”Jag vill inte knapra på dem som har det sämre”Jeanette Herulf om sjuktaxi.

”Vår liberala demokrati håller på att förgiftas. Det är allvar nu”Helle Klein, chefredaktör.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Socialdemokrati i snålblåst

Oavsett väder är det en Socialdemokrati i snålblåst som marscherar på 1a maj i år. Trots att ekonomins kurvor pekar åt rätt håll, tillväxten ökar och arbetslösheten minskar, lyfter inte opinionens kurvor. Det kan tyckas orättvist men det är inte självömkan som är svaret utan djupare samhällsanalys.

Ärligt talat har det gått knackigt för europeisk socialdemokrati en längre tid nu. I de senaste valen – i Nederländerna och Frankrike – har S-partierna i det närmaste raderats ut från spelplanen. I Storbritannien håller Labour på att gräva sin egen död genom fraktionsstrider och alltmer revolutionära tongångar. Sveriges och Norges S-partier hör än så länge till undantagen då de trots allt samlar över 25 procent av valmanskåren.

Det finns mycket som påminner om både 1917 och 1930-talet i dag. Reformism står mot revolution. Socialdemokratin trängs mellan högerextremism och vänsterextremism. De enkla svarens tid är här. Från både höger och vänster sås en djup misstro mot demokratin.

Att delar av vänstern inte kan ta ställning för socialliberalen Macron i motstånd mot Le Pen säger en del om hur illa det är ställt. Lika illa är det att liberala partier i sin iver att stoppa Socialdemokratins möjligheter bildar allianser med konservativa partier som inte har några som helst problem med att normalisera extremhögern.

Ett nytt politiskt landskap växer fram som svar på hyperglobaliseringens och kvartalskapitalismens resultat av skriande orättvisor och bristande framtidstro.
Men historien lär oss att modet att våga utmana ekonomiska och politiska sanningar och samtidigt bygga delaktighetens folkrörelser kan skapa en social, ekologisk och ekonomisk hållbar utveckling. Socialdemokratin klarade det då och borde klara det nu.

Bortom plakaten och 1a maj-talen för de redan frälsta är det hög tid att utmejsla de provisoriska utopier, för att tala med Wigforss, som kan samla alltifrån socialliberaler till vänster. Socialdemokratin måste vara en bred kyrka, aldrig en trosviss sekt.
Kampen i dag handlar i grunden om att återupprätta tron på reformismen och pragmatismen mot de auktoritära strömningar som gror både till höger och vänster.

Svaret på hyperglobaliseringens felsteg är inte mer nationalism och protektionism utan internationalism, gemensam säkerhet och öppenhet – ett värnande av nationalstater i samverkan med andra, inte en tävlan om högsta murar. EU måste reformeras inte raseras.

För Socialdemokratin är svaret varken konservativ introspektion eller revolution. Nej dess livsluft heter samhällsförändring. Dess verktyg heter demokrati. Låt jämlikhetens fana vaja högt men ta ner visionen på jorden och börja bygg det nya samhället steg för steg.
Upp till kamp för reformismen.


hk@da.se

3Kommentarer

Bosse Bergnehr:

Det är rätt vi har räddhågen och orolig socialdemokrati

Jan Wiklund:

Det är pinsamt att alternativen utmålas som ”global marknadsekonomi” och ”nationalism och protektionism”. Speciellt som det enda land som det går bra för – Kina – inte har fastnat i någon av dom dikena utan snarare kan beskrivas som ”offentliga jätteinvesteringar i framtidsbranscher”. Varför kan vi inte tillämpa detta på oss själva?

Det är ju så vi själva har gjort förr – på 1600-talet då vi plockade hit experter från Liège för att bygga upp vår stålindustri, på 1800-talet då staten finansierade järnvägsnätet, runt 1900 då staten såg till att vi fick en telekomindustri genom att bygga ut ett telenät, eller i mitten av 1900-talet då staten såg till att vi fick en läkemedelsindustri genom att bygga upp en statligt finansierad sjukvård.

Vad vi behöver är konkreta exempel, bortom floskler om ”samhällsförändring” och ”öppenhet”. Exempelvis behöver vi
– få bort fossilerna, genom att ställa om till sol och minska energiförbrukningen per producerad nytta.
– få tillbaka varuproduktionen, genom att utnyttja datoriseringens möjlighet till korta serier.
– ställa om jordbruket från bulk till individualiserade produkter.

Bara för att nämna några självklara förslag. Nog skulle S kunna bli ett 40%-parti om man lanserade lite sådana provisoriska utopier – plus förstås lika många till, jag kan inte komma på allt själv – istället för allmänna feel-good-fraser.

Plus förstås genomföra det en överväldigande majoritet av svenska folket dokumenterat vill: få bort spekulanterna från välfärden. Klarar man inte ens det så vad finns man för?

Peter Lorentzon:

Ja, fram för provisoriska utopier! Bara inte EU lägger hinder i vägen för dem.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Vakna upp - bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen "Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd." i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal: Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen ...

2

Tala jämlikhet, Magdalena Andersson!

På Socialdemokratins dag i Almedalen skiner solen, men det går inte att blunda för de många orosmolnen som trots allt tornar upp sig på den politiska himlen runtom i Europa. Om detta samtalade jag med journalisten och författaren Katrine Marcal och ...

Fullt ös i Almedalen

Almedalsveckan är i gång för fullt. Själv har jag hunnit med att moderera eller delta i 5 seminarier sen i går – om alltifrån kyrkopolitik till arbetsmarknadspolitik och däremellan spännande möte med riskkapitalister. Det finns absolut många ...

Mitt Almedalen 2017

Efter en skön midsommarhelg börjar nu förberedelserna inför Almedalen nästa vecka. Jag ska som vanligt moderera och delta i panelsamtal och seminarier. Så här blir mitt Almedalen 2017 (förutom en del medieframträdanden, ledarkommentarer, avtalade möten med ...

Förbjuda eller förhandla?

En av de hetaste frågorna på årets IF Metall-kongress är den om inhyrning/bemanningsjobben. Många ombud gick upp i talarstolen och debatten varade i flera timmar. Striden är klassisk: ska vi förbjuda eller ska vi förhandla? Förbundsledningen gjorde sitt ...

Drag i industriarbetarfacket

...

Glädjande i Frankrike

Alla progressiva krafter i Europa drog en lättnadens suck när valresultatet från Frankrike kom på söndagkvällen. Mittenpolitikern och socialliberalen Macron vann en tydlig seger över högerextremisten Le Pen. Trumps seger och Brexit tycks snarare ha lett till tillnyktring i ...

Obegripligt, SSAB

Hur tänker det svenska stålindustriföretaget SSAB när det sponsrar president Donald Trumps installationsfest? Självklart handlar varje företagssponsring om att försöka säkra företagets framgångar. Men ett globalt stålföretag som SSAB har väl ...

Tillsammans mot hatet

Fredag 7 april blev den långfredag vi sent ska glömma. Det som skulle ha varit början på en skön helg, ja för många kanske en lång påskhelg, förbyttes i kaos, skräck, sorg och förtvivlan. ...

Stockholm i sorg

Det som många befarat men som inte fick hända hände. I dag mitt på dagen kör en okänd man in med lastbil på Drottninggatan och in i Åhléns och mejar ner människor. Tre har hittills bekräftats dö...

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ...

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

DA:s granskning får effekt

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Där ...

IF Metalls kongress

Häftigt, IF Metall

I dag föreslår en enig valberedning att nästa ordförande för IF Metall blir Marie Nilsson. Kongressen i maj som ska välja ordförande blir därmed historisk. För första gången någonsin ska IF Metall ledas ...

Straffa inte medmänsklighet

SVT:s reporter Fredrik Önnevall och hans kollegor dömdes i går för människosmuggling för att de hjälpt en flyktingpojke att komma till Sverige från Grekland under sin reportageresa. Rent juridiskt är det nog inte så mycket att invä...

5

Palmepris för flyktinghjälp

I dag delas Olof Palmepriset ut till de två borgmästarna Spyridon Galinos på Lesbos och Giusi Nocolini på Lampedusa. De får priset för att de i en av vår tids svåraste flyktingsituationer lyckats rädda tusentals människoliv. Tillsammans med ...

27 januari

Aldrig aldrig någonsin glömma. Alltid alltid kämpa för människovärdet och bilda motstånd till nazism, fascism och rasism.  

Ken Loach på svenska

I Ken Loach starka film ”I, Daniel Blake” som just nu går på biograferna får vi följa byggnadsarbetaren Daniel som inte kan jobba på grund av hjärtproblem. Läkaren anser att han är för sjuk för att jobba medan ...

Farväl till Alliansen

I förra veckan meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att det inte skulle bli någon gemensam Alliansbudget före valet. I dag meddelar hon att hon vill se en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt för att regeringen måste bytas ut. ...

3

Gott nytt år trots allt

Det nya året började lika dramatiskt som det gamla slutade. Terrorattentatet mot julmarknaden i Berlin strax före julafton avlöstes av terrorattentatet mot nattklubben i Istanbul på nyårsafton. Terrorvåldet slår blint mot oskyldiga civila och syftar till att skapa just ...

1

Berlin i våra hjärtan

Just på den där platsen, just på den där julmarknaden har jag och tusentals andra svenskar varit. Där har vi umgåtts i glada vänners lag och glatt oss åt livet och kärleken utan en tanke på döden och ...

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. "Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, sä...

1

Rörigt värre, LO

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. ...

2

Länge leve Tryckfriheten

Svensk tryckfrihetslagstiftning fyller 250 år. Det är verkligen värt att fira. Tyvärr har många hot mot tryck- och yttrandefriheten tornat upp sig på senare tid. Runtom i Europa snävar högernationalistiska och populistiska politiska partier in den fria journalistikens svängrum ...

Journalistik som förändrar

Dagens Arbetes granskande journalistik har många gånger lett till förändring. Vi avslöjar och skriver om orättvisor och usla arbetsmiljöer och ibland lyssnar beslutsfattare om det så är politiker, fackförbund eller företag. I våras granskade vi ...

En film som berör

Dagens Arbete skrev nyligen om trotjänarna på Electrolux i Mariestad som nu får sparken och inte får någon avgångspension. Min medarbetare Isak Krantz har gjort en liten film om denna berörande berättelse. Den har visats över 8800 gå...

Heja facket på SSAB

IF Metallarna på SSAB i Luleå har fått nog. Den alltför slimmade bemanningen och ökade pressen har allvarligt försämrat säkerhetsarbetet. "Om vi ska kunna leva upp till SSAB s policy om att vara världens säkraste stålföretag ...

1

Hatet är ett gift

Twitter stänger nu av högerextrema hatkonton, bland annat sådana som har kopplingar till alternativ medier som Breitbart. Det är på tiden. Och kanske för sent. För det är uppenbart att hatpredikanterna fick uppsving i den amerikanska valrörelsen och var ...

2

Återupprätta välfärden

Det påstås att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden med flit skulle presenteras samtidigt som det amerikanska valet sker. Allt för att socialdemokratin vill få den heta frågan placerad i medieskugga. Det är förstås nonsens. Den ...

7
Hämta mer