”Orimligt att ansvaret läggs på den drabbade”Helle Klein, chefredaktör.

”Samhällen behöver inte existera i en nationell tvångströja”Daniel Mathisen om Per Wirténs Augustprisnominerade reportagebok ”Är vi framme snart?”.

LO förhandlar trygghet

LO vill förhandla om inhyrning

LO begär nu förhandlingar med Svenskt Näringsliv om trygghet på arbetsmarknaden. Facken vill begränsa inhyrning och visstid och få mer kompetensutveckling. I gengäld kan det bli diskussioner om sist in först ut.

Veli-Pekka Säikkälä.

För ett par år sedan förhandlade fackförbunden IF Metall och Handels med sina arbetsgivare om anställningstrygghet. Samtalen var kontroversiella bland många medlemmar och klubbar, inte minst för att det fanns en oro att de skulle leda till försämrade turordningsregler vid uppsägning.

Det hela lades på is när avtalsrörelsen drog igång. Nu när det finns mer tid vill hela LO sätta igång med nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

I förhandlingarna vill facken se bättre kompetensutveckling och omställning, samt begränsa inhyrning, visstid och deltider (se artikel här nedan). Bakgrunden är snabb teknikutveckling som gör att behovet av fortbildning av anställda växer. Samtidigt blir de otrygga anställningarna fler.

– Vi har bekymmer på arbetsmarknaden, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

I gengäld kan det bli diskussioner om till exempel turordningsreglerna.

– Om det är arbetsgivarnas krav måste vi ta ett prat om det. Vi måste sätta oss ner och se hur våra medlemmar får trygghet, och arbetsgivarna den arbetskraft de behöver.

Hur tror ni medlemmarna reagerar på att ni diskuterar turordning?

– Det finns alltid en viss oro, man vet vad man har men inte vad man får. Arbetsgivarna kommer att komma med ett antal krav. Det är viktigt att syna dem.

Han säger också att principen om sist in först ut förlorar sin kraft om anställda inte får kompetensutveckling i jobbet. Principen gäller bara om man har tillräckliga kvalifikationer för jobbet.

– Det är många som tappar det.

En anledning att förhandla är att facket inte vill att politikerna ska lägga sig i. Om förhandlingarna lyckas kan det kräva ändringar i Lagen om anställningsskydd, men först efter att parterna kommit överens, säger Veli-Pekka Säikkälä. Det kommer också att behövas insatser från staten när det gäller kompetensutveckling och omställning.

Några av de mest intensiva debatterna under IF Metalls kongress i våras rörde just bemanningsföretag och visstid. Flera motioner handlade om att införa begränsningar, till och med förbud. Förbundsstyrelsens standardsvar var att facket ville inleda förhandlingar med arbetsgivarna om omställning och anställningstrygghet. Det är det initiativet som nu tagits.

Förhandlingarna går tillbaka till LO-samordningen och LO:s långsiktiga mål att se över tryggheten på arbetsmarknaden.

Nästa steg är att Svenskt Näringsliv ska svara på förhandlingsframställan. Veli-Pekka Säikkälä hoppas att förhandlingar kan komma igång före jul. Själva förhandlingarna tror han bara behöver ta några månader, men sedan kan det ta längre tid om det behövs ny lagstiftning.

LO-fackens viktigaste frågor

Kompetensutveckling

Detta har seglat upp som en av IF Metalls viktigaste frågor i takt med den snabba teknikutvecklingen. Veli-Pekka Säikkälä säger att det är en trygghetsfråga för att människor ska få behålla sina anställningar.

– Det är alldeles för dåligt nu, och ännu sämre ser vi att det är för visstidare. Man ska jobba från 20 till 65, kanske längre, då är det viktigt att uppgradera sina kunskaper.

Han säger att facket vill få igång ett lärande på jobbet, och att det för det kan behövas stödstrukturer, kanske med statlig inblandning. I dag, menar han, är det för svårt för vuxna att studera och byta bana. Ute på företagen finns det sällan tid för kompetensutveckling när tiderna är goda, medan det inte finns pengar när det går dåligt. Samtidigt har många företag svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

– Det borde vara ett gemensamt intresse för parterna.

Omställning

Det är för billigt att säga upp äldre arbetstagare, anser Veli-Pekka Säikkälä.

– Det borde vara skillnad på att säga upp någon som jobbat länge, och någon som är ny.

Om man dessutom satsat på kompetensutveckling för någon som jobbat många år så är chansen större att man vill ha personen kvar, tror han.

Dessutom vore det bra om det fanns ett system för fortbildning under dåliga tider, så att färre behövde sägas upp – som i Tyskland under finanskrisen.

Facken tycker också att tiden som en person är skyldig att jobba efter att hen blivit uppsagd borde kortas. I dag kan en uppsägningstid vara upp till sex månader. Om någon blir uppsagd på grund av arbetsbrist är personen skyldig att jobba den tiden.

– Det bästa vore att individen fick ge sig av och hamna i omställning direkt, så man kan få ett nytt jobb.

Begränsad inhyrning

Människor går som inhyrda på företag år efter år – ett tecken på att bemanning inte längre bara används vid toppar, anser IF Metall, som vill ändra på reglerna.

– Efter en tid bör man få en förfrågan att börja jobba hos arbetsgivaren som hyr in en, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt honom skulle man vilja att det rörde sig om ungefär samma bestämmelser som när det gäller visstid, där man ska få erbjudande om fast jobb efter ett eller två år.

Staplade visstider

Visstid används slentrianmässigt, anser facket, och ibland staplas visstider på varandra under lång tid. Veli-Pekka Säikkälä säger att problemen är värre i tjänstesektorn än i industrin. Värst tycker han tendensen med så kallade sms-anställningar är.

– Daglöneri, sånt som man förknippar med amerikanska hamnar på trettiotalet.

Deltid och hyvling

Situationer där folk som vill jobba heltid inte får det, eller där anställda får sin arbetstid sänkt, ”hyvlad”, är inte så vanliga inom industrin, men det är en stor fråga för flera andra LO-förbund som Handels och Kommunal.

 


aj@da.se

7Kommentarer

SWN:

LAS ska stärkas – inte försämras! Vi som arbetar ute i verkligheten och förhandlar med företag, vet att teknikutvecklingen går snabbt, och så har den gjort under många år! Men när vi får höra att en medlem inte hänger med i utvecklingen och arbetsgivaren vill säga upp personen, så kan man inte i de flesta fall inte visa att man gett någon kompetensutveckling under många, många år.
Det är där vi ska börja! Har man inte fått kompetensutveckling så är man inte uppsägningsbar. Det ska inte vara så att man slänger ut anställda hur som helst.
Karl-Petter och Veli-Pekka gör inget utan att ha stöd från ”den gamle svetsaren”, varför ska en arbetare rösta på S om man är över 50 år om LAS försämras? Ska man överhuvudtaget vara med i facket? LAS är trots dess svagheter en viktig anledning till att vara med i facket.
Först fick vår motpart ett 3-års avtal i stort sett gratis och nu kommer det här erbjudandet från LO med flera. Vad har ”den gamla svetsaren” mer i bakfickan?

Dan Andersson Åmål:

Frågan är ska vi belöna missbruket med uthyrning och taskiga anställningsformer, med att försämra LAS. Svenskt Näringsliv representerar storföretagen. Syftet med att angripa anställningstryggheten är att man inte vill betala för att ändra på turordningen vid uppsägning!

stevO:

Varför ska man blanda in bemanningsanställdas villkor med att offra villkor för dom fastanställda?
Vill man göra förändringar för bemanningsanställda, gör det då i deras egna kollektivavtal.

En mycket arg avd.ordförande i Pappers:

Tiden är ur led
Våra fackliga företrädare låter som svensktnäringsliv eller moderaternas ungdomsförbund. SKÄMS PÅ ER!!! LAS ska förbättras inte försämras.

Ytterligare en arg avd.ordförande i Pappers:

Sälj inte ut vårt enda påtryckningsmedel vid en eventuell övertalighet.
Vår avdelning hade en otrolig hjälp att få fram pengar till tex pensionslösningar enbart pga LAS.
Tänk er för före ni som förhandlar efteråt är det för sent.

André B:

Det är aldrig någon som tänker på de inhyrdas villkor. Livet som inhyrd är oerhört påfrestande, ska ni nu göra det ännu värre för era medlemmar? Helt ärligt så skulle IF Metall få extrema ekonomiska problem om de inhyrda faktiskt valde att ställa sig utanför facken. Det är liksom heller inte speciellt otänkbart att många kommer göra det isåfall även. Kanske kommer någon av de inhyrda få ett arbete på något av kundföretagen. VAD I HELA FRIDENS NAMN FÅR ER ATT TRO ATT DE DÅ SKULLE VILJA GÅ MED I FACKET? Det som de bemötts av facken tidigare är ju förakt, missgynnande, totalt utförsäljande av villkor, löner och avtal. Det finns inte en chans i världen att ni kommer få dem som medlemmar i framtiden. Ni skjuter er själva i foten. Organisationsgraden kommer sjunka ordentligt, och ni försvagar er själva helt och hållet. Det är inget hittepå, utan ren fakta. Jag har själv sett det ske på företag. Det som ni gör nu är att splittra arbetstagarna helt i två läger.

Under tiden som det är möjligt att hyra in personal, då måste de ges samma möjligheter och rättigheter. Vad man gör nu är att skapa c-laget på arbetsmarknaden, och totalt rycker bort mattan under fötterna på dem. Det är totalt ovärdigt ett fackförbund att göra så åt sina egna medlemmar.

Dan Andersson Åmål:

Givetvis ska inte bemanningsanställdas villkor försämras. Gör vi det är snart alla anställda på bemanningsföretag. Storföretagen ser allt i kronor och ören. Kan de försämra våra villkor och dela ut till aktieägarna, så kommer de att göra det.
Ge fan i att tafsa på LAS

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Svenskt Näringsliv: Bra få igång en diskussion

Kompetens borde vara viktigare än anställningstid vid uppsägningar, tycker Svenskt Näringsliv, som gärna diskuterar Las med facket.

1
 

Läs mer från Dagens Arbete:

Fackets värdegrund

IF Metall utesluter medlem

IF Metall har uteslutit en medlem som är aktiv i Nordiska motståndsrörelsen NMR. Två av hans arbetskamrater får vara kvar efter att ha tagit avstånd från den nazistiska organisationen.

1

Rätt livränta

Ta kommandot över dina försäkringar

Koll påKrångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

”Man har ju också ett egenansvar”

Det är den arbetsskadade som måste hålla koll på att livräntan blir uppräknad. Varken fack eller arbetsgivare vill ändra det systemet.

Så gör du för att få rätt ersättning

KOLL PÅMisstänker du att din livränta inte hängt med i inkomstutvecklingen? DA hjälper dig att få de pengar du förtjänar.

”Man jobbar bättre när man mår bra”

Bowlingturnering, Ullaredsresor och en egen frisbeegolfbana. Zinkgruvans satsning på hälsa och gemenskap är prisbelönt.

Regeringen säljer in bioraffinaderi

INDIENRegeringen gillar starkt planerna på ett bioraffinaderi, där man gör en rad olika produkter av skogsråvara i stället för olja. I övermorgon åker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Indien för att sälja in projektet hos Domsjös ägare.

Stora framtidsdagen

”Robotiseringen kommer att underlätta”

ENKÄTDagens Arbete frågade fem deltagare på Stora framtidsdagen: Vad krävs för att ta hem mer tillverkningsindustri till Sverige?

Minskad handel hot mot jobben

Minskad handel, fler handelshinder och populism skadar ekonomin och går ut över jobben. Det var fackets, forskningens och näringslivets representanter eniga om i sina spaningar.

1

Framtidens Sverige – isolerat eller expansivt?

Det talas alltmer om att dra nya handelsgränser. Gör det Sverige mer isolerat eller kan vi med avancerad teknik expandera vår inhemska industri? Följ vår rapportering från Den stora framtidsdagen.

Teknikens osynliga normer formar världen

Tekniken gynnar inte nödvändigtvis samarbete och demokrati, sade docent Karin Hansson på Framtidsdagen. ”Informationsflöden styrs baserat på osynliga normer som vi inte ens har frågat efter."

”Det är som en sorts terapi”

ProfilenFarfarsfar, farfar och far jobbade vid järnvägen, men för Michael Kroon på Mörrums bruk stannade det vid en hobby. Nu har han flera stycken av den lyxmodell han drömde om som barn.

IF Metall kartlägger sexuella trakasserier

I kölvattnet av #metoo ska IF Metall kartlägga problemet med sexuella trakasserier genom enkäter på arbetsplatserna. "Vi är 300 000 medlemmar. Självklart är vi inte förskonade", säger förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka.

Närproducerat – ja tack!

NY GLOBALISERINGVärldshandeln håller på att byta skepnad. Avancerad teknik kan flytta massproduktion från Kina till – Småland. Vi har besökt en helautomatiserad fabrik som gör gardinstänger åt Ikea. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget här.

Så blir matlådan nyttig och god

Koll påMaten ska mätta, smaka gott – och vara hälsosam. DA tog hjälp av en nutritionist på Livsmedelsverket för att komponera rätt.

Förändringarna på Arbetsmiljöverket

Nu ska 72 föreskrifter bli 17

Arbetsmiljöverket föreslår en hårdbantning av dagens 72 föreskriftshäften, skälet är att göra det lättare att förstå och följa reglerna. Hopslagningen av 2300 arbetsmiljöregler har tidigare kritiserats av arbetsgivare och fack.

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En person avled av sina svåra brännskador efter en arbetsplatsolycka på Södra cell i Mönsterås under tisdagsmorgonen.

”Det är mycket som ska fungera”

DET HÄR GÖR JAGLill Andersson är operatör på Stora Enso i Hyltebruk.

Bioraffinaderi kan skapa tusentals jobb

Arbetet med ett stort bioraffinaderi i Domsjö går in i en ny fas. En pilotstudie visar att det kan bli lönsamt och ge uppemot 5000 nya jobb i Örnsköldsviksregionen. Nästa steg är att utreda hur man skulle kunna finansiera satsningen.

Linda fortsatte ­ skiftet – tio mil bort

VAD HÄNDE SEN? Dagens Arbete berättade 2012 om hur processoperatören Linda Haglund och hennes man slet med skiftpusslet för att få ihop arbete och småbarn. Fem år senare fortsätter de som förut - fast ändå inte.

Arbetarfotografens arkiv

BILDREPORTAGEAlla människor är vackra när de arbetar menade fotografen Jean Hermanson, vars verk nu får nytt liv genom hans gamla medhjälpare. Du kan kolla in ett urval av hans bilder här, och på fredag visar SVT en nygjord dokumentär.

1

Bråk om rättvisemärkt skog

Facket och den internationella skogsindustrin är oense om i vilken grad arbetarnas rättigheter ska ingå i kraven för så kallad FSC-märkning av skogsprodukter. ”Man kan inte förhandla om mänskliga rättigheter” säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Dagens Arbete slopar alkoholreklam

Dagens Arbete skriver återkommande om alkoholproblem i arbetslivet, men har liksom de flesta andra tidningar också annonser för öl och vin. Inget annat ämne ger så starka reaktioner bland läsarna. Nu ändrar sig DA.

Platschef åtalas för dödsolycka

Dödsolyckan på Nordic Recycling för mer än tre och ett halvt år sedan har nu lett till åtal mot platschefen. Bolaget krävs samtidigt på 1 miljon i företagsbot.

Halla där...

UPPDRAG29-årige Marcus Davidsson från Braviken har utsetts till ny ungdomsansvarig för Pappers.

”Här slipper maskinen frysa”

ÖGONBLICKETKlockan är 11.35 på Blekhem, Västervik.

”Det är omöjlig­t att vara förberedd på sånt här”

Slukhålet i DomsjöPlötsligt försvann marken på bruket i Domsjö. Ingen kom till skada, "vi hade tur" säger huvudskyddsombudet Lars Schelin. DA berättar vad ett slukhål är för något och om hur man kan förebygga att de uppstår.

Ta i trä i stället

DA:s Marcus Derland hittar lugnet med en bit lövträ i ena handen och en täljkniv i den andra.

Hämta mer