Äntligen satsas det på arbetsmiljön.Helle Klein, chefredaktör.

"Stanna upp lite i arbetet i dag och tänk på dem som inte kom hem under 2015"Debatt, Nils Farken, RSO Norra Skaraborg.

Den stora RIFF-gåtan

Hårdrockens ursprungsriff finns på låten You Really Got Me. Men vem spelar? Dave Davies eller Jimmy Page? Dagens Arbete synar en av rockvärldens myter och olösta mysterier.

Det finns egentligen bara en person som påstår att det är Jimmy Page. Den då piaonoklinkande studiomusikern på Kinks självbetitlade debutalbum, där You Really Got Me återfinns.

Den mannen heter Jon Lord och gjorde sig senare ett namn med  Deep Purple.

Men alla andra, inklusive Jimmy Page själv, förnekar att det skulle vara någon annan än den då 17-årige Dave Davies.

Kort sagt legendaren Ray Davies lillebrorsa satte ett märke för hela den kommande vågen av hårdrock.

Sant eller inte?

Vi backar bandet till augusti 1964. De fyra killarna i Kinks håller som bäst på med att spela in sin debutplatta.

Singeln You Really Got Me blir gruppens första listetta.

Producent var Shel Talmy, som tog in sin favorit och dåtidens mest anlitade studiomusiker, Jimmy Page, i arbetet med albumet.

På den här tiden ersatte producenterna gärna sämre originalmedlemmar med studiomusiker.

Beatles-producenten George Martin slängde exempelvis ut Ringo på Love Me do, där Andy White spelar trummor och Ringo fick skaka tamburin.

På You Really Got Me fick ordinarie Kinks-trummisen Mick Avory lämna trumpinnarna till Bobby Graham.

Det var så det var.

Och den då 20-årige studiomusikern Jimmy Page var mest anlitad av alla.

Han spelar med Who I Cant´Explain,
Stones Heart of Stone, Marianne Faithfull As Tears Goes By och många många fler.

Någon har sagt att Jimmy Page finns med på sextio procent av alla rockplattor som producerades i England mellan 1963 och 1966.

Det är nog att ta i. Det skulle han aldrig hunnit. Även om han hade flinka fingrar.

Studiomusikernas öde på den här tiden var att de gärna fick höras men sällan eller aldrig synas utåt.

Vem som spelade vad och när, var i regel en väl betald hemlighet mellan de inblandade och producenten.

Då förstår man att det inte alla gånger är lätt att reda ut vem som gjorde vad.

Jimmy Page kom att ersätta Eric Clapton i Yardbirds i slutet av 1964.

Under en kort tid hösten 1968 turnerade gruppen under namnet The New Yardbirds som sen bytte namn till Led Zeppelin.

Där skrev Page ”riff-historia” och enligt Queens Brian May finns ingen som symboliserar riff-skriven musik bättre än Jimmy Page.

När tidskriften Rolling Stone för något år sedan rankade världens genom tidernas bäste gitarrist, hamnade Page trea efter Jimi Hendrix och Eric Clapton.

Dave Davies knep i sammanhanget en hedrande 91:a plats.

Mannen som fick till det distade gitarrljudet med hårdrocks-riffets
urmoder.

Om det nu var han.

Men som Jimmy Page själv säger om You Really Got Me; Vem skulle vilja göra ett sådant tokigt solo?

Och han har själv svaret; ”Bara Dave Davies.”

Vad som talar för Dave Davies är att ingen ifrågasatt hans insats på andra välkända riff-låtar med Kinks som All Day And All Of The Night och Till The End Of the Day.

Än så länge.


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Anne Feeney

Joe-Hill

Joe Hills sånger lever

ÅrsdagDen 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström - och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Anne Feeney

Krigaren från Pittsburgh

Levande KampsångMöt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar - och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Anne Feeney

Anne Feeney sjunger Joe Hill

FilmLyssna på Anne Feeney när hon sjunger "I dreamed I saw Joe Hill last night" för Dagens Arbetes läsare.

4777334194_6c22c2003a_o

Tolv tips för dina lurar

SommarljudLigger du i hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd.

Traditionellt svenskt firande i Malmö. FOTO: PATRICK PERSSON/TT NYHETSBYRÅN

 Lustiga att se ...

MidsommardansNi kanske tror att ni hoppar runt och leker groda i enlighet med gammal svensk tradition? I själva verket gör ni narr av fransmän.

Gyllene musik. Systrarna Johanna och Klara Söderberg vann fyra grammisar förra året. I juni släpper de albumet Stay Gold. Neil Young och Nina Simone har också gjort musik kring den ädla metallen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Musik av högt värde

Denna gyllengula, extremt sällsynta och ojämnt fördelade ädelmetall. Denna lättarbetade smyckesmetall, denna värdemätare, denna maktsymbol.

Rapparen Linda Pira och Nadezhda Tolokonnikova i Pussy Riot nöjde sig inte med att bara sitta i replokalen och titta på. I stället utmanar de strukturer, både i musikens värld och resten av samhället. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tar ton i männens värld

En konstig föreställning lever kvar i musikens värld. Föreställningen om att vad en person har mellan benen avgör hens musikaliska färdigheter. Oh bondage, up yours! skrek den numer bortgångna Poly Styrene i X-Ray Spex som svar på det.

Under ledning av J Edgar Hoover (bilden t.v) ägnade den 
federala polismyndigheten FBI mycket möda 
åt att försöka stoppa spridningen av Louie Louie. I mitten The Kingsmen. Iggy Pop till höger.

Låten som inte kunde stoppas

En morgon, i dagarna femtio år sedan, låg ett brev på skrivbordet som tillhörde Matthew Welsh, guvernör i den amerikanska delstaten Indiana. Brevet var från en tonåring som ville varna guvernören för en låt som spelades på radio och skoldanser. Texten var snuskig, hävdade brevskrivaren. Guvernören måste göra något åt saken.

.

Längtan efter något annat

Februari – den tyngsta månaden. Det är länge sedan höstlöven föll och outhärdligt långt tills nya späda spricker ut. 

Till höger ett porträtt från 1955. Bilden t.v. visar en 88-årig Peter Seeger från Clearwater festivalen 2007. Foto: Anthony Pepitone

Från tystnad till triumf

Det var triumfens dag för Pete Seeger, en kylslagen januaridag för precis fem år sedan. Tillsammans med Bruce Springsteen sjöng han vid installationen av USA:s förste svarte president.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vackert eko från gruvan

Månadens musikIke Everly var några år över de tjugo och redan trött på att jobba som gruvarbetare. Dagligen slet han i en av kolgruvorna utanför Brownie i Kentucky. Mitt i det väldiga gruvområdet som breder ut sig i bergskedjan Appalacherna.

Älskar du snö? Eller är det kanske det värsta du vet? Oavsett läggning finns det låtar som är på din sida. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Musik att snöa in på

Förr eller senare faller den. Snön alltså. Alldeles oavsett om vi vill det eller inte anländer vintern alltjämt varje år.

Matiga bitar. Vad har Hans Alfredson gemensamt med Lemmy Kilmister i Motörhead och Dizzy Gillespie? Alla sjunger om hur man kan äta. Foto: TT

Musik som vill mätta dig

Men du kan väl för tusan inte ha timjan i svampsåsen? Hur i helvete kan du föredra Black Sabbath efter Ozzy? Få saker kan väcka så mycket känslor som musik och mat. 

Neko Case – som beskrivits som en blandning av gamla countrydrottningen Patsy Cline och Velvet Underground-sångerskan Nico – gläntar på dörren till barndomen på ett ett av höstens starkaste album. Foto: JUREK HOLZER

Med blicken mot det som var

Plötsligt skymtar barndomen förbi. En mamma uppmuntrar sitt barn: du kan bli vad du vill. ”Hey little girl, would you like to be the king’s pet or the king?” Kungens kelgris eller till och med kung själv.

”Man vill bara gunga med”

TipsetNi vet hur det är. Plötsligt är alla listor trista. Man behöver inspriration. Vi har frågat runt på arbetsplatserna Vad lyssnar du mycket på just nu?

Magisk stund i sommarkvällen

Minnet av sommaren förbleknar. Men något fortlever i minnet. Som den där spelningen. På festivalen, på arenan eller i folkparken. En magisk kväll då musiken hedrade sommaren.

Kollage: DA Foto: SCANPIX

Med hopp och rädsla framåt!

Skolavslutningarna har varit och glädjerusiga tonåringar har hörts Sjunga om Studentens Lyckliga Dag och den ljusnande framtid som är deras. För visst är det väl så man helst vill tänka på den tid som ska komma. Härifrån ska det bara gå uppåt och framåt.

Bob Dylan, Lars Winnerbäck och Boney M har alla besjungit floden i någon form.   Foto: SCANPIX

Genom floder av musik

Flera av de första civilisationerna uppstod där, vid stranden av någon stor flod.

Livets träd. Antony Hegarty, Povel Ramel och Amanda Jensen hittar tillsamman med många andra artister inspriation i någon av de vedväxter som går under benämningen träd. Foto: SCANPIX (montage).

Kronan som berör oss alla

Enligt Nationalencyklopedin är det en ”vedväxt som har en huvudstam och som vanligen når en höjd av minst 5 m.” Men det är mycket mer än så.

Emmylou drömmer om drömmarna med dig, Bibelns Josef har sanndrömmar om vad som snart ska ske. 
I konst, religion och musik är drömmarna många Foto: SCANPIX och WIKIMEDIA COMMONS (montage)

Dröm – innan det är försent

Roy Orbison påstod att han kom på sina låtar i drömmen. En av de mest kända, In Dreams, skrev han ner på tjugo minuter så fort han hade vaknat.

Soluppgång. Många artister hänvisar till ljuset som platsen för lycka. Nina Simone och de fyra Beatlesmännen hyllar att solen kommer fram, och Keith Richards och Mick Jagger hoppas att Gud låter den skina på den som har det tufft. Bilden är ett montage. Foto: LARS FALKDALEN LINDAHL och SCANPIX

Hej hopp och frälsning!

Än så länge räknar jag minuter. Några minuter mer av dig varje dag. Så får man pussla så orken sträcker sig ända fram. Snart är du här på allvar. Efter en infrusen vinter är vi alla bleka och arma. Tömda på glans och d-vitamin kisar vi mot öster. Och något kommer där borta.

Foto: OLA HÅKANSSON

Alkohol, rock, respekt, glädje

Finlandsfärjan klyver Östersjöns vågor. I salonger och hytter syns slingrande tungor och gnuggande höfter. När nattens tema är hårdrock vågar även männen smeka varandra.

Kör hårt. Vid 70 års ålder spelar Jerry Williams fortfarande veteranhockey med AIK och Solna HC. Foto: HÅKAN ELOFSSON

70 bast med JERRY

Han har blivit nypt i arslet av John Lennon. 
Bjudit Lenin och Stalin på middag och hållit sig musikaliskt levande sedan mitten på 1950-talet. Han kallar sig Jerry Williams.

När Woody Guthrie skrev en politisk text till gospeln When the World’s on Fire kunde han knappast ana att namn som Bruce Springsteen, Bob Dylan, Johnny Cash och Neil Young senare skulle ge This Land is your Land en miljonpublik. Foto: SCANPIX

DET HÄR ÄR VÅRT LAND

Gubben på uteserveringen glor ögonen ur sig när vi passerar förbi. Fotbollssupportern börjar mumla om al-Qaida med tydlig adress till oss som sitter mittemot i tunnelbanan. Och för en del småbarnsmammor är det inte alls självklart att min dotter ska få vara med i lekparken – tills de förstår att hon är adopterad, inte invandrare eller flykting. Då kommer saken plötsligt i ett annat läge.

Foto: SCANPIX

Från progg till punk till allsång

Han är mannen som plötsligt – under en promenad till 
jobbet – kom på att den staten och kapitalet sitter 
i samma båt. Leif Nylén, 73 år, konstkritiker och en gång trummis i legendariska Blå Tåget.

Cornelis Vreeswijk, Tina Turner och Gene Simmons har alla använt sig av unga röster för att nå önskad effekt. Låtarna har blivit klassiker. Foto: SCANPIX

Varför kommer barnen in?

Av barn och fyllhundar får man höra sanningen. Så brukar det lite slarvigt heta. Och just därför tränger de ljusa stämmorna igenom allt – de upplevs som ärliga. (Trots att barnen inte formulerat orden och rimligen sällan har koll på vad de sjunger.)

"I’ve got all my life to live". Gloria Gaynor reser sig, kastar ut karln. Medan Moneybrother mer tänker på hämnd. "När vi kommer åt ditt håll då ska du akta dig." Foto: SCANPIX. Bilden är ett montage.

Revanschen är ljuv

Sting vittnar om det. Annika Norlin också. Om mörkret när man blivit lämnad för något nytt. PJ Harvey och Nick Cave ska ha inlett en kärleksrelation under inspelningen till videon Henry Lee, en sång om dödlig svartsjuka.  Foto: SCANPIX (bilden är ett montage).

Vandra med stöd av andra

Möt mörkret med musik uppmanade vi våra läsare i förra numret av DA. Då handlade det om hösten. Den kalla vinden som bryter igenom, den tidiga solnedgången som gör kvällarna svarta.

Möt mörkret med musik

Det här landet är långt. Längst i norr gulnar löven, snart faller de. 
I söder dröjer sommaren kvar.

.

Stor popkonst i litet format

Aldrig var vinylsingeln större och snyggare. Vi pratar om 1980-talet. Konst och musik flöt ihop och blev beviset på att årtiondet inte bara handlade om dålig smak.

"Varför trampa runt i leran?" tänker Sanna Gustavsson och gör i ordning en låtlista med nästan alla artister som spelar på årets Peace and Love-festival. Foto: SCANPIX montage: DA

Festivalmusik för alla torrbollar

När jag var tonåring ville jag inget hellre än att åka på festival. Uppleva ett äventyr – vara en del i myllret, bo i tält och umgås med alla festivalrävar som far land och rike runt i jakt på nästa camping att dricka öl på. Men när jag blev gammal nog att få åka hade den dramatiska förälskelsen liksom lagt sig till ro efter timmar av snokande på festivalbilder. Jag hade helt enkelt insett att jag inte gillar att traska omkring i lera.

Lili och Susie, Jim Morrison och Jenny Wilson närmar sig på olika sätt moderskapet i sina låtar. Foto: SCANPIX, Montage DA

Dags att tänka på mamma

”Kanske är det vädret eller något liknande, men mamma, du finns i mina tankar”, sjunger Bob Dylan. Låten heter Mama You’ve Been On My Mind och visst har han rätt. Vädret, ljuset, marken som börjar gro. I samma veva som naturen återföds omkring oss är det dags att tänka på mamma. Sista helgen i maj är det mors dag.

Bakom Folkets park nära Möllan i Malmö finns den här graffittiväggen. Foto: OLA TORKELSSON

Nisse Hellberg går sin egen väg

Efter mer än 25 år tillsammans med Wilmer X fick det vara nog. Nisse Hellberg lämnade bandet bakom sig, startade en solokarriär och hittade tillbaka till sina punkideal. – Jag gör allt som tidigare, men nu bestämmer jag också allt, säger han.

På 1930-talet flyttade fattiga inom USA. I dag kommer strömmen av utsatta människor söderifrån, men det handlar om samma förtryck, säger Springsteen i boken Songs.  Foto: Scanpix

Tom Joads spöke mitt ibland oss

När det ofattbara skett fanns gemenskap i böckerna. En gestalt dyker upp gång på gång och berättar om vår tid.

Foto: EVAN AGOSTINI

Musik från ett söndrat samhälle

Direktörslönerna drog iväg och ett samhälle gick sönder. Löneutvecklingen för direktörerna i de sju största amerikanska bankerna är ett talande exempel.

Foto: SCANPIX

Thatcher inspirerar – till vrede

Polisen griper in mot gruvarbetarna på Daw Mills kolgruva i Storbritannien 1984. Två engelska spöken går igen. Det ena på scen, det andra på filmduken. Black Sabbath och Margaret Thatcher.

Foto: SCANPIX

Alltid rätt med blå rockbyxa

”Det var som James Dean”. Albumaktuella sångerskan Lana del Rey minns första mötet med sin stora kärlek i låten Blue Jeans. Klädd i blåa jeans och vit t-shirt kom han gåendes precis lika fräsch som filmikonen. Lana sjunger att hennes ögon började att brinna.

Musik

Foto: BILDJOURNALEN

De var hetast på tapeten

Bildjournalen var tidningen för den generation som bar in rockmusiken i de svenska vardagsrummen och tapetserade sina sovrum med elefantbilder.

Bilder: ANDERS G WARNE

”Jag passar inte in i USA. Jag är för tråkig”

En storstjärna kommer in i rummet och allt avstannar. När Björn Skifs kliver in märks det inte. Men en hel nation gråter när han sjunger.

Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, med rötter i en annan tid. Foto: KERSTIN CARLSSON

Rytande som skakar om

Säg lejon och du tänker på styrka, kraft, fara. Inga lejon har någonsin sprungit omkring i Sverige. Ändå återfinns lejonet i Sveriges riksvapen. Djurens konung har gett avtryck långt bortom sina jaktmarker. På stjärnhimlen. Mytologin vimlar av dem.

Wilcos Jeff Tweedy och Mahalia Jackson har kommit med två vitt skilda Jesus-budskap i sin musik.

Jesus i olika skepnader

Jul igen. Jesus födelse igen. Krubba, Lukasevan-gelium, grandoft, glögg och Kalle Anka. Den mixen känns bekant.

Artister uppe i det blå

”Landet och havet, de är långt ifrån mig”. Kanadensiska Feist befinner sig högt i skyn i låten Cicadas and Gulls.

da_1320998548676_alice.jpg

Tack, kära mörka brygd

Skräckrockaren Alice Cooper sover oroligt. ”Välkommen till min mardröm” sjöng han 1975. Fyra decennier senare har han fortfarande problem.