”Vuxenutbildningen borde bli en av valets viktigaste frågor”Chefredaktör Helle Klein om utbildningarna i bristyrken som inte leder till jobb.

”Förnekelsen svider för klassresenären”Anneli Jordahl om att förneka sitt ursprung, förakt för kroppsarbete och en fransk författar­e som fått nog.

Foto: REBECKA UHLIN

Roger fick tillbaka hörseln

Efter 35 år i smidesbranschen hade Roger Mattsson lärt sig att leva med tinnitus och dålig hörsel. Men till slut fick han nog och skaffade sig en modern hörapparat – ”osynlig” och WiFi-anpassad – och gick från snudd på döv till normalhörande.

Hjälpen varierar i olika landsting

 • Cirka 1,3 miljoner svenskar har hörselproblem. Över hälften av dessa är yrkesverksamma och under 65 år. Ungefär 367 000 bär hörapparat men dubbelt så många beräknas behöva det.
 • Man brukar skilja mellan barndomshörselskadade; de som är födda med hörselskador eller som ådragit sig dem som barn, och vuxenhörselskadade.
 • Hörselskador i vuxen ålder kan ha flera orsaker. Buller, sjukdomar och olyckor hör till de vanligaste. Hörseln försämras också med åldern för alla människor. 
 • Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) är alla landsting skyldiga att erbjuda rehabilitering vid hörselskador. I de flesta landsting krävs remis-s från primärvården (vårdcentral eller företags-hälsovård) eller en privat öronläkare för att bli undersökt inom Hörselvården.
 • I Skåne, Stockholm och Uppsala finns modellen ”Fritt Val”, en lösning med privata kliniker för att få hjälp med hörapparater. I vissa landsting är hörapparaterna gratis, i andra måste patienten själv vara med och betala.
 • Utbudet på hjälp för hörselskadade varierar i landet. Kötiderna varierar från ett par veckor till flera månader. I landsting som har ”Fritt Val” har köerna kunnat minskas.

”Va?

Vad sa du? Kan du ta det där igen?” Den som har nedsatt hörsel frågar om – igen och igen – varje dag år ut och år in. En aldrig sinande källa till irritation, inte minst för omgivningen. Flera undersökningar visar att människor som lider av försämrad hörsel drar sig i det längsta för att söka hjälp för sitt handikapp. Enligt en studie från Hörselskadades Riksförbund tar det ungefär tio år från att en hörselskada upptäcks tills individen gör något åt sin situation. I Roger Mattssons fall skulle det ta över 30 år innan han kom sig för att göra något åt hörselproblemen.

– Jag började jobba tidigt. Jag var skoltrött och fick något som kallades anpassad skolgång och blev lärling på en smidesverkstad redan när jag var 13 år. När jag var 15 började problemen med hörseln och sedan dröjde det inte länge förrän jag fick tinnitus. Du vet, jag blev upplärd av den äldre generationen smeder – de som aldrig använde hörselskydd.

Efter decennier av ”omfrågande” kom Roger, i dag fyllda 49 år, till vägs ände. Han fick helt enkelt nog.

– Man blir isolerad när man inte hör ordentligt. Jag kunde inte kommunicera med folk om det var fler än två personer i samma rum. Att vara med på möten eller gå på krogen funkade inte. Och min familj hade tröttnat på mig sedan länge. De var vana vid att jag svarade konstigt på allt de frågade.

Egentligen borde nedsatt hörsel kunna likställas med nedsatt syn, men medan glasögon är ett helt accepterat hjälpmedel upplevs hörhjälpmedel fortfarande som pinsamt av många. Dessutom florerar föreställningen om att hörapparater är stora, skrymmande och illa fungerande.

– Det snackas väldigt lite om dålig hörsel i vårt samhälle. Folk vet helt enkelt inte hur vanligt det är, och de vet inte heller att det finns moderna hjälpmedel, säger Roger som numera driver ett smidesföretag tillsammans med sin bror och mest befinner sig på kontoret och inte i verkstaden.

– Jag var ung när jag började höra dåligt. Det var fåfänga som fick mig att strunta i problemet. Inte ville jag gå omkring med sladdar och stora hudfärgade plastprylar i öronen. För det var så jag trodde att hörapparater såg ut.

När Roger för ett år sedan bestämde sig för att kolla upp hörselhjälpmedel gjorde han det på egen hand. Han gick inte till doktorn utan satte sig vid datorn och började googla.

Roger upptäckte då att det inte bara är datorer och mobiltelefoner som har utvecklats explosionsartat de senaste decennierna. Så har även tekniken som ligger till grund för hörselhjälpmedel. Moderna hörapparater är inte bara små utan har också förfinats vad gäller funktionen. Stärkt av detta tog han sig till en audiolog som snabbt kunde konstatera att han borde haft hörapparat för länge sedan.

Roger vände sig till en privat hörselklinik för att få hjälp eftersom han ville vara säker på att få det allra senaste – tekniknörd som han är.

Han betalade ungefär 22 000 kronor för undersökningarna och den nya hörapparaten, vilket han tycker är helt överkomligt för att ha fått en dimension till i sitt liv. Även om han inser att han är lyckligt lottad som har råd att göra ett sådant val.

Den hörapparat som Roger valde är inte bara diskret utan har också ett bullerhanterings- och talbevarande system som innebär att störande biljud kan minimeras. Sådana ljud som kan uppstå i äldre hörapparater när bäraren befinner sig i bullriga miljöer. Hörapparaten är också WiFi-anpassad vilket gör att den trådlöst kan kopplas samman med tv, radio och dator. I dag kan Roger se på tv med familjen igen, utan att hans sambo och döttrar måste uthärda högsta volym.

– Att höra igen är som att komma till en ny värld.  Det är som att bli levande igen. Idag har jag fåglar hemma som jag faktiskt kan höra. Och min tinnitus är så gott som borta. Med facit i hand borde jag ha sökt hjälp mycket tidigare.                               

Charlotte Schröder

Läs mer från Dagens Arbete:

Sara Elvelin hör till de anställda som valt färgglada arbetsbyxor. Foto: Tomas Bergman

Här får alla ­välja sina ­arbetskläder

ORDNING OCH REDARosa arbetsbyxor? Inga problem på Svalson i Öjebyn, som tillverkar bland annat specialbyggda balkongräcken. Här får de anställda välja ur ett stort sortiment arbetskläder - och det finns alls inte bara herrmodell.

”Handsken hjälpte mig tillbaka”

Blodkärlet sprack och en blodpropp slog ut Daniel Nilssons hand. En superavancerad servohandske gav honom en ny chans i arbetslivet.

Avtal 2017

Lär dig tala avtalssvenska

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra. Från a till ö.

Små portioner på nattens meny

SkiftarbeteNär tröttheten kryper på är det lätt att sukta efter fett. Men pizzan i slutet av ett nattskift är inte vad kroppen behöver – i stället ska du äta så lite som möjligt efter midnatt.

Sluta att täcka upp för andra

FRÅGA OM JOBBET Dagens Arbetes expert psykologen Jonas Mosskin reder ut vad du kan göra när jobbarkompisen inte gör sitt jobb.

Illustration: Jens Magnusson

"Företaget hjälpte mig 
inte när jag mådde dåligt"

Fråga om jobbet"Vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?", undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Hylte vann friskvårdstävling

ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

Komma ut på jobbet

Komma ut på jobbet? – vi ger råd

DilemmatHur ska man våga komma ut på jobbet? Vi bad tre experter om råd.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Så klarar du de mörka månaderna

Trött? Dela inte säng med surfplattan. Här är bästa tipsen mot höstdeppigheten.

Ständigt beredd – utan betalt

Som bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Inhyrd? Kolla att du har rätt lön

Inhyrd?Kolla att du har rätt lön!

Så stoppas mobbningen på jobbet

DA reder utFick du inte vara med på senaste löneökningen? 
Behandlar chefen dig orättvist? Eller är du utfryst av kollegorna? Det finns hjälp att få. Sök upp någon du 
litar på och se till att den onda spiralen vänder.

Det gäller för Jaana Kuusisto att tänka på blodsockret. En kort paus med ett äpple och ett glas vatten är ibland allt som behövs. Foto: VIKTOR FREMLING

”Viktigt att berätta om sin diabetes”

Ditt arbeteSkiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.

Avtal löper ofta över flera år. Här jämförs hur mycket de senaste sex avtalen har gett i löneökning i snitt per år för facken inom industrin.

Så blev lönen i senaste avtalet

Avtal för avtalEn ny, högre lönegrupp för stålarbetarna. Hållbart arbete i fokus på allokemiska avtalsområdet. Extra påslag för de lägst avlönade tekoarbetarna. Här är de viktigaste nyheterna i de åtta avtal som IF Metall hittills har tecknat.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Rickard Forslund vill få andra att sluta ta risker som han själv tog före olyckan. Foto: OLA HÅKANSSON

"Jag hade kunnat vara ett dödsfall i statistiken"

MÖTE MED Rickard Forslund från Sunne jobbade med motorsågen genom trädet. Samtidigt tryckte skördaren stammen åt det håll den skulle falla.

Carina Johansson på kablageavdelningen har jobbat på Rimaster nästan från första början. ”Ett bra jobb, vi på golvet har mycket att säga till om.”
IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan: ”Viktigt att medlemmarna får genomföra de förbättringar man själva föreslagit.” Foto: THEO ELIAS

Bättre verkstad med en ledning som lyssnar

INFLYTANDETvå tuffa kriser – men Rimaster i Rimforsa har överlevt.  – Vi är ett starkare företag i dag tack vare att personalen ges inflytande, säger IF Metallklubben.

Matilda Granqvist och Christoffer Boström är  två av 400 arbetslösa ungdomar som antogs till Volvosteget. Fast någon garanti för jobb efter utbildningen finns inte. ”Jag tar det i så  fall som en bonus”, säger Christoffer. Foto: JESSICA BENTSEN

Unga får utbildning på Volvo

Volvo behöver ungdomar. Ungdomar behöver jobb. Den ekvationen ledde till projekt Volvosteget där Volvokoncernen betalar arbetslösa ungdomar för att utbilda sig till industriarbetare. Men några jobb kan ändå inte lovas.

Lita inte på tysta överenskommelser

Att missköta arbetstiderna kan leda till att du får sparken. Men det är inte bara de skrivna 
reglerna på en arbetsplats som har betydelse för om du får ta en extra paus.

Sparkad när hon gjorde som andra

ArbetsrättKan du ta en paus när det uppstår en lucka? Gå hem när arbetet är klart? De flesta arbetsplatser har oskrivna regler om vad som är okej att göra och inte. Men se upp! Oskrivna 
regler kan vara farliga. Vi förklarar varför.

Gravid kan kräva giftfritt på jobbet

DA REDER UTGravid? Grattis! Nu måste arbetsgivaren gå igenom 
arbetsmiljön så att den inte skadar dig eller ditt barn. Buller, vibrationer, kemikalier och tung belastning är 
exempel på sådant som kan vara farligt. Den arbets-
givare som slarvar med detta kan bötfällas.

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden. Foto: REBECKA UHLIN

Halva lönen ger ingen trygghet

A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.

Robin Zackrisson. Foto: OLA HÅKANSSON

"Här blir det mycket problemlösning"

Möte medRobin Zackrisson som fått nytt jobb på Marin och Fritid efter att Volvobussar i Säffle lagt ner

Sedan 1 april kostar GS a-kassa det 320 kronor i månaden. Madde Johansson (till vänster) och Marie Carlberg jobbar deltid, men måste ändå betala full avgift. Vilket skydd den ger är det få som vet. ”Jobbar du skift här får du bara halva inkomsten i a-kassa om du blir arbetslös”, säger Johnny Bergman. Foto: Mikael Ljungström

”Högt pris och dåligt skydd"

A-kassanDen första april blev det 100 kronor dyrare att vara med i GS a-kassa. Mari­e Carlberg och Madde Johansson betalar gärna för trygghet, men tycke­r att priset är högt och skyddet är dåligt

Risade stråk skonar både kropp och mark

Arbetsmiljö Bättre för marken och maskinerna. Troligtvis bättre även för människan i maskinen. Alla verkar vara vinnare när arbetslagen i skogen risar basstråken ordentligt. Johan Boström ställde upp som testpilot när Stora Enso mätte kroppens påfrestningar i skotaren.

Foto: REBECKA UHLIN

’’Glad att jag vågade säga ifrån’’

Diskriminering35-åriga Florentina fick veta att hon var för gammal för jobbet på Adecco. Men hon gav inte upp. Nu blir fallet en rättssak.

Foto: THOMAS H JOHANSSON

”Bryt mönstret” – forskarnas recept för kreativa jobb

Dra fram en vattenpistol eller bjud kollegan på en 
godisklubba. Och må bättre. Att bryta mönster 
på jobbet minskar risken för att bli stressad. Men 
är det verkligen så enkelt? I belysningsfabriken får 
vi veta om forskarna vet vad de pratar om.

Hämta mer