"Hur ska det gå för dem som inte kvalar in i den svenska modellen?"Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.

"Svensk ekonomi går som tåget under regeringen Löfven – medan oppositionen tycks spåra ur"Helle Klein, chefredaktör.

Nästan upplöst: den gamle kommunistledaren Alvaro Cunhal.

Ett förlorat imperium

Nuno Perestrelo Född 1988 i Lissabon. Masterexamen
i bildjournalistik vid Mittuniversitetet
i Sundsvall. Lost Empires är hans första utställning i Sverige. Visas just nu på Almlof Gallery i Malmö.

Efter stormen. Några industrigolv. Övergivna, tysta, täckta av damm.

NUNO PERESTRELO

NUNO PERESTRELO

Det fanns en tid när dessa golv ändrade historiens gång. Härifrån utmanades Europas mest seglivade militärdiktatur, den portugisiska. En tid när golven fylldes av människor, arbetande människor.

De lade ner arbetet: varvsarbetarna på Lisnave utanför Lissabon, kvinnorna som monterade klockor på Timex, sömmerskorna på svenska Algots. Deras aktioner förebådade den oblodiga nejlikerevolutionen i april 1974 då Portugal äntligen blev demokratiskt.

Halvåret innan hade tiotusentals arbetare strejkat för högre löner, för sina rättigheter, för ett liv i frihet. Somliga förlorade livet. Säkerhetstjänstens agenter fullföljde sina plikter.

Till slut gjorde industriarbetarna gemensam sak med arméns soldater – ”arbetare i uniform” – och störtade den gamla fascistiska ordningen. Den gamla ordning som misstrodde det moderna och som byggt murar kring landet. Landets industri hade inte förnyats. Ålderdomlig och eftersatt blev den ett lovligt byte för den globala konkurrensen.

”Jag är intresserad av betydelsen av denna industriella aktivitet för min generation, nu när de inte har jobb, eller har arbete som är mycket dåligt betalt, och som tvingar dem att emigrera i samma takt som på
60-talet då det fanns diktatur, censur och krig.”

Den portugisiske fotografen Nuno Perestrelo har sökt upp det han kallar ett förlorat imperium och fångat stillheten i en övergiven industri. Maskinerna har stannat, omklädningsrummen övergivits. Från väggarna flagnar affischernas röda fanor. Och vi kan fundera över vad människor på ett fabriksgolv kan uträtta.

Här berättar Nuno Perestrelo om sitt projekt:

LOST EMPIRES / Interview with Nuno Perestrelo from Nuno Perestrelo Chorão on Vimeo.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Över bron

BildreportageFotografen Simon Johansson har tagit bron över Kalmarsund flera gånger än det gått att räkna. I månadens bildreportage har han tolkat en del av Sverige som är hans.

Ett liv på hästryggen

BildreportageHästen är en symbol för stolthet och rikedom för indianbefolkningen i USA. Under två år har fotografen Erika Larsen besökt mer än tjugo olika indianstammar.

En historisk plats för nya människor

Bildreportage1931 sänder skotten i Ådalen en chockvåg genom det Sverige. I dag en plats där år av ständig avfolkning nu möter den ökade invandringen.

Livet efter kuppförsöket

BildreportageTurkiet är porten mellan Europa och Mellanöstern. Landet håller nu på att förvandlas till en totalitär stat, menar fotografen Åke Ericson som har besökt Istanbul efter kuppförsöket.

Tid att leva - tid att dö

BildreportageKan växter tänka? Och vad känner de i så fall när de förbereder sig för utslocknandet? I fotografen Lena Granefelts bilder bär fröställningar, kapslar och baljor liv och död i samma gestalt.

Catwalk Afrika

BildreportageNär Per-Anders Pettersson skildrar den snabbt växande modebranschen i Afrika utmanar han samtidigt bilden av en kontinent fylld med enbart elände.

Samtidigt på andra sidan berget

Under åren 2009–2015 reste fotografen Jens Olof Lasthein runt i länder, delrepubliker och utbrytarrepubliker i Kaukasus. Bergskedjan mellan Svarta havet och Kaspiska havet är Europas sydöst­ligaste utpost.

Vägen till 240-land

BildreportageFyrkantig och trög, men solid och till att lita på. Funktion före form. Inget lullull. Tar sig från A till Ö. En bil. En 240. Den norske fotografen Helge Skodvin porträtterar en fyrkantig slitvarg.

Pionjärens tysta skönheter

I bilderDen nederländske fotografen Leendert Blok var blommornas egen porträttfotograf, som lyfte fram formen, färgerna och den enskilda blommans speciella lyskraft.

Verkliga fantasier

I bilderI Helena Blomkvists bildsvit om Florentina och hennes fiktiva gatukvarter flyter tiden fritt mellan det förflutna och det ännu inte upplevda.

De icke önskvärda

Bildreportage"Jag visste att diskrimineringen var påtaglig, men att det var så här pass illa trodde jag inte." Fotografen Åke Ericson har skildrat romernas situation i tio europeiska länder.

1
Nytända stjärnor. Tanken med El Sistema är att överbrygga klyftor. I många kommuner börjar undervisningen redan i förskolans lekfulla miljö, som här i Hammarkullen i Göteborg. Foto: Lisa Thanner

Musik utan gränser

BildreportageDen världsomspännande orkesterverksamheten El Sistema är också ett socialt projekt som ska bekämpa segregation. Fotografen Lisa Thanner har dokumenterat rörelsen i Venezuela, Södertälje och Göteborg.

Om du levde någon annans liv

BildreportageHur skulle det vara om du fötts någon annanstans, med andra föräldrar? Konstnären Dita Pepe har undersökt saken med sig själv och sin kamera som redskap.

Mobilism

Avskärmade på stan

BildreportageMobilen har snabbt ändrat vårt beteende på stan och hur vi uppträder mot varandra. Fotografen Hans Malm följde det mobila folket under ett år.

Några dagars frihet från våldet

BildreportageVåldet i hemmen tvingar kvinnor och barn till skyddade boende. Fotografen Åsa Sjöström har dokumenterat när de upplever några dagars frihet på ett hemligt sommarläger.

Foto: Hannah Modigh

Att leva med orkaner

Bildreportage”Att leva med orkanhot är att ständigt leva under ett ekonomiskt hot.”

Henrik Engblom på hästen Omoto Sando tävlar under Svenskt Grand National i Strömsholm 2014. Foto: Joel Marklund

"Det är ögonblicken som räknas"

BildreportageHan tog den berömda bilden av Zlatans första mål på Friends Arena och har fångat Sarah Sjöströms VM-glädje. Den prisbelönte fotografen Joel Marklund älskar sport.

DA-medarbetare prisas för sina bilder

FotoprisFrilansfotografen och DA-medarbetaren Jan Nordström har belönats med Arbetets museums eldsjälspris. Prisats har också Per-Anders Pettersson för sina Sydafrikabilder, och Maja Daniels för bildprojektet från Älvdalen (bilden t.v).

Hemland – eller inte

BildreportageEmmeli Malmqvist och Lina Ikse har utforskat sina lettiska rötter. Intervjuat olika generationer letter i Göteborg om vad ett hemland kan vara.

Efter elden

Bildreportage"I min tanke har jag försökt att bortse från allt det hemska och i stället se alla de små konstverken branden lämnade efter sig."

Lars Tunbjörk, Dagens Arbete

Ett skarpt öga har slutits

Till minne av Lars Tunbjörk.Dagens Arbete har mist en mångårig medarbetare. Sverige har förlorat en av sina verkligt stora nutidsskildrare.

1
Lars Tunbjörk, Dagens Arbete

I LOVE BORÅS

Bildreportage/Lars Tunbjörk

I huvudet på Joakim Eneroth

BildreportageEn hälsokrasch blev startpunkten för fotoprojektet Whispering Void.

Mystisk dal med unikt arv

Maja DanielsLångt från storstaden förs en kamp mellan tradition och modern livsstil.

Pieter ten Hoopen

Hungern som aldrig stillas

Pieter ten Hoopen är kär i Montana. Här är hans berättelse om sommarstaden Hungry Horse, när turisterna har lämnat.

Bilder från en fantasi

Pierre Gonnords nytagna bilder förmedlar en känsla från en annan era, från en plats som bara existerar i vår fantasi. 

Världen under ytan

Skönheten – men också problemen. Undervattensfotografen Tobias Dahlin öppnar en värld för oss där hav och människa möts.

Slussen, Stockholm. Foto: ELISABETH OHLSON-WALLIN

Ack Sverige, du sköna

Röda stugor, vackra vyer och dans kring midsommarstången, är det Sverige? Elisabeth Ohlson Wallin vill förmedla en annan bild.

Foto: MARTINA HOOGLAND IVANOW

Banar väg i mörkret

I Martina Hoogland Ivanows fotografier 
möter verkligheten drömmen. 
Åren 2001–2005 fotograferade hon i sitt första projekt speedway 
i Mongoliet, Sibirien och i norra Europa.

Foto: Pentti Sammallahti

Världen genom oväntad humor

Pentti SammallahtiBilder från den nordiska naturen; tystnaden, kylan och havet. Och djur.

Hämta mer