
Kreditkortet ger facket provision
13 april, 2012
Flera LO-förbund erbjuder sina medlemmar att koppla ett kreditkort till det fackliga medlemskortet. Både LO och förbunden får pengar när medlemmarna handlar på kreditkortet.
Så mycket kostar köpet
- Köper du en vara för 5 000 kronor med kreditkortet och väljer att betala lägsta möjliga belopp (150 kronor per månad) med e-faktura tar det 44 månader att amortera skulden. Förutom varans kostnad har ränta på 1 456 kronor tillkommit.
- Väljer du att betala med pappersfaktura (kostar 19 kronor per månad) tar det 52 månader och räntan uppgår till 1 790 kronor.
- Det är ovanligt att kunder väljer att konsekvent betala minsta möjliga belopp, uppger Entercard.
På Konsumentverkets hemsida finns en budgetkalkyl. Där kan du också söka hjälp med budget- och skuldrådgivning.
Rabatt på hyrbil, billigare kryssning till Baltikum eller fri ekonomisk rådgivning. LO-förbundens medlemskort ger medlemmarna en mängd olika rabatter och erbjudanden.
Medlemmarna i GS, IF Metall, Handels, Elektrikerförbundet, Kommunal och snart Pappers kan dessutom välja att uppgradera sitt medlemskort till ett kreditkort med en kredit på upp till 60 000 kronor genom kortföretaget Entercard.
Genom ett nystartat samarbete, kallat LO Mervärde, förhandlar förbunden gemensamt fram erbjudanden för sina medlemmar. De förbund som ansluter sig måste också erbjuda sina medlemmar kreditkortet. Alla förmåner gäller dock även för de medlemmar som avstår från att ansöka om kreditkort.
Tidigare har Dagens Nyheter uppmärksammat att LO och förbunden får provision på inköpen som medlemmarna gör med kreditkortet. Provisionen räknas både på de avgifter som Entercard får in från butikerna och på räntekostnaden som medlemmar betalar när de utnyttjar krediten. Hälften av den så kallade ”kick-backen” går till LO och resten till respektive förbund.
– De pengarna återinvesterar vi i medlemsförmånerna, att bygga upp webben och förhandla fram nya avtal, säger Claes-Göran Enman, ombudsman på LO och ansvarig för LO Mervärde.
Vad gör ni om ni skulle få tillbaka mer pengar än hanteringen kostar?
– Då kan vi förbättra förmånerna.
Finns det möjlighet att påverka räntan?
– Det kan man också. Allt är en avvägning.
Hur har LO resonerat om det lämpliga i att erbjuda kreditkort?
– Vi vill ha ett alternativ till dyra butikslån och sms-lån. Butikslånen binder ofta upp dig på flera år. Med kreditkortet kan du själv välja hur snabbt du betalar tillbaka.
Erik Georgii, vice ordförande på fackförbundet GS, säger att förbundsstyrelsen först hade en lång debatt om det moraliska i att erbjuda ett kreditkort till sina medlemmar.
– Fördelarna övervägde nackdelarna. Vi ser en stor fördel i att kunna erbjuda medlemmarna de här förmånerna. Vi hade haft svårt att finansiera hanteringen av dem om vi inte haft avtalet med Entercard.
Transport och Byggnads har däremot beslutat att inte ansluta sig. Byggnads uppger att de inte vill riskera att medlemmar hamnar i en skuldfälla, samt anser att fackets verksamhet ska finansieras av medlemsavgifter och inte av ersättning från Entercard.
Pappers, GS och IF Metall uppger att den ”kick-back” som de får tillbaka ska användas för att täcka kostnaden för att trycka upp och skicka ut de nya medlemskorten.
– Vi har i många år funderat på att skaffa ett medlemskort som håller bättre än det mjuka kort som vi har haft och som har varit väldigt kritiserat. Vi har hittills tyckt att det har varit för dyrt att satsa på det, säger IF Metalls förbundssekreterare Monika Theodorsson.
Förhoppningen är att kostnaden för de nya medlemskorten ska täckas av pengarna från Entercard. På IF Metall har man diskuterat, men inte bestämt, vad man ska göra med ett eventuellt överskott.
– Det ska vara något som är vettigt för medlemmarna, säger Monika Theodorsson.
Erik Georgii på GS säger att om det skulle visa sig att kreditkortet medför stora problem bland medlemmar så får förbundet ta ett nytt resonemang.