”Konflikten måste kunna lösas utan lagändring”Chefredaktör Helle Klein vill se att AD får pröva tvistefrågan i Göteborgs hamn igen.

”Låt oss slippa tänka mindre både på pensionen och julklappar under 2018”Jeanette Herulf om förslaget om höjd pensionsålder.

DET NYA SAMHALL

I 17 år har Bosse jobbat på Samhall. . ”Rehabilitering existerar inte i dag. De enda jobb som finns är tunga och stressiga”, säger han. Foto: David Lundmark.

Bosse sa nej till stressen

Bosse sa nej till stressen

Efter 17 år på Samhall fick Bosse nog av det uppskruvade tempot. Då skickades han hem utan lön. Lyssna på hans berättelse och dela gärna!

Publicerat av Dagens Arbete den 12 december 2017

Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen på Samhall. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

– Samhall är inte en arbetsplats där människor får rehabilitering och möjlighet att växa som människor. Det handlar bara om att pressa sig och jobba, säger Bosse.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

Bosse vaknade tidigt en morgon för snart tre år sedan. Han låg kvar en stund. Sträckte ut ben och rygg innan han rullade åt sidan och satte sig på sängkanten. Musklerna på baksidan av låren, i vaderna och i nedre delen av ryggen drog ofta ihop sig under natten.

Bosse ville komma extra tidigt till jobbet på Samhall i Nyköping. Han och en kollega skulle ut och putsa fönster på en hamburgerrestaurang.

För att känna sig trygg behöver Bosse veta vad som ska hända. Något som hänger samman med tragiska händelser i barndomen. När Bosse kom in på Samhall för 17 år sedan fick han ordning och struktur i sin tillvaro. De första åren fick han jobba i skogen och sköta sig själv.

Arbetsuppgifterna var tydliga och förväntningarna likadana dag ut och dag in. Bosse trivdes eftersom Samhall anpassade arbetsuppgifterna efter personalens förutsättningar. Men under åren förändrades företaget och gjorde en helomvändning. De skyddade verkstäderna som gjorde jobb åt svensk industri fasades ut, arbetsuppgifterna flyttade till låglöneländer. Samhall blev i stället underleverantör i tjänstesektorn – de flesta av företagets 24 000 anställda jobbar i dag med städning, lager och andra tjänster.

”Det tog hårt att bli så orättvist behandlad.”

Bosse var tidigt på plats den där morgonen när han skulle iväg och putsa fönster. Allt städmaterial var packat redan innan klockan sju. Kollegan släntrade in sent och skulle äta sin medhavda frukost innan han kunde åka. Bosse kände hur stressen började byggas upp. Han såg framför sig hur de inte skulle hinna färdigt innan hamburgerrestaurangen öppnade för kunder. Hur hela arbetsdagen skulle förskjutas. När klockan närmade sig åtta och de inte kommit iväg ännu sa Bosse till en arbetsledare att någon annan fick åka i hans ställe. Arbetsledaren svarade med att skicka hem Bosse med löneavdrag för hela dagen.

Bosse sprang upprörd iväg till omklädningsrummet för att byta om. I huvudet snurrade tankarna. Han som genom alla år alltid ställt upp för Samhall. Aldrig sagt nej. Han som klättrat på stegar för att komma åt att damma ventilationsrör och hängt ut flera våningar upp för att putsa fönster.

När Bosse kom hem lade han sig i sängen och stirrade i taket. Det gjorde han i tre dagar utan att äta ordentligt. Han gick bara upp för att gå på toaletten, dricka en kopp kaffe och få i sig en frukt. Löneavdraget gällde inte bara första dagen. Totalt fick Bosse 3 000 kronor mindre i lön den månaden.

– Sedan blev jag sjukskriven. Jag har inte jobbat en dag efter den där händelsen. Det tog hårt att bli så orättvist behandlad, säger han.

Läs mer om MIA här: Samhall vill ha effektivare medarbetare

Hela livet har han brottats med frågor och tankar om orättvisa. När Bosse var tre år hämtades han och en yngre bror i hemmet av socialen och polisen. Föräldrarna var alkoholister och tog inte hand om sina barn. Om Bosse inte sprang runt på gården så satt han ofta i trappan utanför ytterdörren.

Fosterhemsplaceringar varvades med barnhem. Någon gång på vägen skildes syskonen åt. Bosse är osäker på när, minnena från barndomen är få.

– Det sätter sig. Att som barn aldrig känna sig älskad.

Han berättar om hur han bestraffades genom att bli utslängd utan kläder på vintern, stängas in i skrubbar och i perioder var han utan mat. Bosse blev också sexuellt utnyttjad på ett av barnhemmen.

När Bosse blev hemskickad utan lön kändes lägenheten tommare än någonsin. Ingen från jobbet hörde av sig de första dagarna. Bosse var tillbaks i ett tillstånd han inte känt på många, många år. Allt för att han för en gång skull satt ner foten på jobbet. Sagt nej till stressen. Sagt nej till pressen han och många arbetskamrater känt varje dag.

Året innan hade han lånat nästan 100 000 kronor för att laga sina tänder. Lån med höga räntor. För att klara av lånekostnaden behövde han varenda krona. Med 3 000 kronor mindre hamnade han efter med räkningarna.

– Jag prioriterade hyra och mat.

Kuverten med räkningar växte på köksbordet. Bosses självförtroende var i botten. Han slutade bry sig och hamnade hos Kronofogden.

IF Metalls fackklubb på Samhall fick reda på vad som hänt och ryckte in för att hjälpa Bosse. Efter ungefär ett år insåg Samhall att man handlat felaktigt och betalade tillbaka de 3 000 kronorna.

– Då var det redan för sent. Någon ursäkt har jag heller inte fått.

”Jag känner mig som en nolla. Ett problem.”

Bosse är fortfarande sjukskriven och spiralen nedåt har fortsatt. I de stunder då han lyckats kravla sig ur sängen och leta fram telefonen har han ringt låneinstituten för att försöka få till en avbetalningsplan. Som så många andra gånger i livet fick Bosse känna sig sviken. Det fanns ingen förståelse eller vilja att hjälpa honom. I dag lever han med skuldsanering. Han får klara sig på existensminimum.

Via sjukvården har Bosse fått hjälp att träffa psykologer och kuratorer. Han har börjat lägga ett pussel. Mer och mer insett hur händelserna i barndomen påverkat hans liv som vuxen.

– Mycket föll på plats när jag fick diagnosen adhd. Nu förstår jag mig själv på ett helt nytt sätt.

Han suckar och lutar sig tillbaks i soffan med en kaffekopp i handen.

– På Samhall ska du vara 100 procent frisk i dag. Det spelar ingen roll om du har dåligt självförtroende eller har ont i rygg och axlar. Rehabilitering existerar inte. De enda jobb som finns är tunga och stressiga.

Bosse känner en stor osäkerhet för framtiden. Om han någonsin kommer att kunna hitta ett jobb som är anpassat efter hans förmåga.

– Samhall har inte gjort något för att jag ska komma tillbaka. Jag känner mig som en nolla. Ett problem.


md@da.se

5Kommentarer

marie:

Det är för jävligt. vet hur det är, de är nöjda så länge man ställer upp, sen är man inte värt ett dugg. Och annat jobb kan men inte få. Och höra av sig när man är sjuk, det gör de inte. De ändrar och kör över en när man har varit sjuk.

Herman:

Samhall vill bara tjäna pengar. Och rent krasst struntar områdeschefer struntar i hur alla mår. Sopar alla problem under mattan, problemen finns inte. Och lagarna följs inte och förnekas, dom räddar sitt eget skinn o struntar i personalen. Dags att att granska dom högre cheferna.

Elisabeth:

Det känner man igen, jag har varit sjukskriven ganska länge nu. Har alldeles nyligen blivit av med sjukpenningen också.

Mikael:

Efter tolv år på Samhall är jag nu så sönderstressad att återgång till dem är uteslutet. Det blir rehabilitering med hjälp av bland annat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och min läkare.

Michael:

Mycket stress och oplanerat arbete från områdeschefer. Ställer du upp hela tiden så är du bra. Man stöttar inte när det uppstår arbetsmiljöproblem som är allvarliga.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

1

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

6

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

9

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

1

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

2

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

2

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

7

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

”Man måste göra nåt åt Samhall”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Fastighets ordförande Magnus Pettersson reagerar starkt på DA:s granskning av Samhall: ”Så här kan man inte behandla de människor som är allra skörast i samhället”, säger Marie Nilsson. LO-basen Karl Petter Thorwaldsson vill tillsätta en utredning.

2

Samhall byter fot om granaterna

Samhalls vd hävdar att man gjort en noggrann granskning innan jobbet med militära övningsgranater togs in. Företagets distriktschef säger däremot att jobbet aldrig utförts och skyller på personalen.

6

”Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt”

Samhalls vd Monica Lingegård betonar att företaget måste ha en hållbar ekonomi och att man jobbar intensivt för en bra arbetsmiljö. Men också: ”Skulle jag kritisera oss så finns det mycket kvar att göra utifrån planering, schema och arbetsledning.”

1
Illustration:Rémy Médard/Noun Project

Lyssna på DA:s granskning av Samhall

Statliga Samhall ska bygga upp människor genom  meningsfull sysselsättning. DA:s granskning ger en annan bild, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb. Lyssna på granskningen här.

3

”Det ser ju skrämmande ut”

Samhalls vd Monica Lingegård säger i en intervju med SVT:s Rapport att hon kommer att agera på och följa upp Dagens Arbetes uppgifter om elektronikåtervinning och granatdemontering på Samhall.

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

11

Läs mer från Dagens Arbete:

Döms till 1,8 miljoner i böter för dödsolycka

Bilkomponentföretaget IAC döms att betala en företagsbot på 1,8 miljoner efter en dödsolycka för fyra år sedan. Tingsrätten i Göteborg friar dock två chefer från vållande.

SSAB döms för dödsolycka

SSAB döms till en företagsbot på 1,5 miljoner för dödsolyckan i Luleå 2014. Då omkom en arbetare hos en entreprenör när hans gaffeltruck kolliderade med ett lok.

Chefen håller inte sitt ord

Frågor om jobbetRedan innan jag skrev på anställningsavtalet sade jag till chefen att jag kommer att behöva ledigt några dagar på grund av planerad semester och att jag annars inte kan ta jobbet. Chefen sade då att det kommer lösa sig. Men senare fick jag höra av chefen att det inte är säkert att ledigheten blir beviljad. Vad gör man?

Ordlös bok ska öka säkerheten

SpråkstödHur pratar du säkerhet i skogen med kollegan som inte talar svenska? Prevent tog hjälp av en serietecknare och gjorde den ordlösa boken ”Jobba säkert i skogen”.

Rätt livränta

Ta kommandot över dina försäkringar

Koll påKrångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

1

”Man har ju också ett egenansvar”

Det är den arbetsskadade som måste hålla koll på att livräntan blir uppräknad. Varken fack eller arbetsgivare vill ändra det systemet.

Så gör du för att få rätt ersättning

KOLL PÅMisstänker du att din livränta inte hängt med i inkomstutvecklingen? DA hjälper dig att få de pengar du förtjänar.

”Man jobbar bättre när man mår bra”

Bowlingturnering, Ullaredsresor och en egen frisbeegolfbana. Zinkgruvans satsning på hälsa och gemenskap är prisbelönt.

Förändringarna på Arbetsmiljöverket

Nu ska 72 föreskrifter bli 17

Arbetsmiljöverket föreslår en hårdbantning av dagens 72 föreskriftshäften, skälet är att göra det lättare att förstå och följa reglerna. Hopslagningen av 2300 arbetsmiljöregler har tidigare kritiserats av arbetsgivare och fack.

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En person avled av sina svåra brännskador efter en arbetsplatsolycka på Södra cell i Mönsterås under tisdagsmorgonen.

Hämta mer