"En optimist bygger inga bra getstaket"Stefan Eriksson i en gästkrönika om att ha getter till ingen särskild nytta.

"Entreprenörsanställda ska inte ha det sämre"Jeanette Herulf i ledarkrönika om förslaget som ska stärka skyddet för dem som jobbar åt offentliga entreprenörer.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Rörigt värre, LO

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. På det området andas artikeln välbehövlig självkritik. De växande klyftorna kan inte bara skyllas på åtta år av borgerligt regeringsstyre. Klyftorna har ökat rejält i Sverige under de senaste decennierna.

LO-ledningen har bra reformförslag om att satsa på en jämlik och väl fungerande skola för alla. ”Vi måste få ett totalstopp för vinstuttag liksom för religiösa friskolor”, skriver man. Huruvida LO-ledningen vill ha vinststopp för resterande del av välfärdssektorn är oklart.

Det finns dock värre formuleringsproblem i artikeln och det är avsnittet som handlar om invandringspolitiken. Här blandas äpplen och päron. Sverige tog emot över 160.000 asylsökande förra året och LO-ledningen anser  att det inte på lång sikt är hållbart att fortsätta så. ”Sverige måste återgå till den både reglerade och solidariska invandringspolitiken som Socialdemokraterna historiskt har stått för”, slår man fast.

Goddag yxskaft. För det första är och har flyktingpolitiken hela tiden varit reglerad. Att Sverige tog emot många flyktingar förra året berodde på att behovet var enormt och på att Sverige värnade asylrätten. Det var på intet sätt någon oreglerad invandring. Utifrån rådande regelverk tog man emot de skyddsbehövande som flydde krig och katastrofer. Tyvärr var det bara Tyskland och Sverige som höll på den solidariska flyktingpolitiken som EU tidigare har värnat.

Därefter stramades denna reglerade flyktingpolitik åt ännu mer. Regeringen gjorde upp med de borgerliga partierna och införde tillfälliga uppehållstillstånd och försvårade anhöriginvandringen. Något som alla som kan något om human asylpolitik hårt har kritiserat. Regeringen har dock varit tydlig på att dessa regler bör betraktas som tillfälliga för att klara ett prekärt läge.

Om LO-ledningen menar att en ”återgång till en mer reglerad och solidarisk invandringspolitik” är att inte låta det som hittills betraktats som en tillfällig åtstramning ska bli permanent så skriv det i så fall. I så motto kan inlägget ses som ett förspel till S-kongressen nästa vår där flyktingpolitiken kommer att bli en av de hetare debattfrågorna. Väldigt många socialdemokrater i både fackföreningsrörelsen och politiken anser att nuvarande politik är oanständig ur ett människorättsligt och humanistiskt perspektiv.

Debattartikeln kan tolkas som att LO-ledningen vill stänga gränserna tills de nyanlända som redan befinner sig här har kommit i arbete? I så fall är det ett enormt avsteg från en human och solidarisk flyktingpolitik. Syrienkriget pågår för fullt och flyktingströmmarna lär inte avta framöver. Jag har svårt att tro att LO-ledningen verkligen menar det de verkar skriva. Det hade varit bättre om de tydligt värnade asylrätten och en generös flyktingpolitik och i stället riktade in sig på den i dag alltför oreglerade arbetskraftsinvandringen. I artikeln görs inte skillnad på flyktingpolitik och invandringspolitik.

Den uppluckring i regelverket som regeringen Reinfeldt tillsammans med Miljöpartiet genomförde har visat sig få förödande konsekvenser i form av slavliknande förhållande för utländsk arbetskraft på svensk arbetsmarknaden liksom lönedumping och livsfarliga arbetsmiljöer. På den här punkten gör fackföreningsrörelsen helt rätt i att kräva ordning och reda och att svenska kollektivavtal ska gälla alla. Vi ska inte ha ett a- och b-lag på arbetsmarknaden. Cyniska arbetsgivare ska inte kunna spela ut grupper mot varandra – något som sker dagligen numera och så bildar grogrund till den växande fascismen och rasismen.

Det är också bra att LO betonar att vägen för nyanlända in i arbete inte ska handla om att pressa ned löner för alla löntagare eller skapa andra klassens jobb med betydligt sämre villkor. Alla ska kunna försörja sig på ett heltidsjobb. Annars får vi en amerikansk segregerad arbetsmarknad och i spåren av den trumpska valrörelsen borde även förnuftiga borgerliga politiker förstå att det inte är en framtidsväg för Sverige.

LO-ledningen har gjort ett försök att formulera ett alternativ till högerpopulismen men formulerar sig i frågan om invandring farligt nära just de högerpopulistiska alternativen. Därmed lyckades man få fel debatt. Det vore bra med lite ordning och reda i LO-formuleringarna framöver.

 


hk@da.se

2Kommentarer

Thorsten Schütte:

Det vore illa om man inte återgår till permanenta uppehållstillstånd:
https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/

Helle Klein:

Håller helt med dig. Dessutom visar all forskning o beprövad erfarenhet att tillfälliga uppehållstillstånd försvårar integrationen.

Vad tycker du?

captcha

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

DA:s granskning får effekt

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Där ...

IF Metalls kongress

Häftigt, IF Metall

I dag föreslår en enig valberedning att nästa ordförande för IF Metall blir Marie Nilsson. Kongressen i maj som ska välja ordförande blir därmed historisk. För första gången någonsin ska IF Metall ledas ...

Straffa inte medmänsklighet

SVT:s reporter Fredrik Önnevall och hans kollegor dömdes i går för människosmuggling för att de hjälpt en flyktingpojke att komma till Sverige från Grekland under sin reportageresa. Rent juridiskt är det nog inte så mycket att invä...

5

Palmepris för flyktinghjälp

I dag delas Olof Palmepriset ut till de två borgmästarna Spyridon Galinos på Lesbos och Giusi Nocolini på Lampedusa. De får priset för att de i en av vår tids svåraste flyktingsituationer lyckats rädda tusentals människoliv. Tillsammans med ...

27 januari

Aldrig aldrig någonsin glömma. Alltid alltid kämpa för människovärdet och bilda motstånd till nazism, fascism och rasism.  

Ken Loach på svenska

I Ken Loach starka film ”I, Daniel Blake” som just nu går på biograferna får vi följa byggnadsarbetaren Daniel som inte kan jobba på grund av hjärtproblem. Läkaren anser att han är för sjuk för att jobba medan ...

Farväl till Alliansen

I förra veckan meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att det inte skulle bli någon gemensam Alliansbudget före valet. I dag meddelar hon att hon vill se en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt för att regeringen måste bytas ut. ...

3

Gott nytt år trots allt

Det nya året började lika dramatiskt som det gamla slutade. Terrorattentatet mot julmarknaden i Berlin strax före julafton avlöstes av terrorattentatet mot nattklubben i Istanbul på nyårsafton. Terrorvåldet slår blint mot oskyldiga civila och syftar till att skapa just ...

1

Berlin i våra hjärtan

Just på den där platsen, just på den där julmarknaden har jag och tusentals andra svenskar varit. Där har vi umgåtts i glada vänners lag och glatt oss åt livet och kärleken utan en tanke på döden och ...

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. "Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, sä...

1

Länge leve Tryckfriheten

Svensk tryckfrihetslagstiftning fyller 250 år. Det är verkligen värt att fira. Tyvärr har många hot mot tryck- och yttrandefriheten tornat upp sig på senare tid. Runtom i Europa snävar högernationalistiska och populistiska politiska partier in den fria journalistikens svängrum ...

Journalistik som förändrar

Dagens Arbetes granskande journalistik har många gånger lett till förändring. Vi avslöjar och skriver om orättvisor och usla arbetsmiljöer och ibland lyssnar beslutsfattare om det så är politiker, fackförbund eller företag. I våras granskade vi ...

En film som berör

Dagens Arbete skrev nyligen om trotjänarna på Electrolux i Mariestad som nu får sparken och inte får någon avgångspension. Min medarbetare Isak Krantz har gjort en liten film om denna berörande berättelse. Den har visats över 8800 gå...

Heja facket på SSAB

IF Metallarna på SSAB i Luleå har fått nog. Den alltför slimmade bemanningen och ökade pressen har allvarligt försämrat säkerhetsarbetet. "Om vi ska kunna leva upp till SSAB s policy om att vara världens säkraste stålföretag ...

1

Hatet är ett gift

Twitter stänger nu av högerextrema hatkonton, bland annat sådana som har kopplingar till alternativ medier som Breitbart. Det är på tiden. Och kanske för sent. För det är uppenbart att hatpredikanterna fick uppsving i den amerikanska valrörelsen och var ...

2

Återupprätta välfärden

Det påstås att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden med flit skulle presenteras samtidigt som det amerikanska valet sker. Allt för att socialdemokratin vill få den heta frågan placerad i medieskugga. Det är förstås nonsens. Den ...

7

Medieutredningen blev en dagspressutredning

Alldeles på upploppet till det amerikanska presidentvalet presenteras den svenska Medieutredningen. Det har förstås egentligen inget samband men kan symboliskt ändå ses som ett tecken i tiden. Den amerikanska valrörelsen har sannerligen visat på problemet med ett djupt segregerat mediesamhälle dä...

Avtal 2017

Bravo LO

Det blir en LO-samordning i den kommande avtalsrörelsen. Olyckskorparna som kraxat om att det alldeles för splittrade LO inte skulle nå en samordning denna gång heller har fått fel. På LO:s representantskap i dag har förbunden enats om ...

Neddragningarna på Ericsson

C, KD och SD röstade emot EU-stöd

Det blev en svart tisdag för svensk industri. Ericssons besked om massuppsägningar och stora neddragningar av produktionen i Sverige är djupt bekymmersam. På ledarplats i dag skriver jag om att det är dags för Ericsson att byta medicin. De senaste 20 årens ...

1

Bedrövligt, Ericsson

I samband med finanskrisen 2008 utbröt en rejäl debatt om bonusar. Dåvarande finansminister Anders Borg argumenterade för att bonusar kan vara skadligt för företag när de kopplas till kortsiktiga mål. Det påbörjades en välgö...

Moderatledarens mummel oroar

Affären "Egor Putilov" visar om något att Sverigedemokraterna inte är ett "normalt parti". Hur gärna somliga inom näringslivet och borgerligheten än skulle vilja att de var det. Om inte SD:s djupa rötter i nazism och fascism är tillräckligt ...

1

Var går gränsen för Centern?

Det är ruggiga tider vi lever i. I går kväll kunde vi bevittna ett journalistiskt haveri i Aktuellt där man gav stort utrymme åt Nya tider som har starka kopplingar till den våldsamma naziströrelsen Nordiska Motståndsrörelsen som om ...

Medier är mer än bara dagspress

Nästan dagligen får vi exempel på mediekrisen som pågår - Stampen står inför en konkurs och rekonstruktionsarbete pågår och stora nedskärningar väntar inom Mitt Media-koncernen. Ja, det är några av de senaste dystra nyheterna ...

Brittsommar eller fortsatt råkallt?

Hösten är här, det visar om något vädret som plötsligt blivit blåsigt och kallt. Nu drar också politiken i gång sin höst-kickoff. Riksdagen börjar visserligen inte sitt arbete förrän om några veckor ...

Kongressen bör utse partisekreterare

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelar nu att hon avgår. Eller som hon uttrycker det "ställer inte upp för omval". Det är ett fullt förståeligt beslut mänskligt sett. Hon har varit partisekreterare under 5 år, några av de ...

Idiotiskt – men inte oförlåtligt

Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic har i dag meddelat att hon avgår på grund av att hon åkt fast för rattfylla. Det var i torsdags kväll hon var på konsert i Köpenhamn och tog två glas vin i början av ...

8

Torsdag i Almedalen

Nu börjar mitt Almedalsprogram lida mot sitt slut. I eftermiddags gjorde jag mitt sista "gig" och talade om "politikens Zlatan" i SVT Forum. I morse ledde jag det sista frukostsamtalet för i år med Anders Ferbe. Gäst var denna gång RFSL:...

1

Onsdag i Almedalen

I morse ledde jag sedvanligt frukostsamtal med IF Metalls Anders Ferbe. Denna morgon gästade underbara komikern och författaren Zinat Pirzadeh och vi talade om kulturkrockar som kan berika samhället. Här kan du lyssna på samtalet som fördes i hällregn ...

Hämta mer
Close