
Så slipper du gå i sommarjobbsfällan
18 maj, 2015
Ekonomi. Nu under våren är det många unga som vill skaffa sig sitt allra första sommarjobb. Annika Creutzer ger råd om vad som är viktigt att tänka på.
Tyvärr är det många arbetsgivare som har satt i system att lura nybörjare på arbetsmarknaden. Det finns en rad fällor som det gäller att se upp med.
Det allra viktigaste är att du får ett anställningsbevis. Det är ett dokument som tydligt anger vilka arbetsuppgifter du ska ha och vilken lön du ska få. Har du det i din hand råder det ingen tvekan om att du fått jobbet och du slipper till exempel komma till en arbetsplats och mötas av beskedet att det bara var lite försnack och alls inget löfte om arbete.
Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen förenklar det mycket. Då vet du att du är försäkrad, att du har rätt till semesterersättning och hur eventuell övertidsersättning beräknas. Ofta finns det också någon fackligt aktiv på arbetsplatsen som du kan fråga om du inte vill prata med lönekontoret.
En fuling som många oseriösa arbetsgivare satt i system är att låta unga provjobba utan ersättning. Sedan tackar de nej till dig och så får nästa person arbeta gratis. Du ska aldrig acceptera att provjobba gratis, utan det ska vara lön från första stund.
Pengar i handen utan något krångel med skatten, kan andra oseriösa locka med. Säger du ja till svarta pengar måste du vara medveten om vad det kan kosta. Du får inget intyg som du kan använda i framtiden när du söker jobb och du är inte försäkrad om det sker en olycka på arbetsplatsen. Det kan betyda att du går miste om många miljoner om du skadar dig för livet och aldrig mer kan arbeta.
Tjänar du mindre än 18 800 kronor under hela 2015 behöver du inte betala någon skatt. På Skatteverkets hemsida finns blanketten, ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag”. Fyll i och lämna till din arbetsgivare så får du ut hela lönen utan skatteavdrag. Skulle du tjäna mer än 18 800 kronor kan du begära jämkning hos Skatteverket. Då drar arbetsgivaren mindre skatt än om du hade varit året-runt-anställd.
Arbetsgivaren ska också anpassa arbetstiden efter din ålder. Är du under 18 år finns det särskilda regler för vilka typer av arbeten du får ta och hur länge du får arbeta. Syftet är att skydda dig mot fysiskt skadliga arbeten och alltför långa eller sena arbetsdagar.
Tycker du att din arbetsgivare gör något fel eller undrar du över något så har LO
sedan många år tillbaka en telefonservice för unga som arbetar extra. Där kan du, även om du inte är med i facket, få hjälp och råd.
Telefonnumret är 020-560 056 och sajten är www.hjalptelefon.nu.
Annika Creutzer
Privatekonomisk expert