Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi blir allt råare när ingenting görs”

8 oktober, 2015

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

När lidandet sker framför våra ögon blir vi råare – om vi inte hittar lösningar.

en senaste tiden har flyktingsituationen och tiggeriet på våra gator varit i fokus.
Och det är klart att deras situation påverkar oss som medborgare. Vi blir råare människor, för inte ens den som väljer att ge kommer att kunna lägga pengar i varje kopp eller att ta emot varenda flykting.

Att tigga på gatan är ingen lösning och jag brukar inte lägga några pengar i burkarna. Men det är ingen lösning – som man hör skrikas från SD-håll – att riva lägren och kasta ut tiggarna.
Inte heller vänstern förmår att hitta en lösningar, utan urskuldar sig med att säga att tigga är också ett jobb.

Men tigga kan aldrig vara ett jobb. Det är rent ut sagt för djävligt att ett samhälle accepterar att människor tvingas sitta på gatan och tigga för sin överlevnad.

Så vad är anledningen till att människor tvingas att sitta på gatan att tigga? Ytterst handlar det om Rumänien och om EU:s totala flathet. Ett land inom EU som utsätter sina egna medborgare för en fattigdom som saknar motstycke i modern tid och som tvingar ut sin egen befolkning på vägarna för att försörja sig. Detta gör att känslorna i det svenska samhället rörs om och i myllan av detta frodas rasism och rop på hårdare tag och det enda som sker är att SD stiger i opinionen.

Sak samma är det med flyktingsituationen och vägen över medelhavet. Varför riskerar människor livet i undermåliga båtar och betalar stora pengar för en sådan livsfarlig resa, när det kostar en bråkdel att flyga reguljärt?

Jo, för att vi inom EU har infört det så kallade transportöransvaret, som innebär att flygbolag och andra transportföretag får stå för statens kostnader i samband med eventuella avvisningar om de tar med sig passagerare utan giltiga handlingar.

Hur ska vi göra då? Ja egentligen är det ganska enkelt.

Genom politiska beslut måste vi sätta press på den rumänska regeringen att sluta behandla sin romska befolkning på ett rasistiskt sätt och dra in EU:s biståndspengar till Rumänien så länge de inte sköter sig. De romer som finns i Sverige bör omgående erbjudas snabbt uppbyggda bostäder och beredskapsarbete inom kommunernas misskötta park- och naturskötsel, inom städning etcetera – till avtalsenliga löner. Barnen måste få gå i förskola och skola. De sjuka ska erbjudas vård.

När det gäller människor på flykt så bör Sverige verka för att ta emot fler kvotflyktingar, för att transportöransvaret avskaffas, likaså visumtvånget för länder i krig. Vi måste se till att alla kommuner tar emot flyktingar och att alla kommuner planerar för ett flyktingmottagande. Och vi måste föra en politik som skapar arbete och bostäder.

För övrigt så anser jag att SD är ett fascistiskt parti.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen