Industriarbetarnas tidning

Återuppbyggt arbetslivsinstitut utlovas

23 oktober, 2015

Arbetslivsinstitutet återinförs i någon form under mandatperioden. Det lovade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet på Arbetsmiljöriksdagens politiska debatt.

Löftet kom inte av sig självt utan som svar på en applåderad publikfråga : När och hur återinförs Arbetslivsinstitutet? Ali Esbati (V) högg snabbast i panelen:

– Beslutet att lägga ner Arbetslivsinstitutet var ett av de sämsta besluten under Alliansregeringen, konstaterade han.

Han pekade på att mer pengar avsätts i den nya budgeten åt arbetsmiljöforskning, men att man ännu inte har ett färdigt förslag.

– Det dröjer, men vi måste komma dit, utlovade Esbati.

Med reservationen att det nog inte blir riktigt som förut instämde Markus Manhammar (S) och Marco Venegas (MP). Det gjorde däremot inte Fredrik Malm(FP):

– Regeringspartierna har lovat mycket, vi får väl se om detta blir ännu ett av de svikna vallöftena, sade han och inkasserade dagens första bu-rop.

– Vi är ett litet parti och har inte regeringsmakten, vi får vänta och se vad det kommer för förslag. fortsatte Malm och fick medhåll av Lotta Finstorp (M).

Detta var den sista frågan med bestämda krav på korta svar eftersom tiden var slut. Det gjorde att en given följdfråga till Malm och Finstorp hängde kvar i luften: Nedläggningen av Arbetslivsinstitutet var en av alliansregeringens första beslut – ställer ni inte längre upp på det?

Dittills hade annars debatten varit tämligen tam. En film från skolan och en från sjukvården visades där en stressad rektor och en stressad barnmorska frågade vad politikerna kunde göra för att förbättra deras situation.

Om skolan rådde enighet bland panelens riksdagsledamöter om faran med klåfingrig detaljstyrning från de kommunalpolitiker som faktiskt ansvarar för skolan. När det gällde hur man underlättar för skiftarbetande sjukvårdspersonal påpekades att detta delvis är avtalsfrågor. En grundläggande oenighet skymtade dock i båda fallen: Kan dessa frågor lösas utan att den offentliga sektorn får ökade resurser?

En publikfråga som uppenbarligen ensam räckt till en hel paneldebatt var hur goda arbetsmiljöer ska kunna förenas med den förändrade arbetsmarknad som alltmer präglas av sms-anställningar, F-skattare, bemanningsföretag och andra former av osäkra anställningar. Här spretade åsikterna:

Å ena sidan fanns Ali Esbati som ville riva upp lagen om allmän visstid och drastiskt minska osäkra anställningar. Å andra sidan Fredrik Malm:

– Det är omöjligt att malla in det digitala i det analoga. Att sönderreglera den nya arbetsmarknad som växer fram kommer inte att skapa fler jobb, särskilt inte när det kommer så många nya människor som behöver komma in i det svenska samhället.

Ett inlägg stack av mot resten. På frågan om varför arbetsmiljöfrågan verkar så politiserad svarade Marco Venegas:

– Arbete är viktigt, men det finns en annan dimension.  Vi i Miljöpartiet tycker att vi ska jobba mindre, vara ute mer i naturen och njuta av den och kulturen. Med den arbetstakt vi har i dagens samhälle kommer vi att krascha.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Bolaget har en hemläxa att göra”

”Bolaget har en hemläxa att göra”

Vänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

Ny arbetsmiljömyndighet placeras i Gävle

Regeringen föreslår en ny myndighet som ska samla kunskap om arbetsmiljö och utvärdera politiken. Om budgeten går igenom kommer centret att dra igång i Gävle nästa sommar.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Det våras för välfärden!

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt? Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde […]

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.