”Löfven och de rödgröna måste vidga idén om trygghet”Helle Klein bloggar om onsdagens partiledardebatt.

”Jag avundas Kata för hennes kompromisslöshet”Jeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Kolla in brukens alla förmåner

Friskvård, kaffe och sociala evenemang är vanliga förmåner på bruken visar DA:s undersökning. Men en förmån har försvunnit – hemdatorer. Mobilen har tagit över.

Kolla in brukens alla förmåner! (PDF)

Förmåner på Sveriges pappersbruk

Dagens Arbete har kollat upp förmånerna som gäller på Pappers avtalsområde och det visar sig att det skiljer en hel del oavsett storlek på bruken.

På femtio av bruken har man regelbundna hälsokontroller. Men variationerna är stora.

Några bruk har årliga kontroller, på något bruk bokar man hälsokontroll själv och på många håll har man kontroller först efter fyrtio eller femtio år fyllda.

Mondi Väja saknar exempelvis hälsokontroller. Där har man i stället satsat på en sjukförsäkring via företaget.

Drygt hälften av bruken har egna motionslokaler.

Bara ett fåtal bruk, sex stycken, håller sina anställda med fri medicin. Det vanligaste är att man ersätter recept upp till högkostnadsskyddet.

Flextiden har gjort sitt intrång även bland pappersarbetarna och då för dem som jobbar dag. Närmare två av tre bruk har flexmöjligheter för den gruppen anställda.

Drygt hälften av medlemmarna har någon form av bonussystem och på sju arbetsplatser kan man kamma hem vinstandelar. På Skutskär får man sig en vinstandel när man går i pension.

Hemdator via företaget (bruttolöneavdrag) var oerhört vanligt förra gången Dagens Arbete gjorde en liknande undersökning. Det förekommer inte alls i dag.

Däremot har mobiler via företaget gjort sitt intrång. På 25 bruk omfattas – oftast nyckelpersoner – av denna förmån. I en del fall får mobilerna användas även privat.

På många arbetsplatser finns möjlighet att hyra stugor – eller lägenheter – via företaget eller den sociala fonden.

Absolut bredast utbud och bästa förmån till sina anställda erbjuder SCA. Alla koncernens anställda har tillgång till lägenheter i New York, London, Paris, Rom, Prag med flera orter liksom till skidanläggningar och stugbyar.

Drygt hälften av bruken har kvar både julklapp och julbord i någon form. Men det kan variera från år till år. På en del ställen går julklappen i stället till något välgörande ändamål utomlands.

Gratis kaffe finns på 55 av de undersökta arbetsplatserna. Hylte och Billingsforsarna får stå för kaffet själva, medan det är subventionerat i Nymölla (kostar en krona koppen), Dals Långed, Jönköping, och Munkedal.

Gratis fruktkorg (på något ställe även mackor), förekommer på en tredjedel av arbetsplatserna.

Kolla in brukens alla förmåner! (PDF)


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Lönerna på pappersbruken

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor har svårt att nå de bäst betalda jobben, visar lönestatistik från Pappers som DA har bearbetat. Vi har träffat två kvinnor på Billerud Korsnäs Gävle som inte tvekar att sträva uppåt.

4

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

577 pappersarbetare tjänade över 50 000 kronor brutto i månaden i oktober i fjol. Dagens Arbetes siffror visar månadslön inklusive alla tillägg. Läs hela listan här - se var man tjänade allra mest.

Här finns arbetarna med högst löner

Unik lönelista577 pappersmedlemmar (varav 17 kvinnor) tjänade i oktober 2016 över 50 000 kronor i månaden. Det är fem procent av medlemmarna.

"Dubbelskift ska undvikas"

Arbetstidernas förläggning får aldrig tumma på hälso- och säkerhetsaspekterna. Det menar Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

1

Bästa lönerna på Mönsterås

Löneläget 2015Var får Pappers medlemmar bäst betalt? Svaret får du som vanligt i DA:s unika statistik. Södras fabriker ligger mycket bra till, men det finns också bruk som halkar efter.

"Vi är fortfarande bäst på det vi gör"

Löneläget 2015Billerud Korsnäs Gävle faller i lönestatistiken. – Vi är medvetna om detta och på väg att se över vårt nuvarande lönesystem, säger Pappers ordförande på bruket, Kjell Olsson.

Så ligger du i lönelistan

Löneläget 2014Kolla hur du ligger till i lönestatistiken för 2014 som Dagens Arbete tagit fram.

Jan Lindgren, maskinoperatör, sörjer tiden då han gick sexskift och fick 2 500 mer i plånboken.

Säffle blickar framåt

Löneläget 2014Nordic Paper Säffle är ett typisk mittenbruk i lönestatistiken. – Lönerna är lite för dåliga. Vi jobbar ändå kvällar, helger och nätter, säger maskinoperatören Jan Lindgren.

Siffrorna för alla bruken

Löneläget 2014Siffrorna för alla bruken

Så undviker du a-kassans fallgropar

Koll påÅttio procent av lönen upp till taket – så ska a-kassan funka. Men se upp – ibland blir det mindre. För Jan Larsson i Hjo blev det en chock när han insåg vad han skulle klara sig på.

2

Striden om tiden

Mer bunden – mer betalt

En tusenlapp extra till den som inte kan gå på toaletten när som helst. Ett av flera exempel på hur trucktillverkaren Atlet Unicarriers får betala för att snabbt kunna ändra produktionen.

Tio hot mot din löneökning

Kris i Europa, sifferlösa avtal här hemma – kan man verkligen vara säker på att få mer i plånboken? DA listar tio hot mot din löneökning, på kort och lång sikt.

1
Magnus Håkansson, Jan-Åke isaksson, Johnny Landén, Johnny Johansson, Nibe.

5 000 i sänkt lön med nytt ackord

Värmepumpstillverkaren Nibe investerade sig till högre effektivitet. Men de anställda på två avdelningar i Markaryd fick betala med uppemot 5000 lägre lön i månaden när ackordet ändrades.

5
Leif Dahl, klubbordförande, Monica Hulander, löner och Annika Lund personalansvarig arbetar på Svedbergs som tillverkar badrumsskåp, handfat och allt som hör badrummet till. Nu ser de fram emot ett lokalt lönesystem på företaget. Foto: Lars Andersson

Vägen till rättvisa löner

LönVem ska bestämma din lön? Lösningen kanske heter Lönesystem. Men räkna med att det kan ta tid.

2
Anders Nyrén och Anders Ullberg.

"Man måste kunna stå för sin lön"

LönegapetGapet mellan näringslivets toppar och arbetarna växer. I början av åttiotalet gick det 9 arbetarlöner på en vd-lön – i dag är siffran 49.

12

Det får vi(ssa av oss) på jobbet

förmåner på jobbet

Vad har du för förmåner?

IF MetallFritidshus, tjänstebil eller flexibel arbetstid? Lyx för vissa, vardag för andra. DA har ställt samman en unik lista över alla förmåner på storföretagen.

Bonusen som kan stoppa din a-kassa

Koll påDin arbetsplats ska lägga ner och ni får bonus för att stanna till slutet. Då riskerar du att bli utan a-kassa.

2

Astra-anställd får halv miljon för sparsam idé

Stephen Reid vann efter lång kamp mot Astra Zeneca för sin metod att minska medicinspillet vid tillverkningen.

Strejk

Arbetarna som vägrade vänta

Strejken 1975I dagarna är det 40 år sedan skogsarbetarna strejkade för att få fast lön.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Strid i AD om bonus test för avtalet

BonusArbetsdomstolens prövning av om de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania har rätt till bonus blir ett viktigt test av avtalet.

1

Bonus kan ge extra månadslön inom Södra

SödraPappers medlemmar kan tjäna en extra månadslön på Södras nya rörliga ersättning, som kräver både lönsamhet och förbättrad arbetsmiljö.

Lönen, krisen och deflationen

Därför är det farligt när priserna sjunker

DA reder utDet låter behagligt men ställer till problem – för din lön, ditt jobb och hela samhället.

Historisk ränta ska få fart på hjulen

Surahammars brukNär priser faller försvinner jobben. "Så här illa har det aldrig varit", säger Sonny Bergfeldt på Surahammars bruk. Där kan Riksbankens minusränta införs för att få fart på ekonomin. Det ska bli dyrare att spara och billigare att slösa.

Löneökningen borde ligga över inflationen

Calmfors:Löneökningen borde ligga över inflationen

Arbetsgivarna: Vi måste utgå från noll-inflationen

Arbetsgivarna:Vi måste utgå från noll-inflationen

Facket: För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

Facket:För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

Här skyddades du från sänkt lön

Slaget om lönenFör nittio år sedan strejkade arbetarna till sig ett löneskydd i avtalet.

Guldregn över Scania-anställda

BonusNytt bonussystem kan ge upp till 54000 kronor på ett år.

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Ja till flexibla arbetstider

Volvoanställda i Skövde och Köping säger ja till flexibla arbetstider. Två tidsbanker skapas så att anställda kan skickas hem med lön när produktionen går ner.

Hämta mer