"En optimist bygger inga bra getstaket"Stefan Eriksson i en gästkrönika om att ha getter till ingen särskild nytta.

"Entreprenörsanställda ska inte ha det sämre"Jeanette Herulf i ledarkrönika om förslaget som ska stärka skyddet för dem som jobbar åt offentliga entreprenörer.

Turkiet återgår gradvis till det normala – men det är en ny tid i landet. En tid där det civila samhället får mindre syre och där en underliggande rädsla hos befolkningen är konstant. Foto: Åke Ericson
Omkring 500 000 flyktingar från Syrien bor i Istanbul, de flesta av dem i hus nära Taksimtorget med extremt dålig standard. Barnen får en dålig start i livet, ofta med utebliven skolgång. Foto: Åke Ericson
Många yngre kvinnor vill inte gå med slöja men de lever alltid i skuggan av den äldre generationen. Islamismen växer sig allt starkare i Turkiet. Foto: Åke Ericson.
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson

Livet efter kuppförsöket

ake-ericsonBildreportage Nationen flaggar för en ny tid.

Om fotografen:

Åke Ericson

53 år. Född i Västerås, bosatt i Stockholm. Bildjournalist sedan 30 år.
Flerfaldigt prisad i Årets Bild både i Sverige och USA. Senast aktuell med projektet Non grata som handlar om romers situation i Europa.

Åke Ericson:

”Turkiet är porten mellan Europa och Mellanöstern. Landet håller nu på att förvandlas till en totalitär stat. Efter kuppförsöket i somras syns turkiska flaggor överallt i Istanbul. Många av invånarna har blivit extrema nationalister.

Mer än 50 000 tjänstemän har gripits eller suspenderats. Tiotusentals lärare har sett sina licenser återkallas och forskare har hindrats från att lämna landet.

Ångest och paranoia har tagit tag i det dagliga livet. Förtroendet för militären minskar. En halv miljon flyktingar från Syrien bor i Istanbul och väntar på att få lämna landet för ett bättre liv i norra Europa.”

Åke Ericson

Vad tycker du?

captcha

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Ett liv på hästryggen

BildreportageHästen är en symbol för stolthet och rikedom för indianbefolkningen i USA. Under två år har fotografen Erika Larsen besökt mer än tjugo olika indianstammar.

En historisk plats för nya människor

Bildreportage1931 sänder skotten i Ådalen en chockvåg genom det Sverige. I dag en plats där år av ständig avfolkning nu möter den ökade invandringen.

Tid att leva - tid att dö

BildreportageKan växter tänka? Och vad känner de i så fall när de förbereder sig för utslocknandet? I fotografen Lena Granefelts bilder bär fröställningar, kapslar och baljor liv och död i samma gestalt.

Catwalk Afrika

BildreportageNär Per-Anders Pettersson skildrar den snabbt växande modebranschen i Afrika utmanar han samtidigt bilden av en kontinent fylld med enbart elände.

Samtidigt på andra sidan berget

Under åren 2009–2015 reste fotografen Jens Olof Lasthein runt i länder, delrepubliker och utbrytarrepubliker i Kaukasus. Bergskedjan mellan Svarta havet och Kaspiska havet är Europas sydöst­ligaste utpost.

Vägen till 240-land

BildreportageFyrkantig och trög, men solid och till att lita på. Funktion före form. Inget lullull. Tar sig från A till Ö. En bil. En 240. Den norske fotografen Helge Skodvin porträtterar en fyrkantig slitvarg.

Pionjärens tysta skönheter

I bilderDen nederländske fotografen Leendert Blok var blommornas egen porträttfotograf, som lyfte fram formen, färgerna och den enskilda blommans speciella lyskraft.

Verkliga fantasier

I bilderI Helena Blomkvists bildsvit om Florentina och hennes fiktiva gatukvarter flyter tiden fritt mellan det förflutna och det ännu inte upplevda.

De icke önskvärda

Bildreportage"Jag visste att diskrimineringen var påtaglig, men att det var så här pass illa trodde jag inte." Fotografen Åke Ericson har skildrat romernas situation i tio europeiska länder.

1
Nytända stjärnor. Tanken med El Sistema är att överbrygga klyftor. I många kommuner börjar undervisningen redan i förskolans lekfulla miljö, som här i Hammarkullen i Göteborg. Foto: Lisa Thanner

Musik utan gränser

BildreportageDen världsomspännande orkesterverksamheten El Sistema är också ett socialt projekt som ska bekämpa segregation. Fotografen Lisa Thanner har dokumenterat rörelsen i Venezuela, Södertälje och Göteborg.

Om du levde någon annans liv

BildreportageHur skulle det vara om du fötts någon annanstans, med andra föräldrar? Konstnären Dita Pepe har undersökt saken med sig själv och sin kamera som redskap.

Mobilism

Avskärmade på stan

BildreportageMobilen har snabbt ändrat vårt beteende på stan och hur vi uppträder mot varandra. Fotografen Hans Malm följde det mobila folket under ett år.

Några dagars frihet från våldet

BildreportageVåldet i hemmen tvingar kvinnor och barn till skyddade boende. Fotografen Åsa Sjöström har dokumenterat när de upplever några dagars frihet på ett hemligt sommarläger.

Foto: Hannah Modigh

Att leva med orkaner

Bildreportage”Att leva med orkanhot är att ständigt leva under ett ekonomiskt hot.”

Henrik Engblom på hästen Omoto Sando tävlar under Svenskt Grand National i Strömsholm 2014. Foto: Joel Marklund

"Det är ögonblicken som räknas"

BildreportageHan tog den berömda bilden av Zlatans första mål på Friends Arena och har fångat Sarah Sjöströms VM-glädje. Den prisbelönte fotografen Joel Marklund älskar sport.

DA-medarbetare prisas för sina bilder

FotoprisFrilansfotografen och DA-medarbetaren Jan Nordström har belönats med Arbetets museums eldsjälspris. Prisats har också Per-Anders Pettersson för sina Sydafrikabilder, och Maja Daniels för bildprojektet från Älvdalen (bilden t.v).

Hemland – eller inte

BildreportageEmmeli Malmqvist och Lina Ikse har utforskat sina lettiska rötter. Intervjuat olika generationer letter i Göteborg om vad ett hemland kan vara.

Efter elden

Bildreportage"I min tanke har jag försökt att bortse från allt det hemska och i stället se alla de små konstverken branden lämnade efter sig."

Lars Tunbjörk, Dagens Arbete

Ett skarpt öga har slutits

Till minne av Lars Tunbjörk.Dagens Arbete har mist en mångårig medarbetare. Sverige har förlorat en av sina verkligt stora nutidsskildrare.

1

Ett förlorat imperium

BildreportageDen portugisiske fotografen Nuno Perestrelo har sökt upp övergivna industrier och hittat vad han kallar ett förlorat imperium.

Lars Tunbjörk, Dagens Arbete

I LOVE BORÅS

Bildreportage/Lars Tunbjörk

I huvudet på Joakim Eneroth

BildreportageEn hälsokrasch blev startpunkten för fotoprojektet Whispering Void.

Mystisk dal med unikt arv

Maja DanielsLångt från storstaden förs en kamp mellan tradition och modern livsstil.

Pieter ten Hoopen

Hungern som aldrig stillas

Pieter ten Hoopen är kär i Montana. Här är hans berättelse om sommarstaden Hungry Horse, när turisterna har lämnat.

Bilder från en fantasi

Pierre Gonnords nytagna bilder förmedlar en känsla från en annan era, från en plats som bara existerar i vår fantasi. 

Världen under ytan

Skönheten – men också problemen. Undervattensfotografen Tobias Dahlin öppnar en värld för oss där hav och människa möts.

Slussen, Stockholm. Foto: ELISABETH OHLSON-WALLIN

Ack Sverige, du sköna

Röda stugor, vackra vyer och dans kring midsommarstången, är det Sverige? Elisabeth Ohlson Wallin vill förmedla en annan bild.

Foto: MARTINA HOOGLAND IVANOW

Banar väg i mörkret

I Martina Hoogland Ivanows fotografier 
möter verkligheten drömmen. 
Åren 2001–2005 fotograferade hon i sitt första projekt speedway 
i Mongoliet, Sibirien och i norra Europa.

Foto: Pentti Sammallahti

Världen genom oväntad humor

Pentti SammallahtiBilder från den nordiska naturen; tystnaden, kylan och havet. Och djur.

Regnbågslandet – en kärlekssaga

Per-Anders Petterssons bilder visar Sydafrikas hårt vunna frihet. Om optimismen – och livet på marginalen.

Hämta mer
Close