”Att bo i ytterområden och vara ung är att behöva räkna med att inte få hjälp”Krönika, Anneli Jordahl.

”Begreppet 'normalt förekommande arbete' leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.”Chefredaktör Helle Klein i ledare om sjukpenningsystemet.

LO förhandlar trygghet

LO vill förhandla om inhyrning

LO begär nu förhandlingar med Svenskt Näringsliv om trygghet på arbetsmarknaden. Facken vill begränsa inhyrning och visstid och få mer kompetensutveckling. I gengäld kan det bli diskussioner om sist in först ut.

Veli-Pekka Säikkälä.

För ett par år sedan förhandlade fackförbunden IF Metall och Handels med sina arbetsgivare om anställningstrygghet. Samtalen var kontroversiella bland många medlemmar och klubbar, inte minst för att det fanns en oro att de skulle leda till försämrade turordningsregler vid uppsägning.

Det hela lades på is när avtalsrörelsen drog igång. Nu när det finns mer tid vill hela LO sätta igång med nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

I förhandlingarna vill facken se bättre kompetensutveckling och omställning, samt begränsa inhyrning, visstid och deltider (se artikel här nedan). Bakgrunden är snabb teknikutveckling som gör att behovet av fortbildning av anställda växer. Samtidigt blir de otrygga anställningarna fler.

– Vi har bekymmer på arbetsmarknaden, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

I gengäld kan det bli diskussioner om till exempel turordningsreglerna.

– Om det är arbetsgivarnas krav måste vi ta ett prat om det. Vi måste sätta oss ner och se hur våra medlemmar får trygghet, och arbetsgivarna den arbetskraft de behöver.

Hur tror ni medlemmarna reagerar på att ni diskuterar turordning?

– Det finns alltid en viss oro, man vet vad man har men inte vad man får. Arbetsgivarna kommer att komma med ett antal krav. Det är viktigt att syna dem.

Han säger också att principen om sist in först ut förlorar sin kraft om anställda inte får kompetensutveckling i jobbet. Principen gäller bara om man har tillräckliga kvalifikationer för jobbet.

– Det är många som tappar det.

En anledning att förhandla är att facket inte vill att politikerna ska lägga sig i. Om förhandlingarna lyckas kan det kräva ändringar i Lagen om anställningsskydd, men först efter att parterna kommit överens, säger Veli-Pekka Säikkälä. Det kommer också att behövas insatser från staten när det gäller kompetensutveckling och omställning.

Några av de mest intensiva debatterna under IF Metalls kongress i våras rörde just bemanningsföretag och visstid. Flera motioner handlade om att införa begränsningar, till och med förbud. Förbundsstyrelsens standardsvar var att facket ville inleda förhandlingar med arbetsgivarna om omställning och anställningstrygghet. Det är det initiativet som nu tagits.

Förhandlingarna går tillbaka till LO-samordningen och LO:s långsiktiga mål att se över tryggheten på arbetsmarknaden.

Nästa steg är att Svenskt Näringsliv ska svara på förhandlingsframställan. Veli-Pekka Säikkälä hoppas att förhandlingar kan komma igång före jul. Själva förhandlingarna tror han bara behöver ta några månader, men sedan kan det ta längre tid om det behövs ny lagstiftning.

LO-fackens viktigaste frågor

Kompetensutveckling

Detta har seglat upp som en av IF Metalls viktigaste frågor i takt med den snabba teknikutvecklingen. Veli-Pekka Säikkälä säger att det är en trygghetsfråga för att människor ska få behålla sina anställningar.

– Det är alldeles för dåligt nu, och ännu sämre ser vi att det är för visstidare. Man ska jobba från 20 till 65, kanske längre, då är det viktigt att uppgradera sina kunskaper.

Han säger att facket vill få igång ett lärande på jobbet, och att det för det kan behövas stödstrukturer, kanske med statlig inblandning. I dag, menar han, är det för svårt för vuxna att studera och byta bana. Ute på företagen finns det sällan tid för kompetensutveckling när tiderna är goda, medan det inte finns pengar när det går dåligt. Samtidigt har många företag svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

– Det borde vara ett gemensamt intresse för parterna.

Omställning

Det är för billigt att säga upp äldre arbetstagare, anser Veli-Pekka Säikkälä.

– Det borde vara skillnad på att säga upp någon som jobbat länge, och någon som är ny.

Om man dessutom satsat på kompetensutveckling för någon som jobbat många år så är chansen större att man vill ha personen kvar, tror han.

Dessutom vore det bra om det fanns ett system för fortbildning under dåliga tider, så att färre behövde sägas upp – som i Tyskland under finanskrisen.

Facken tycker också att tiden som en person är skyldig att jobba efter att hen blivit uppsagd borde kortas. I dag kan en uppsägningstid vara upp till sex månader. Om någon blir uppsagd på grund av arbetsbrist är personen skyldig att jobba den tiden.

– Det bästa vore att individen fick ge sig av och hamna i omställning direkt, så man kan få ett nytt jobb.

Begränsad inhyrning

Människor går som inhyrda på företag år efter år – ett tecken på att bemanning inte längre bara används vid toppar, anser IF Metall, som vill ändra på reglerna.

– Efter en tid bör man få en förfrågan att börja jobba hos arbetsgivaren som hyr in en, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt honom skulle man vilja att det rörde sig om ungefär samma bestämmelser som när det gäller visstid, där man ska få erbjudande om fast jobb efter ett eller två år.

Staplade visstider

Visstid används slentrianmässigt, anser facket, och ibland staplas visstider på varandra under lång tid. Veli-Pekka Säikkälä säger att problemen är värre i tjänstesektorn än i industrin. Värst tycker han tendensen med så kallade sms-anställningar är.

– Daglöneri, sånt som man förknippar med amerikanska hamnar på trettiotalet.

Deltid och hyvling

Situationer där folk som vill jobba heltid inte får det, eller där anställda får sin arbetstid sänkt, ”hyvlad”, är inte så vanliga inom industrin, men det är en stor fråga för flera andra LO-förbund som Handels och Kommunal.

 


aj@da.se

7Kommentarer

SWN:

LAS ska stärkas – inte försämras! Vi som arbetar ute i verkligheten och förhandlar med företag, vet att teknikutvecklingen går snabbt, och så har den gjort under många år! Men när vi får höra att en medlem inte hänger med i utvecklingen och arbetsgivaren vill säga upp personen, så kan man inte i de flesta fall inte visa att man gett någon kompetensutveckling under många, många år.
Det är där vi ska börja! Har man inte fått kompetensutveckling så är man inte uppsägningsbar. Det ska inte vara så att man slänger ut anställda hur som helst.
Karl-Petter och Veli-Pekka gör inget utan att ha stöd från ”den gamle svetsaren”, varför ska en arbetare rösta på S om man är över 50 år om LAS försämras? Ska man överhuvudtaget vara med i facket? LAS är trots dess svagheter en viktig anledning till att vara med i facket.
Först fick vår motpart ett 3-års avtal i stort sett gratis och nu kommer det här erbjudandet från LO med flera. Vad har ”den gamla svetsaren” mer i bakfickan?

Dan Andersson Åmål:

Frågan är ska vi belöna missbruket med uthyrning och taskiga anställningsformer, med att försämra LAS. Svenskt Näringsliv representerar storföretagen. Syftet med att angripa anställningstryggheten är att man inte vill betala för att ändra på turordningen vid uppsägning!

stevO:

Varför ska man blanda in bemanningsanställdas villkor med att offra villkor för dom fastanställda?
Vill man göra förändringar för bemanningsanställda, gör det då i deras egna kollektivavtal.

En mycket arg avd.ordförande i Pappers:

Tiden är ur led
Våra fackliga företrädare låter som svensktnäringsliv eller moderaternas ungdomsförbund. SKÄMS PÅ ER!!! LAS ska förbättras inte försämras.

Ytterligare en arg avd.ordförande i Pappers:

Sälj inte ut vårt enda påtryckningsmedel vid en eventuell övertalighet.
Vår avdelning hade en otrolig hjälp att få fram pengar till tex pensionslösningar enbart pga LAS.
Tänk er för före ni som förhandlar efteråt är det för sent.

André B:

Det är aldrig någon som tänker på de inhyrdas villkor. Livet som inhyrd är oerhört påfrestande, ska ni nu göra det ännu värre för era medlemmar? Helt ärligt så skulle IF Metall få extrema ekonomiska problem om de inhyrda faktiskt valde att ställa sig utanför facken. Det är liksom heller inte speciellt otänkbart att många kommer göra det isåfall även. Kanske kommer någon av de inhyrda få ett arbete på något av kundföretagen. VAD I HELA FRIDENS NAMN FÅR ER ATT TRO ATT DE DÅ SKULLE VILJA GÅ MED I FACKET? Det som de bemötts av facken tidigare är ju förakt, missgynnande, totalt utförsäljande av villkor, löner och avtal. Det finns inte en chans i världen att ni kommer få dem som medlemmar i framtiden. Ni skjuter er själva i foten. Organisationsgraden kommer sjunka ordentligt, och ni försvagar er själva helt och hållet. Det är inget hittepå, utan ren fakta. Jag har själv sett det ske på företag. Det som ni gör nu är att splittra arbetstagarna helt i två läger.

Under tiden som det är möjligt att hyra in personal, då måste de ges samma möjligheter och rättigheter. Vad man gör nu är att skapa c-laget på arbetsmarknaden, och totalt rycker bort mattan under fötterna på dem. Det är totalt ovärdigt ett fackförbund att göra så åt sina egna medlemmar.

Dan Andersson Åmål:

Givetvis ska inte bemanningsanställdas villkor försämras. Gör vi det är snart alla anställda på bemanningsföretag. Storföretagen ser allt i kronor och ören. Kan de försämra våra villkor och dela ut till aktieägarna, så kommer de att göra det.
Ge fan i att tafsa på LAS

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Svenskt Näringsliv: Bra få igång en diskussion

Kompetens borde vara viktigare än anställningstid vid uppsägningar, tycker Svenskt Näringsliv, som gärna diskuterar Las med facket.

1
 

Läs mer från Dagens Arbete:

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

Kurser, konferenser och jämställdhets-quiz – #metoo har satt spår i hur IF Metall arbetar mot sexuella trakasserier."Det är som om alla har frågan på näthinnan nu", säger förbundsordförande Marie Nilsson.

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

”Ville bli svetsare – kom till en lekstuga”

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

3

”Stort behov av social kompetens”

DA MÖTERVåga fråga i stället för att låtsas att du kan. Kom i tid. Ta instruktioner från kvinnor. Carl Karam jobbar på Träcentrum Nässjö och Eksjö med att rusta blivande industri­arbetare med svensk social kompetens.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

”Försäkringskassan måste utgå från verkligheten”

DEBATT ”Försäkringskassan måste utgå ifrån en faktisk arbetsmarknad för att ge den försäkrade de verktyg som krävs. I denna fråga borde det inte finnas några politiska motsättningar. Dagens regler drabbar såväl rik som fattig”, skriver Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd. 

7

Ljunghäll ska bli friskare

Regeringen vill att arbetsgivarna ska få ner sjuktalen. Gjuteriet Ljunghäll har satt i gång – för att det sparar pengar och för att kunna locka nytt folk. De anställda gillar projektet.

Finns det ett jobb åt Ing-Britt?

Vi berättade i går om halvtidsjobbande Ing-Britt Vikström som vägrats sjukpenning, men nu drivit fallet till högsta instans. Hon anses kunna ha ett heltidsarbete som varken ”ställer krav på finmotorik eller god handstryka”. Finns de jobben? DA frågade ett antal personalchefer.

”Det är så otroligt korkat”

Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, menar att såväl Försäkringskassan som svenska domstolar helt har missförstått vad normalt förekommande arbete faktiskt betyder.

2

Försäkringskassan: ”Vår tillämpning följer lagtexten”

Försäkringskassan håller inte med om kritiken mot myndigheten när det gäller att dra in sjukpenningen: Myndigheten säger sig följa den lagstiftning som finns och bedömer visst arbetsförmågan mot riktiga arbeten.

3

Ing-Britt tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

5

”Det ska vara ett arbete som finns”

Socialminister Annika Strandhäll (S) konstaterar att sjukförsäkringen inte fungerar riktigt som hon hade hoppats.

7

”Ibland har lagar ett bäst före-datum”

Liberalernas talesperson i socialförsäkringsfrågor Emma Carlsson Löfdahl undrar om lagstiftningen verkligen tolkas rätt.

1

”Frågan är om det som regeringen gör är tillräckligt”

Moderaternas talesperson i socialförsäkringsfrågor Johan Forssell menar att en återinförd bortre gräns i sjukförsäkringen skulle vara ett stöd för de sjukskrivna.

6

Ny dom sänker ersättningen från a-kassan

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen vänder upp och ned på en av a-kassans regler. Nu blir det svårare för nya medlemmar att få rätt till högre ersättning. ”Fullständigt orimligt”, säger Olle Åkerlund, kassaföreståndare på IF Metall.

1

Sätter färg på Sverige

ÖGONBLICKETKlockan är 10.06 på Snickerifabriken i Visby.

facket och S

”Ett försök att försvaga löntagarna”

DEBATT”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

2

”Digitali­seringen är inget kafferep”

KRÖNIKATeknikskiftet som sker nu kommer att kräva ett starkt folkligt engagemang, inte minst på arbetsmarknaden. Men lyckas vi hålla ihop kan det bli riktigt bra.

”Vi försvarar våra skydds­ombud”

KRÖNIKADe fackliga skyddsombuden spelar stor roll för oss industriarbetare. De gör oss tryggare och säkrare på jobbet, och är våra företrädare i arbetet för en bättre arbetsmiljö.

”Nu är jag bekväm med min dyslexi”

DYSLEXIDaniel Pettersson har förlikat sig med sin dyslexi, men vill helst inte att någon ser när han skriver. Läs- och skrivsvårigheter är ett praktiskt problem men kan också vara förknippat med skam. Men det finns hjälp att få.

Bertil gör konst av sina hjältar

Malmö-grafikern Bertil Mårtensson trodde att han kände sina arbetskamrater. Men när han började teckna av dem mötte han helt nya historier: om jobbet, livet, glädje och sorg. Planen är en utställning med bilder och deras berättelser - och kanske blir det en bok.

8 mars

Brist på jämställdhet drabbar även kroppen

ArbetsmiljöDålig jämställdhet leder till mer belastningsskador för kvinnor. ”Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bullshit”, säger arbetsmiljöforskaren Svend-Erik Mathiassen.

Så låter lönekampen

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns i hela världen. Kampen mot orättvisan drivs fackligt men också med galen humor i en australisk video och av en vass amerikansk countrysångerska. DA ger er också fyra klassiska låtar om ojämställda löner.

Boliden frias i gifträttegång

Boliden frias från ansvar för exporten av 20 000 ton arsenikhaltigt avfall till Chile på 1980-talet. Nästan 800 chilenare hade stämt företaget och krävt skadestånd för sina hälsoproblem.

Marie Nilsson välkomnar nya jobbformen

IF Metalls ordförande Marie Nilsson välkomnar de nya etableringsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa. Staten betalar hälften, de kan komma igång under andra halvan nästa år. "Vi hade som krav att vi måste nå upp till en skälig nivå på lön, och arbetsgivaren har fått ett enkelt system", säger Marie Nilsson.

2

Blir du 
filmad på jobbet?

ÖVERVAKNINGSREGLERI vår kommer nya regler om kameraövervakning på jobbet, som bland annat ger rätt till MBL-förhandling. DA reder ut när arbetsgivaren har lov att filma.

Hjälp från ovan

TeknikHär är verktyget som sparar tid och höjer kvaliteten. Häng med skogsbrukets nya älskling drönaren på en inspektion från luften.

Dagens Arbetes fotograf vann i Årets bild

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark vann i kategorin ”Vardagsliv Sverige” under den prestigefyllda tävlingen Årets Bild i Uppsala.

1

”Starten måste vara explosiv”

ProfilenVerkstadsmontören Karolin Andersson i Jämtland är en av världens bästa armbryterskor. Det krävs explosivitet och handstyrka, men hon får också motståndaren att släppa garden genom att vara – glad!

EU vill stoppa låglönekonkurrens

EU har enats om hur skyddet ska förbättras för medborgare som skickas på jobbuppdrag i ett annat EU-land. Det ska sätta stopp för konkurrens med låga löner.

DET NYA SAMHALL

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

4
Hämta mer