Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Löften är till för att hållas!

3 december, 2015

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

KrönikaLikheterna är många mellan den fackliga och politiska vardagen. Löften är till för att hållas, men för det krävs två parter.

Det var med stor förvåning vi fick se hur December-överenskommelsen mellan sex partier fick sig en ordentlig knäck. KD bröt sig ur överenskommelsen på sin partistämma och ställer nu landet inför nya politiska omskakningar.

Undrar vad KD:s grundare Lewi Pethrus skulle ha sagt om han varit i livet i dag? Det var han som skrev psalmen Löften kunna ej svikas.

Vi som arbetar fackligt vet att överenskommelser är till för att hållas. Det är liksom grunden för stabilitet och kontinuitet. Att stå för ingångna avtal är en hederssak.

Jag förstår fullt och fast att många nu funderar över vad som kan hända: Kan landet regeras, kan landet styras när en part inte längre står för en överenskommelse?

Jag förstår också att Stefan Löfven blir upprörd när ungtuppar i KDU firar med champagne att December-överenskommelsen är fullkomligt död.

Kristdemokraternas parti ra är Sveriges motsvarighet till Margaret Thatcher, valde att inte ta strid om
Decemberöverenskommelsen på partiets riksting för en tid sedan. Hon tänkte i alla fall inte på Lewis Pethrus psalm.

Det är i princip samma sak när en arbetsgivare inte längre står upp för ett avtal. Det vet vi i Pappers centralt, och på många av våra lokala avdelningar runt om i landet.
De kanske inte firar i champagne, inte utåt i alla fall, men de talar oftast halvhjärtat om att stå upp för överenskommelser. De trixar och fixar med allehanda juridiska finter så att överenskommelser som finns i lokala kollektivavtal raderas ut, eftersom de inte är flexibla för arbetsgivaren.

Vår statsminister ska försöka regera landet, vi ska stå upp för våra avtal. Regeringen
har ingen lätt uppgift med minst tre renodlade högerpartier: ett konservativt, ett som hyllar tea party-rörelsen i USA och ett fascistiskt parti.

Vi ska genomföra en avtalsrörelse i en värld där arbetsgivaren allt som oftast försöker krångla sig ur avtal som de inte gillar eller är tillräckligt flexibla för deras smak.

Likheterna kan vara många mellan politik och facklig vardag när det handlar om att komma överens och ta sig framåt i tillvaron. Vi i Pappers gillar när det är ordning och reda, när saker och ting har struktur och något så när förutsägbara. Att vi inte från en dag till en annan kastas mellan olika tokigheter. Att det vi faktiskt är och har varit överens om gäller fram tills en överenskommelse löper ut. Och som Lewis Pethrus en gång skrev, ”Löften kunna ej svikas”!

För övrigt anser jag att SD är ett fascistiskt parti.

En kommentar till “Löften är till för att hållas!

  • Först av allt är jag glad för att inte vara med i Pappers
    Borde inte Pappers och framförallt LO först och främst bry sig om sina medlemmar. Låt medlemmarna själva bestämma vad de skall tycka och tänka tack.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Därför skäller borgarna på facket

Den nyliberala politiken är inte bara emot stark stat och offentlig sektor. På område efter område lägger de borgerliga partierna sig i det som är parternas avtalsområde.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”S har tappat bort pensionerna”

Pensionen kan bli en viktig konfliktfråga för Socialdemokraterna. Men i stället kommer en överenskommelse full av frågetecken.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]