”Vad ska man tycka om ett armband som kan övervaka dig men också förebygga förslitning?”Krönika, Darja Isaksson.

”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet”Helle Klein, chefredaktör.

Så säger partierna om Fas 3

Avskaffa, förändra, behålla. Läs vad de olika riksdagspartierna vill göra med Fas 3.

Moderaterna
Sysselsättningsfasen i jobb- och utvecklingsgarantin fyller en viktig funktion. Den riktar sig till personer som varit arbetslösa under lång tid. Syftet är att individen ska få något meningsfullt att göra samtidigt som man får erfarenheter och referenser. Detta parallellt med att jobbsökandet fortsätter. Det värsta som kan hända en långtidsarbetslös är att hamna i passivitet, det vill vi undvika eftersom det minskar chanserna att komma tillbaka. Målsättningen är givetvis att fler ska kunna gå vidare och arbetet med detta vill vi fortsätta.

Centerpartiet
Sysselsättningsfasen har haft vissa fördelar i och med att den har hållit människor som har befunnit sig i långtidsarbetslöshet aktiva. Det finns dock ett behov av att utveckla den för att ge människor större jobbchanser.

Folkpartiet
I Fas 3 har var femte varit arbetslös i mer än 10 år. Som minst har man 450 ersättningsdagar. Trots det lämnade 12 000 arbetslösa Fas 3 under förra året. Det är långt bättre än Socialdemokraternas Plus-jobb. Men vi har högre ambitioner. Vi vill se tydligare kvalitetskrav på de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna och vi vill reformera stödet för arbetslösa med funktionsnedsättning, en grupp som är överrepresenterad i sysselsättningsfasen.

Kristdemokraterna
Målsättningen med Fas 3, är att alla ska få jobba 100 procent av sin förmåga. I dag utvärderas reformen löpande och ska självklart förändras om man finner några förbättringsbehov. Vår målsättning om att alla ska få jobba 100 procent av sin förmåga ska vara vägledande för alla förändringar av Fas 3.

Socialdemokraterna
Vi föreslår att Fas 3 ska avskaffas. Människor ska ha riktiga jobb med egen försörjning – eller utbilda sig för att kunna hitta det. Därför föreslår vi, utöver investeringen i extratjänster, fler studieplatser inom den gymnasiala vuxenutbildningen, fler högskoleplatser, samt intensifierad arbetsförmedling med mer resurser för att ge deltagare i Fas 3 möjlighet att komma vidare på arbetsmarknaden.
De Fas 3-deltagare som bedöms kunna komma vidare genom eftergymnasiala studier ges möjlighet att studera med bibehållen ersättning.

Vänsterpartiet
Vi vill omedelbart stoppa nya anvisningar till Fas 3 och påbörja en avveckling. Deltagarna ska erbjudas individuellt anpassade åtgärder som ger den kompetens och erfarenhet som efterfrågas av arbetsgivare. För vissa kan det handla om att först få en fullständig gymnasieutbildning, för andra att få en yrkesutbildning (gärna inom ett bristyrke). Vi vill också inrätta vad vi kallar övergångsjobb, en subventionerad anställning med lön enligt kollektivavtal. Personer med funktions­­nedsättning som i dag ingår i Fas 3 kan även få förbättrade möjligheter att få subventionerade jobb.

Miljöpartiet
Vi vill avskaffa Fas 3 och anser att det i stället behövs en mångfald av åtgärder. Arbetsförmedlingen måste bli mycket bättre på att se varje individ och matcha arbetsgivare och arbetssökande redan i Fas 1 och 2. Eftersom en stor andel av de i Fas 3 har funktionshinder vill vi prova ett system med flexjobb som finns i Danmark. Då betalar arbetsgivaren lön för de dagar som arbetstagaren klarar av att arbeta, och staten täcker resten. Vi vill också ha fler välfärdsjobb, det vill säga enkla arbetsuppgifter med avtalsenlig lön som görs i offentlig sektor till exempel ett samtal eller en promenad med en boende på äldreboendet.

Sverigedemokraterna
Vi vill avskaffa Fas 3. Som vi ser det fungerar Fas 3 på
ungefär samma sätt som tidigare misslyckade social­demokratiska arbetsmarknadsåtgärder för långtidsarbetslösa. Man gömmer undan människor i program som inte skapar riktiga jobb. Sverigedemokraterna har i riks­dagen verkat för att anvisningarna till Fas 3 ska upphöra. Vi vill i stället satsa på jobbskapande åtgärder så som utbildningssatsningar kombinerat med lönebidragsanställningar för de som fastnat i långtidsarbetslöshet.

Josef Molin

Läs mer från Dagens Arbete:

En bespottad reform går i graven

DA reder utDen hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

6
Ylva Johansson från en pressträff i Rosenbad på tisdagen. Foto: TT

"Idag börjar utfasningen på riktigt"

Fas 3Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bekräftar nu DA:s uppgifter om att inflödet till Fas 3 ska strypas.

7
Nike Markelius

"Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre"

GästkrönikaNike Markelius.

11

Här sitter metallarna med makt

Den nya riksdagen har mer makt än på länge. Och två av de tyngsta uppdragen där innehas av metallare: Tomas Eneroth är ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp, Raimo Pärssinen är ordförande för arbetsmarknadsutskottet.

Ferbe självkritisk efter valutgången

De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

Nu är det upp till oss

Gästkrönika– En dag ska vi alla dö. – Men alla andra dagar ska vi det inte. Dialogen kommer från en serieruta med två människor som filosoferar på en klippa i solnedgången med varsitt metspö i handen. Igår blev serierutans budskap ännu viktigare.

Nu behövs en politik för jämlikhet

Valet blev just den rysare som många hade befarat. Precis som i Europavalet är det med blandade känslor man tog del av valresultatet. Glädjen över att det blir regeringsskifte grumlas av det faktum att de bruna vindarna är ruggigt starka.

DA hjälper dig att välja

Val 2014Hur ser riksdagspartierna på inhyrning, Fas 3 och belastningsskador? Dagens Arbete har under året gjort flera stora granskningar som rör valet. Här har vi samlat alla partienkäter som kan hjälpa dig när du ska ta ställning.

Dags att välja väg – ihop eller isär

Valet handlar om färdriktning: ska vi gå mot ökad 
ojämlikhet eller hålla samman Sverige?

Ett av de enklaste valen på länge

Anders FerbeValet den 14 september blir enkelt. Antingen röstar vi fram en regering som tar kommandot, minskar klyftorna och utvecklar det här landet, eller också bidrar vi till ännu fler misslyckanden.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Sverige behöver industripolitik!

Per-Olof SjööSanningen om industrin ligger i betraktarens öga. Men dess betydelse för Sverige kan inte överskattas.

Reglering eller inte – så svarar partierna

PartienkätVad anser ni om inhyrning av personal?

Höger, vänster eller mittemellan? Vår genomgång visar att blockpolitiken inte alltid är så tydlig när riksdagen röstar om frågor som rör arbetet. Foto: TT

Så röstade partierna om arbetslivet

Val 2014Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

Nöjdhet står mot förändringsvilja

Aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar. Reinfeldt försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras.

Svenska modellen går sönder

Regeringen Reinfeldt har genomfört ett av de största systemskiftena i modern tid. Det vi nu ser är försvagade fackföreningar, osäkra anställningar, undermåliga försäkringssystem och otrygga medborgare.

Energiförbrukningen i industrin

Energifrågan behöver en omstart

Ledare"Det är hög tid att Sveriges politiker gör ett omtag och skapar en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det behövs för både ekonomins och miljöns skull."

Emilia vill ha feminism och förändring

möte medNär Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade om feminism? Dagens Arbete ringde upp och frågade vad som driver henne.

De ersättningslösa

Val 2014De är unga, gamla, funktionsnedsatta och utrikes födda och de får inte en krona från staten. Mer än var tiond­e inskriven i Fas 3 saknar ersättning. Samtidig­t får deras arbetsgivare 4 500 kr i månaden och gratis arbetskraft. Vi guidar dig genom Fas 3 och presenterar: de ersättningslösa. Fär att starta bildspelet, klicka på miniatyrerna nedan till höger.

Foto: SOFIA ERNEROT och MAJA BRAND

Samma problem – olika lösningar

Val 2014Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.

"Vi måste ligga i för att fler ska rösta"

EU-valetKnappt var tredje LO-medlem kommer ”absolut” att rösta i valet till EU-parlamentet, enligt en opinionsmätning från Novus.

Olagligt statsstöd: "Regeringen måste ta det politiska ansvaret"

Arbetsförmedlingens bristande kontroller har gjort att olagligt statsstöd kan ha betalats ut till Fas 3-företag. Nu får myndigheten och svenska regeringen hård kritik från en jurist som jobbar med arbetsmarknadsprojekt i Danmark. – Regeringen måste ta det politiska ansvaret för att EU:s regler följs, säger Christina Möll, jurist och vd på Europakontoret.

Jan Lannekvist på Scania berättar om hur tempot har skruvats upp och arbetet tömts på innehåll. ”Montörerna hinner knappt gå på toaletten. För att lämna jobbet vid monteringslinan krävs avlösning.”  Foto: ANDERS G WARNE

"Vi vet att det här ger skador"

Scanias motormonteringHög personalomsättning och många i rehabilitering. Vid löpande bandet på Scania i Södertälje sliter montörerna hårt.

DA granskar arbetsmiljöbrott

Kriminologen: "Väldigt milt straff för så grovt brott"

DA:s granskning visar att genomsnittstraffet för vållande till annans död i arbetsolycka är 60 dagsböter och villkorlig dom.

Robert Lennmark servar en Saab i verkstaden. Utvecklingen med fler större bilar påverkar bilreparatörernas arbetsmiljö. Hjälpmedel fungerar sämre och arbetställningarna blir annorlunda.  Foto: ANDERS G WARNE

"Ingen har berättat hur vi ska spara kropparna"

Mekonomens bilverkstadUtvecklingen mot allt större bilar sliter sönder mekanikernas kroppar. – Stadsjeeparna har helt klart gjort det värre, säger Roger Olsson, ordförande för bilreparatörernas branschforum

"Min son undrar när jag kan bära honom igen"

Textilia i Långsele70 procent tycker att jobbet är enformigt. Tvätteriarbetarna drabbas hårdast av belastningsskador. 36-åriga Joy har så ont att hon inte kan lyfta sitt barn.

Så svarar politikerna om industriarbetarnas arbetsmiljö

VAL 2014

"Det är inget fel på regelverket"

Frågan om olagligt statsstöd i Fas 3 är Arbetsförmedlingens ansvar, meddelar arbetsmarknadsdepartementet. Rättschefen kan inte svara på om bidrag till Fas 3-företag är olagligt statstöd.

Foto: TT

Fas 3-bidrag kan vara olagligt

Bidrag till Fas 3-företag kan vara olagliga. Anordnare av Fas 3 får 4 500 kronor i månaden per deltagare i stöd från Arbetsförmedlingen. Nu kan företagen bli återbetalningsskyldiga. – I nuläget kan vi inte utesluta att vi kan komma att kräva tillbaka anordnarbidrag, säger Arbetsförmedlingens chefsjurist.

Grafik: JOSEF MOLIN

Få full koll på jobbsiffrorna

VAL 2014 Oppositionen talar om den höga arbetslösheten. Regeringen svarar att det faktiskt tillkommit många nya jobb. Lögn eller sanning? Allt handlar om vilka siffror man väljer att prata om.

Hämta mer