"En optimist bygger inga bra getstaket"Stefan Eriksson i en gästkrönika om att ha getter till ingen särskild nytta.

"Entreprenörsanställda ska inte ha det sämre"Jeanette Herulf i ledarkrönika om förslaget som ska stärka skyddet för dem som jobbar åt offentliga entreprenörer.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Medieutredningen blev en dagspressutredning

Alldeles på upploppet till det amerikanska presidentvalet presenteras den svenska Medieutredningen. Det har förstås egentligen inget samband men kan symboliskt ändå ses som ett tecken i tiden. Den amerikanska valrörelsen har sannerligen visat på problemet med ett djupt segregerat mediesamhälle där medborgarna inte längre delar en sorts gemensam världsbild som utgångspunkt för det demokratiska samtalet. Och där rena lögnaktigheter kan spridas sekundsnabbt i digitala kanaler utan några som helst journalistiska granskningar.

Också i Sverige har vi på senare år kunnat se tendenserna till ett segregerat mediesamhälle, där så kallade ”alternativmedier” uppfattas som legitima nyhetskällor. Medieforskare som Jesper Strömbäck brukar dela upp befolkningen i ”nyhetssökare” och ”nyhetsundvikare”. Att SD:s väljare i förra valet uppenbart hade Avpixlat och den typen av hatsajter som huvudsakliga källor för inhämtande av samhällsinformation är i sig ett illavarslande tecken.

Till detta kommer den pågående omställningen i mediebranschen, där dagspressen och framförallt lokaltidningarna, är satta under starkt omvandlingstryck. Tusentals journalistjobb har försvunnit på senare tid och lokaljournalistiken håller på att bli en allvarlig bristvara, något som i grunden hotar demokratin.

Därför är det utmärkt att medieutredaren Anette Novak använder medborgarperspektivet eller medieborgarperspektivet som hon väljer att kalla det. Medieutredningens uppgift är inte att rädda en bransch utan att värna demokratin i vilken medborgarnas tillgång till välgrundad samhällsinformation liksom oberoende granskningar av makten samt en fri och mångfaldig opinionsbildning utgör hörnpelare.

Tyvärr är Medieutredningen enbart en dagspressutredning. I analysavsnitten finns bra och intressanta resonemang om medieutvecklingen men varken public service eller en stor del av tidningsbranschen nämligen tidskrifterna ingår. Novaks demokratiperspektiv borde ha lett henne till att också förstå att andra medier än bara dagspress har en stor och samhällsnyttig roll. Kulturtidskrifter som Bang, Arena eller Axess eller nyhetstidskrifter som Fokus och Expo är omistliga delar av en samhällsviktig journalistik som bidrar till att vidga det demokratiska samtalet mellan medborgarna. Det är för övrigt en tidskrift som Veckorevyn som peppar dagens unga tjejer till självförtroende och självklar feministisk kamp – också det en tillgång för demokratin.

En stor del av våra liv går åt till arbete. Ändå handlar nyhetsjournalistiken förvånansvärt lite om just arbetslivet. Arbetslivet täcks i dag istället av en vital fackförbundspress. Medan dagstidningarna har nedmonterat arbetsmarknadsjournalistiken på grund av besparingar och kommersiella krav på mer säljande ekonomijournalistik levererar självständiga fackförbundstidningar djuplodande arbetslivsjournalistik, ofta prisbelönad sådan.

Det är Kommunalarbetaren som avslöjar rena maffiabolagsverksamheten inom Hemtjänsten – en granskning som belönades med det prestigefulla Gräv-priset Guldspaden. Det är Dagens Arbete som berättar den upprörande berättelsen om den unga industriarbetaren Gustaf som skadades svårt i kalkugnsolyckan vid SSAB i Luleå. Tidningen har i återkommande reportage avslöjat hur usla arbetsmiljöer är direkt livsfarliga i industrin. Det är Byggnadsarbetaren som avslöjar byggfusk och machokulturer i byggindustrin liksom nyheten att anställda på ett byggföretag tvingades gå på kurs hos Scientologisekten. Och så vidare.

När jag samtalade med en av våra vikarier på DA konstaterade han att när han jobbar på Expressen eller Aftonbladet, träffar han ofta andra journalister när han är ute på jobb. Stockholmsmedierna springer på samma jobb. Men när han jobbar på Dagens Arbete träffar han aldrig några journalistkollegor. Det är nämligen inga nyhetsredaktioner som har tid och lust att sända reportrar till industrier ute i ”obygden”.  Tala om vita fläckar i mediebevakningen.

Det är utmärkt att presstödsreglerna görs om och ett plattformsoberoende mediestöd är säkert en bra idé. (Mindre lyckat är nog att låta branschen själv fördela detta stöd). Bra också om distributionsfrågan som är en oerhört stor utgift för den samlade tidningsbranschen får en lösning. Ett smart stöd för att främja den fria fackförbundspressens bidrag till demokratin vore att återinföra avdragsrätten för medlemskap i en fackförening.

Fackförbundstidningarna är snart de enda prenumererade tidningarna som finns i hela landet. Dagens Arbete har en upplaga på omkring 400.000 ex. per utgåva och Kommunalarbetaren omkring 500.000 ex. Vi är helt beroende av PostNords distribution vilket gör att det har skapats en monopolsituation som inte är hälsosam. Det borde inrättas ett distributionsstöd som främjar en mångfald aktörer på detta område.

Medieutredaren Anette Novak vill skärpa straffen för hot mot journalister. Det är utmärkt. Vi är många som länge tyckt att rättsväsendet tar för lätt på denna fråga. Hat och hot mot journalister är i grunden ett hot mot demokratin.

Nu ska S-riksdagsledamoten Berit Högman samla riksdagens partier och göra politik av Medieutredningens förslag. Högman är en utmärkt person för detta. Jag hoppas att hon kan bredda utredningens anslag och skapa en mediepolitik som gagnar den för demokratin så nödvändiga samhällsjournalistiken om den så bedrivs i dagspress eller tidskriftsform.

 

 

 

 


hk@da.se

Vad tycker du?

captcha

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

DA:s granskning får effekt

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Där ...

IF Metalls kongress

Häftigt, IF Metall

I dag föreslår en enig valberedning att nästa ordförande för IF Metall blir Marie Nilsson. Kongressen i maj som ska välja ordförande blir därmed historisk. För första gången någonsin ska IF Metall ledas ...

Straffa inte medmänsklighet

SVT:s reporter Fredrik Önnevall och hans kollegor dömdes i går för människosmuggling för att de hjälpt en flyktingpojke att komma till Sverige från Grekland under sin reportageresa. Rent juridiskt är det nog inte så mycket att invä...

5

Palmepris för flyktinghjälp

I dag delas Olof Palmepriset ut till de två borgmästarna Spyridon Galinos på Lesbos och Giusi Nocolini på Lampedusa. De får priset för att de i en av vår tids svåraste flyktingsituationer lyckats rädda tusentals människoliv. Tillsammans med ...

27 januari

Aldrig aldrig någonsin glömma. Alltid alltid kämpa för människovärdet och bilda motstånd till nazism, fascism och rasism.  

Ken Loach på svenska

I Ken Loach starka film ”I, Daniel Blake” som just nu går på biograferna får vi följa byggnadsarbetaren Daniel som inte kan jobba på grund av hjärtproblem. Läkaren anser att han är för sjuk för att jobba medan ...

Farväl till Alliansen

I förra veckan meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att det inte skulle bli någon gemensam Alliansbudget före valet. I dag meddelar hon att hon vill se en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt för att regeringen måste bytas ut. ...

3

Gott nytt år trots allt

Det nya året började lika dramatiskt som det gamla slutade. Terrorattentatet mot julmarknaden i Berlin strax före julafton avlöstes av terrorattentatet mot nattklubben i Istanbul på nyårsafton. Terrorvåldet slår blint mot oskyldiga civila och syftar till att skapa just ...

1

Berlin i våra hjärtan

Just på den där platsen, just på den där julmarknaden har jag och tusentals andra svenskar varit. Där har vi umgåtts i glada vänners lag och glatt oss åt livet och kärleken utan en tanke på döden och ...

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. "Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, sä...

1

Rörigt värre, LO

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. ...

2

Länge leve Tryckfriheten

Svensk tryckfrihetslagstiftning fyller 250 år. Det är verkligen värt att fira. Tyvärr har många hot mot tryck- och yttrandefriheten tornat upp sig på senare tid. Runtom i Europa snävar högernationalistiska och populistiska politiska partier in den fria journalistikens svängrum ...

Journalistik som förändrar

Dagens Arbetes granskande journalistik har många gånger lett till förändring. Vi avslöjar och skriver om orättvisor och usla arbetsmiljöer och ibland lyssnar beslutsfattare om det så är politiker, fackförbund eller företag. I våras granskade vi ...

En film som berör

Dagens Arbete skrev nyligen om trotjänarna på Electrolux i Mariestad som nu får sparken och inte får någon avgångspension. Min medarbetare Isak Krantz har gjort en liten film om denna berörande berättelse. Den har visats över 8800 gå...

Heja facket på SSAB

IF Metallarna på SSAB i Luleå har fått nog. Den alltför slimmade bemanningen och ökade pressen har allvarligt försämrat säkerhetsarbetet. "Om vi ska kunna leva upp till SSAB s policy om att vara världens säkraste stålföretag ...

1

Hatet är ett gift

Twitter stänger nu av högerextrema hatkonton, bland annat sådana som har kopplingar till alternativ medier som Breitbart. Det är på tiden. Och kanske för sent. För det är uppenbart att hatpredikanterna fick uppsving i den amerikanska valrörelsen och var ...

2

Återupprätta välfärden

Det påstås att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden med flit skulle presenteras samtidigt som det amerikanska valet sker. Allt för att socialdemokratin vill få den heta frågan placerad i medieskugga. Det är förstås nonsens. Den ...

7

Avtal 2017

Bravo LO

Det blir en LO-samordning i den kommande avtalsrörelsen. Olyckskorparna som kraxat om att det alldeles för splittrade LO inte skulle nå en samordning denna gång heller har fått fel. På LO:s representantskap i dag har förbunden enats om ...

Neddragningarna på Ericsson

C, KD och SD röstade emot EU-stöd

Det blev en svart tisdag för svensk industri. Ericssons besked om massuppsägningar och stora neddragningar av produktionen i Sverige är djupt bekymmersam. På ledarplats i dag skriver jag om att det är dags för Ericsson att byta medicin. De senaste 20 årens ...

1

Bedrövligt, Ericsson

I samband med finanskrisen 2008 utbröt en rejäl debatt om bonusar. Dåvarande finansminister Anders Borg argumenterade för att bonusar kan vara skadligt för företag när de kopplas till kortsiktiga mål. Det påbörjades en välgö...

Moderatledarens mummel oroar

Affären "Egor Putilov" visar om något att Sverigedemokraterna inte är ett "normalt parti". Hur gärna somliga inom näringslivet och borgerligheten än skulle vilja att de var det. Om inte SD:s djupa rötter i nazism och fascism är tillräckligt ...

1

Var går gränsen för Centern?

Det är ruggiga tider vi lever i. I går kväll kunde vi bevittna ett journalistiskt haveri i Aktuellt där man gav stort utrymme åt Nya tider som har starka kopplingar till den våldsamma naziströrelsen Nordiska Motståndsrörelsen som om ...

Medier är mer än bara dagspress

Nästan dagligen får vi exempel på mediekrisen som pågår - Stampen står inför en konkurs och rekonstruktionsarbete pågår och stora nedskärningar väntar inom Mitt Media-koncernen. Ja, det är några av de senaste dystra nyheterna ...

Brittsommar eller fortsatt råkallt?

Hösten är här, det visar om något vädret som plötsligt blivit blåsigt och kallt. Nu drar också politiken i gång sin höst-kickoff. Riksdagen börjar visserligen inte sitt arbete förrän om några veckor ...

Kongressen bör utse partisekreterare

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelar nu att hon avgår. Eller som hon uttrycker det "ställer inte upp för omval". Det är ett fullt förståeligt beslut mänskligt sett. Hon har varit partisekreterare under 5 år, några av de ...

Idiotiskt – men inte oförlåtligt

Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic har i dag meddelat att hon avgår på grund av att hon åkt fast för rattfylla. Det var i torsdags kväll hon var på konsert i Köpenhamn och tog två glas vin i början av ...

8

Torsdag i Almedalen

Nu börjar mitt Almedalsprogram lida mot sitt slut. I eftermiddags gjorde jag mitt sista "gig" och talade om "politikens Zlatan" i SVT Forum. I morse ledde jag det sista frukostsamtalet för i år med Anders Ferbe. Gäst var denna gång RFSL:...

1

Onsdag i Almedalen

I morse ledde jag sedvanligt frukostsamtal med IF Metalls Anders Ferbe. Denna morgon gästade underbara komikern och författaren Zinat Pirzadeh och vi talade om kulturkrockar som kan berika samhället. Här kan du lyssna på samtalet som fördes i hällregn ...

Hämta mer
Close