"En optimist bygger inga bra getstaket"Stefan Eriksson i en gästkrönika om att ha getter till ingen särskild nytta.

"Entreprenörsanställda ska inte ha det sämre"Jeanette Herulf i ledarkrönika om förslaget som ska stärka skyddet för dem som jobbar åt offentliga entreprenörer.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Idiotiskt – men inte oförlåtligt

Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic har i dag meddelat att hon avgår på grund av att hon åkt fast för rattfylla. Det var i torsdags kväll hon var på konsert i Köpenhamn och tog två glas vin i början av kvällen och sen efter konserten satte sig i bilen och körde hem. Och åkte fast i en poliskontroll som visade att hon hade 0,2 i blodet.

Det är förstås idiotiskt att sätta sig och köra efter att man druckit vin. I Sverige har vi en hård lagstiftning med 0-tolerans för att köra med alkohol i blodet. Det tycker jag är utmärkt. Därför var det enda rätta att hon tog konsekvenserna och avgick.

Men samtidigt måste vi kunna resonera om huruvida brottet är av en sådan art att hon är omöjlig som minister. Det tycker inte jag. Hon har gjort fel och blivit straffad helt korrekt. Dumheter kan alla göra men det är förstås särdeles dumt att vara minister och chansa i en sådan här fråga.

Jag tycker överhuvud taget det är konstigt att ett statsråd som Hadzialic är ute och kör själv och inte åker Säpo-bil med tanke på sommarens säkerhetsläge i Europa. Och att hon själv kommer på tanken att chansa och köra med vin i kroppen just över Öresundsbron där det väl i dessa dagar finns gott om poliser och passkontrollanter etc. är milt sagt förunderligt. Ja allt är mycket dumt.

Det hindrar inte att jag också tycker att Aida Hadzialic hör till regeringens bästa ministrar. Hon är en politisk begåvning och har satt igång många angelägna reformer på yrkesutbildningens och kompetensutvecklingens område. Hon behövs i svensk politik länge till. Det vore stort slöseri om inte socialdemokratin tog hand om denna kraft.

Juridiskt ska hon straffas enligt lagen men politiskt borde förlåtelse finnas.

Löfven skulle kunna våga gå emot vår tids skampåle-kultur och säga: Hon har handlat fel och dumt och hon ska ta sitt straff enligt lagen. Men jag har största respekt för henne som politiker och vill ge henne en ny chans. Jag litar på att hon aldrig gör om denna dumhet.

Men det är väl att begära för mycket i dessa tider av moralistiska drev i sociala medier.

 


hk@da.se

8Kommentarer

Karl-Erik Damgaard:

För en gångs skull håller jag med dig fullt ut, Klein.
Löfven är tydligen inte stark nog utan tog den lätta vägen ut.

Wiwi Ahlberg:

Håller helt med! Aida är en av de bästa ministrar vi har (och har haft!)

Johanna:

Att köra eller jobba med alkohol i kroppen är ALLTID oförlåtligt! Du utsätter inte bara dig själv för fara utan alla runt omkring. Finns inget straff hårt nog för det! Sen får man tycka vad man vill om henne och det jobb hon gjort, det har inte med sakfrågan att göra.

jan Ivar Kvickström:

Nu var det ju faktiskt så att hon redoviosade 0,2 promille. Hon var m a o inte dörak/skorfull/okontaktbar. Således måtta måste gälla i kommentarerna. Hennes brott var inte ett som straffas med livstid i fängelse. Alltså måste hon kunna förlåtas. Hon är m a o för bra för att bara försvinna….

Björn:

Delar din uppfattning och samtidigt är det en problematisk fråga. Har själv funderat på varför hon inte åkte med Säpo som skall skydda våra ministrar. Hoppas vi får se henne på en ny post då det finns mycket kvar att ge.

Tobias:

Det går tåg, det finns taxi och det finns hotellrum att hyra. Dessa politiker har tillräckligt med lön för att kunna ta sitt ansvar enligt något av dessa tre alternativ…Tror jag?

Arne Johansson:

Sluta upp och försköna rattfyllerister!
Sen kan du Helle gilla vem som helst!
Är man så omdömeslös, så är det nåt fel på individen!

Thorsten Schütte:

Jag kan tänka mig att man med 0.2 – 0-5 promille inte anses vara rattfull, blir av med körkortet och anses ha begått ett brott, men bara en förseelse man betalar böter för som för ”måttlig” fortkörning. Signaleffekten kvarstår, men individen straffas inte oskäligt hårt och ett statsråd behöver ej avgå för detta.

Vad tycker du?

captcha

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

DA:s granskning får effekt

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Där ...

IF Metalls kongress

Häftigt, IF Metall

I dag föreslår en enig valberedning att nästa ordförande för IF Metall blir Marie Nilsson. Kongressen i maj som ska välja ordförande blir därmed historisk. För första gången någonsin ska IF Metall ledas ...

Straffa inte medmänsklighet

SVT:s reporter Fredrik Önnevall och hans kollegor dömdes i går för människosmuggling för att de hjälpt en flyktingpojke att komma till Sverige från Grekland under sin reportageresa. Rent juridiskt är det nog inte så mycket att invä...

5

Palmepris för flyktinghjälp

I dag delas Olof Palmepriset ut till de två borgmästarna Spyridon Galinos på Lesbos och Giusi Nocolini på Lampedusa. De får priset för att de i en av vår tids svåraste flyktingsituationer lyckats rädda tusentals människoliv. Tillsammans med ...

27 januari

Aldrig aldrig någonsin glömma. Alltid alltid kämpa för människovärdet och bilda motstånd till nazism, fascism och rasism.  

Ken Loach på svenska

I Ken Loach starka film ”I, Daniel Blake” som just nu går på biograferna får vi följa byggnadsarbetaren Daniel som inte kan jobba på grund av hjärtproblem. Läkaren anser att han är för sjuk för att jobba medan ...

Farväl till Alliansen

I förra veckan meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att det inte skulle bli någon gemensam Alliansbudget före valet. I dag meddelar hon att hon vill se en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt för att regeringen måste bytas ut. ...

3

Gott nytt år trots allt

Det nya året började lika dramatiskt som det gamla slutade. Terrorattentatet mot julmarknaden i Berlin strax före julafton avlöstes av terrorattentatet mot nattklubben i Istanbul på nyårsafton. Terrorvåldet slår blint mot oskyldiga civila och syftar till att skapa just ...

1

Berlin i våra hjärtan

Just på den där platsen, just på den där julmarknaden har jag och tusentals andra svenskar varit. Där har vi umgåtts i glada vänners lag och glatt oss åt livet och kärleken utan en tanke på döden och ...

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. "Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, sä...

1

Rörigt värre, LO

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. ...

2

Länge leve Tryckfriheten

Svensk tryckfrihetslagstiftning fyller 250 år. Det är verkligen värt att fira. Tyvärr har många hot mot tryck- och yttrandefriheten tornat upp sig på senare tid. Runtom i Europa snävar högernationalistiska och populistiska politiska partier in den fria journalistikens svängrum ...

Journalistik som förändrar

Dagens Arbetes granskande journalistik har många gånger lett till förändring. Vi avslöjar och skriver om orättvisor och usla arbetsmiljöer och ibland lyssnar beslutsfattare om det så är politiker, fackförbund eller företag. I våras granskade vi ...

En film som berör

Dagens Arbete skrev nyligen om trotjänarna på Electrolux i Mariestad som nu får sparken och inte får någon avgångspension. Min medarbetare Isak Krantz har gjort en liten film om denna berörande berättelse. Den har visats över 8800 gå...

Heja facket på SSAB

IF Metallarna på SSAB i Luleå har fått nog. Den alltför slimmade bemanningen och ökade pressen har allvarligt försämrat säkerhetsarbetet. "Om vi ska kunna leva upp till SSAB s policy om att vara världens säkraste stålföretag ...

1

Hatet är ett gift

Twitter stänger nu av högerextrema hatkonton, bland annat sådana som har kopplingar till alternativ medier som Breitbart. Det är på tiden. Och kanske för sent. För det är uppenbart att hatpredikanterna fick uppsving i den amerikanska valrörelsen och var ...

2

Återupprätta välfärden

Det påstås att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden med flit skulle presenteras samtidigt som det amerikanska valet sker. Allt för att socialdemokratin vill få den heta frågan placerad i medieskugga. Det är förstås nonsens. Den ...

7

Medieutredningen blev en dagspressutredning

Alldeles på upploppet till det amerikanska presidentvalet presenteras den svenska Medieutredningen. Det har förstås egentligen inget samband men kan symboliskt ändå ses som ett tecken i tiden. Den amerikanska valrörelsen har sannerligen visat på problemet med ett djupt segregerat mediesamhälle dä...

Avtal 2017

Bravo LO

Det blir en LO-samordning i den kommande avtalsrörelsen. Olyckskorparna som kraxat om att det alldeles för splittrade LO inte skulle nå en samordning denna gång heller har fått fel. På LO:s representantskap i dag har förbunden enats om ...

Neddragningarna på Ericsson

C, KD och SD röstade emot EU-stöd

Det blev en svart tisdag för svensk industri. Ericssons besked om massuppsägningar och stora neddragningar av produktionen i Sverige är djupt bekymmersam. På ledarplats i dag skriver jag om att det är dags för Ericsson att byta medicin. De senaste 20 årens ...

1

Bedrövligt, Ericsson

I samband med finanskrisen 2008 utbröt en rejäl debatt om bonusar. Dåvarande finansminister Anders Borg argumenterade för att bonusar kan vara skadligt för företag när de kopplas till kortsiktiga mål. Det påbörjades en välgö...

Moderatledarens mummel oroar

Affären "Egor Putilov" visar om något att Sverigedemokraterna inte är ett "normalt parti". Hur gärna somliga inom näringslivet och borgerligheten än skulle vilja att de var det. Om inte SD:s djupa rötter i nazism och fascism är tillräckligt ...

1

Var går gränsen för Centern?

Det är ruggiga tider vi lever i. I går kväll kunde vi bevittna ett journalistiskt haveri i Aktuellt där man gav stort utrymme åt Nya tider som har starka kopplingar till den våldsamma naziströrelsen Nordiska Motståndsrörelsen som om ...

Medier är mer än bara dagspress

Nästan dagligen får vi exempel på mediekrisen som pågår - Stampen står inför en konkurs och rekonstruktionsarbete pågår och stora nedskärningar väntar inom Mitt Media-koncernen. Ja, det är några av de senaste dystra nyheterna ...

Brittsommar eller fortsatt råkallt?

Hösten är här, det visar om något vädret som plötsligt blivit blåsigt och kallt. Nu drar också politiken i gång sin höst-kickoff. Riksdagen börjar visserligen inte sitt arbete förrän om några veckor ...

Kongressen bör utse partisekreterare

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelar nu att hon avgår. Eller som hon uttrycker det "ställer inte upp för omval". Det är ett fullt förståeligt beslut mänskligt sett. Hon har varit partisekreterare under 5 år, några av de ...

Torsdag i Almedalen

Nu börjar mitt Almedalsprogram lida mot sitt slut. I eftermiddags gjorde jag mitt sista "gig" och talade om "politikens Zlatan" i SVT Forum. I morse ledde jag det sista frukostsamtalet för i år med Anders Ferbe. Gäst var denna gång RFSL:...

1

Onsdag i Almedalen

I morse ledde jag sedvanligt frukostsamtal med IF Metalls Anders Ferbe. Denna morgon gästade underbara komikern och författaren Zinat Pirzadeh och vi talade om kulturkrockar som kan berika samhället. Här kan du lyssna på samtalet som fördes i hällregn ...

Hämta mer
Close