Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Svenska modellen går sönder

Publicerad 2014-08-21, 11:35   Uppdaterad 2020-08-25, 14:07

Regeringen Reinfeldt har genomfört ett av de största systemskiftena i modern tid. Det vi nu ser är försvagade fackföreningar, osäkra anställningar, undermåliga försäkringssystem och otrygga medborgare.

De nya moderaterna gick till val på att vara den svenska modellens försvarare och att bryta med arbetslöshet och utanförskap. Efter åtta år vid regeringsmakten är det uppenbart att de ställde upp i val under falskt flagg. I själva verket har ett gigantiskt systemskifte skett på svensk arbetsmarknad. Den svenska modellen krackelerar. Ett tydligt exempel är försämringen av a-kassan.

Ingenstans i västvärlden har a-kassan urgröpts mer än i Sverige. Och allt är konsekvenser av politiska beslut. När regeringen införde differentierade avgifter och därmed såg till att de som mest drabbades av arbetslöshet som exempelvis industriarbetarna fick låg ersättning men hög avgift. I ett slag lämnade hundratusentals a-kassan och samtidigt också fackmedlemskapet. 

När alliansregeringen höjde avgiften till a-kassan 2007 fick det långtgående konsekvenser, skriver professor Anders Kjellberg på DA Debatt. Han pekar på att det ledde till ett fackligt medlemsras utan motstycke sedan storstrejken 1909. Den fackliga organisationsgraden sjönk från 77 procent 2006 till 71 procent 2008.

Än värre blev raset för a-kassorna som förlorade nästan 400 000 medlemmarna bara mellan 2007–2008. I dag står 1, 5 miljoner människor utanför a-kassesystemet.

Nu har arbetslöshetsavgiften avskaffats och flera a-kassor har kunnat sänka sina medlemsavgifter. Ändå går det trögt att få tillbaka medlemmarna. Det är framförallt ungdomar och utlandsfödda som står utanför. Det är fortfarande stora skillnader i avgifter mellan olika branscher och det solidariska utjämningssystem som fanns mellan kassorna tidigare har inte återinförts.

Dessutom är a-kassans skydd så urholkat på grund av att regeringen vägrat höja taket. Ersättningen är nu så dålig att den börjar tangera socialbidragsnivå, hävdar Kjellberg. Det är uppenbart att den omställningsförsäkring som skulle garantera ett inkomstskydd vid arbetslöshet har utvecklats till ett grundtrygghetsbidrag. Därmed har en grundbult i den svenska modellen lossats.

När trygghetsnät som a-kassa och sjukförsäkring slits sönder får vi otrygga medborgare som räds varje förändring. Till detta kommer också omstöpningen av arbetsmarknaden till allt mer av korttidsjobb, uthyrning och bemanningsjobb. Det gamla daglönarsystemet kommer tillbaka, där människor inte vet från dag till dag om de alls har ett jobb att gå till och där man tvingas ta jobb med usla arbetsmiljöer och dåliga löner. Detta drabbar framförallt de unga.

Regeringen Reinfeldt har genomfört ett av de största systemskiftena i modern tid. Det vi nu ser är försvagade fackföreningar, osäkra anställningar, undermåliga försäkringssystem och otrygga medborgare.

Det är hög tid att Socialdemokratin inte bara pratar jobb i form av att bekämpa arbetslösheten utan också pekar på vikten av ordning och reda på arbetsmarknaden och en rejäl upprustning av trygghetssystemen. 

Rädda A-kassan!

Helle Klein är numer direktor för Sigtunastiftelsen.

Du kanske också vill läsa…

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt…

Nano kan bli en ny asbestskandal

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör…

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.