"Hur ska det gå för dem som inte kvalar in i den svenska modellen?"Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.

"Svensk ekonomi går som tåget under regeringen Löfven – medan oppositionen tycks spåra ur"Helle Klein, chefredaktör.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Jag är trött på att bli trampad på”

Annas visstidsanställning på bemanningsföretaget skulle snart gå över i fast jobb. När hennes chef fick veta att Anna var gravid blev hon i stället av med jobbet.
– Bristen på rättvisa får mig att vilja skrika högt.

”Jag fick veta att jag var gravid för ett år sedan ungefär. Jag blev jätteglad, men samtidigt väldigt orolig. Jag var inne på min andra visstidsanställning på ett bemanningsföretag och när den gick ut efter sommaren hade jag chans till fast anställning.

Magen dolde jag så länge jag kunde, jag jobbade, mådde bra och klarade att utföra mina arbetsuppgifter utan problem ända fram till semestern. Men när jag kom tillbaka var jag i sjätte månaden och det syntes ju.

Arbetsledaren på kundföretaget såg till att jag fick lättare arbetsuppgifter och jag fick höra att de var nöjda med mig och ville att jag skulle stanna kvar så länge som möjligt. Jag hade varit inhyrd där flera gånger under de senaste åren och har jobbat där ganska lång tid sammanlagt.

När min chef på bemanningsföretaget hörde att jag var gravid fick jag först veta att det inte var några problem, men bara några dagar senare berättade chefen att min visstidsanställning inte alls skulle bli en fast anställning. I stället fick jag gå, samtidigt som 20 andra fick fast anställning.

Först skyllde min chef på att facket inte ville ge mig fast anställning och jag blev jättearg. Men när jag ringde facket blev ombudsmannen lika förbannad. Han hade krävt av mitt bemanningsbolag att jag skulle få fast jobb, men de ville bli av med mig.

Min chef hade ljugit mig rakt i ansiktet. När jag ställde henne mot väggen hävdade hon i stället att kundföretaget som jag jobbade hos inte var nöjda, men när jag frågade min arbetsledare fick jag höra motsatsen. Han blev upprörd när han hörde att jag måste sluta, men företaget ville inte lägga sig i det här med bemanningen. De fick någon annan i stället för mig så det löste sig ju för dem.

Jag är inte den enda som har drabbats på det här sättet. En person fick inte förlängt på grund av hög frånvaro med vård av sjukt barn. En annan för att han inte kunde jobba tvåskift då hans fru redan gjorde det och de hade små barn. En kille var sjuk i fyra dagar och fick höra att han inte behövde komma tillbaka. En tjej fick gå på grund av frånvaro med vård av sjukt barn. Hon var dessutom gravid i samma månad som jag. Sammanträffande?

Jag fick hjälp av facket som drev mitt ärende, men vi gick med på en uppgörelse för min ombudsman trodde att det kunde bli svårt att bevisa att jag blivit nekad jobb på grund av graviditeten. Jag fick lön fram till den beräknade förlossningen och slapp åtminstone få min föräldrapenning sänkt.

Snart måste jag ut och leta jobb igen och det finns många industrier här omkring, men alla jobben finns på bemanningsföretag. Det går inte att få in en fot någonstans.

Bemanningsbranschen vill ha så arbetsför arbetskraft som möjligt. Minsta svaghet så tar de bort en. Min ilska över bristen på rättvisa inom bemanningsbranschen får mig att vilja skrika högt. Jag är så trött på att bli trampad på!”

Berättat för Marie Edholm.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.


me@da.se

1Kommentarer

André Börvall:

Som f.d. Klubbordförande på Proffice i Helsingborg kan jag bara beklaga texten. Tyvärr så måste jag instämma att så är fallet. På Proffice i Helsingborg särbehandlas gravida kvinnor, de nekas lättare arbetsuppgifter, och det finns en stor marginell skillnad på kundföretagets könsfördelning och bemanningsföretaget. Ica har ca 25% kvinnliga lagerarbetare ( och jobbar aktivt med att få upp siffran) medans proffice Hade ca 5% innan vi påpeka att vi kan dra det till DO om den siffran inte höjs. Det har dessutom varit så att Proffice sett det som arbetsvägran om man inte kan trolla bort sina barn då de ringer. Låt mig kopiera in ett svar från en av konsultcheferna på Proffice ang diskrimineringslagarna, närmare bestämt § 5 i jämställdhetslagen.

”Det är varken facket eller konsulterna som har inflytande över företagets arbetsledning ( jag anser då ICA i det här fallet ) och ej heller rätt att leda och
fördela arbetet vilket Proffice ansvarar för.
Diskrimineringslagen kan vi totalt bortse ifrån för om vi sammanfattar hela detta är den inte alls intressant ur ett affärssynpunkt och ej heller den slutliga kunden vilket är DU.”

Tydligare än såhär kan man inte få svaren från företaget.

Hur ser dina erfarenheter ut? Berätta här eller mejla reporten.

captcha

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Det nya arbetslivet

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1

”Personalen är vår viktigaste resurs”

– Det ser ju ut som om branschen skulle vara mer skadetyngd än övriga och det tror jag hänger ihop med att vi inte är en utan många branscher. Det säger Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, som välkomnar en genomlysning av arbetsmiljön.

Andreas får bara lön för halva tiden: "Jag kan ju inte neka till att jobba"

Jobba när kunden vill. Det är affärsidén för bemanningsföretagen. Andreas (påhittat namn) berättar hur det är att aldrig vara riktigt ledig.

Ständigt beredd utan betalt

InhyrningSom bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Fråga om jobbetKan min chef låna ut mig till ett annat företag? Det står ingenting om detta i mitt anställningsavtal, men chefen säger att det inte finns något jobb för mig. Det finns visstids­anställda som har kommit till arbetsplatsen efter mig.

Lex Laval rivs upp

ANALYSTolv år efter Vaxholmskonflikten – och fyra svidande fackliga nederlag i domstolar. När Lex Laval nu rivs upp kan ett nytt kapitel skrivas om samtidens mest segslitna kraftmätning mellan arbete och kapital, skriver Harald Gatu.

Bemanningsstriden kom av sig i Ludvika

För ett år sedan tog anställda på ABB Ludvika strid för sina inhyrda arbetskamrater – och lyckades. I dag är dock antalet bemannade högre än det var före aktionen. "Vi kanske har varit för snälla", säger klubbordföranden.

Nytt bemanningsavtal

Industrin en storkund för bemanningsföretagen

Bakom siffrornaI fredags tecknades ett nytt avtal för inhyrda. Bemanningsbranschen växer oavbrutet i Sverige – och industrins andel bara ökar. Kolla in DA:s nya interaktiva grafik.

Nytt bemanningsavtal för 30 000 i LO

Det nya bemanningsavtalet inom LO-området är värt 2,2 procent och ger den anställde lön även för den tid han eller hon är tillgänglig utöver bokad tid.

1
André Börwall

Att vara den flexibla lösningen

GästkrönikaTänk dig att vakna upp med full panik. Klockan är 06.00. Har jag missat ett samtal?
 Välkommen till vardagen som inhyrd.

5
Hanna Larsson tar en promenad med vitlurviga samojeden Simson innan hon åker till jobbet på Nexans i Grimsås. Där hade hon tidigare den ena korta visstidsanställningen efter den andra. Nu har hon fått fast jobb. Klubben kom överens med företaget om att begränsa visstid och inhyrning.Foto: David Lundmark

Från konfrontation till handslag

Så har företagen reglerat bemanningenHanna Larsson på kabeltillverkare Nexans i Grimsås fick plötsligt fast jobb efter att ha staplat visstider under ett år. Nu blir det lättare att planera livet, lättare att gå till banken. Dagens Arbete har gjort en rundresa till företag där man på olika sätt har bromsat den ökande inhyrningen.

8
Bild från tillverkningen på Scania, Södertälje.

Nytt avtal på Scania begränsar inhyrningen

BemanningÖver 400 inhyrda på Scania i Södertälje ska erbjudas direktanställning efter ett nytt avtal som ska begränsa antalet inhyrda till 10 procent.

3

Striden om företrädesrätten

Tio dagar från ett fast jobb

Louise Karlgren drömmer om att kunna planera sitt liv. Men hon är en av förlorarna i kampen mot bemanningsföretag på Fiskeby bruk.

"Vi lägger mycket tid på att ringa runt"

PersonalchefenMed bemanningsföretag behöver bruket bara ringa en enda person när någon blir sjuk, säger Fiskebys personalchef Åke Pettersson.

Inhyrning i industrin

Nya arbetslivet: Frihet, tystnad och otrygghet

InhyrningInhyrningen har ökat med 33 procent jämfört med i fjol. Här är berättelsen om den flexibla arbetsmarknaden. Allt började 
med ett politiskt beslut 1993.

Branschorganisationen: ”Problemet överdrivs”

Branschorganisationen:Branschorganisationen TMF ser inte att långvarig inhyrning är ett problem. – Jag tror att man överdriver problemet för att skapa en symbolfråga inför valet, säger vd David Johnsson.

Inhyrd? Kolla att du har rätt lön

Inhyrd?Kolla att du har rätt lön!

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Strid i AD om bonus test för avtalet

BonusArbetsdomstolens prövning av om de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania har rätt till bonus blir ett viktigt test av avtalet.

1

De uppsagda hyrs in sista halvåret

Element SixDe anställda på Element Six i Robertsfors sägs upp till sommaren. Men de ska jobba på som vanligt ytterligare ett halvår – som inhyrda.

Klart med nytt bemanningsavtal

En dag före utsatt tid har parterna kommit överens. Frågan om ersättning under tillgänglig tid lyftes ut till en arbetsgrupp.

Fiskeby fick rätt om inhyrning

Partssammansatt skiljenämnd ger Fiskeby bruk rätt att runda företrädesrätten.

Lilla Edet

Jacob är inhyrd på Lilla Edet. Foto: Sören Håkanlind

Starka känslor i Lilla Edet

ReportageJacob fixade en bra ­inkomst över sommaren på Lilla Edet. Men en sak retade omgivningen – det stod Manpower på hans svarta t-shirt.

Fackklubbens ordförande Ulla Linnarsson i diskussion med nye platschefen Samuel Levin om bemanningsföretag. Foto: Sören Håkanlind

Chefen: Inhyrning bättre än övertid

Chefen:Inhyrning bättre än övertid

Pappers: Utvecklingen svår att stoppa på egen hand

Pappers:"Svårt att stoppa på egen hand"

Här öppnar bruken för inhyrning

Unik undersökningHär öppnar bruken för inhyrning

Här är inhyrda inget hot

På Sollebrunns betongelement ser klubben inhyrningen som första steget mot tillsvidareanställning.

Reglering eller inte – så svarar partierna

PartienkätVad anser ni om inhyrning av personal?

”Kan jag gå med?” Rasmus Carlsson ringde runt till olika fackförbund för att  ta reda på vilket som passade honom. Foto: JANN LIPKA

Vart ska Rasmus ta vägen?

Vikariat på skolor vissa vardagar. Diskplockare, telefonförsäljare eller personlig assistent vissa kvällar och helger. Och på sommaren ett jobb inom industrin. Arbetsmarknaden har blivit flexibel, men har fackförbunden hängt med?

Får de ge mig sämre lön nu?

FråganJag får mycket sämre lön som bemanningsanställd än vad jag hade när jag var anställd. Får de göra så?

Nej till förbud mot inhyrning

IF METALLS KONGRESSIF Metall vill inte förbjuda bemanningsföretag. Kongressen avvisade förbudsmotionerna efter en maratondebatt.

Hämta mer