Industriarbetarnas tidning

DA dubbelnominerat i gräv-SM

14 mars, 2016

Dagens Arbete kan vinna två Guldspadar vid det årliga Grävseminariet i april. Reportrarna Elinor Torp och Marcus Derland nomineras för reportage om asbest och lungsjukdomar, Elinor hyllas dessutom för boken Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen.

Dagens Arbete fortsätter att uppmärksammas för sin djuplodande journalistik. Denna gång handlar det om nomineringar till Guldspaden, som är ett slags SM i grävande journalistik.

I tidskriftsklassen nomineras Elinor Torp och Marcus Derland för sitt långa reportage om asbest, ett ämne som förbjöds i Sverige för mer än 30 år sedan men fortsätter att döda. Det följdes sedan upp med ett reportage om andra ”glömda” lungsjukdomar.

– Det är förstås hedrande att nomineras till Sveriges finaste journalistpris. Det här är ett viktigt jobb eftersom antalet dödsfall av asbestcancer inte viker ned.  Den här typen av reportage kräver tid,  vi gjorde ju bland annat egna provtagningar, och det får man på Dagens Arbete,  säger Marcus Derland.

DA får tag på honom på Island, där han sitter fast på väg hem från en internationell konferens om datorstödd grävande journalistik i USA. Han tillägger:

– Men jag vill ju lyfta fram min superkollega Elinor som nominerats i två klasser – vilken stjärna!

Elinor Torp nomineras i bokklassen för Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen, som getts ut av Dagens Arbete och bokförlaget Atlas. Den handlar om socialsekreteraren Lars i Krokom som tog sitt liv, och blev en väckarklocka när det gäller diskussionen om mobbning i arbetslivet. Hon säger:

– Oj det var jag inte beredd på. Självmord är är ett ämne som det skrivits alldeles för lite om i Sverige de senaste decennierna, det handlar om ett av få tabun vi har kvar i samhället. Men jag är av åsikten att vi måste kunna skriva om det. Vi måste berätta. För boken handlar om ett självmord som hade kunnat förebyggas. Lasse hade kunnat leva idag.

Elinor fortsätter:

– Jag vill dela den här nomineringen med Lasses familj som kämpat sig genom rättssystemet för att få den ursäkt de aldrig fick. Och till de kolleger med civilkurage som vågade slå larm och kämpa för en kollega som misshandlats psykiskt av sin arbetsgivare, framför allt genom ett forcerat arbetsrättsligt agerande.

Dagens Arbete gav för några år sedan ut Elinor Torps bok ”Döden på jobbet”, som har sålts slut i två upplagor och nu kommer i pocket. Även den nya boken är på väg att ta slut hos förlaget.

Dagens Arbete har haft tio nomineringar till Guldspaden, åtta av dem har Marcus varit med om, under de senaste tio åren. Det har blivit två vinster. Dessutom har tidningens redaktionschef Gunilla Ericson fått ”Den gyllene dynamon” för sitt arbete med den grävande journalistiken.

Så här kommenterar chefredaktör Helle Klein de nya nomineringarna:

– Jag är oerhört glad och stolt över att ha så fantastiska medarbetare. Dagens Arbetes journalistik är livsviktig vilket både granskningen om asbest och boken om den psykosociala arbetsmiljön visar. I en tid av dagspresskris och nedmontering av den djuplodande journalistiken är det så viktigt att tidningar som DA finns som kan berätta om och avslöja vad som händer  i arbetslivet.

Här är listan på alla nominerade till årets Guldspaden.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

Ansvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för Metall.

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

Dubbelt så många dör av cancerframkallande asbest i världen jämfört med vad man tidigare trott. Enligt en ny undersökning av Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH är dödstalet snarare 230 000 årligen. Fortfarande är asbest bara totalförbjudet i drygt 60 länder.

”Saneringsföretag måste kontrolleras hårdare”

Det måste göras fler kontroller och bli större fokus på asbest vid utbildning av berörda skyddsombud och arbetsledare. Det skriver Johnny Daveman, ombudsman
och regionalt skyddsombud för Byggnads Stockholm-Gotland, efter Dagens Arbetes granskning.

”Vi har jättemycket att lära av Norge”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerar starkt på Dagens Arbetes granskning om asbestsanering på skolor och konstaterar att grannländerna ligger före Sverige när det gäller att komma tillrätta med arbetslivskriminalitet.

Så skyddar du dig mot asbest

Så skyddar du dig mot asbest

Det finns regler för hur asbestsanering ska gå till och vilka skydd som krävs. Dagens Arbete visar hur det ska se ut – och hur det ofta ser ut i stället.

Här har asbestlarmet gått

Här har asbestlarmet gått

Här är en lista över förskolor och skolor där asbestslarv upptäckts. Ofta är det föräldrarna själva som slår larm. Mörkertalet befaras vara stort.

Skyddslösa arbetare river asbest

Skyddslösa arbetare river asbest

När det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Sämre koll på farliga jobb

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

”Det har inte blivit enklare”

”Det har inte blivit enklare”

Det som är på gång i Sverige genomförde Norge för fyra år sedan. Närmare 50 föreskrifter byggdes ihop till sex. Ingen av arbetsmarknadens parter jublar.

Visselblåsaren som gjorde skillnad

Visselblåsaren som gjorde skillnad

De Samhallanställda sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök. Reportaget från 2009 är ett av många under åren där DA avslöjat missförhållanden som annars förblivit dolda. Men Lars-Erik Sköngård fick betala ett pris för att han berättade om den ohälsosamma arbetsmiljön.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]