”Löfven och de rödgröna måste vidga idén om trygghet”Helle Klein bloggar om onsdagens partiledardebatt.

”Jag avundas Kata för hennes kompromisslöshet”Jeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Dagens Arbetes granskning av den psykosociala arbetsmiljön i industrin har väckt enormt gensvar – hos läsarna, på Facebook och i andra medier. Illustration: Graham Samuel.
Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen, nu bloggar han för att hantera själens kaos. Foto: Sanna Källdén
Stressen skadar hjärtat, men man kan också bokstavligen jobba sig sjuk i huvudet - utbrändhet ger skador på hjärnan.
Bombardier, Stora Enso, SSAB i Borlänge…allt fler stora företag lägger nu fokus på den psykosociala arbetsmiljön. Ett underlag i det arbetet kan vara DA:s särtryck ”När jobbet skadar själen”.
Den sista mars nästa år träder en ny förordning om psykosocial arbetsmiljö i kraft. Den har varit på många i decennier, facken välkomnar den, arbetsgivarna är mycket skeptiska
Lasse i Krokom orkade inte mer. DA:s Elinor Torp har skrivit en bok om självmordet som väckte Sverige när det gäller mobbning i arbetslivet. Den har redan väckt stor uppmärksamhet, och sätter nytt fokus på den psykosociala arbetsmiljön. Foto: Jörgen Appelgren.

Ta tempen på ditt jobb

Vi har listat plus och minus på arbetsplatsen. Det här avgör om jobbet ska fungera för alla:

Vanligaste orsaken till sjukskrivning

För tredje året i följd ökar antalet fall med akut stressreaktion och andra psykiska diagnoser. Mellan 50 och 60 procent av all sjukfrånvaro beror på stress.

När EU:s arbetsmiljöbyrå gjorde en jämförande studie visade det sig att Sverige toppar stressligan i Europa.

Omvandlat i pengar: Försäkringskassan höjde nyligen prognosen med nästan tre miljarder kronor.

Testa dig själv!

stressmottagningen.nu finns interaktiva tester som kan avgöra om du är stressad, på väg att bli utmattad eller har utmattningssyndrom.

Skyddsfaktorer

arbetsmiljo-plusSocialt stöd. Om människor i organisationen ges en stärkt känsla av social delaktighet, status och identitet påverkas
deras psykiska hälsa positivt.

Delaktighet. Att känna sig delaktig på arbetsplatsen.

Ett arbete som känns viktigt och meningsfullt.

Möjlighet att välja tillvägagångssätt i arbetet.

Möjlighet att lägga upp arbetet i egen takt.

Ledningen kan påverka personalens hälsa genom sättet att
lägga upp arbetet. Att strukturera tiden.

Människor i ledande befattning utbildas i att känna igen stressymtom hos de anställda och lär sig att hitta lösningar för att minska stressen på arbetsplatsen.

Riskfaktorer

arbetsmiljo-minusForskningen har ringat in två farliga varianter av bristande ledarskap:

1:  Ett frånvarande ledarskapdär chefen låter bli att ta tag i saker, styr dåligt, inte leder och inte tar beslut. Tomrummet ger upphov till konflikter och elände, maktkamp och informella ledare.

2: Ett väldigt auktoritärt och hårt ledarskap.Den auktoritära chefen har hittat någon som hen ser som ett hot och ger sig på den personen. Hamnar man i konflikt med den auktoritära chefen är det fara och färde.

Misstro. Arbetsmiljöer som domineras av misstro, där man inte litar på varandra eller vet om det som sägs stämmer, är en tydlig riskfaktor. Präglas den sociala miljön av misstänksamhet kan man aldrig känna sig trygg på jobbet. Följden blir konflikter i personalgruppen.

Kaotisk organisation. Röriga arbetsplatser med otydliga roller är en tredje riskfaktor. Hur man än gör blir någon förbannad. När ansvarsgränserna inte är tydliga blir det trassligt. Roller hamnar i kläm och medarbetarna vet inte vem som har ansvar för vad.

Tar du då tag i något kan du få kritik för det. Tar du inte tag i uppgiften får du också skäll. Hur man än gör blir det fel. Det är helt enkelt inte klarlagt vem som äger frågan.

I kaotiska organisationer uppstår konflikter mellan människor och mellan olika roller. En maktkamp.

Källa: Jag orkar inte mer – När jobbet skadar själen

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

1

Ökat tryck på själslig skyddsrond

ArbetsmiljöDen psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Föreskriften om psykosocial arbetsmiljö

"Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas"

DebattVåra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

5
"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

1

"Det lönar sig att göra något åt problemen"

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

DA granskar Afa Försäkring

"Försäkringen har blivit en återvändsgränd"

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Låt den inte ligga och samla damm"

DebattFöreskriften mot psykisk ohälsa hade kanske inte behövts om arbetsgivarna redan idag arbetat enligt Arbetsmiljölagen. Nu uppmanar jag fack och anställda att arbeta enligt den – för hälsans skull, skriver konsulten Lennart Steen.

1

Nu får själen sin egen skyddsrond

ArbetsmiljöPå SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont - nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

"Vi latar oss för lite"

KrönikaHjärnforskaren Agneta Sandström om att att utbrändheten ökar i vårt supereffektiva samhälle: "Schemalägg inaktivitet i ditt liv!"

89

När hjärnan tar stryk

"Förr eller senare brister det"

Sjuk av stressenDagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

9

Huvudskyddsombuden larmar i DA:s enkät

Röster från golvet”Människor går på knäna – det är en tickande bomb.”

Lyssna till kroppens varningar

Sjuk av stressenGå in i väggen, utbränd, utmattad. Kropp och själ hänger inte med. Kolla om du är i farozonen.

1

 20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen

TidslinjeSå har de psykosociala arbetsmiljöfrågorna hanterats sedan 1994, då Sverige som första land i Europa införde regler på området.

Så gör Norge – steg för steg

UtblickI motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

2

När olyckan dröjer sig kvar

DilemmatSaad Fares lurade döden på jobbet - men han fick ärr i själen, fick utbrott och hade svårt att sova. Doktorn sade post-traumatiskt stress (PTSD), men inte försäkringsbolaget. DA:s experter berättar vad PTSD är och hur man kan bota den.

Har du slangrat på sistone?

DA-läsarnas egna ordHjärnforskaren Agneta Sandströms uppmaning om att ”lappstirra” tog minst sagt skruv. Läsarna svarade med en hel ordlista.

2

Läsarnas egna berättelser

Bilder av stress, oro och mobbning på arbetsplatsern.

”Jag blev den tysta musen”

Sofias berättelseSofia blev mobbad och utfryst, Clas blev utbränd, Christer sätter ned foten efter flera larm. Efter reportaget ”Förr eller senare brister det” samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar.  Vill du också berätta? Hör av dig till oss. 

1

”Jag vill göra någonting bra av det hemska”

Minnas egen historia handlar om sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Nu vill hon omvandla såren till kraft. Läs Minnas och andras berättelser här.

"De kränkta måste kunna få skadestånd"

DebattArbetsgivare måste kunna krävas på skadestånd om de inte följer reglerna för att förebygga mobbning på arbetsplatsen. Dessutom måste facket kunna driva ärendet centralt om det lokala facket inte gör något. Det skriver Maria Steinberg på Örebro universitet.

12

"Vi måste gå en rond för själen"

GästkrönikaDet kan verka svårt att göra en psykosocial skyddsrond, men det behöver det inte vara. Skyddsombudet Camilla Falk i Oxelösund ger DA:s läsare en handfast manual.

"Stoppa i tid!"

KrönikaDu är skyddsombud men vad kan du göra när arbetsplatsen skadar en anställds själshälsa? Facket får helt enkelt börja testa sig fram, skriver DA:s Elinor Torp.

Skitsnack fungerar som pysfunktion för anställda som känner sig missgynnade, säger arbetsmiljöexperten Sten Gellerstedt. Bilden är arrangerad. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

När skitsnacket är i gång

ArbetsmiljöHur får ni stopp på skitsnacket? Så här säger experterna.

För Göran Andersson betydde det mycket att komma tillbaka till jobbet. Alla rutiner hjälpte honom att hantera sorgen. Här med truckföraren Berne Cederholm. Foto: Maria Steén

Att finnas där när någon krisar

KamratstödjareNär livet tyngs av oro, sorg eller annat svårt – då finns Göran Andersson där. Han är kamratstödjare på Swegon i Kvänum och har själv varit nere i det djupaste svarta.

Tony Fridh

Bloggen ger Tony ny kraft

TILLBAKA FRÅN UTBRÄNDHETTony Fridh i Mellerud är en av många som slagits ut av stressen. Han hittade ett verktyg för att hantera själens kaos: att skriva.

Napo stressar runt

FilmKolla in den tecknade filmen om den sönderstressade Napo, som används i EU:s arbetsmiljöbyrås kampanj för mer humana arbetsplatser.

Ny föreskrift

"Kommer den att hjälpa eller förvirra?"

ANALYSKommer den nya föreskriften om psykosocial arbetsmiljö att hjälpa eller förvirra när det gäller mobbning, undrar DA:s Elinor Torp. Hon hänvisar bland annat till en norsk professor som säger att de nya svenska reglerna är alldeles för vaga.

2

Föreskrift om stress och mobbning klubbad

ArbetsmiljöIdag kom beskedet från Arbetsmiljöverket: Det blir en ny föreskrift om psykosocial arbetsmiljö, den träder i kraft i mars nästa år.

10

"Det svåraste har varit att hålla distansen"

IntervjuMöt Dagens Arbetes Elinor Torp, vars nya bok om Lasse lanserades på bokmässan. Hans självmord satte nytt fokus på den psykosociala arbetsmiljön.

12
Korsnäs Arbetsmiljö psykosocial

Nu får själen sin egen skyddsrond

ArbetsmiljöIbland övergår konflikter 
i mobbning och då gäller det att agera i tid. På Korsnäs arbetar skyddsombuden med välmående.

Hämta mer