”Konflikten måste kunna lösas utan lagändring”Chefredaktör Helle Klein vill se att AD får pröva tvistefrågan i Göteborgs hamn igen.

”Låt oss slippa tänka mindre både på pensionen och julklappar under 2018”Jeanette Herulf om förslaget om höjd pensionsålder.

DET NYA SAMHALL

Foto: TT och Dagens Arbete

”Samhall är inte något för personer med skador”

Läsarberättelser ”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”En nedåtgående spiral.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett utval.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

”Samhall är inte något för personer med skador.”

Jag började på Samhall mellan 1989 och 1999. Det var ett tungt arbete, inte avpassat för människor med skador.

Under 2000-talet fick jag jobb där igen och det går att sammanfatta sålunda: Du ska producera lika mycket som en ”vanlig” verkstad. Det ska du göra med sämre kroppsliga förutsättningar, sämre, äldre och farligare maskiner och detta till en lägre lön än på ett vanligt företag. Samhall är inte något för personer med skador.
/Anonym

”Människan har kommit i skymundan”

Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år, men ingen hänsyn visas.

Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 veckor. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har inget att säga till om – fast det är oss det handlar om.

Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre, och det cheferna byts ständigt. Hur i all värdens namn kan de matcha människor till jobb när de inte tycks veta något om personen i fråga?

Jag tycker att människan har kommit i skymundan på Samhall. Allt handlar bara om pengar.
/Ett huvdskyddsombud på Samhall.

”Hoppas de börjar jobba för bättre arbetsmiljö nu”

Min förhoppning är att Samhall nu börjar jobba för bättre arbetsmiljö. Man blir besviken på att de aldrig lär sig. Jag har själv varit anställd på Samhall, även som huvudskyddsombud.
/Olof

”Det går snabbt för cheferna att tappa verklighetsförankringen”

Det är otroligt vad det går snabbt att tappa verklighetsförankringen och framförallt samvetet om man är chef på Samhall. Att man bara skall producera vinster utan att (som det verkar,) bry sig det minsta om hur man når vinsterna.
/Regionalt skyddsombud inom LO

”Samhall struntar i oss som faktiskt är där av en anledning”

Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning. Jag har problem med smärta i kroppen. Därför måste jag resa mig ibland, och röra lite på mig. Men genast kommer någon som ledningen har satt på att bevaka oss, och då får man höra: ”Har du ont har du inte här att göra.” Och så blir man hemskickad och måste dessutom slåss mot försäkringskassan för att få sjukpenning …

Samhall hade kunnat vara ett toppenföretag. Men som det är nu är det många av oss som lider. Samhall säger att man sätter rätt man på rätt plats. Nej, tyvärr.
/Lotta

”En nedåtgående spiral för Samhall”

Jag var med om uppbyggnaden av Samhall. Från starten fanns det inget krav på vinst, plus minus noll var resultatet som gällde. Då var produktion det som mest passande våra anställda. Sen gick man över till servicejobb och nu också tydligen skrothantering. En nedåtgående spiral för Samhall.
/Bo Johansson

”Har fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön”

Jag kan tyvärr inget annat än att hålla med, det går faktiskt till så här på Samhall. Chefer säger att man ska sjukskriva sig om man inte klarar jobbet.

Själv har jag fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön, jag har blivit förflyttad och trakasserad av chefer för att jag bryr mej.
/Huvudskyddsombud i Samhall för IF Metall

 Lön efter insats?

Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
/Anonym

9Kommentarer

Ung Arbetare:

Jag har arbetat på Samhall i nästan 5år, jag har bara under dessa åren fått se hur Samhall har försämrats. Jag har sett en person som lider av hjärtproblem stressas så att den tvingas uppsöka läkare varje vecka på grund av känningar i bröstkorgen. När jag påpekat för arbetsledaren att personen kan få en hjärtinfarkt, som kan leda till döden om det fortgår, så har jag fått till svar att man då byter ut personen…
Jag har sett personer som kommit till Samhall för rehabiliteringsarbete efter arbetsskada i knä bli satta på trappstädning.
Personer med ryggbesvär bli satta på arbete som innefattar 80% golvmoppning.
Personer med psykosociala besvär bli satta på köpcentra.

Områdeschefer borde tvingas att gå en grundläggande utbildning i ergonomi, rehabiliteringsarbete och psykologi då dessa tre områden berör de flesta anställda på Samhall. Tar de hand om dessa områden så ska de se att de anställda blir friskare och positivare vilket i sin tur ger fler övergångar.

Andy:

Har jobbat på Samhall sedan 2007. Samhall har tappat sitt syfte fullständig och många människor far väldigt illa. Arbetsmiljön har stadigt förändrats till det sämre och man räknar bara kronor och timmar och det mänskliga lämnar man åt sidan. Klarar man inte av sina uppgifter blir man uppmanad att sjukskriva sig.

Gunnar:

Har jobbat på Samhall sedan 2001. Är idag uthyrd till ett bolag där jag inte tål deras kemikalier men chefen gör inget. Han har gett mig tunn ansiktsmask som funkar lika bra som toapapper, så är kontinuerligt hemma torsdag & fredag i förkylning. Chefen vägrade tro på mig fast jag var hos läkaren ang detta så jag tyckte han kunde ge mig första dags intyg så kunde jag komma till företagshälsovården. Detta var inte aktuellt och både skyddsombuden för Samhall och bolaget jag är på gör inget för hjälpa en.

Förr var Samhall bättre men nu har det spårat ur.

Jonas:

Det är Arbetsförmedlingen som i grunden förser Samhall med golvpersonal. I mitt fall har det varit så att AF skickade mej till Samhall för intervju. Fick först praktikplats som Försäkringskassan betalde. Sedan en anställning på Samhall 2012. Nu 2017, fortfarande anställd på Samhall. Med cirka 5 st ”närmaste chef” att prata med. Och tyvärr har inte IF Metalls ombud i Ljungby, haft något medlemsmöte hos oss som bemannar detta företag. Vi är ca 40 st. Ungefär 14 st som är medlem i metall. Om de fackliga ombuden inom LO kunde gå lite över sina områden och ha gemensamma träffar med oss golvpersonalen. Spelar ingen roll om jag tillhör Metall eller Fastighet eller Handels. Så skulle arbetsmiljön bli mer positiv. Och även få arbetsgivaren Samhall att bli en bättre arbetsgivare. Nu finns det tyvärr i dags läge tjänstemän/kvinnor i Samhall som inte borde vara grupp-/teamledare och ha oss golvetanställda under sina vingar. Men iallafall så träffar jag massa olika roliga härliga medarbetare. / Jonas

James Franco:

Jag är huvudskyddsombud, har jobbat på Samhall i 14 år och är jämt trakasserad av områdeschefen. Hela tiden bara jobb. Har ont i knä rygg total slut i kroppen. När jag började på Samhall var jag kärnfrisk.

Ung på Samhall:

På tal om första skribenten och lägre löner.
Värst är ju UVA-anställningen. Vi förväntas, oavsett handikapp, sjukdomar och nedsättningar att arbeta 100 procent, utföra samma och ibland mer jobb än fast anställda till ca 80 procent av den redan låga lönen.
Dessutom slits personalen ut snarare än rehabiliteras. Kom till Samhall för lite styvt ett år sedan och var så gott som fullt frisk.
Idag har jag hälsporre, trasig rygg, svår ångest och känner en klump i magen varje morgon då jag går till jobbet.
Man blir fullständigt överkörd.

Fd anställd:

Har jobbat i samhall i 20 år började -94 och under alla dessa år så har jag sagt att samhall kommer å försvinna om de fortsätter på detta vis som det gör. Jag känner igen mycket i vad andra beskriver.
”Samhall är skam för sverige” om de fortsätter i samma stil.

Anonym:

Första gången jag var på Samhall i rehabilitering så struntade de i hur jag kände mig, fast jag kom till arbetsplatsen gråtandes. Andra gången som UVA-anställd där man jobbade dubbelt upp, hoppade jojo mellan olika arbetsplatser, trakasserad osv men inget hände från chefernas sida. Då hänvisade de till att det är hörsägen, ord mot ord och omplaceringar. Tredje gången som fast anställd, likadant hot om bestraffningar av olika slag som i sin tur leder till uppsägning av privata skäl.
Håller med andra om hur Samhall fungerar, man själv har varit utsatt för mycket. Vi är i sämre skick nu än när vi började. Man pratar bara pengar och det ska sparas in på allt. Intyg från VC och vuxenpsyk struntar man i helt och hållet. Man hänvisar till anställningsavtalen om man klagar och vilka skyldigheter man har gentemot arbetsgivaren. Men när man ifrågasätter Samhalls ansvar gentemot oss anställda då får man inga svar, t ex angående trakasserier och mobbning eftersom Samhall har nolltolerans… Då är man obekväm och omplaceras. Företagshälsovården får man inte ens utnyttja, de säger att Samhall inte har någon fast de har, men anställda tillåts inte att utnyttja den.

Mikael Lund:

Det är tragiskt att det i Sverige kan gå till som det har gjort i det statliga företaget Samhall under så lång tid! Har vi fler statliga företag som livet ter sig som det gjort och gör för Samhalls anställda? Då är det dags att ta fram dessa med! Efter elva år med oräkneliga händelser och historier är jag numera pensionär och skiter fullständigt i Samhall, tack och lov! I åratal skrev jag till HQ om chefer, direktiv, problemställningar och fick faktiskt Monica att hälsa på med resultat noll så nu får någon annan ta pinnen och ösa mail uppåt! Det blir ingen skillnad då heller så, tålamod!!! Oj vad du har folks onda på ditt samvete Monica, fast det vet du nog inte om…

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

1

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

6

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

5

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

1

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

2

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

2

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

5

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

7

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

”Man måste göra nåt åt Samhall”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Fastighets ordförande Magnus Pettersson reagerar starkt på DA:s granskning av Samhall: ”Så här kan man inte behandla de människor som är allra skörast i samhället”, säger Marie Nilsson. LO-basen Karl Petter Thorwaldsson vill tillsätta en utredning.

2

Samhall byter fot om granaterna

Samhalls vd hävdar att man gjort en noggrann granskning innan jobbet med militära övningsgranater togs in. Företagets distriktschef säger däremot att jobbet aldrig utförts och skyller på personalen.

6

”Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt”

Samhalls vd Monica Lingegård betonar att företaget måste ha en hållbar ekonomi och att man jobbar intensivt för en bra arbetsmiljö. Men också: ”Skulle jag kritisera oss så finns det mycket kvar att göra utifrån planering, schema och arbetsledning.”

1
Illustration:Rémy Médard/Noun Project

Lyssna på DA:s granskning av Samhall

Statliga Samhall ska bygga upp människor genom  meningsfull sysselsättning. DA:s granskning ger en annan bild, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb. Lyssna på granskningen här.

3

”Det ser ju skrämmande ut”

Samhalls vd Monica Lingegård säger i en intervju med SVT:s Rapport att hon kommer att agera på och följa upp Dagens Arbetes uppgifter om elektronikåtervinning och granatdemontering på Samhall.

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13

Läs mer från Dagens Arbete:

Stort pådrag efter granatlarm

Polisen utrymde delar av Stora Ensos massabruk i morse, efter att vad som troligen var en gammal övningsgranat hittades i renseriet. "Man lär ju gå till botten med det här", säger huvudskyddsombudet Thomas Brännström.

Döms till 1,8 miljoner i böter för dödsolycka

Bilkomponentföretaget IAC döms att betala en företagsbot på 1,8 miljoner efter en dödsolycka för fyra år sedan. Tingsrätten i Göteborg friar dock två chefer från vållande.

SSAB döms för dödsolycka

SSAB döms till en företagsbot på 1,5 miljoner för dödsolyckan i Luleå 2014. Då omkom en arbetare hos en entreprenör när hans gaffeltruck kolliderade med ett lok.

Chefen håller inte sitt ord

Frågor om jobbetRedan innan jag skrev på anställningsavtalet sade jag till chefen att jag kommer att behöva ledigt några dagar på grund av planerad semester och att jag annars inte kan ta jobbet. Chefen sade då att det kommer lösa sig. Men senare fick jag höra av chefen att det inte är säkert att ledigheten blir beviljad. Vad gör man?

Ordlös bok ska öka säkerheten

SpråkstödHur pratar du säkerhet i skogen med kollegan som inte talar svenska? Prevent tog hjälp av en serietecknare och gjorde den ordlösa boken ”Jobba säkert i skogen”.

Rätt livränta

Ta kommandot över dina försäkringar

Koll påKrångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

1

”Man har ju också ett egenansvar”

Det är den arbetsskadade som måste hålla koll på att livräntan blir uppräknad. Varken fack eller arbetsgivare vill ändra det systemet.

Så gör du för att få rätt ersättning

KOLL PÅMisstänker du att din livränta inte hängt med i inkomstutvecklingen? DA hjälper dig att få de pengar du förtjänar.

”Man jobbar bättre när man mår bra”

Bowlingturnering, Ullaredsresor och en egen frisbeegolfbana. Zinkgruvans satsning på hälsa och gemenskap är prisbelönt.

Förändringarna på Arbetsmiljöverket

Nu ska 72 föreskrifter bli 17

Arbetsmiljöverket föreslår en hårdbantning av dagens 72 föreskriftshäften, skälet är att göra det lättare att förstå och följa reglerna. Hopslagningen av 2300 arbetsmiljöregler har tidigare kritiserats av arbetsgivare och fack.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En person avled av sina svåra brännskador efter en arbetsplatsolycka på Södra cell i Mönsterås under tisdagsmorgonen.

Hämta mer