”Vuxenutbildningen borde bli en av valets viktigaste frågor”Chefredaktör Helle Klein om utbildningarna i bristyrken som inte leder till jobb.

”Förnekelsen svider för klassresenären”Anneli Jordahl om att förneka sitt ursprung, förakt för kroppsarbete och en fransk författar­e som fått nog.

En lök att bita i   

Skruvat ”Är det vitlök i det här?” Svenskens oroliga fråga på 80-talet. Skräcken för att lukta, stinka … vitlök. I dag är det sällan någon som lider av vitlökslukt. Har löken produktutvecklats?

ODLA

egen vitlök är enkelt. Stoppa ner klyftor i jorden – spetsen uppåt! – sent på hösten. Skörda mot slutet av sommaren.

LAGRA

inte vitlök i kylen. Där gror vitlöken och hållbarheten förkortas. Förvara torrt i rumstemperatur så håller de länge.

Mest allicin – och doft och smak – får man genom att pressa vitlöken. Hackad eller krossad ger den en mildare smak.

Nej, snarare har vi förändrats. I dag äter ”alla” vitlök. Kanske stinker vi allihop eller så har vi bara vant oss vid doften.

Bakom vitlökens lukt finns en hel kemivetenskap. Kortfattat: Vitlök innehåller de två ämnena alliin och alliinas. När vi pressar löken kommer ämnena i kontakt med varandra och svavelföreningen allicin bildas. Det är den som luktar. Allicin bryts snabbt ned och i kroppen bildas andra luktande ämnen som vi bland annat andas ut via lungorna.

Vitlöken har i alla tider varit mytomspunnen. Länge användes den krossad i omslag för att förhindra infektion i sår, och forskning har visat att allicin har en bakteriedödande effekt. Många tror att den kan lindra förkylningar, eller hoppas att den kan motverka cancer. Förr sades den ge styrka och uthållighet till krigare, men framför allt har den varit ett oslagbart skydd mot vampyrer.

Forskning har inte lyckats slå fast alla de här egenskaperna, men försök på råttor har visat att vitlök i maten höjer halten av testosteron i kroppen, något som kanske är bra att ha som krigare. Man har också kunnat visa att personer som ätit vitlök får något färre fästingbett än personer som inte ätit vitlök.

Blodsugare som blodsugare – det där med vitlök mot Dracula är kanske inte helt avigt.


me@da.se

Hur använder du vitlök? Tipsa oss!

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

 Vi skyltar om!

SkruvatDen första december i fjol fick vi tre nya vägmärken. Det gjorde att DA fick feeling och började fundera ut egna favoriter.

Har du också kisspanik? 

Skruvat.Äntligen hemma! Nycklarna trevar efter låset. Då vaknar urinblåsan med ett skrik: Jag ska tömmas! NU!!! Känner du igen dig? Du är inte ensam.

Därför gör det så ONT att förlora 

SKRUVATKanske du har fått ett nytt spel i helgen - kanske du mött någon dålig förlorare eller vinnare. Hur kan en lek väcka så starka känslor? Det beror på vår inlevelseförmåga, säger psykologen Jenny Klefbom.

 Nej, vi är faktiskt nej-sägare! 

SkruvatVill du ­skapa ­stordåd? Lyssna inte på nej-sägare.

Det finns alltid nåt att fira!

Tjugo år – är det något att fira egentligen? Japp! Jubileer stärker känslan av kollektiv gemenskap, säger forskarna. Och dessutom är folk helt besatta av att minnas. Så även vi på Dagens Arbete!

Namnkaos i hjärnan

SkruvatDet är helt normalt att kalla din äkta hälft för hundens namn. Det visar forskning i USA.

DA sommar 2017

Ny hobby till semestern? 

SkruvatHar du semester och vill inte sitta still? DA tipsar om alternativa motionsformer - men tar inte ansvar för följderna.

Alternativa fakta inget nytt

SkruvatIbland ser inte verkligheten ut som man vill, då kan det vara bra att fila på detaljerna. DA har grävt i den moderna historia och visar att Donald Trump inte alls var först med denna teknik.

Vad är det för dag i dag?

SKRUVATÄr det kladdkakans, pilsnerkorvens, eller kyssarnas dag i dag? DA har gått igenom årets alla temadagar och undrat - vem bestämmer över dem?

Halta Lotta och Bosse Bråttom

SkruvatDu har säkert också någon kompis som är fotstegs-nörd: Bara genom att lyssna till skoljuden plingar ett namn till. Det kan vara en fråga om överlevnad.

Strumpor tar man inte med en klackspark

SkruvatDA:s Hans Strandberg har en fråga: är höger- och vänstermärkta joggingstrumpor verkligen olika eller är jag grundlurad?

Lögn, förbannad lögn - och statistik

SkruvatJu mer margarin amerikanerna äter, desto fler skiljer sig i delstaten Maine. Hänger det ihop?

high five

Upp med händerna! 

SkruvatPå Dodgers Stadium den 2 oktober 1977 möts händerna och världens första High Five blir till. Eller?