”Löfven och de rödgröna måste vidga idén om trygghet”Helle Klein bloggar om onsdagens partiledardebatt.

”Jag avundas Kata för hennes kompromisslöshet”Jeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Socialdemokrati i snålblåst

Oavsett väder är det en Socialdemokrati i snålblåst som marscherar på 1a maj i år. Trots att ekonomins kurvor pekar åt rätt håll, tillväxten ökar och arbetslösheten minskar, lyfter inte opinionens kurvor. Det kan tyckas orättvist men det är inte självömkan som är svaret utan djupare samhällsanalys.

Ärligt talat har det gått knackigt för europeisk socialdemokrati en längre tid nu. I de senaste valen – i Nederländerna och Frankrike – har S-partierna i det närmaste raderats ut från spelplanen. I Storbritannien håller Labour på att gräva sin egen död genom fraktionsstrider och alltmer revolutionära tongångar. Sveriges och Norges S-partier hör än så länge till undantagen då de trots allt samlar över 25 procent av valmanskåren.

Det finns mycket som påminner om både 1917 och 1930-talet i dag. Reformism står mot revolution. Socialdemokratin trängs mellan högerextremism och vänsterextremism. De enkla svarens tid är här. Från både höger och vänster sås en djup misstro mot demokratin.

Att delar av vänstern inte kan ta ställning för socialliberalen Macron i motstånd mot Le Pen säger en del om hur illa det är ställt. Lika illa är det att liberala partier i sin iver att stoppa Socialdemokratins möjligheter bildar allianser med konservativa partier som inte har några som helst problem med att normalisera extremhögern.

Ett nytt politiskt landskap växer fram som svar på hyperglobaliseringens och kvartalskapitalismens resultat av skriande orättvisor och bristande framtidstro.
Men historien lär oss att modet att våga utmana ekonomiska och politiska sanningar och samtidigt bygga delaktighetens folkrörelser kan skapa en social, ekologisk och ekonomisk hållbar utveckling. Socialdemokratin klarade det då och borde klara det nu.

Bortom plakaten och 1a maj-talen för de redan frälsta är det hög tid att utmejsla de provisoriska utopier, för att tala med Wigforss, som kan samla alltifrån socialliberaler till vänster. Socialdemokratin måste vara en bred kyrka, aldrig en trosviss sekt.
Kampen i dag handlar i grunden om att återupprätta tron på reformismen och pragmatismen mot de auktoritära strömningar som gror både till höger och vänster.

Svaret på hyperglobaliseringens felsteg är inte mer nationalism och protektionism utan internationalism, gemensam säkerhet och öppenhet – ett värnande av nationalstater i samverkan med andra, inte en tävlan om högsta murar. EU måste reformeras inte raseras.

För Socialdemokratin är svaret varken konservativ introspektion eller revolution. Nej dess livsluft heter samhällsförändring. Dess verktyg heter demokrati. Låt jämlikhetens fana vaja högt men ta ner visionen på jorden och börja bygg det nya samhället steg för steg.
Upp till kamp för reformismen.


hk@da.se

3Kommentarer

Bosse Bergnehr:

Det är rätt vi har räddhågen och orolig socialdemokrati

Jan Wiklund:

Det är pinsamt att alternativen utmålas som ”global marknadsekonomi” och ”nationalism och protektionism”. Speciellt som det enda land som det går bra för – Kina – inte har fastnat i någon av dom dikena utan snarare kan beskrivas som ”offentliga jätteinvesteringar i framtidsbranscher”. Varför kan vi inte tillämpa detta på oss själva?

Det är ju så vi själva har gjort förr – på 1600-talet då vi plockade hit experter från Liège för att bygga upp vår stålindustri, på 1800-talet då staten finansierade järnvägsnätet, runt 1900 då staten såg till att vi fick en telekomindustri genom att bygga ut ett telenät, eller i mitten av 1900-talet då staten såg till att vi fick en läkemedelsindustri genom att bygga upp en statligt finansierad sjukvård.

Vad vi behöver är konkreta exempel, bortom floskler om ”samhällsförändring” och ”öppenhet”. Exempelvis behöver vi
– få bort fossilerna, genom att ställa om till sol och minska energiförbrukningen per producerad nytta.
– få tillbaka varuproduktionen, genom att utnyttja datoriseringens möjlighet till korta serier.
– ställa om jordbruket från bulk till individualiserade produkter.

Bara för att nämna några självklara förslag. Nog skulle S kunna bli ett 40%-parti om man lanserade lite sådana provisoriska utopier – plus förstås lika många till, jag kan inte komma på allt själv – istället för allmänna feel-good-fraser.

Plus förstås genomföra det en överväldigande majoritet av svenska folket dokumenterat vill: få bort spekulanterna från välfärden. Klarar man inte ens det så vad finns man för?

Peter Lorentzon:

Ja, fram för provisoriska utopier! Bara inte EU lägger hinder i vägen för dem.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

6

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna har återigen visat sitt rätta ansikte. Under partiets landsdagar i Norrköping i helgen gick ett ombud upp och höll ett brandtal mot muslimer, ja han till och med påstod att muslimer inte är riktiga människor. Eftersom SVT forum sä...

Rimlig avgång

Svenskt Näringslivs Leif Östling deklarerar nu att han avgår som organisationens ordförande. Hans medverkan i Paradisläckan har skapat en förtroendekris. Kritiken mot hans syn på skatter och välfärd har kritiserats både inom näringslivet och i samhä...

Rätt att utesluta NMR-aktivist

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att ...

1

Grattis Charlie Christensen!

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal: När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade ...

1

Besvärande för Svenskt Näringsliv

I Uppdrag gransknings avslöjande om Paradisläckan framkommer att tusentals rika svenskar skatteplanerar genom att använda sig av så kallade brevlådeföretag på Malta. En av de utpekade är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han satte upp ett bolag på ...

Hoppfullt möte i Rosenbad

Jag hör till de journalister och opinionsbildare som under många år drivit frågan om att hot och hat mot medier, journalister och kulturutövare är ett hot mot demokratin. Länge kändes det som att tala inför döva öron ...

Allt stöd till Samhallsarbetarna

I årets avtalsrörelse enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Anställda med lön under 24 000 kr/månaden skulle få ett särskilt lyft. Detta slöt sen industrins parter avtal om - ett avtal som betraktas som normerande fö...

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Dä...

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för ...

Spännande uppdrag

Tidskriftssveriges viktigaste event är den årligen återkommande Tidskriftsdagen/Tidskriftsgalan. I år har jag och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar fått äran att leda Tidskriftsdagen. Kvällens gala ska ledas av herrar Mattsson och Helin som återuppstår som duo. Branschpress som Medievärlden, Resumé ...

Löfven lovar jämlikhetsreformer

Stefan Löfvens sommartal i Eskilstuna hör till ett av hans bästa tal hittills som statsminister. Han ägnade sig åt politiska väsentligheter snarare än åt det tjatiga maktspel som präglat sommarens bataljer med Anna Kinberg Batra  (M) och Alliansen som hä...

Ansvarslöshetens Allians

Haveriet på Transportstyrelsen är i sig en oerhört angelägen fråga för politiken. Frågorna är ännu många. Hur kunde en erfaren myndighetschef medvetet fatta beslut om att bryta mot lagen? Varför reagerade inte styrelsen? Var kom tanken på att ...

9

Vakna upp - bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen "Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd." i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal: Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen ...

3

Tala jämlikhet, Magdalena Andersson!

På Socialdemokratins dag i Almedalen skiner solen, men det går inte att blunda för de många orosmolnen som trots allt tornar upp sig på den politiska himlen runtom i Europa. Om detta samtalade jag med journalisten och författaren Katrine Marcal och ...

Fullt ös i Almedalen

Almedalsveckan är i gång för fullt. Själv har jag hunnit med att moderera eller delta i 5 seminarier sen i går – om alltifrån kyrkopolitik till arbetsmarknadspolitik och däremellan spännande möte med riskkapitalister. Det finns absolut många ...

Mitt Almedalen 2017

Efter en skön midsommarhelg börjar nu förberedelserna inför Almedalen nästa vecka. Jag ska som vanligt moderera och delta i panelsamtal och seminarier. Så här blir mitt Almedalen 2017 (förutom en del medieframträdanden, ledarkommentarer, avtalade möten med ...

Förbjuda eller förhandla?

En av de hetaste frågorna på årets IF Metall-kongress är den om inhyrning/bemanningsjobben. Många ombud gick upp i talarstolen och debatten varade i flera timmar. Striden är klassisk: ska vi förbjuda eller ska vi förhandla? Förbundsledningen gjorde sitt ...

Drag i industriarbetarfacket

...

Glädjande i Frankrike

Alla progressiva krafter i Europa drog en lättnadens suck när valresultatet från Frankrike kom på söndagkvällen. Mittenpolitikern och socialliberalen Macron vann en tydlig seger över högerextremisten Le Pen. Trumps seger och Brexit tycks snarare ha lett till tillnyktring i ...

Obegripligt, SSAB

Hur tänker det svenska stålindustriföretaget SSAB när det sponsrar president Donald Trumps installationsfest? Självklart handlar varje företagssponsring om att försöka säkra företagets framgångar. Men ett globalt stålföretag som SSAB har väl ...

Tillsammans mot hatet

Fredag 7 april blev den långfredag vi sent ska glömma. Det som skulle ha varit början på en skön helg, ja för många kanske en lång påskhelg, förbyttes i kaos, skräck, sorg och förtvivlan. ...

Stockholm i sorg

Det som många befarat men som inte fick hända hände. I dag mitt på dagen kör en okänd man in med lastbil på Drottninggatan och in i Åhléns och mejar ner människor. Tre har hittills bekräftats dö...

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ...

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

DA:s granskning får effekt

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Där ...

Hämta mer