"Hur ska det gå för dem som inte kvalar in i den svenska modellen?"Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.

"Svensk ekonomi går som tåget under regeringen Löfven – medan oppositionen tycks spåra ur"Helle Klein, chefredaktör.

Nej till förbud mot inhyrning

IF Metall vill inte förbjuda bemanningsföretag. Kongressen avvisade förbudsmotionerna efter en maratondebatt.

De som ville ha förbud kom från flera avdelningar. Bland annat Stockholms län. Michael Gustafsson förde avdelningens talan:

– Vi vill förbjuda skiten, på sikt. Då menar jag inte jobben, utan branschen. Det är inte okej att arbetsgivarna får köpa sig fria från ansvar. Förbundsstyrelsen säger att man inte kan förbjuda en hel bransch. Jag företräder medlemmarna, inte branschen.

Michael Gustafsson och flera med honom vittnade om den tystnad som breder ut sig med inhyrningen.

– De vågar inte säga ett knyst för de vill så gärna ha ett fast jobb.

– Vi ska inte lindra symtomen utan operera sjukdomen. Därför ska vi ha bort bemanningsföretagen. Vi kan hantera flexibiliteten på annat sätt.

Karl-Henrik Rosberg, Göteborg var en av dem som inte vill ha något förbud.

– Bemanningsbranschen är ingen sund företeelse. Men att utverka förbud mot en hel bransch är att gå för långt. Företag behöver flexibilitet. Vi ska snarare se till att vi ökar det fackliga inflytandet.

Mikael Wideen, Sydvästra Skåne var en annan som motsatte sig förbud. Han talade om behovet av att organisera de bemanningsanställda. Gunnar Pettersson, Södra Västerbotten svarade:

– Självklart ska vi organisera och försvara de inhyrda. Vi har haft många inne hos oss på Volvo i Umeå.

– Vi har haft upp till 400 inhyrda på Volvo i Umeå. Jätteduktiga tjejer och killar. De bildade klubb och bedrev en bra verksamhet. Men vid årsskiftet var alla borta. Så ser det ut.

– Jag hörde att organisationsgraden inom bemanningsbranschen ligger på 17 procent. Vi måste inse att det här är en ödesfråga för fackföreningsrörelsen.

Mikael Johansson, Östra Småland hakade på:

– Sedan vi fick in inhyrning på Scania i Oskarshamn har vi inte fått en enda visstidsanställd sedan 2011. På tre år.

Han instämde i en tystnad som inhyrningen för med sig.

– De inhyrda vågar inte ens komma upp till klubben. Bedrövligt att vi ska behöva det såhär.

Tomas Nordmark, Malmfälten:

– Daglönare! Det är vad det är. Smaka på det ordet!

Veli Pekka Säikkälä, avtalssekreterare, gladdes åt den ”jättehäftiga debatten”.

– Det är tydligt att vi alla vill öka tryggheten. Vi vill ha färre visstidsanställningar, att färre av våra medlemmar ska behöva vara inhyrda. Vi vill ha mindre av övertidstvång, mindre av arbetstidsflexiblitet.

– Allt detta handla om flexibilitet. Om man förbjuder en sorts flexibilitet, kommer andra typer att flexibilitet att öka. För oss gäller att hitta en balans.

Säikkälä påminde om att den som är inhyrd i industrin har betydligt bättre villkor än på Mc Donalds eller i hotellbranschen.

Även förbundsordförande Anders Ferbe gav sig in i diskussionen.

– Gäller att hitta skärningspunkten mellan de anställdas trygghet och en fungerande produktionen. Struntar vi i flexibiliteten riskerar vi också svensk industri och dess konkurrenskraft.

Anders Ferbe varnade för lagstiftningsvägen och förespråkade avtal och förhandlingar med motparten. Han tyckte att den nya trygghets- och flexibilitetsöverenskommelsen inom stålindustrin kan tjäna som inspiration för att hitta branschlösningar med starkt lokalt inflytande.

– Vår ambition är att fokusera på de otrygga anställningarna under den kommande kongressperioden. Vi ska skapa ökad trygghet för våra medlemmar oavsett anställningsform.

Diskussionen avslutades med flera voteringar där förbundsstyrelsens linje segrade.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Det nya arbetslivet

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1

”Personalen är vår viktigaste resurs”

– Det ser ju ut som om branschen skulle vara mer skadetyngd än övriga och det tror jag hänger ihop med att vi inte är en utan många branscher. Det säger Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, som välkomnar en genomlysning av arbetsmiljön.

Andreas får bara lön för halva tiden: "Jag kan ju inte neka till att jobba"

Jobba när kunden vill. Det är affärsidén för bemanningsföretagen. Andreas (påhittat namn) berättar hur det är att aldrig vara riktigt ledig.

Ständigt beredd utan betalt

InhyrningSom bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Fråga om jobbetKan min chef låna ut mig till ett annat företag? Det står ingenting om detta i mitt anställningsavtal, men chefen säger att det inte finns något jobb för mig. Det finns visstids­anställda som har kommit till arbetsplatsen efter mig.

Lex Laval rivs upp

ANALYSTolv år efter Vaxholmskonflikten – och fyra svidande fackliga nederlag i domstolar. När Lex Laval nu rivs upp kan ett nytt kapitel skrivas om samtidens mest segslitna kraftmätning mellan arbete och kapital, skriver Harald Gatu.

Bemanningsstriden kom av sig i Ludvika

För ett år sedan tog anställda på ABB Ludvika strid för sina inhyrda arbetskamrater – och lyckades. I dag är dock antalet bemannade högre än det var före aktionen. "Vi kanske har varit för snälla", säger klubbordföranden.

Nytt bemanningsavtal

Industrin en storkund för bemanningsföretagen

Bakom siffrornaI fredags tecknades ett nytt avtal för inhyrda. Bemanningsbranschen växer oavbrutet i Sverige – och industrins andel bara ökar. Kolla in DA:s nya interaktiva grafik.

Nytt bemanningsavtal för 30 000 i LO

Det nya bemanningsavtalet inom LO-området är värt 2,2 procent och ger den anställde lön även för den tid han eller hon är tillgänglig utöver bokad tid.

1
André Börwall

Att vara den flexibla lösningen

GästkrönikaTänk dig att vakna upp med full panik. Klockan är 06.00. Har jag missat ett samtal?
 Välkommen till vardagen som inhyrd.

5
Hanna Larsson tar en promenad med vitlurviga samojeden Simson innan hon åker till jobbet på Nexans i Grimsås. Där hade hon tidigare den ena korta visstidsanställningen efter den andra. Nu har hon fått fast jobb. Klubben kom överens med företaget om att begränsa visstid och inhyrning.Foto: David Lundmark

Från konfrontation till handslag

Så har företagen reglerat bemanningenHanna Larsson på kabeltillverkare Nexans i Grimsås fick plötsligt fast jobb efter att ha staplat visstider under ett år. Nu blir det lättare att planera livet, lättare att gå till banken. Dagens Arbete har gjort en rundresa till företag där man på olika sätt har bromsat den ökande inhyrningen.

8
Bild från tillverkningen på Scania, Södertälje.

Nytt avtal på Scania begränsar inhyrningen

BemanningÖver 400 inhyrda på Scania i Södertälje ska erbjudas direktanställning efter ett nytt avtal som ska begränsa antalet inhyrda till 10 procent.

3
gravid

”Jag är trött på att bli trampad på”

När Anna inte kunde dölja graviditeten längre förlorade hon sitt jobb på bemanningsföretaget.

1

Striden om företrädesrätten

Tio dagar från ett fast jobb

Louise Karlgren drömmer om att kunna planera sitt liv. Men hon är en av förlorarna i kampen mot bemanningsföretag på Fiskeby bruk.

"Vi lägger mycket tid på att ringa runt"

PersonalchefenMed bemanningsföretag behöver bruket bara ringa en enda person när någon blir sjuk, säger Fiskebys personalchef Åke Pettersson.

Inhyrning i industrin

Nya arbetslivet: Frihet, tystnad och otrygghet

InhyrningInhyrningen har ökat med 33 procent jämfört med i fjol. Här är berättelsen om den flexibla arbetsmarknaden. Allt började 
med ett politiskt beslut 1993.

Branschorganisationen: ”Problemet överdrivs”

Branschorganisationen:Branschorganisationen TMF ser inte att långvarig inhyrning är ett problem. – Jag tror att man överdriver problemet för att skapa en symbolfråga inför valet, säger vd David Johnsson.

Inhyrd? Kolla att du har rätt lön

Inhyrd?Kolla att du har rätt lön!

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Strid i AD om bonus test för avtalet

BonusArbetsdomstolens prövning av om de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania har rätt till bonus blir ett viktigt test av avtalet.

1

De uppsagda hyrs in sista halvåret

Element SixDe anställda på Element Six i Robertsfors sägs upp till sommaren. Men de ska jobba på som vanligt ytterligare ett halvår – som inhyrda.

Klart med nytt bemanningsavtal

En dag före utsatt tid har parterna kommit överens. Frågan om ersättning under tillgänglig tid lyftes ut till en arbetsgrupp.

Fiskeby fick rätt om inhyrning

Partssammansatt skiljenämnd ger Fiskeby bruk rätt att runda företrädesrätten.

Lilla Edet

Jacob är inhyrd på Lilla Edet. Foto: Sören Håkanlind

Starka känslor i Lilla Edet

ReportageJacob fixade en bra ­inkomst över sommaren på Lilla Edet. Men en sak retade omgivningen – det stod Manpower på hans svarta t-shirt.

Fackklubbens ordförande Ulla Linnarsson i diskussion med nye platschefen Samuel Levin om bemanningsföretag. Foto: Sören Håkanlind

Chefen: Inhyrning bättre än övertid

Chefen:Inhyrning bättre än övertid

Pappers: Utvecklingen svår att stoppa på egen hand

Pappers:"Svårt att stoppa på egen hand"

Här öppnar bruken för inhyrning

Unik undersökningHär öppnar bruken för inhyrning

Här är inhyrda inget hot

På Sollebrunns betongelement ser klubben inhyrningen som första steget mot tillsvidareanställning.

Reglering eller inte – så svarar partierna

PartienkätVad anser ni om inhyrning av personal?

”Kan jag gå med?” Rasmus Carlsson ringde runt till olika fackförbund för att  ta reda på vilket som passade honom. Foto: JANN LIPKA

Vart ska Rasmus ta vägen?

Vikariat på skolor vissa vardagar. Diskplockare, telefonförsäljare eller personlig assistent vissa kvällar och helger. Och på sommaren ett jobb inom industrin. Arbetsmarknaden har blivit flexibel, men har fackförbunden hängt med?

Får de ge mig sämre lön nu?

FråganJag får mycket sämre lön som bemanningsanställd än vad jag hade när jag var anställd. Får de göra så?

Hämta mer