”Löfven och de rödgröna måste vidga idén om trygghet”Helle Klein bloggar om onsdagens partiledardebatt.

”Låt oss slippa tänka mindre både på pensionen och julklappar under 2018”Jeanette Herulf om förslaget om höjd pensionsålder.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Mitt Almedalen 2017

Efter en skön midsommarhelg börjar nu förberedelserna inför Almedalen nästa vecka. Jag ska som vanligt moderera och delta i panelsamtal och seminarier.

Så här blir mitt Almedalen 2017 (förutom en del medieframträdanden, ledarkommentarer, avtalade möten med prominenta personer, mingel och kulturevenemang):

SÖNDAG 2/7
15.30-16.30 – Kyrkan, Kärleken och Demokratin
Samtal mellan kyrkopolitikern Lena Dahlström (S) och Helle Klein, präst och chefredaktör under ledning av journalisten Brit Stakston.
Plats: Tunnbindargatan 16
MÅNDAG 3/7
11.00-12.00 – Kommunikation vs Journalistik – en utmaning för organisationspressen
Sveriges Tidskrifters seminarium med Helle Klein, DA, Jonas Nordling, Journalistförbundet, Susanna Lundell, KA och Caroline Thunved, Scouternas kommunikationschef under ledning av Örjan Björklund, Lärarnas Tidning.
Plats: Donners Plats 1 – på takterrassen
15.00-16.00 – Hur enar man en tudelad arbetsmarknad?
Arr. Akademikernas A-kassa och IF Metalls A-kassa
Moderator: Helle Klein, DA
Medverkande: Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, Christina Rogestam, ordf SPF, Jonas Niklasson, lärare och eldsjäl på Gotland, Jenny Sander, HR-chef Cementa.
Plats: Campus Gotland, sal D22

TISDAG 4/7
08.00-08.45 (frukost från 07.30) – Är den duktiga flickan fri eller ofri?
Frukostsamtal mellan IF Metalls ordf. Marie Nilsson och Liberalernas Birgitta Ohlsson under ledning av Helle Klein, Dagens Arbete
Plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2
10.30-11.30 – Hur påverkar bristerna i infrastrukturen våra exportmöjligheter?
Arr. Falun-Borlänge-Regionen AB
Moderator: Lotta Gröning
Medverkande:  Caroline af Ugglas, vice VD Svenskt Näringsliv, Per Bondemark, inköpsdirektör SSAB, Anna-Karin Larsdotter, Transformers, Helena Nylén, Varuförsörjningsdir. Spendrups, Helle Klein, Dagens Arbete, Einar Schuch, Regional direktör, Trafikverket Region Öst och Magnus Kårestedt, VD Göteborgs hamn
Plats: Mellangatan 7
14.00-14.45 – Hot mot journalister
Arr. Svenska Journalistförbundet och Juridikinstitutet
Moderator: Helle Klein
Medverkande: Jonas Nordkling, SJF, Irena Pozar, chefred. Veckorevyn, Amanda Redin, Institutet för Juridik och Internet och Anders Hall, chef för nationella operativa avdelning hos Polismyndigheten
Plats: TCO-landet, Strandgatan 19
20.30-21.30 – Samtalsklimatet i vår tid – hur talar vi med varandra live och i sociala medier?
Arr. Equmeniakyrkan och Bilda studieförbund
Pastor Britta Hermansson samtalar med Helle Klein, präst och journalist och Alma Hedlund-Emilsson, musiker.
Plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43

ONSDAG 5/7
08.00-08.45 (frukost från 07.30) – Är socialdemokratin i Europa i kris?
Frukostsamtal mellan IF Metalls ordf. Marie Nilsson och DN-skribenten och författaren Katrine Marcal under ledning av Helle Klein, Dagens Arbete.
Plats: Café Gula Huset
14.00-14.45 – Behöver vi verkligen demokrati?
Arr. UniontoUnion och Sveriges Journalistförbund
Moderator: Helle Klein
Medverkande: Kristina Henschen, chef för UniontoUnion, Jonas Nordling, SJF, Göran Arrius, SACO och Cecilia Uddén, utrikeskorre på Sveriges radio
Plats: TCO-landet, Strandgatan 19

TORSDAG 6/7
08.00-08.45 (frukost från 07.30) – Sverige för välfärd och tillväxt – men fungerar de ihop?
Frukostsamtal mellan IF Metalls ordf. Marie Nilsson och Kommunals ordf. Tobias Baudin under ledning av Helle Klein, Dagens Arbete
Plats: Café Gula Huset
11.00-11.45 – Satir, en kamp mot makten eller om makten?
Arr. Sensus
Moderator: Helle Klein
Medverkande: Niklas Cserhalmi, Arbetets Museum, Ewa Thorslund, Statens medieråd och Kent Wisti, tecknare och präst i Svenska kyrkan
Plats: Ideella trädgården
12.30-13.45 – Hatat och hotad  vardag för journalister
Arr. Journalisten
Moderator: Helena Giertta, chefred.Journalisten
Medverkande: Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, Lilian Sjölund, ledarskribent på Hälsinglands tidningar, Erik Fransson, ledarskribent på Gotlands tidningar
Plats: TCO-landet, Strandgatan 19
16.00 – 17.00 – Fascismen står för dörren men nu gör vi motstånd
Kulturmanifestation på Länsteatern. Jag är en av huvudtalarna.

 


hk@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

6

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna har återigen visat sitt rätta ansikte. Under partiets landsdagar i Norrköping i helgen gick ett ombud upp och höll ett brandtal mot muslimer, ja han till och med påstod att muslimer inte är riktiga människor. Eftersom SVT forum sä...

Rimlig avgång

Svenskt Näringslivs Leif Östling deklarerar nu att han avgår som organisationens ordförande. Hans medverkan i Paradisläckan har skapat en förtroendekris. Kritiken mot hans syn på skatter och välfärd har kritiserats både inom näringslivet och i samhä...

Rätt att utesluta NMR-aktivist

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att ...

1

Grattis Charlie Christensen!

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal: När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade ...

1

Besvärande för Svenskt Näringsliv

I Uppdrag gransknings avslöjande om Paradisläckan framkommer att tusentals rika svenskar skatteplanerar genom att använda sig av så kallade brevlådeföretag på Malta. En av de utpekade är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han satte upp ett bolag på ...

Hoppfullt möte i Rosenbad

Jag hör till de journalister och opinionsbildare som under många år drivit frågan om att hot och hat mot medier, journalister och kulturutövare är ett hot mot demokratin. Länge kändes det som att tala inför döva öron ...

Allt stöd till Samhallsarbetarna

I årets avtalsrörelse enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Anställda med lön under 24 000 kr/månaden skulle få ett särskilt lyft. Detta slöt sen industrins parter avtal om - ett avtal som betraktas som normerande fö...

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Dä...

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för ...

Spännande uppdrag

Tidskriftssveriges viktigaste event är den årligen återkommande Tidskriftsdagen/Tidskriftsgalan. I år har jag och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar fått äran att leda Tidskriftsdagen. Kvällens gala ska ledas av herrar Mattsson och Helin som återuppstår som duo. Branschpress som Medievärlden, Resumé ...

Löfven lovar jämlikhetsreformer

Stefan Löfvens sommartal i Eskilstuna hör till ett av hans bästa tal hittills som statsminister. Han ägnade sig åt politiska väsentligheter snarare än åt det tjatiga maktspel som präglat sommarens bataljer med Anna Kinberg Batra  (M) och Alliansen som hä...

Ansvarslöshetens Allians

Haveriet på Transportstyrelsen är i sig en oerhört angelägen fråga för politiken. Frågorna är ännu många. Hur kunde en erfaren myndighetschef medvetet fatta beslut om att bryta mot lagen? Varför reagerade inte styrelsen? Var kom tanken på att ...

9

Vakna upp - bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen "Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd." i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal: Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen ...

3

Tala jämlikhet, Magdalena Andersson!

På Socialdemokratins dag i Almedalen skiner solen, men det går inte att blunda för de många orosmolnen som trots allt tornar upp sig på den politiska himlen runtom i Europa. Om detta samtalade jag med journalisten och författaren Katrine Marcal och ...

Fullt ös i Almedalen

Almedalsveckan är i gång för fullt. Själv har jag hunnit med att moderera eller delta i 5 seminarier sen i går – om alltifrån kyrkopolitik till arbetsmarknadspolitik och däremellan spännande möte med riskkapitalister. Det finns absolut många ...

Förbjuda eller förhandla?

En av de hetaste frågorna på årets IF Metall-kongress är den om inhyrning/bemanningsjobben. Många ombud gick upp i talarstolen och debatten varade i flera timmar. Striden är klassisk: ska vi förbjuda eller ska vi förhandla? Förbundsledningen gjorde sitt ...

Drag i industriarbetarfacket

...

Glädjande i Frankrike

Alla progressiva krafter i Europa drog en lättnadens suck när valresultatet från Frankrike kom på söndagkvällen. Mittenpolitikern och socialliberalen Macron vann en tydlig seger över högerextremisten Le Pen. Trumps seger och Brexit tycks snarare ha lett till tillnyktring i ...

Socialdemokrati i snålblåst

Oavsett väder är det en Socialdemokrati i snålblåst som marscherar på 1a maj i år. Trots att ekonomins kurvor pekar åt rätt håll, tillväxten ökar och arbetslösheten minskar, lyfter inte opinionens kurvor. Det kan tyckas orättvist men ...

3

Obegripligt, SSAB

Hur tänker det svenska stålindustriföretaget SSAB när det sponsrar president Donald Trumps installationsfest? Självklart handlar varje företagssponsring om att försöka säkra företagets framgångar. Men ett globalt stålföretag som SSAB har väl ...

Tillsammans mot hatet

Fredag 7 april blev den långfredag vi sent ska glömma. Det som skulle ha varit början på en skön helg, ja för många kanske en lång påskhelg, förbyttes i kaos, skräck, sorg och förtvivlan. ...

Stockholm i sorg

Det som många befarat men som inte fick hända hände. I dag mitt på dagen kör en okänd man in med lastbil på Drottninggatan och in i Åhléns och mejar ner människor. Tre har hittills bekräftats dö...

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ...

Faran är inte över

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter. Ändå går det ...

1

Styr mot trähusbyggande

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostä...

DA:s granskning får effekt

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Där ...

Hämta mer