”Dags att bredda principen en arbetsplats – ett fack!”Ledarkrönika, Jeanette Herulf.

”Alliansen mellan S och L i kamp för demokratin har all anledning att återuppstå"Helle Klein, chefredaktör.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Återupprätta välfärden

Det påstås att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden med flit skulle presenteras samtidigt som det amerikanska valet sker. Allt för att socialdemokratin vill få den heta frågan placerad i medieskugga.

Det är förstås nonsens. Den som följer politiken vet att Socialdemokraterna tydligt trissat upp debattnivån i frågan om välfärdens organisering på senare tid. För övrigt har bevakningen av USA-valet pågått i månader och något valresultat kommer ändå inte i dag.

På den inrikespolitiska arenan står välfärdsfrågan högt på både politikernas och medborgarnas dagordningar. Svenska folket har fått nog av vilda västern i välfärden. Det som var tänkt som en valfrihetsreform en gång visade sig leda till att skattemedel går till riskkapitalister och aktieägare i stället för att utveckla skola, vård och omsorg. För att inte tala om den brottslighet som uppstått i kölvattnen av marknadiseringen av det offentliga.

Välfärden är inte och ska inte vara en marknad. Det är något som till och med Moderaterna har börjat inse. Kritiken från borgerliga väljare är hård mot avarterna i den vinstdrivna välfärdssektorn.

Reepalu-utredningen föreslår nu ett så kallat vinsttak. Det har av näringslivshögern beskrivits som socialismens införande och ett avgörande ingrepp i det fria företagandet. Högt tonläge brukar indikera svaga argument.

Högerdebattörerna borde betänka att det är marknadsliberalismens förkämpar i USA och England som har de mest strikta reglerna för hur skolor ska bedrivas. Precis som i Danmark där mer än en femtedel av grundskolorna är fristående trots att vinstuttag är helt förbjudet. Ja faktum är att i hela övriga Europa är välfärden strikt reglerad.

Sverige är extremt liberalt med sitt nuvarande system för friskolor och privata aktörer inom vården och omsorgen. Om näringslivshögern med Centerledaren Annie Lööf i spetsen vill uppbåda en ny sorts löntagarfondsstrid får de bekämpa hela västvärlden i denna fråga.

Skola, vård och omsorg ska vara till för medborgarens bästa, inte företagens eller för den delen kommunernas. När offentliga sektorn luckrades upp med privata alternativ såg många av oss en möjlighet för den sociala ekonomin att växa – kooperativ, olika pedagogiska skolor, idéburna rörelser etc skulle kunna vara med och komplettera det offentliga systemet. Av detta blev intet. I stället fick vi några stora utlandsägda välfärdskoncerner som köpte upp det mesta. Dessutom har vi sett en växande maffialiknande brottslighet inom välfärdssektorn, där skumraskföretag passar på att kapa åt sig skattepengar. Inte minst den omdebatterade assistansersättningen präglas av dessa avarter. När nu regeringen försöker komma till rätta med detta är risken att människor med verkliga assistansbehov kommer i kläm. Det visar på privatiseringens avigsida.

Det är faktiskt ingen rättighet för företagare att använda välfärdssektorn som bankomat, som Expressens ledarsida har påpekat. Därför behöver systemet göras om i grunden. Mångfald och valfrihet är i sig inget fel men det är allas rätt till god utbildning, bra vård och tillförlitlig omsorg som bör vara drivkraften inte kapitalisters vilja till vinst. Skattefinansierade övervinster är stöld av medborgarnas pengar.

Vänsterpartiet vill helst avskaffa alla privata inslag i välfärden medan Allianspartierna vill öka privatiseringen men reglera genom mer byråkrati och kontroll. Socialdemokraterna gör klokt i att inta en god mittenposition som i detta fall innebär att gå Reepalu-utredningen till mötes. Ett vinsttak löser inte allt men är en bra början på en nödvändig reformering av välfärdssektorn där fler justeringar måste till såsom ändring av lagen om valfrihet och etableringsfriheten etc.

Om regeringen inte får majoritet för en vinstreglering i nuvarande parlament på grund av att SD bytt sida bör den ha modet att driva frågan in i nästa valförelse. Det skulle bli en klar valvinnare för de rödgröna. Majoriteten av medborgarna vill värna idén om den skattefinansierade välfärden som en jämlikhetens motor för medborgarnas bästa, inte som ett slagfält för allsköns mer eller mindre penningkåta egenintressen.

Gör om, gör rätt!


hk@da.se

7Kommentarer

Thorsten Schütte:

Det vore klädsamt om regeringen använder samma vinsttak för avkastningskravet på SJ…

Helle Klein:

Det håller jag med om!

Karl Hobiger:

Jag har ju svårt att förstå att bolag kan göra övervinster när beställaren bestämmer priset och ställer krav på leveransen.
Jag har inte heller sett en definition av vad som räknas som välfärdssektorn, bygga skolor och sjukhus, städa skolor och sjukhus, leverera mat, utveckla medicin? Allt betalas ju av skattemedel.

GS förbundet, Avdelning 4 Östra Småland:

Skatter ska gå till välfärden!

Vi tycker att det är oacceptabelt att våra gemensamma investeringar via skattemedlen hamnar i händerna i riskkapitalbolag.
Förbjud därför vinster i välfärden.

GS förbundet, Avdelning 4 Östra Småland
Peter Harrysson, Nybro
Joachim Mörck, Kalmar
Jan Bengtsson, Vetlanda
Tommy Rälg, Hultsfred
Patrik Andersson, Vimmerby
Håkan Koran Vimmerby

Karl Hobiger:

Om man vill stoppa att investeringar hamnar i händerna på riskkapitalbolag så räcker det med att enbart handla från bolag med långsiktiga intressen.

Även GS förbundet upprepar en tom fras utan argument med att förbjuda vinster i välfärden utan att förklara vad som omfattar välfärden. Ingen välfärd utan el – så förbjud vinster för elbolag. Ingen skola får byggas med vinst – det är ju våra skattepengar.

Jag skulle uppskatta en mera begriplig diskussion om vad som ingår i ”välfärdsbolagen” och hur man kan få kontroll över avarterna.

Styrelsen, Pappers Avd 15:

I början av november presenterades regeringens utredning kring vinster i välfärden, en utredning som föreslår ett vinsttak på sju procent. Ett bra första steg mot hur vi kan stoppa detta välfärdsläckage. I dag stoppar du, jag och alla andra som betalar skatt pengar i kapitalets plånbok. Riskkapitalister som tar av dina och mina skattepengar för att driva ett vinstdrivande företag där avkastningen står i fokus och inte kvalitén. Våra skattepengar är tänkta att gå till välfärden som byggt vårt land till det starka land vi är.
Dessa riskkapitalister kan i dag alltså få ta del av dina och mina skattepengar för att leverera exempelvis skola för våra barn, men för dig och mig så är det viktigt att våra barn är i fokus och inte avkastningen till ägarna. Det är viktigt för dig och mig att våra äldre får den vård de behöver och inte att ägarna får stoppa skattepengarna i egen ficka. Riskkapitalisterna kan i dag ta ut en vinst utan att investera eget medel och helt driva sin verksamhet på skattefinansierad inkomst. Sverige är idag det ända land i väst som tillåter vinstdrivande skolor som finansieras med skattepengar.

Vi ska aldrig tillåta att våra välfärdspengar läcker ut i fickorna till dem som redan har, vi ska aldrig tillåta att frågan om avkastning kan värderas högre än en extra lärare hos dina barn och vi kan aldrig tillåta att din mor eller far ska få mindre kontakt och vård till förmån för att företaget ska ha en högre avkastning.

Vi måste stoppa detta välfärdsläckage!

Styrelsen
Pappers Avd 15

Tobias:

Skattepengar skall inte användas till att driva privata företag: Punkt.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Mitt Almedalen 2017

Efter en skön midsommarhelg börjar nu förberedelserna inför Almedalen nästa vecka. Jag ska som vanligt moderera och delta i panelsamtal och seminarier. Så här blir mitt Almedalen 2017 (förutom en del medieframträdanden, ledarkommentarer, avtalade möten med ...

Förbjuda eller förhandla?

En av de hetaste frågorna på årets IF Metall-kongress är den om inhyrning/bemanningsjobben. Många ombud gick upp i talarstolen och debatten varade i flera timmar. Striden är klassisk: ska vi förbjuda eller ska vi förhandla? Förbundsledningen gjorde sitt ...

Drag i industriarbetarfacket

...

Glädjande i Frankrike

Alla progressiva krafter i Europa drog en lättnadens suck när valresultatet från Frankrike kom på söndagkvällen. Mittenpolitikern och socialliberalen Macron vann en tydlig seger över högerextremisten Le Pen. Trumps seger och Brexit tycks snarare ha lett till tillnyktring i ...

Socialdemokrati i snålblåst

Oavsett väder är det en Socialdemokrati i snålblåst som marscherar på 1a maj i år. Trots att ekonomins kurvor pekar åt rätt håll, tillväxten ökar och arbetslösheten minskar, lyfter inte opinionens kurvor. Det kan tyckas orättvist men ...

3

Obegripligt, SSAB

Hur tänker det svenska stålindustriföretaget SSAB när det sponsrar president Donald Trumps installationsfest? Självklart handlar varje företagssponsring om att försöka säkra företagets framgångar. Men ett globalt stålföretag som SSAB har väl ...

Tillsammans mot hatet

Fredag 7 april blev den långfredag vi sent ska glömma. Det som skulle ha varit början på en skön helg, ja för många kanske en lång påskhelg, förbyttes i kaos, skräck, sorg och förtvivlan. ...

Stockholm i sorg

Det som många befarat men som inte fick hända hände. I dag mitt på dagen kör en okänd man in med lastbil på Drottninggatan och in i Åhléns och mejar ner människor. Tre har hittills bekräftats dö...

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ...

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

DA:s granskning får effekt

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Där ...

IF Metalls kongress

Häftigt, IF Metall

I dag föreslår en enig valberedning att nästa ordförande för IF Metall blir Marie Nilsson. Kongressen i maj som ska välja ordförande blir därmed historisk. För första gången någonsin ska IF Metall ledas ...

Straffa inte medmänsklighet

SVT:s reporter Fredrik Önnevall och hans kollegor dömdes i går för människosmuggling för att de hjälpt en flyktingpojke att komma till Sverige från Grekland under sin reportageresa. Rent juridiskt är det nog inte så mycket att invä...

5

Palmepris för flyktinghjälp

I dag delas Olof Palmepriset ut till de två borgmästarna Spyridon Galinos på Lesbos och Giusi Nocolini på Lampedusa. De får priset för att de i en av vår tids svåraste flyktingsituationer lyckats rädda tusentals människoliv. Tillsammans med ...

27 januari

Aldrig aldrig någonsin glömma. Alltid alltid kämpa för människovärdet och bilda motstånd till nazism, fascism och rasism.  

Ken Loach på svenska

I Ken Loach starka film ”I, Daniel Blake” som just nu går på biograferna får vi följa byggnadsarbetaren Daniel som inte kan jobba på grund av hjärtproblem. Läkaren anser att han är för sjuk för att jobba medan ...

Farväl till Alliansen

I förra veckan meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att det inte skulle bli någon gemensam Alliansbudget före valet. I dag meddelar hon att hon vill se en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt för att regeringen måste bytas ut. ...

3

Gott nytt år trots allt

Det nya året började lika dramatiskt som det gamla slutade. Terrorattentatet mot julmarknaden i Berlin strax före julafton avlöstes av terrorattentatet mot nattklubben i Istanbul på nyårsafton. Terrorvåldet slår blint mot oskyldiga civila och syftar till att skapa just ...

1

Berlin i våra hjärtan

Just på den där platsen, just på den där julmarknaden har jag och tusentals andra svenskar varit. Där har vi umgåtts i glada vänners lag och glatt oss åt livet och kärleken utan en tanke på döden och ...

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. "Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, sä...

1

Rörigt värre, LO

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. ...

2

Länge leve Tryckfriheten

Svensk tryckfrihetslagstiftning fyller 250 år. Det är verkligen värt att fira. Tyvärr har många hot mot tryck- och yttrandefriheten tornat upp sig på senare tid. Runtom i Europa snävar högernationalistiska och populistiska politiska partier in den fria journalistikens svängrum ...

Journalistik som förändrar

Dagens Arbetes granskande journalistik har många gånger lett till förändring. Vi avslöjar och skriver om orättvisor och usla arbetsmiljöer och ibland lyssnar beslutsfattare om det så är politiker, fackförbund eller företag. I våras granskade vi ...

En film som berör

Dagens Arbete skrev nyligen om trotjänarna på Electrolux i Mariestad som nu får sparken och inte får någon avgångspension. Min medarbetare Isak Krantz har gjort en liten film om denna berörande berättelse. Den har visats över 8800 gå...

Heja facket på SSAB

IF Metallarna på SSAB i Luleå har fått nog. Den alltför slimmade bemanningen och ökade pressen har allvarligt försämrat säkerhetsarbetet. "Om vi ska kunna leva upp till SSAB s policy om att vara världens säkraste stålföretag ...

1

Hatet är ett gift

Twitter stänger nu av högerextrema hatkonton, bland annat sådana som har kopplingar till alternativ medier som Breitbart. Det är på tiden. Och kanske för sent. För det är uppenbart att hatpredikanterna fick uppsving i den amerikanska valrörelsen och var ...

2

Medieutredningen blev en dagspressutredning

Alldeles på upploppet till det amerikanska presidentvalet presenteras den svenska Medieutredningen. Det har förstås egentligen inget samband men kan symboliskt ändå ses som ett tecken i tiden. Den amerikanska valrörelsen har sannerligen visat på problemet med ett djupt segregerat mediesamhälle dä...

Avtal 2017

Bravo LO

Det blir en LO-samordning i den kommande avtalsrörelsen. Olyckskorparna som kraxat om att det alldeles för splittrade LO inte skulle nå en samordning denna gång heller har fått fel. På LO:s representantskap i dag har förbunden enats om ...

Neddragningarna på Ericsson

C, KD och SD röstade emot EU-stöd

Det blev en svart tisdag för svensk industri. Ericssons besked om massuppsägningar och stora neddragningar av produktionen i Sverige är djupt bekymmersam. På ledarplats i dag skriver jag om att det är dags för Ericsson att byta medicin. De senaste 20 årens ...

1
Hämta mer