Industriarbetarnas tidning

Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

28 september, 2015

Skrivet av

Ska även inhyrda ha rätt till bonus? Ja, säger facket. Nej, säger arbetsgivarna. Nu avgörs frågan i Arbetsdomstolen, som kan ge Scania-arbetare tusentals kronor men också bli en viktig markering för hela branschen.

På Scania i Södertälje har drygt 900 personer hyrts in från Ranstad, ett av världens största bemanningsföretag. Ingen av dem fick del av den bonus som Scania annars ger till sina fast anställda.

Därför har IF Metall krävt arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen på närmare 15 miljoner kronor i skadestånd för brott mot bemanningsavtalet.

– Bemanningsavtalet säger klart och tydligt att avtalet ska säkerställa likvärdiga villkor mellan de som hyrs in och de som är anställda vid kundföretaget. Därför har de inhyrda rätt till bonus, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall kräver ersättning och skadestånd för 623 medlemmar. Därutöver krävs arbetsgivarna på skadestånd till förbundet för att bemanningsföretaget inte ersatt oorganiserad personal.

Motparten i arbetsgivarorgansationen Bemanningsföretagen hävdar att man har avtalet på sin sida. Avtalet slår fast att ”rörliga lönedelar” – som bonus – bara kan betalas ut till inhyrda om mätperioden inte överstiger tre månader. På Scania får de anställda ut sin bonus en gång om året.

Ett argument som inte håller, enligt Darko Davidovic.

– Bonusen räknas ut och redovisas för alla varje månad. Alla kan se vilken bonus man får för varje månad. Därför borde det gå att betala ut bonusen månadsvis också. Det finns ingenting i avtalet som skulle kunna hindra det. De inhyrda får ingen bonus, trots att man har varit med och jobbat ihop till företagets resultat. Kan det kallas likvärdiga villkor?

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström avböjer att uttala sig före förhandlingen i AD. Men i inlagan till AD skriver Bemanningsföretagens ombud att Scanias bonussystem har en faktisk beräkningsperiod på 12 månader och fastställs en gång om året.

Utgången av de kommande dagarnas förhandlingar i Arbetsdomstolen är principiellt mycket viktig, hävdar Darko Davidovic.

– Inte i första hand för Scania, för de har ett nytt system. Men för alla andra i bemanningsbranschen. Skulle motparten vinna målet innebär det att neutralitetsprincipen i bemanningsavtalet inte längre gäller. Alltså den princip som slår fast att det inte ska vara billigare att hyra in.

7 kommentarer till “Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

 • Det kommer bli väldigt spännande att se resultatet. Det finns flertalet bemanningsföretag som kommer hamna undre precis samma skottglugg, då de systematiskt struntar i att betala ut bonus som kundföretaget faktiskt har. De kommer avverkas på löpande band i så fall efter domen.

 • Arbetsgivaren kommer förmodligen att hävda att företaget kommer att förlora miljoner och åter miljoner och då anar vi vart det lutar. AD darrar när arbetsgivarna slår på stortrumman!

 • Det stämmer absolut det som Darko säger.
  Tvisten gäller det gamla avtalet och de förutsättningar som gällde då, nu har vi ett nytt avtal och det är det du hänvisar till StevO.
  Nu är det som du också verkar ha observerat nya förutsättningar, deta framgår med all önskvärd tydlighet i slutet av artikeln.

  Mvh
  Michael Gustafsson
  Scania Verkstadsklubb

 • Fast det stämmer inte Michael Gustafsson, det gamla systemet gav dig inte information varje månad. Alla parametrar räknades inte ut varje månad, det gjordes när året var slut.

 • Nej Kalle… Alla parametrar redovisades inte per månad. Det man kunde se var ett urval som redovisades varje månad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall förlorade bonusstrid

Arbetsdomstolen slog fast att de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania inte har rätt till den bonus som de direktanställda har.

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

I förmiddags började tre dagars rättegång om de inhyrdas rätt till bonus på Scania i Arbetsdomstolen. IF Metall och arbetsgivaren tyckte helt olika om det mesta, rapporterar DA:s Anna Tiberg.

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

Ett företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inomindustrin. De anser att Opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från Opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till förslaget. […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.