”Löfven och de rödgröna måste vidga idén om trygghet”Helle Klein bloggar om onsdagens partiledardebatt.

”Låt oss slippa tänka mindre både på pensionen och julklappar under 2018”Jeanette Herulf om förslaget om höjd pensionsålder.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Rörigt värre, LO

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. På det området andas artikeln välbehövlig självkritik. De växande klyftorna kan inte bara skyllas på åtta år av borgerligt regeringsstyre. Klyftorna har ökat rejält i Sverige under de senaste decennierna.

LO-ledningen har bra reformförslag om att satsa på en jämlik och väl fungerande skola för alla. ”Vi måste få ett totalstopp för vinstuttag liksom för religiösa friskolor”, skriver man. Huruvida LO-ledningen vill ha vinststopp för resterande del av välfärdssektorn är oklart.

Det finns dock värre formuleringsproblem i artikeln och det är avsnittet som handlar om invandringspolitiken. Här blandas äpplen och päron. Sverige tog emot över 160.000 asylsökande förra året och LO-ledningen anser  att det inte på lång sikt är hållbart att fortsätta så. ”Sverige måste återgå till den både reglerade och solidariska invandringspolitiken som Socialdemokraterna historiskt har stått för”, slår man fast.

Goddag yxskaft. För det första är och har flyktingpolitiken hela tiden varit reglerad. Att Sverige tog emot många flyktingar förra året berodde på att behovet var enormt och på att Sverige värnade asylrätten. Det var på intet sätt någon oreglerad invandring. Utifrån rådande regelverk tog man emot de skyddsbehövande som flydde krig och katastrofer. Tyvärr var det bara Tyskland och Sverige som höll på den solidariska flyktingpolitiken som EU tidigare har värnat.

Därefter stramades denna reglerade flyktingpolitik åt ännu mer. Regeringen gjorde upp med de borgerliga partierna och införde tillfälliga uppehållstillstånd och försvårade anhöriginvandringen. Något som alla som kan något om human asylpolitik hårt har kritiserat. Regeringen har dock varit tydlig på att dessa regler bör betraktas som tillfälliga för att klara ett prekärt läge.

Om LO-ledningen menar att en ”återgång till en mer reglerad och solidarisk invandringspolitik” är att inte låta det som hittills betraktats som en tillfällig åtstramning ska bli permanent så skriv det i så fall. I så motto kan inlägget ses som ett förspel till S-kongressen nästa vår där flyktingpolitiken kommer att bli en av de hetare debattfrågorna. Väldigt många socialdemokrater i både fackföreningsrörelsen och politiken anser att nuvarande politik är oanständig ur ett människorättsligt och humanistiskt perspektiv.

Debattartikeln kan tolkas som att LO-ledningen vill stänga gränserna tills de nyanlända som redan befinner sig här har kommit i arbete? I så fall är det ett enormt avsteg från en human och solidarisk flyktingpolitik. Syrienkriget pågår för fullt och flyktingströmmarna lär inte avta framöver. Jag har svårt att tro att LO-ledningen verkligen menar det de verkar skriva. Det hade varit bättre om de tydligt värnade asylrätten och en generös flyktingpolitik och i stället riktade in sig på den i dag alltför oreglerade arbetskraftsinvandringen. I artikeln görs inte skillnad på flyktingpolitik och invandringspolitik.

Den uppluckring i regelverket som regeringen Reinfeldt tillsammans med Miljöpartiet genomförde har visat sig få förödande konsekvenser i form av slavliknande förhållande för utländsk arbetskraft på svensk arbetsmarknaden liksom lönedumping och livsfarliga arbetsmiljöer. På den här punkten gör fackföreningsrörelsen helt rätt i att kräva ordning och reda och att svenska kollektivavtal ska gälla alla. Vi ska inte ha ett a- och b-lag på arbetsmarknaden. Cyniska arbetsgivare ska inte kunna spela ut grupper mot varandra – något som sker dagligen numera och så bildar grogrund till den växande fascismen och rasismen.

Det är också bra att LO betonar att vägen för nyanlända in i arbete inte ska handla om att pressa ned löner för alla löntagare eller skapa andra klassens jobb med betydligt sämre villkor. Alla ska kunna försörja sig på ett heltidsjobb. Annars får vi en amerikansk segregerad arbetsmarknad och i spåren av den trumpska valrörelsen borde även förnuftiga borgerliga politiker förstå att det inte är en framtidsväg för Sverige.

LO-ledningen har gjort ett försök att formulera ett alternativ till högerpopulismen men formulerar sig i frågan om invandring farligt nära just de högerpopulistiska alternativen. Därmed lyckades man få fel debatt. Det vore bra med lite ordning och reda i LO-formuleringarna framöver.

 


hk@da.se

2Kommentarer

Thorsten Schütte:

Det vore illa om man inte återgår till permanenta uppehållstillstånd:
https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/

Helle Klein:

Håller helt med dig. Dessutom visar all forskning o beprövad erfarenhet att tillfälliga uppehållstillstånd försvårar integrationen.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

6

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna har återigen visat sitt rätta ansikte. Under partiets landsdagar i Norrköping i helgen gick ett ombud upp och höll ett brandtal mot muslimer, ja han till och med påstod att muslimer inte är riktiga människor. Eftersom SVT forum sä...

Rimlig avgång

Svenskt Näringslivs Leif Östling deklarerar nu att han avgår som organisationens ordförande. Hans medverkan i Paradisläckan har skapat en förtroendekris. Kritiken mot hans syn på skatter och välfärd har kritiserats både inom näringslivet och i samhä...

Rätt att utesluta NMR-aktivist

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att ...

1

Grattis Charlie Christensen!

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal: När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade ...

1

Besvärande för Svenskt Näringsliv

I Uppdrag gransknings avslöjande om Paradisläckan framkommer att tusentals rika svenskar skatteplanerar genom att använda sig av så kallade brevlådeföretag på Malta. En av de utpekade är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han satte upp ett bolag på ...

Hoppfullt möte i Rosenbad

Jag hör till de journalister och opinionsbildare som under många år drivit frågan om att hot och hat mot medier, journalister och kulturutövare är ett hot mot demokratin. Länge kändes det som att tala inför döva öron ...

Allt stöd till Samhallsarbetarna

I årets avtalsrörelse enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Anställda med lön under 24 000 kr/månaden skulle få ett särskilt lyft. Detta slöt sen industrins parter avtal om - ett avtal som betraktas som normerande fö...

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Dä...

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för ...

Spännande uppdrag

Tidskriftssveriges viktigaste event är den årligen återkommande Tidskriftsdagen/Tidskriftsgalan. I år har jag och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar fått äran att leda Tidskriftsdagen. Kvällens gala ska ledas av herrar Mattsson och Helin som återuppstår som duo. Branschpress som Medievärlden, Resumé ...

Löfven lovar jämlikhetsreformer

Stefan Löfvens sommartal i Eskilstuna hör till ett av hans bästa tal hittills som statsminister. Han ägnade sig åt politiska väsentligheter snarare än åt det tjatiga maktspel som präglat sommarens bataljer med Anna Kinberg Batra  (M) och Alliansen som hä...

Ansvarslöshetens Allians

Haveriet på Transportstyrelsen är i sig en oerhört angelägen fråga för politiken. Frågorna är ännu många. Hur kunde en erfaren myndighetschef medvetet fatta beslut om att bryta mot lagen? Varför reagerade inte styrelsen? Var kom tanken på att ...

9

Vakna upp - bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen "Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd." i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal: Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen ...

3

Tala jämlikhet, Magdalena Andersson!

På Socialdemokratins dag i Almedalen skiner solen, men det går inte att blunda för de många orosmolnen som trots allt tornar upp sig på den politiska himlen runtom i Europa. Om detta samtalade jag med journalisten och författaren Katrine Marcal och ...

Fullt ös i Almedalen

Almedalsveckan är i gång för fullt. Själv har jag hunnit med att moderera eller delta i 5 seminarier sen i går – om alltifrån kyrkopolitik till arbetsmarknadspolitik och däremellan spännande möte med riskkapitalister. Det finns absolut många ...

Mitt Almedalen 2017

Efter en skön midsommarhelg börjar nu förberedelserna inför Almedalen nästa vecka. Jag ska som vanligt moderera och delta i panelsamtal och seminarier. Så här blir mitt Almedalen 2017 (förutom en del medieframträdanden, ledarkommentarer, avtalade möten med ...

Förbjuda eller förhandla?

En av de hetaste frågorna på årets IF Metall-kongress är den om inhyrning/bemanningsjobben. Många ombud gick upp i talarstolen och debatten varade i flera timmar. Striden är klassisk: ska vi förbjuda eller ska vi förhandla? Förbundsledningen gjorde sitt ...

Drag i industriarbetarfacket

...

Glädjande i Frankrike

Alla progressiva krafter i Europa drog en lättnadens suck när valresultatet från Frankrike kom på söndagkvällen. Mittenpolitikern och socialliberalen Macron vann en tydlig seger över högerextremisten Le Pen. Trumps seger och Brexit tycks snarare ha lett till tillnyktring i ...

Socialdemokrati i snålblåst

Oavsett väder är det en Socialdemokrati i snålblåst som marscherar på 1a maj i år. Trots att ekonomins kurvor pekar åt rätt håll, tillväxten ökar och arbetslösheten minskar, lyfter inte opinionens kurvor. Det kan tyckas orättvist men ...

3

Obegripligt, SSAB

Hur tänker det svenska stålindustriföretaget SSAB när det sponsrar president Donald Trumps installationsfest? Självklart handlar varje företagssponsring om att försöka säkra företagets framgångar. Men ett globalt stålföretag som SSAB har väl ...

Tillsammans mot hatet

Fredag 7 april blev den långfredag vi sent ska glömma. Det som skulle ha varit början på en skön helg, ja för många kanske en lång påskhelg, förbyttes i kaos, skräck, sorg och förtvivlan. ...

Stockholm i sorg

Det som många befarat men som inte fick hända hände. I dag mitt på dagen kör en okänd man in med lastbil på Drottninggatan och in i Åhléns och mejar ner människor. Tre har hittills bekräftats dö...

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ...

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

Hämta mer