”Vad ska man tycka om ett armband som kan övervaka dig men också förebygga förslitning?”Krönika, Darja Isaksson.

”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet”Helle Klein, chefredaktör.

Alla frågor om vad det var som hände den där sommardagen snurrar fortfarande runt i Stefan Perssons huvud. En sak står åtminstone klar. Så länge han är huvudskyddsombud kommer det inte att få hända igen. Foto: Kristoffer Pettersson

Aldrig igen – nu jobbar alla åt samma håll på bruket

ReportageSommarens dödsolycka blev en 
väckarklocka i Iggesund. En klocka som lett till extra kurser i riskmedvetenhet och ombyggda, säkrare maskiner.

Den 28 juli 2012. En gråmulen lördag i Iggesund. Stefan Persson, huvudskyddsombud på bruket, hade haft sin första semestervecka. Dagarna började äntligen flyta ihop och just den här första semesterlördagen vigdes åt badrumsrenovering. Golvet hade han redan rivit ut och våtrumstapeten skulle upp. Kvällssolen trängde sig genom molnen och fyllde rummet när telefonen ringde. Stefan släppte allt. Beskedet som väntade var det han så länge fasat för.

Samma eftermiddag befann sig Anna Lundh, driftansvarig för Kartongmaskin 1, på semester i en annan del av Sverige. Missade samtal från bruket. Anna förstod direkt att något stod riktigt fel till.

”Detta är den person som påverkar din säkerhet mest”. Texten är tryckt på en spegel ovanför stämpelklockan på Iggesunds bruk. Anna Lundh ser rakt in. Stefan Persson nickar. Han har gjort tappra försök ända sedan han tog över som huvudskyddsombud 2010 att få personalen att förstå spegelns enkla och viktiga budskap.

Vad som hände den där lördagen i slutet av juli är det ingen som kan säga säkert. Den 26-åriga kvinnan jobbade på KM1 för andra sommaren i rad, detta år som passare. Som så många andra gånger skulle hon skifta ut en tambour och som så många andra gånger hade hon traversdosan i sin hand.

En tambour låg redan på golvet, redo att flyttas till rullmaskinen, en annan hängde i traverskrokarnas ok. Kartongen på den tambour som befann sig i luften hängde ner mot golvet och kvinnan sparkade på den i ett försök att släta ut. När det var åtgärdat skulle hon troligtvis sänka ner allt till golvet. Men något gick fel. Allt tyder på att hon kom åt fel knapp och den tjugo ton tunga tambouren kom i stället mot henne. Kvinnan hann inte undan och klämdes mellan den som hängde i luften och den som redan låg på golvet.

Stefan Persson ser på de gulsvartrandiga märken som nu finns på platsen. Det knyter sig fortfarande i magen när han tänker på den där dagen och frustrationen över att inte veta orsaken till varför det fruktansvärda hände är tärande.

– Vad var det som blev fel? Fanns det något vi kunde gjort? Fick hon inte tillräckligt mycket information om att man inte ska stå där inne eller valde hon helt enkelt att inte lyssna? Det är så många frågor som snurrar i huvudet hela tiden.

Det är nu dags för ännu en sommar och ännu en säsong med vikarier. Alla kommer innan de börjar jobba att få information om dödsolyckan sommaren 2012. Iggesunds bruk kommer också att satsa extra mycket på information om vikten av att tänka på den egna säkerheten. De nya vikarierna kommer få höra att bruket är fullt av risker men att nio av de elva olycksfall som inträffade 2011 orsakades av det egna beteendet. Ett par veckor in i vikariatet kommer Stefan Persson också att träffa alla vikarier för att se till att allt gått fram ordentligt.

– Jag har alltid trott att människor varit för lata för sitt eget bästa, men nu har jag kommit på att de helt enkelt är för smarta för sitt eget bästa. Om det finns en genväg tar man den.

”Tillträde förbjudet vid traverskörning”. Texten är nu tryckt över golvet. Produktionen flyter på. 400 ton kartong produceras fortfarande varje dygn.

Tambourer byts fortfarande var fyrtionde minut och den stora maskinen tjuter fortfarande ett öronbedövande ljud. Anna Lundh har skydd instoppade i öronen men visar med kroppen hur området snart kommer att se ut. Mellan rullstolen och rullmaskinen, samma ställe som nu blivit målat svartgult, ska det byggas järnvägsliknande bommar med tillhörande rödljus. Området ska också få säkerhetsfotoceller som stoppar möjligheten till traverskörning när någon kliver över och bryter strålen.

För att få i gång traversen igen måste en kvittering göras utanför området.
Skyddsombud och produktionsansvariga från Korsnäs har besökt Iggesund för att studera hur de hanterat situationen och vilka åtgärder de valt att göra. Andra bruk har också de visat intresse, för de konkreta åtgärder som gjorts för att säkra området men också för att få veta mer om Holmens satsning på Beteendebaserad säkerhet, BBS. Utbildad personal ska ta reda på varför människor på bruket tänker som de gör, gör som de gör och medvetet och omedvetet tar så många risker som de gör. Förhoppningen är att öka riskmedvetandet hos alla.

– Man kan bygga in maskiner till viss utsträckning, men det kommer alltid finnas sätt att gå runt. Det är därför det är så svårt, säger Anna Lundh.

600 arbetstimmar har Stefan, Anna och deras kollegor lagt ned på att undersöka vad som kunnat orsaka olyckan och hur bruket ska göra för att undvika att samma sak händer igen. Arbetsmiljöverket har sagt sitt, nästa steg är upp till polis och åklagare. Hur det än blir kommer 28 juli alltid vara en speciell dag på Iggesunds bruk, en dag ingen av dem kommer att glömma. Den lördagen fanns brukets krisgrupp snabbt på plats, skiftlaget hölls kvar och alla som arbetade på bruket den kvällen informeras om vad som hänt.

– Där tycker jag att Iggesund ska vara stolta över hur vi hanterade situationen. Alla ställde upp för varandra och gör det egentligen fortfarande, säger Stefan Persson.

Vårsolen lyser in genom brukets smutsiga rutor och en man med hörselkåpor skjuter en vagn hylsor framför sig. Stefan Persson stannar upp och tittar mot de nymålade, klarröda traverskrokarna.

– Det här som hände var fruktansvärt och det blev en väckarklocka för många. Det viktiga nu är att den klockan aldrig slutar ticka. Så länge jag är huvudskyddsombud ska det aldrig hända igen.

Malin Timan

Läs mer från Dagens Arbete:

Ellinor Johansson och Sebastian Sedell följer med sin produkt hela vägen längs med banan. Foto: Ylva Bergman

Ökad vinst och ­minskad värk

ROTATIONMeritor har vässat sig till lönsam världsklass genom att effektivisera monteringen av hjulaxlar. Ständig förändring tryggar jobben – men flera anställda klagar på den ökande stressen.

Paul Hansen har arbetat på olika lager i över 20 år. Han trivs på Förlagssystem: ”Det flyter på ganska bra, inga problem.” Foto: David Lundmark

Så lyftes stämningen på boklagret

ARBETSMILJÖTrakasserier, orättvisa arbetsledare, en känsla av att vara utbytbar – stämningen på Förlagssystem var usel. Efter ett omfattande förändringsarbete är situationen mycket bättre, en viktig orsak är minskad inhyrning.

”Jag var såld direkt” Carol Dahlberg ställer sina steelpans i rätt ordning inför en repetition med Panoply Steelband. Efter att en provapåkväll är hon helt såld på instrumentet och den västindiska musiken. Foto: David Lundmark

Carol är såld på slagverk

BAS PÅ FRITIDENOnsdagarna är heliga för Scaniamontören Carol Dahlberg. Då ställer hon upp sina basoljefat för repetition med The Panoply Steelband, vars västindiska rytmer omfamnar såväl Rihanna som Ack värmeland, du sköna.

Framtidslandet

Uppdrag: Rädda bygden!

ReportageAck Värmeland, du sköra. Nedlagda butiker, stängda bankkontor och ingen som tar över småföretagen när ägarna pensioneras. I Värmland har folkrörelserna bestämt sig för att vända den negativa trenden.

6

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

”Drömmen är ett eget plan”

Fastspänd i en leksak av plast en halv kilometer upp i luften med en surrande propeller framför ansiktet. Exakt där finner pappersarbetaren Rejhan Fejzovic lugnet och njutningen.

Svingar klot efter jobbet

När barnen bodde hemma fanns varken tid eller pengar. Men så fick Elisabeth Ringqvist jobb inom industrin, barnen flyttade ut och hon köpte klot och skor igen. Nu spelar hon i klubb och den 21 maj är det hennes tur i bowling-SM för metallare.

Gäddfiske och pissväder

FiskeMontören Conny Lekmyr älskar att fiska, men avskyr fisk. DA följde honom på jakt efter gäddan, den "svenska sötvattenskrokodilen". Det är lugnt och varmt - "svenneväder", fnyser Conny.

Att vara ung på jobbet

Reportage"När det snackas politik på rasterna, märks det helt klart att man är yngst", säger 25-årige Pierre Kronberg på Holmen Hallstavik.

Carina Johansson granskar utlåningen. Foto: David Lundmark

När kommer Zlatan tillbaka?

EGET BIBLIOTEKSå fick eldsjälen Carina Johansson fart på läsningen på Nobia i Tidaholm.

Modets drottning abdikerar

Som H&M:s chefsdesigner har Margareta van den Bosch klätt både Madonna och stora delar av svenska folket.

Vad ska vi leva av?

REPORTAGENu är avtalsrörelsen igång på allvar igen, det kommer att som vanligt att bli ett manglande om löner, övertidsersättning, pensioner. Men det finns också en bakomliggande, molande fråga: vad ska vi jobba med i framtiden? Harald Gatu ställde den under en resa genom industrisverige 2014. Nu kan du lyssna på reportaget.

Hur mycket pengar är nog?

ReportageDu är pank och tärningen styr din spelpjäs till ett hotell på Norrmalmstorg. Game over! I Monopolvärlden är spelet slut när en person sitter med alla pengar. I verkligheten har 85 superrika personer lika mycket pengar som de 3,5 miljarder fattigaste har tillsammans. Hur länge till kan vi spela?

Rally. Foto: Jan Nordström

Fritiden går i hundra knyck

MotorfrälstAllt började med en Volvo Duett när Uffe Eriksson var tio år. I fjol blev han svensk mästare i rallycross – nu tar han sats i en ny sits.

Rockhammar har 46 anställda varav 40 är pappers­­arbetare. Foto: David Lundmark

"Vi bygger faktiskt en helt ny fabrik"

Det sjuder av optimism i Rockhammar. Nu byggs en ny produktionslinje - en del av ägaren BillerudKorsnäs 900-miljonerssatsning.

Foto: David Lundmark

Hon älskar att ta sig vatten över huvudet

Resan till andra sidan jorden blev starten för något som nu slukar hennes fritid. Camilla Sånebo Hellman är såld på dykning – DA följde med henne under vattnet.

Sebastian Kallionpää har spelat boule så länge han kan minnas. Första gången han tävlade var han sju år. Foto: David Lundmark.

Träffar bakom bruket

Sebastian Kallionpää spänner blicken i grusplanen bakom farsans jobb. Armen svingar framåt och fingrarna släpper klotet. Klang! Stål möter stål i en klockren träff. Välkommen till Oppboga Boulesällskap.

Michael Gustafsson

Stålmannen som gillar motvind

KitesurfningDet går inte en dag utan att han tittar ut och noggrant noterar vad vädergudarna har att erbjuda. Michael Gustafsson är Scanias egen stålman vars enda kryptonit är vindstilla dagar.

Ojnareskogen

Foto: Karl Melander

Striden om kalkbrottet

ReportageEn öken? Eller förutsättningen för liv? 
En konflikt om ett kalkbrott på norra Gotland 
hamnade på löpsedlarna och delade ön i två läger.

Maya Westman provkör en skotare på visningsdagen i Kalix. Jakob Pessa från skogsmaskinsinriktningen hjälper till. Målet med dagen är att locka elever till skolan. FOTO: DAVID LUNDMARK

Succéskolan lockar inte

Hotad utbildningNästan alla som lämnar utbildningen får jobb. Ändå ligger hot om nedläggning över Kalix naturbruksgymnasium. Ska skolan finnas kvar behöver den fler elever.

Nu ska Martin bli Andrea

LivsbeslutEn 41-årig metallarbetare i en liten svensk stad kan inte ljuga längre. Martin vill berätta sin historia för er.

Två läsande verkstadsarbetare. Stefan Löfgren lyssnar när Anders Olofsson berättar om när han ville köpa en bok av Alice Munro: ”Expediten ville inte rekommendera någon till mig eftersom Munro uppskattas mest av kvinnor. Jag gav mig inte, men utan resultat. I stället tipsade hon om Johan Theorin för spänningens skull, ett helt okej tips. Men ändå häpnadsväckande att jag inte fick köpa Alice Munro.” Foto: Niklas Maupoix

"Det här är ingen jävla bokklubb"

Boken som BildningEn gång i månaden träffas de på puben för att 
byta böcker med varandra. Utan litteraturen vore 
vi ingenting, säger de. Absolut ingenting.

11
Carina Engman, revy, Dagens Arbete

Med uppdrag att roa

Carina Engman skiftar mellan pappersbruket och scenen och får hela bygden på gott humör.

Strejkerna i Kina

”Jag känner mig som en maskin”

Han jobbar jämt och träffar sina barn en gång om året. Men när arbetsgivaren försökte blåsa Zhu Xinhua på intjänad pension fick han nog.

Rösten väcktes i verkstan

Inför maskinerna vågade Helen Sjöholm möta sig själv.

Mormors hemlighet

De stod så nära varandra. Men varje gång Helena frågade mormor om när hon var liten blev det bara tyst. Här är berättelsen om ett barnbarn som bestämmer sig för att inte ge upp. Och som reser 150 mil från Malmö till Ukraina för att få svar på frågan: Hur gör man upp med Stalin?

Foto: HANS PETER BLOOM

Lehån på linjen

En bunt tomtebloss och 25 amerikanska skämttecknare på en skoldans förändrade livet för Lars-Erik Håkansson. Nu får han EWK-priset för sina linjer om världens tillstånd.

Hon strider för skogsarbetarna

De rumänska skogsarbetarnaKristina kunde inte tyst se på när de rumänska skogsarbetarna vände hem i vrede.

Behie har fått nytt hopp sedan hon blev kristen. Hon sjunger i kören och får undervisning i en frikyrka. Foto: JOAKIM ROOS

Lever gömd – vill bli sedd

ReportageBehie lever papperslös i Sverige sedan 14 år. Med tiden har hon lärt sig att inte synas.

Foto: SUSANNA FORSELL

Bryggare kan männskan vara

ReportageBritt Lindgren tillverkar sin egen öl.

Hämta mer