”Orimligt att ansvaret läggs på den drabbade”Helle Klein, chefredaktör.

”Samhällen behöver inte existera i en nationell tvångströja”Daniel Mathisen om Per Wirténs Augustprisnominerade reportagebok ”Är vi framme snart?”.

DA sommar 2017

Foto: TT

Pocketsommar

DA tipsar Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker som lätt slinker ner i semesterpackningen.

Romaner

Berättelse om ett äktenskap
Geir Gulliksen
Han försökte leva mot normen. Att inte äga. Att uppmuntra henne till friheten att vara med flera. En öppnare form av tvåsamhet, som slutade med att hon blev förälskad – i någon annan. Norske Geir Gulliksen lastar inte sin fru. Han försöker bara förstå vad som hände.
Elinor Torp

Vi är alla helt utom oss
Karen Joy Fowler
Det handlar om syskonkärlek. Om saknad. Om att förlora en del av sig själv och att minnas. Mer vägrar jag berätta, förutom att det här är en väldigt rolig, väldigt sorglig bok som garanterat får dig att tänka i nya banor.
Anna Julius

Att föda ett barn
Kristina Sandberg
Den första boken av tre om hemmafrun Maj och hennes ängsliga kamp under 40-, 50- och 60-talet med att duga och få hem och familj att se bra ut. Det känns som ett gigantiskt forskningsprojekt som blivit en berättelse. Och så bra det är! Hur jobbig hon än kan vara (skärp dig, liksom) saknar jag Majs röst i månader efter att ha läst ut sista boken.
Anne-Marie Höglund

Svenska gummistövlar
Henning Mankell
Detta blev den folkkäre Wallanderskaparen Henning Mankells sista roman (han dog i oktober 2015) och är en fristående fortsättning på hans bok Italienska skor. Här möter vi en pensionerad läkare vars liv ställs på ända på flera sätt när hans skärgårdshus brinner ner. En varm, rolig, sorglig bok.
Hans Strandberg

Händelser vid vatten
Kerstin Ekman
En 18 år gammal mordhistoria i den jämtländska byn Svartvattnet kommer i kapp invånarna när ännu ett mord inträffar. Kerstin Ekmans kriminalroman från 1993 har utsetts till Sveriges bästa. Kanske för att den handlar om mer än mord och gärningsmän. Själva mänskligheten och naturen spelar huvudrollerna.
Marie Edholm

Spänning

Rörelsen
John Ajvide Lindqvist
En udda självbiografi som rör sig bortom de mänskliga sinnena. Här får vi inte bara bekanta oss med Sveriges okrönte konung vad gäller skräcklitteratur utan också svaret på vem som mördade Olof Palme! Hösten 1985 flyttar en ung John in i ett litet gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm. Han försörjer sig på att trolla. Men så börjar underliga saker ske.
Elinor Torp

Mörk kust
Peter Temple
Låt mig locka med Peter Temple, en sydafrikan från Australien och en bok som vann Gold Dagger, en av världens finaste utmärkelser. Vi möter en landsortspolis med mordutredarbakgrund som går sin egen väg. Folket vill sätta dit två aboriginer, urinvånare, han hittar i stället korruption, pedofili och medborgare som bara har en förnäm yta.
Hans Strandberg

Spåren
Deon Meyer
Egentligen kan jag säga så här – ta vilken som helst av Deon Meyers böcker och du kommer att gilla den. Men spontant säger jag –Spåren. En rafflande och samhällsnära thriller om handel med utrotningshotade djur och politisk korruption.
Hans Strandberg

Störst av allt
Malin Persson Giolito
Ett gymnasieklassrum i den finaste av fina Stockholmsförorter, Djursholm. Alla är skjutna utom Maja. Vad ledde upp till katastrofen? Malin Persson Giolito skriver minst lika rappt som pappa Leif GW, och gör en djupdykning i ett klassamhälle med materiell lyx och känslomässig misär.
Anna Julius

Garnet Hill
Denise Mina
I stället för att skriva sin doktorsavhandling använde Denise Mina sitt stipendium till att skriva denna berättelse. Succén blev enorm. Boken är den första i en trilogi och inleds med att Maureen O´Donnell bakfull en morgon hittar sin älskare fastbunden och mördad i köket. Det är en resa på det skotska klassamhällets undersida, skildrat med precision och bitsk humor.
Lennart Lund

Fladdermus­mannen
Jo Nesbø
Den elfte berättelsen, Törst, om den oftast nyktre alkoholisten och kommissarien Harry Hole toppar försäljningslistorna. Men den som vill bekanta sig med Nesbøs actionfyllda och skickligt konstruerade berättelser rekommenderas att börja med Fladdermusmannen. Serien vinner på att läsas i ordning. Hole skickas till Australien när en ung norska blivit brutalt mördad.
Lennart Lund

Knutar och kors
Ian Rankin
Det finns ett avsnitt i Time Outs Edinburgh-guide om platser som är viktiga för John Rebus. Det är ett av uttrycken för det genomslag som Rankin fått för denna buttre kommissarie. Den första boken som översattes var den åttonde. Publiceringen i rätt ordning har påbörjats, där Knutar och kors är den första. Det är en väldigt bra början.
Lennart Lund

För unga

Tordyveln flyger i skymningen
Maria Gripe
Den enda bok som fått mina barn att lämnat skärmar och bett om att få gå och lägga sig och lyssna på högläsande. Berättelsen om David, Jonas och Annika och deras småländska sommarlov vid Selanderska gården, med mystiska telefonsamtal, bandinspelningar och en egyptisk staty, är något hela annat när jag läser den som vuxen – men jag minns hur magisk den var när jag var barn.
Anne-Marie Höglund

Kometen kommer
Tove Jansson.
Lägg dig till rätta i hängmattan med minst ett barn vid din sida. Öppna boken och börja ert livs bästa läsupplevelse tillsammans. Idyllen i Mumindalen – ja hela jorden – hotas av ett rött sken på himlen. Det här är så spännande att man nästan går under innan man kommer till sista sidan.
Marie Edholm

Fakta

Expeditionen: min kärleks­historia
Bea Uusma
Bea Uusma har sagt att hon utbildade sig till läkare enbart på grund av sin besatthet av Andrées polarexpedition. Vad hände? Varför dog de? 1897 gav sig ingenjör Andrée med besättning ut på ett galet uppdrag i vätgasballong till Nordpolen. Först 1930 återfanns deras kroppar på en öde ö. Vi får läsa deras egna anteckningar – dag efter dag – tills de upphör.
Elinor Torp

Lyckofällan
Russ Harris
Vill vi ha jobbiga tankar och känslor? Nä, helst inte. Därför gör vi ofta ALLT för att slippa dem. Vilket naturligtvis bara gör saker värre. ”Ju mer vi strävar efter lycka, desto olyckligare blir vi”, konstaterar Russ Harris. En lättläst och användbar bok som bygger på terapiformen ACT.
Anne-Marie Höglund

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Ny hobby till semestern? 

SkruvatHar du semester och vill inte sitta still? DA tipsar om alternativa motionsformer - men tar inte ansvar för följderna.

 

20 smultronställen i sommar

DA TIPSARSka du resa i sommar? Sverige är fullt av små pärlor – här får du några av redaktionens favoriter.

4
 

Läs mer från Dagens Arbete:

”Gott om jobb finns det ju”

Massa- och pappersbranschen skriker efter ny arbetskraft. Därför har tre företag och Gävle kommun gått ihop om en skräddarsydd lärlingsutbildning. DA har besökt den första klassen på Polhemsskolan.

Arbetarfotografens arkiv

BILDREPORTAGEAlla människor är vackra när de arbetar menade fotografen Jean Hermanson, vars verk nu får nytt liv genom hans gamla medhjälpare. Du kan kolla in ett urval av hans bilder här, och på fredag visar SVT en nygjord dokumentär.

1

Sammanhållning på hög nivå

Arbetskompisarna från Lindbäcks husfabrik har planerat och tränat i månader. Nu har dagen kommit, nu ska Kebnekaise bestigas. Dagens Arbete följde med på en tur som bjöd på gnistrande sol men också en ogästvänlig vägg av snö. Läs eller lyssna på reportaget här.

De ska ge Kebnekaise en match

Från pub-träffar till toppbestigning. Lagledaren på Lindbäcks Bygg i Piteå fick en ingivelse som har fått hela arbetslaget på fötter.

”Ju fler barn, desto mer kärlek”

Familjen annorlundaTycker du att det är svårt att få ihop semesterplaneringen? Skänk en tanke åt tiobarnsfamiljen Nikula, som Dagens Arbete följt. Hur får pappa Sami ihop vardagen med heltidsarbete, hur hinner mamma Matilda med sin lite speciella hobby?

En given plats på scenen

Hon har vunnit Dansbandskampen, Körslaget och Let’s Dance och drivit det populära dansbandet Elisa's - i höst gör hon sin första musikalroll. Mångsysslaren Elisa Lindström som triggas av att gå utanför sin bekväma zon – läs eller lyssna på DA:s reportage.

Här är framtidens fibrer

Den nya industrinEn gång var den svenska textilindustrin dödsdömd. Men nu kan det vara här som framtidens industriarbete finns, temat för årets IF Metall-kongress. Teknisk utveckling och långsiktiga ägare ger den gamla branschen en ny chans. DA har besökt Kinna, Borås och Östersund.

En folklig teaterapa

Han har varit tjuvjägare, pistvakt och hushållsmixer. Gett röst åt Pettson och Mulle Meck men också spelat i Romeo och Julia. Lennart Jähkel har rötter i skogsindustrin, han skulle bli ingenjör som brorsorna men blev istället en folkkär skådis.

På randen till inbördeskrig

Gnistan tändes i Västervik under dessa dagar för 100 år sedan, och hungerkravallerna och strejkerna spreds över landet. Men i stället för ett upptrappat våld och inbördeskrig föddes - demokratin.

2

5 verk att rädda ur bokhyllan

SparasVad gör du med alla böcker som tillhört dina nära och kära? Böcker du kanske läst, men inte har hjärta att säga farväl till? DA:s Pontus Ohlin räddar fem verk ur sin mammas bokhylla, innan resten skickas vidare till Röda Korset.

Följa John – mitt i naturen

SKOGSTURMan behöver inte åka till Abisko, Fårö eller Ramsvikslandet för att uppleva naturen. I Sverige finns den ju överallt. DA hänger med John Holm, pappers­arbetaren som sadlat om till vildmarksguide.

När livet är en radiofest

RADIOKANALTre gubbar. Två frekvenser. Zingo, pepparkakor och ett gäng favoriter ur de egna gömmorna. Dags för sändning med Sunne Rock’n’roll Klubb – och det blir Elvis för hela slanten.

Fackligt arbete i Indien

Så tog kvinnorna makten över sina jobb

INDIENSex dagar i veckan, året runt, tampas indiska kvinnor med vildhundar, giftiga sopor och vedervärdig stank på sin arbetsplats. Men de trivs. För de har organiserat sig och tagit makten över sina liv. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

1

13 Tv-serier i väntan på våren

DA TIPSARÄn är det ett tag till vår – gott om tid att stanna inne och mysa med en tv-serie. Här är redaktionens favoriter, vilka är dina?

Lyssna på DA

Nu kan du få några av våra bästa reportage rakt in i öronen. Lyssna direkt på vår sajt eller via en gratisapp för din mobil.

Agnes - den japanska skånskan

UPPKLÄDDAgnes Lindqvist jobbar med hydraulik under dagarna, men på fritiden gäller cosplay, där man klär ut sig till figurer kopplade till japansk populärkultur, typ mangaserier.

Han filmar med humor och ilska

Vid 80 års ålder gör den världsberömde filmregissören sin kanske argaste film – fast med värme och humor. Läs eller lyssna på reportaget om Ken Loach inför premiären i morgon.

1

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

Uppåt av att åka nerför

Att cykla utför är Jonna Carlssons passion. Inte ens en sprucken njure kan ändra på det. Läs eller lyssna på artikeln om Jonna, kolla in filmen tagen under ett av hennes träningsåk - om du vågar.

Industrin och integrationen

Den nya folkrörelsen

Välkomna hit! Nyfikna industriarbetare runt om i landet har tagit ordet integration och knådat det till praktisk handling. Till möten där alla vinner och lär sig nytt. DA har varit på gympa i Västerås, flugit drake i Skillingaryd och övningskört i Edsbyn.

Världen möts på fabriken

Debatten handlar mycket om siffror, kvoter och gränser. Men bakom politiken finns människor. Nu kan du också lyssna på reportaget om Liibaan Mohamod och Lars Piirhonen. En var ett ensamt flyktingbarn, en kallades för skitig finnunge. Allt började vid en kaffeautomat – idag hjälper båda till på flyktingförläggningen.

"Det handlar om att överlista fisken"

PROFILEN Patrik Forslund lägger mycket tid och en hel del pengar på sin hobby. Men så är han också med i svenska landslaget i flugfiske och ska tävla i VM i USA.

”Jag kommer aldrig att släppa pennan”

Du ser hans bilder i varje nummer av DA, själv har han förblivit en av landets mest anonyma humorister. Möt tecknaren Robert Nyberg.

Gäddfiske och pissväder

FiskeMontören Conny Lekmyr älskar att fiska, men avskyr fisk. DA följde honom på jakt efter gäddan, den "svenska sötvattenskrokodilen". Det är lugnt och varmt - "svenneväder", fnyser Conny.

En mästare på metallmonster

ÖKENHETA UNDERVERKNär dottern önskade sig en jättedinosaurie i födelsedagspresent blev det starten på en ny karriär. I dag kallas han för stål-Picasso. Möt världsberömde Ricardo Breceda som svetsar i Kaliforniens ökenvärme och älskar rost.

Modets drottning abdikerar

Som H&M:s chefsdesigner har Margareta van den Bosch klätt både Madonna och stora delar av svenska folket.

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

Robert Aschberg blandar högt och lågt

Han har gjort "allt från rent svammel till samhällsprogram", han leder kockprogram i TV, jagar näthatare men räddar också flyktingar på Medelhavet. Möt Robert Aschberg, en maskintokig skärgårdsbo med utpräglat hamsterbeteende.

December 1994. Bild av Simon Stålehag

Det overkliga folkhemmet

Simon Stålenhag skruvar till sin barndom i sin egen datorkonst - det blir ett Sverige fyllt av robotar, dinosaurier och märkliga luftfarkoster. Nu är planen att hans bästsäljande konstbok ska bli en tv-serie i tio avsnitt.

Hämta mer