"Vi slår värmerekord – men vem bryr sig?"Krönika, Malena Ernman.

"Hur ska det gå för dem som inte kvalar in i den svenska modellen?"Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.

Reglering eller inte – så svarar partierna

PartienkätVad anser ni om inhyrning av personal?

Moderaterna

Vi står bakom den svenska modellen. Det innebär att frågan om anställningsformer och till exempel bemanningsföretag hanteras av arbetsmarknadens parter.


Kristdemokraterna

Bemanningsföretagen fyller en viktig funktion för en mer flexibel arbetsmarknad och sänker också trösklarna för inträde till arbets-marknaden genom att ge jobb till personer som har svårare att etablera sig. Det kan exempelvis gälla ungdomar som både får arbetslivserfarenheter och ofta också den trygghet som en fast anställning innebär. Dock är det viktigt att bemanningsföretag såväl som de arbetsgivare som hyr in personal följer gällande lagstiftning om likabehandling.


Folkpartiet

Bemanningsbranschen är en viktig del av arbetsmarknaden. De utgör i många branscher en viktig ingång på arbetsmarknaden för unga och nyanlända och bidrar till flexibiliteten för företag, samtidigt som de erbjuder trygg anställning för sin personal.


Centerpartiet

Bemanningsföretag har betydande fördelar för personer som annars skulle haft svårt att få en första kontakt med arbetsmarknaden, detta gäller i synnerhet utlandsfödda och unga, två grupper som är överrepresenterade i branschen. För dessa är arbete i bemanningsbranschen första steget till andra typer av anställningar. Centerpartiet vill att Arbetsförmedlingen ska konkurrensutsättas genom en så kallad jobbfixarpeng som följer den arbetssökande.


Sverigedemokraterna

Inhyrning av personal via bemanningsföretag är en viktig del av en levande arbets-marknad. Genom detta får svagare grupper, till exempel unga, funktions-nedsatta och invandrare en lite bättre chans att komma in på arbetsmarknaden. Med detta sagt så anser vi även att Las är en av grundpelarna för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Vi vill inte se en situation där bemanningsbranschen systematiskt utnyttjas för att komma runt denna. Därför vill vi gärna se en fortsättning med inhyrning av personal, men under kontroll.


Miljöpartiet

Bemanningsföretag kan öka flexibiliteten på arbetsmarknaden och underlätta för grupper som har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Bemanningsföretagen har i hög grad anslutning till kollektivavtal, men om arbetsgivarna missbrukar möjligheten att använda sig av bemanningsföretag, kan vi dock tänka oss att överväga en reglering.


Socialdemokraterna

Bemanningsföretag har blivit en del av arbetsmarknaden som hjälper företag att få tag i personal vid till exempel arbetstoppar. Vi tycker inte att det ska vara möjligt att hyra in arbetstagare för att tillgodose ett stadigvarande arbetskraftsbehov. En annan viktig princip är att företagen inte ska kunna säga upp personal för att sedan hyra in från bemanningsföretag för samma arbetsuppgifter.


Vänsterpartiet

I grunden vill vi förbjuda bemanningsföretag helt, detta kräver dock EU-rättsliga förändringar. Lagstiftningen bör skärpas, bland annat så att inhyrning inte ska kunna ske vid permanent behov av arbetskraft och att bemanningsanställda inte ska kunna tas in när det finns tidigare anställda som har företrädesrätt till återanställning.

Det är arbetstagarna som med stress och otrygghet får betala för Sveriges oerhört arbetsgivarvänliga lagstiftning – inte bara de bemanningsanställda utan även den ordinarie personalen påverkas.

Enkät: Hans Strandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Det nya arbetslivet

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1

”Personalen är vår viktigaste resurs”

– Det ser ju ut som om branschen skulle vara mer skadetyngd än övriga och det tror jag hänger ihop med att vi inte är en utan många branscher. Det säger Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, som välkomnar en genomlysning av arbetsmiljön.

Andreas får bara lön för halva tiden: "Jag kan ju inte neka till att jobba"

Jobba när kunden vill. Det är affärsidén för bemanningsföretagen. Andreas (påhittat namn) berättar hur det är att aldrig vara riktigt ledig.

Ständigt beredd utan betalt

InhyrningSom bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Fråga om jobbetKan min chef låna ut mig till ett annat företag? Det står ingenting om detta i mitt anställningsavtal, men chefen säger att det inte finns något jobb för mig. Det finns visstids­anställda som har kommit till arbetsplatsen efter mig.

Lex Laval rivs upp

ANALYSTolv år efter Vaxholmskonflikten – och fyra svidande fackliga nederlag i domstolar. När Lex Laval nu rivs upp kan ett nytt kapitel skrivas om samtidens mest segslitna kraftmätning mellan arbete och kapital, skriver Harald Gatu.

Bemanningsstriden kom av sig i Ludvika

För ett år sedan tog anställda på ABB Ludvika strid för sina inhyrda arbetskamrater – och lyckades. I dag är dock antalet bemannade högre än det var före aktionen. "Vi kanske har varit för snälla", säger klubbordföranden.

Nytt bemanningsavtal

Industrin en storkund för bemanningsföretagen

Bakom siffrornaI fredags tecknades ett nytt avtal för inhyrda. Bemanningsbranschen växer oavbrutet i Sverige – och industrins andel bara ökar. Kolla in DA:s nya interaktiva grafik.

Nytt bemanningsavtal för 30 000 i LO

Det nya bemanningsavtalet inom LO-området är värt 2,2 procent och ger den anställde lön även för den tid han eller hon är tillgänglig utöver bokad tid.

1
André Börwall

Att vara den flexibla lösningen

GästkrönikaTänk dig att vakna upp med full panik. Klockan är 06.00. Har jag missat ett samtal?
 Välkommen till vardagen som inhyrd.

5
Hanna Larsson tar en promenad med vitlurviga samojeden Simson innan hon åker till jobbet på Nexans i Grimsås. Där hade hon tidigare den ena korta visstidsanställningen efter den andra. Nu har hon fått fast jobb. Klubben kom överens med företaget om att begränsa visstid och inhyrning.Foto: David Lundmark

Från konfrontation till handslag

Så har företagen reglerat bemanningenHanna Larsson på kabeltillverkare Nexans i Grimsås fick plötsligt fast jobb efter att ha staplat visstider under ett år. Nu blir det lättare att planera livet, lättare att gå till banken. Dagens Arbete har gjort en rundresa till företag där man på olika sätt har bromsat den ökande inhyrningen.

8
Bild från tillverkningen på Scania, Södertälje.

Nytt avtal på Scania begränsar inhyrningen

BemanningÖver 400 inhyrda på Scania i Södertälje ska erbjudas direktanställning efter ett nytt avtal som ska begränsa antalet inhyrda till 10 procent.

3
gravid

”Jag är trött på att bli trampad på”

När Anna inte kunde dölja graviditeten längre förlorade hon sitt jobb på bemanningsföretaget.

1

Striden om företrädesrätten

Tio dagar från ett fast jobb

Louise Karlgren drömmer om att kunna planera sitt liv. Men hon är en av förlorarna i kampen mot bemanningsföretag på Fiskeby bruk.

"Vi lägger mycket tid på att ringa runt"

PersonalchefenMed bemanningsföretag behöver bruket bara ringa en enda person när någon blir sjuk, säger Fiskebys personalchef Åke Pettersson.

Inhyrning i industrin

Nya arbetslivet: Frihet, tystnad och otrygghet

InhyrningInhyrningen har ökat med 33 procent jämfört med i fjol. Här är berättelsen om den flexibla arbetsmarknaden. Allt började 
med ett politiskt beslut 1993.

Branschorganisationen: ”Problemet överdrivs”

Branschorganisationen:Branschorganisationen TMF ser inte att långvarig inhyrning är ett problem. – Jag tror att man överdriver problemet för att skapa en symbolfråga inför valet, säger vd David Johnsson.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Strid i AD om bonus test för avtalet

BonusArbetsdomstolens prövning av om de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania har rätt till bonus blir ett viktigt test av avtalet.

1

De uppsagda hyrs in sista halvåret

Element SixDe anställda på Element Six i Robertsfors sägs upp till sommaren. Men de ska jobba på som vanligt ytterligare ett halvår – som inhyrda.

Klart med nytt bemanningsavtal

En dag före utsatt tid har parterna kommit överens. Frågan om ersättning under tillgänglig tid lyftes ut till en arbetsgrupp.

Fiskeby fick rätt om inhyrning

Partssammansatt skiljenämnd ger Fiskeby bruk rätt att runda företrädesrätten.

Lilla Edet

Jacob är inhyrd på Lilla Edet. Foto: Sören Håkanlind

Starka känslor i Lilla Edet

ReportageJacob fixade en bra ­inkomst över sommaren på Lilla Edet. Men en sak retade omgivningen – det stod Manpower på hans svarta t-shirt.

Fackklubbens ordförande Ulla Linnarsson i diskussion med nye platschefen Samuel Levin om bemanningsföretag. Foto: Sören Håkanlind

Chefen: Inhyrning bättre än övertid

Chefen:Inhyrning bättre än övertid

Pappers: Utvecklingen svår att stoppa på egen hand

Pappers:"Svårt att stoppa på egen hand"

Här öppnar bruken för inhyrning

Unik undersökningHär öppnar bruken för inhyrning

Pappers: Nyval är den bästa vägen

RegeringskrisenPappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.

Här är inhyrda inget hot

På Sollebrunns betongelement ser klubben inhyrningen som första steget mot tillsvidareanställning.

Ferbe självkritisk efter valutgången

De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

Jutterström: Välfärdsfrågorna är viktigast

– Det viktigaste för en ny regering är att höja nivåerna i a-kassan. Det handlar om våra medlemmars vardag, säger Matts Jutterström, ordförande för Pappers.Han är glad att det ser ut som att Stefan Löfven blir statsminster, men bekymras över Sverigedemokraternas framgångar. 

Höger, vänster eller mittemellan? Vår genomgång visar att blockpolitiken inte alltid är så tydlig när riksdagen röstar om frågor som rör arbetet. Foto: TT

Så röstade partierna om arbetslivet

Val 2014Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

Hämta mer