Industriarbetarnas tidning

Tony är torsk på guldfisk

30 oktober, 2015

Skrivet av

Foto: David Lundmark
Foto: David Lundmark

I en grön oas där vägen nästan slutar bor Tony med sin Birgitta och tre fiskdammar. Här simmar guld-id, karp och guldfisk plus en och annan stör bland grodors kväkande och fåglars kvitter. Pappersarbetaren Tony Schöllin berättar om …

Hur det började

”Som ung hade jag källaren full med akvariefisk. I skolan gick jag en vattenbrukslinje och sedan jobbade jag tio år på en fiskodling i Hällefors, som anställd och delägare. 1997 flyttade jag och Birgitta ut hit till Fröddesboda, nära Vedevåg norr om Örebro. Vi har lagt mer pengar på trädgården än att rusta huset och jag har tre dammar med fisk på tomten, där pumparna och reningsverken går året om.”

Varför fiskdammar?

”De är så rogivande och drar till sig fåglar, trollsländor, fjärilar. I dammen närmast huset
har jag cirka tjugofem fiskar, i den mindre dammen ett tjugotal och i den stora, som är fyra meter djup med naturbotten, kanske ett par hundra. Vi brukar sitta här och mysa omgivna av rosor, ginko, magnolia, valnöts- och persikoträd, katsura- och perukbuskar – som bara är en liten del av allt det vi planterat.”

Favoritfisk

”Det är nog ’Smackis’, en koj (karp) med felväxt mun. Han smackar varje gång han fångar en pellets. Annars gillar jag guld-id. De beter sig som ädelfisk och påminner om laxfisk. De är uppe vid ytan och tar insekter och är lite av rovfiskar. De är både vackra och snabba – och dyra. De kan kosta runt tusenlappen. Härnäst ska jag försöka med silver-id, som är silverblå i färgen, som ’Smackis’.”

Berättat för Göran Widerberg

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.