axelsson att hon som journalist under tjugofem år aldrig använde ordet fattigdom – fram tills då – för att beskriva svensk verklighet. Efter det har ordet använts mer och mer, och i dag var och varannan dag. Och antalet hemlösa ökar och ungar vräks tillsammans med sina föräldrar.

Det är inte klokt. Särskilt när man på 1906 års fattigvårdskongress slog fast att ”Människan är statens viktigaste egendom.”

Det tar många år för människor att se verkningar av politiska beslut. Socialarbetare, poliser, lärare, sjukvårdspersonal ser effekterna av politiska beslut omgående.

Vad är det dessa yrkeskårer ser i dag?

Vad ser vi andra?

På nätet finns Allians-Svensk Ordlista. Enligt den betyder valfrihet – inga kommunala alternativ. Riktig solidaritet – klara dig själv. Vårdval Stockholm – färre vårdinrättningar i förorter.

Jag tror som Malin Ullgren i DN (23/1), att vi kanske inte ”knäckt koden för hur man granskar en borgerlig regering” än. Och att vi vanemässigt riktar ”det journalistiska intresset mot det gamla statsbärande partiet”.

Jösses. I riksdagen fattas det tusentals beslut varje år: Arbetsmarknadsutskottet, Civilutskottet, Finansutskottet, Försvarsutskottet, Justitieutskottet, Konstitutionsutskottet, Kulturutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet, Näringsutskottet, Skatteutskottet, Socialförsäkringsutskottet, Socialutskottet, Trafikutskottet, Utbildningsutskottet, Utrikesutskottet, EU-nämnden.

Vad mycket vi människor har att begripa!

Vilket ansvar vi har att granska detaljer!

Förståelsen av vad politisk makt är utgår fortfarande i hög grad från socialdemokratin, och vi har knappt hunnit snappa alla dessa svarvade svenska nyord som är tänkta att skingra tankarna från klassproblematik.

Men det pyr i buskarna, och tiden går. Och nu är det 100 år sedan Strindberg dog och det firas elegant i land och rike:

Vad är historia?
Berättelsen om det förflutna, försåvitt det framställes i en för överklassen förmånlig dager.
Om dagen blir oförmånlig då?
Då kallas det skandal.
Vad är skandal?
Allt som opponerar mot överklassen.

(August Strindbergs lilla Katekes för underklassen.)

Susanna Alakoski

Läs mer från Dagens Arbete:

Kristian Lundberg.

Kapitalets största seger

Kristian LundbergVi har en helt ny samhällsklass som är ofrivilliga brickor på en osäker arbetsmarknad.

kronikor-lena-sundstrom

För att stå ut med att människor lider måste man avhumanisera dem inför sig själv.

KrönikaLena Sundström.

kronikor-alakoski1

Vad ska vi ha konsten till?

Krönika Susanna AlakoskiKultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Kronikor-Jenny

Är en hoppfull tid alltid kantad av mörker som ger hoppet ljus?

KrönikaJenny Wrangborg

Kronikor-Lena

Vattnet är ljummet och smakar inte särskilt gott. Hur mycket är du beredd att betala?

KrönikaLena Sundström

Kristian Lundberg.

Stabilt helvete för utsatta barn

Kristian LundbergKlass, kön och etnicitet bildar en slags treklang som skapar utanförskap, fattigdom och segregation.

Social sjuka viktigare än fossiler

Susanna AlakoskiKära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Det gör ont när Sverige sviker

Lena SundströmKanske har ni sett den, tavlan av Norman Rockwell med en liten svart flicka i en vit klänning som blir eskorterad av fyra vice sheriffer på väg till skolan. Väggen bakom henne är nerklottrad med orden ”nigger” och ”KKK”, och det röda har stänkt över bokstäverna.

"Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar"

5 frågor till Jenny WrangborgVad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Rätt inställning minskar inte faran

Jenny WrangborgDet var tidig vår, jag jobbade mina första dagar i ett storkök i stadens centrum. Inhyrd och inte riktigt tillhörande.

En dödlig omvänd klasskamp

Kristian LundbergDet har under en längre tid pågått en process där man inte förändrar verkligheten utan i stället omdefinierar världen genom språket. Inte minst arbetsmarknadens villkor har i allt hastigare tempo förändrats. Och försämrats.

Vad vi ser och vad vi blundar för

Lena SundströmI flera veckor har jag försökt att sätta mig in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Så att man inte bara drar till med att Krimkrisen är ett enda stort ”bunkaslagsmål”. Man vill gärna försöka vara lite mer insatt än så.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Susanna AlakoskiArbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Jag minns blicken av förändring

Jenny WrangborgSommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Jag lägger mig raklång på sängen och sträcker ut ryggen. Framför mig när jag sluter ögonen; ett löpande band av latte och smörgåsar där människan alltid var den svagaste länken. Någonting som enkelt kunde bytas ut och ersättas när handlederna svek eller tempot knäckte psyket.

På resa genom 
skilda världar

Lena SundströmMan kan nästan tro att det finns två parallella planeter där de solmogna tomaterna inget har att göra med de papperslösa slavarbetarna som plockat dem.

Mobilisera för en ny revolution

Kristian LundbergDen omvända klasskampen är smärtsamt tydlig. De tar. Och vi förlorar.

Risotton för oss samman

Carl-Einar HäcknerMitt i all politik finns maten som förenar.

Köket jag ville fly ropar mig tillbaka

Jenny WrangborgVåra arbetsplatser och arbetskamrater formar oss, vare sig vi vill det eller inte. Men vilka minnen finns kvar när vi stämplat ut och hängt undan uniformen?

Hellre dagens dikt än dagens katt

Susanna AlakoskiFacebook är både hemskt och underbart.

Lena Sundström.

Livet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

Lena SundströmLivet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

Kristian Lundberg är författare.

Alla Kristian Lundbergs krönikor

kronikor-alakoski1

Alla Susanna Alakoskis krönikor

Kronikor-Jenny

Alla Jenny Wrangborgs krönikor

Lena Sundström.

Alla Lena Sundströms krönikor

kronikor-hackner-piano

Alla Carl-Einar Häckners krönikor

Foto: OLA TORKELSSON/TT

Stipendium för klasskildring

ABF:s litteratur- och konststipendiumTorgny Lindgren, Åsa Linderborg, PO Enquist och Liv Strömquist. Nu kan även Dagens Arbetes krönikör Kristian Lundberg sälla sig till den skaran.

Foto: VIKTOR FREMLING

"Facket har glömt den villkorslösa solidariteten"

5 frågor till Kristian LundbergHan slog igenom med Yarden, om hans egna erfarenheter inom bemanningsbranschen. Med Det här är inte mitt land fortsätter DA-krönikören och författaren Kristian Lundberg sitt korståg med fokus på asylsökande, misshandlade kvinnor och barnfattigdom.

Morgontoalett i riksdagshuset

Jenny WrangborgBostadspolitiken väcker mig tidigt. En oro i kroppen sträcker sig från drömmarna in i verkligheten. Det ligger en politisk betingad känsla av obehag över mig när jag slår upp ögonen.

Kärleken gör mig ledsen

Carl-Einar HäcknerBetongen är för hård. Jag kommer inte igenom mer. Det är försent inom mig. Jag vet det redan men vill inte erkänna det. Det är värre än jag minns det kunde vara. Det är väl svårare när ”man” blir äldre.

Människovärde utan nyhetsvärde

Kristian LundbergDet vore absurt att mäta nyhetsvärdet i antalet textcentimetrar. En stor nyhet ger ett stort textutrymme, liten nyhet ges då naturligtvis en mindre plats. Än mer absurt skulle det vara om vi sedan tolkade värdet av nyheten i relation till utrymmet.

När farsan ville ta livet av sig

Gästkrönika/Kurt NurmiMin morsa och farsa grälade rätt ofta under min uppväxt. Som liten mest registrerade jag den saken. Det var helt enkelt så vi hade det.

Nya krönikörer. Lena Sundström vill prata vanmakt och makt och i sina krönikor dra ner tempot för en stund. Kristian Lundberg i sin tur reflekterar över en rättslös arbetsmarknad och skrivandet som ett sätt att alltid sätta sig själv på spel. Foto: VIKTOR FREMLING

”
Facket 
måste 
börja 
längta”

SpaningDe är hyllade, aktuella och rörande 
överens. Båda författare och båda nya krönikörer i Dagens Arbete. Tillsammans med chefredaktör Helle Klein pratar Lena Sundström och Kristian 
Lundberg om viljan att förändra.

Verkligheten förvirrar mig

Lena SundströmDet är valår i år. Så varför inte börja med att sätta upp fingret i luften 
redan nu. Innan alla andra fingrar kommer upp. Och det blir så trångt. Det finns nämligen en del saker som förvirrar mig.

Släpp inte rätten till kunskap

Kristian LundbergDet är söndag. Det är en sen kväll. Uppslagen på skrivbordet ligger en text författad av ABF-grundaren och översättaren av Karl Marx arbete Kapitalet, Rickard Sandler. Han var också en av förgrundsfigurerna inom Socialdemokratin.

Två samer å jag i en bastu

Sitter med två samer i en bastu i Arvidsjaur. ”Jag känn igen dig.” Säger den ene killen efter en bra stunds samtal om samer, indianer, gruvan i Jokkmokk och det vansinniga i riskkapitalbolagens bolagstänkande med att låta utländska initiativ få chansen att förstöra naturen i Sverige utan någon logik mer än att girigheten alltid finner en väg att utnyttja systemet och samhället med dom vanliga människorna som försöker göra rätt för sig.

När valde vi tillbaka statarsamhället?

Kristian LundbergDet är uppenbart att det skett en slags omvänd klasskamp i samtiden, en rörelse där vi bit för bit förlorar mandat över vårt eget liv.

Håll de kalla vindarna borta

Susanna AlakoskiSkräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Foto: VIKTOR FREMLING och TT

DA-krönikörer prisade

Två av Dagens Arbetes krönikörer får nya utmärkelser. Susanna Alakoski får tidningen Vi:s litteraturpris 2013 och Kristian Lundberg tilldelas 2014 års Lars Ahlin-stipendium.

"Man måste hitta humor också i vanmakten"

Hallå där... Lena Sundström, journalist, författare och programledare, som efter årsskiftet blir en av Dagens Arbetes nya krönikörer.

Vad är en människa värd?

Kristian Lundberg Är det ens en rimlig fråga att ställa? En människas värde, hur skulle det vara möjligt att ens föreställa sig att en människa går att förvandla till en variabel i en slags ekonomisk balansräkning?

På väg på vägen på en väg

Tänker på elefanter. Vilka fantastiska djur. Vad grymt det är att ha dom på cirkus.

Jag tar ledigt från orden

Susanna AlakoskiÅter höst. Åter läser jag. Ty det är inte på sommaren jag läser mest.

Sjuka lagar gör oss sjuka

GästkrönikaHärom dagen skrev jag ett brev till en av landets ledarskribenter. Jag skrev alls inte ovänligt, även om jag tyckte att skribenten hade åt helvete fel. Dock protesterade jag mot somligt.

Teknik mäter anställdas leenden

Jenny WrangborgSommar blir sakta höst, jorden lutar sig bort från solen i vårt lilla hörn av världsrymden. Ett meteorregn slungar sitt rymdstoft in i vår atmosfär medan jag sitter vid datorn och gör research för en dystopisk novell. Samtidigt går solen upp i Japan och järnvägsarbetarna ler mot företagets skärmar som svarar ”Smile like you are happy!”

Den opålitliga arbetaren

Jenny WrangborgTempot sitter kvar i kroppen när jag stänger av de sista värmemontrarna och går för att stämpla ut. Tyngden av arbetsdagen kommer fortsätta att leta sig in i kroppen längs armar och ben under hela kvällen.

Bildning för människovärdet

Susanna AlakoskiDet brann och vi blev rädda. Vi fick anledning att fundera över det postindustriella samhället. Och efter alla artiklar, analyser, åsikter, skall, rop, ilska, tårar kom så DEMO-undersökningen som pricken över i:et.

Mamma jag å tjatet med varann

KRÖNIKASå åkte vi till Paris. Jag och mamma. På hennes försenade födelsedagsresa. Något försenad. Det var en femtioårspresent. Vi har förberett resan några år. Varför ska det ta sån tid att göra något så roligt?

Det är ju vi som har byggt husen

Jenny WrangborgTunga tåg genom Sverige, alla ansikten vända ut mot mörkret, tillbaka in i reflektionerna av oss själva. På Stockholms Central är trängseln nästan kvävande. Där det förut fanns plats att sitta och vänta på tågen trängs nu butikerna och restaurangerna. Vill man vila benen måste man betala.

Katten, Beethoven och jag

Ytterligare en paus, ett mellanrum i tiden. Katten har mått så där sista tiden. Men lever. Det är åtta månader sen det var stor kris, men hon kämpar på och anpassar sig till nya omständigheter. Snart 22 år. Det är ofattbart.

Blev avreglerat bättre?

Jag får mycket post. Är det bättre nu, nu när posten kommer två gånger om dagen i stället för en? Ena gången levereras den av en svart moped, andra i sedvanlig gul vänsterstyrd bil.

Hämta mer