"Höj statusen på yrkes­gymnasiet"Helle Klein, chefredaktör.

" En vanlig lördagskväll hände det. Som tur är kan jag skilja på film och verklighet"Krönika, Orvar Säfström.

Kan jag få lön för extra ansvar?

fraga-extra-betaltKompensation. I somras arbetade jag som sommarvikarie på timlön. Till min besvikelse har det visat sig att jag har arbetat med samma lön som den personal jag har fått ansvar att lära upp, samt ta ansvar för på arbetet. Finns det någon lag eller något man kan stödja sig på om man vill ha kompensation för detta arbete?

Det finns ingen lag i Sverige som reglerar vilken lön du ska ha. Lönen bestäms främst i kollektivavtal mellan parterna på arbetsmarknaden, men även genom individuella avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.
Olika regler för ökat ansvar finns i en del kollektivavtal och kan ge arbetstagaren rätt till extra ersättningar.
Kontrollera ditt kollektivavtal och ditt anställningsavtal om du har avtalat om någon form av ansvarstillägg.

Henric Ask
Jurist LO-TCO Rättsskydd

Vad tycker du?

captcha

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

experter-ny

Ställ din fråga till våra experter här

Juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Hur länge måste jag jobba kvar?

UPPSÄGNING. Hur lång är uppsägningstiden enligt lag/kollektivavtalet om jag vill säga upp mig själv? Jag går under sågverksavtalet. Har jag rätt att få utbetalt alla sparade semesterdagar och alla komptimmar som jag har sparat?

Är det smart att betala a-kassan?

SJUKERSÄTTNING.Jag är sjuk sedan länge och kommer att ansöka om förtidspension. Jag ser att jag betalar dels för a-kassa, dels för försäkringen GF 1400. Är det någon idé att jag fortsätter betala?

Illustration: Jens Magnusson

Kan chefen skicka hem mig om jag är förkyld?

Fråga om jobbet Det finns kollektivavtal som har regler som kan förbjuda arbetstagaren att arbeta för att hindra smittspridning.

Har vi rätt till lön för möten före arbetstid?

ARBETSTID På min arbetsplats har vi möte i skiftskarven varje eftermiddag, i samband med att första skiftet slutar och andra börjar. Andra skiftet startar 14.00, men företaget kräver att vi ska vara med på mötet som börjar fem till tio minuter före detta. Vad säger regelverket om betalning för dessa minuter? Det skulle vara intressant att veta vad företaget har för rättigheter gällande vår ”fritid”.

Hur många dagar får jag stämpla?

Jag har sjukpension på halvtid och jobbar halvtid. Min fråga är: Om jag blir arbetslös, hur många dagar får jag då stämpla? Är det 75 dagar eller 300 dagar? Jag är 57 år.

Får jag behålla mitt ob-tillägg?

SCHEMAJag har haft skiftarbete sedan 1987 men nu finns det risk att jag måste jobba dagtid. Har jag rätt att behålla skiftlön med ob under en tid på mitt nya arbete?

Hur lång uppsägningstid har jag?

KONKURSJag är anställd på Sörmlands Printing som nu har gått i konkurs. Anställdes 1990 och är född 1971. Min fråga är hur lång uppsägningstid jag har? Är det sex månader?

Kan chefen ändra mitt schema?

ARBETSTIDJag går tvåskift förmiddag och eftermiddag varannan vecka. Nu vill min chef ändra förmiddagsveckan till eftermiddagsvecka så det blir tvärtom. Jämna veckor med förmiddag och ojämna veckor med eftermiddag. Jag har barn varannan vecka och det nya schemat krockar med min ex-partners arbetsvecka. Jag har bara jobbat i ett halvår. Kan min chef ändra mitt schema?

Hur länge får jag stanna?

BEMANNINGHur länge kan man vara på samma arbetsplats som bemanningsanställd? Finns det någon lag som anger någon maxtid? När kommer det lokala facket på företag man är uthyrd till att kunna hjälpa i stället för att hänvisa mig till avdelningen jag tillhör (som inte ens vet vad jag gör på mitt jobb)? Som bemanningsanställd har man ingen direkt trygghet utan man kan blir kastad hit och dit mellan olika företag. Varför ska man vara medlem i facket när man har den otryggheten?

Har man rätt att se andras lön?

JuridikHos min fackklubb kan man se vad alla har för lön. Är det verkligen offentliga uppgifter?

3
Sommarjobbsfälla

Så slipper du gå i sommarjobbsfällan

EkonomiNu under våren är det många unga som vill skaffa sig sitt allra första sommarjobb. Annika Creutzer ger råd om vad som är viktigt att tänka på.

Kan jag krävas på sjukintyg före åttonde dagen?

JuridikHar arbetsgivaren rätt att, utan överenskommelse med facket, kräva sjukintyg före den åttonde sjukdagen?

Får man avdrag på lönen när det blir sommartid?

JuridikOm man arbetar natt när man ställer om klockan till sommartid, blir ju passet en timme kortare. Får man avdrag på lönen för det?

Kan jag få min lön i kontanter?

EkonomiDet pratas om att banker kan börja ta ut minusränta på sparkontot och lönekontot. Hur kan jag förhindra detta? Har jag rätt att kräva kontant utbetalning av min lön?

Fler-fragor-om

Anställningstrygghet

Anställningstrygghet

Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Hälsa

Hälsa

Arbetstider och ledighet

Arbetstider och ledighet

Lön

Lön

Pension

Pension

Privatekonomi

Privatekonomi

Sjukförsäkring

Sjukförsäkring

Svåra situationer

Svåra situationer

Karlek-pa-jobbet

Jag hade sex på jobbet, kan jag få sparken?

Fråga om jobbetOm man är nykär i en arbetskamrat och har sex på jobbet – under rasten – kan man få sparken då? Vi frågar en jurist.

foj-Arbetsskada

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

JuridikJag råkade ut för ett olycksfall på jobbet när jag skulle öppna en ventil som satt illa till och satt fast. Det slutade med att muskeln eller senan släppte i armen. Nu har jag varit sjukskriven och ska opereras i sommar. Fick besked från mitt fack att detta inte är en arbetsskada utan en ergonomisk arbetssjukdom. Stämmer bedömningen?

3

Vad gäller när företaget flyttar utomlands?

a-kassaRäknas lönen som bonus om jag följer med företaget och jobbar en avgränsad period innan jag blir uppsagd?

Illustration: Jens Magnusson

Hur fungerar rotavdraget när vi vill bygga ut?

FRÅGA DADet är rätt att avdraget för rotarbeten har sänkts från 50 procent till 30 procent. Men för den som renoverar för stora belopp blir det i praktiken ingen förändring.

FoJ-semester

Kan jag resa även om jag inte får ledigt?

JuridikJag bokade en resa över påsk långt innan jag fick mitt nuvarande jobb. Nu är det osäkert om jag får ledigt. Vad ska jag göra? Denna resa går inte att avboka och det känns inte jätteroligt att stanna hemma, speciellt när jag inte ens tjänar in pengarna jag lade på resan när jag jobbar.

foj-Inhyrd

Fick jag för lite lön när företaget bokade fel?

Fråga om jobbet

1
Hämta mer