”Konflikten måste kunna lösas utan lagändring”Chefredaktör Helle Klein vill se att AD får pröva tvistefrågan i Göteborgs hamn igen.

”Låt oss slippa tänka mindre både på pensionen och julklappar under 2018”Jeanette Herulf om förslaget om höjd pensionsålder.

DET NYA SAMHALL

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

M.I.A. betyder Medarbetare i Arbete. Det är Samhalls mått på hur många anställda som krävs för att klara av en uppgift, som en person utan någon funktionsnedsättning skulle klara själv.

Samhall har gått från skyddade verkstäder till att vara en underleverantör i tjänstesektorn. Staten äger 100 procent och företaget har fått ett allt tydligare lönsamhetskrav.

Det har lett till att M. I. A. är i fokus för det som vd Monica Lingegård kallar ”Nya Samhall”.

MIA-tal 2016: 3,4

M.I.A-talet låg på 3,4 år 2016. Målet för nästa år är 2,9 och 2020 ska det vara 2,5. Genom att öka kraven och sänka M.I.A-talet blir det färre personer som ska utföra samma arbetsuppgift på samma tid.

Mål 2018: 2,9

I verksamhetsplanen poängteras att det är avgörande att detta mål nås för att företaget ska lyckas ”skapa medarbetarutveckling och samtidigt vara ekonomiskt hållbara”.

Mål 2020: 2,5. I snitt nästan en person mindre per uppdrag mot 2016.

– Mot M.I.A 2,5 – bara vi Samhallbyggare kan få detta att hända, skriver Samhalls vd Monica Lingegård i verksamhetsplanen.

Fram till 2020 hoppas hon att 6 600 nya jobb ska skapas. Företaget har 24 000 anställda och 4 865 kunder på mer än 600 orter. Samhall omsatte i fjol 7,5 miljarder kronor.


jl@da.se

7Kommentarer

Anonym:

Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år men, ingen hänsyn visas där inte. Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 v. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har ingenting att säga till om fast det är oss det handlar om. Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre och det byts chefer jämt och ständigt. Hur i all värdens namn kan dom matcha människor till jobb när dom inte tycks veta något om personen i fråga? Jag tycker att människan i Samhall har kommit i skymundan och allt bara handlar om pengar.
Skrivet av
Ett huvdskyddsombud på Samhall.

Anonymt skyddsombud på samhall:

Klimatet på samhall är inte som det varit. Jag klev in på Samhall -97, då fanns det sköterska och rehab sköttes ypperligt, men åren går och Samhalls medarbetare mår allt sämre. Inom Samhall pratas det ofta om hög sjukfrånvaro och vad beror det på? Jo arbetsmiljön har försämrats katastrofalt. Monica kräver allt mer av sina medarbetare, till slut blir det stress och ohälsa, människor mår allt sämre, riskanalys på varje påbörjat arbete? Det fuskas, många enheter påstås det att det görs men det blir en påskrift och ledning påstår att det är genomfört riskanalys (jag är själv skyddsombud på Samhall och ser och hör det mest otroliga ord på möten med skyddsskommittén).Förr var människor glada att komma till sitt jobb på Samhall men man ser allt mer hur medarbetarna stänger sig och mår dåligt, stressar och försöker ge allt de klarar av trots sina funktionshinder. Och nu kräver Monica att vi kan mer? Kroppen kan väl inte göra mer än vad den klarar av? Jag tycker att Monica ska tänka om och sätta sig in i den psykosociala arbetsmiljön vi har. Även vi har ett värde, vi har ett liv och det ska vi inte kasta bort p.g.a att Monica vill kräva mer av oss…. Jag avundas alla dessa medarbetare som kämpar trots sina krämpor. De är värda guld!

hemlig:

Vd verkar inte leva i verkligheten, och hur kan hon säga att vi anställda ska se till att hennes bizarra mål klaras av? Framtiden ser dyster ut för oss anställda, jag undrar om hon vet vad empati betyder, för med sådana mål så blir det vi anställda som får bära oket.

Anonym:

Jag sökte hjälp hos facket, flera gånger. De kunde inte göra nåt. Mådde dåligt, tänkte det kan inte bli värre, så jag sa upp mig. Det är flera som har gjort det. Pratade även med AF om problem på Samhall, men de gjorde inget heller.

Anonym:

Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
Vdn kan sitta och snacka. Hon som inte är sjuk själv. Men sådant kan ändra sig snabbt.
Tråkigt att det blivit så.

Herman:

Dags att ge de som sitter kvar på från den tiden det var skyddad verkstad förtidspension eller daglig verksamhet. Det är många som behöver det. Det är klart att vissa av dem som trivs att sitta o mysa hela dagarna med lite arbete, men de mest sjuka behöver förtidspension för att de är så sjuka. Men få ut folk i daglig verksamhet i stället, det är många som ska vara där. Jag får aldrig mysa utan jag ska stressa och jobba häcken av mig på Samhall.

Ulf Hultén:

Jag tycker att det är för mycket jobb och för lite vila när man behöver. Man måste vara helt frisk om man ska jobba på samhall

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

1

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

6

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

9

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

1

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

2

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

2

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

5

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

”Man måste göra nåt åt Samhall”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Fastighets ordförande Magnus Pettersson reagerar starkt på DA:s granskning av Samhall: ”Så här kan man inte behandla de människor som är allra skörast i samhället”, säger Marie Nilsson. LO-basen Karl Petter Thorwaldsson vill tillsätta en utredning.

2

Samhall byter fot om granaterna

Samhalls vd hävdar att man gjort en noggrann granskning innan jobbet med militära övningsgranater togs in. Företagets distriktschef säger däremot att jobbet aldrig utförts och skyller på personalen.

6

”Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt”

Samhalls vd Monica Lingegård betonar att företaget måste ha en hållbar ekonomi och att man jobbar intensivt för en bra arbetsmiljö. Men också: ”Skulle jag kritisera oss så finns det mycket kvar att göra utifrån planering, schema och arbetsledning.”

1
Illustration:Rémy Médard/Noun Project

Lyssna på DA:s granskning av Samhall

Statliga Samhall ska bygga upp människor genom  meningsfull sysselsättning. DA:s granskning ger en annan bild, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb. Lyssna på granskningen här.

3

”Det ser ju skrämmande ut”

Samhalls vd Monica Lingegård säger i en intervju med SVT:s Rapport att hon kommer att agera på och följa upp Dagens Arbetes uppgifter om elektronikåtervinning och granatdemontering på Samhall.

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

11

Läs mer från Dagens Arbete:

Döms till 1,8 miljoner i böter för dödsolycka

Bilkomponentföretaget IAC döms att betala en företagsbot på 1,8 miljoner efter en dödsolycka för fyra år sedan. Tingsrätten i Göteborg friar dock två chefer från vållande.

SSAB döms för dödsolycka

SSAB döms till en företagsbot på 1,5 miljoner för dödsolyckan i Luleå 2014. Då omkom en arbetare hos en entreprenör när hans gaffeltruck kolliderade med ett lok.

Chefen håller inte sitt ord

Frågor om jobbetRedan innan jag skrev på anställningsavtalet sade jag till chefen att jag kommer att behöva ledigt några dagar på grund av planerad semester och att jag annars inte kan ta jobbet. Chefen sade då att det kommer lösa sig. Men senare fick jag höra av chefen att det inte är säkert att ledigheten blir beviljad. Vad gör man?

Ordlös bok ska öka säkerheten

SpråkstödHur pratar du säkerhet i skogen med kollegan som inte talar svenska? Prevent tog hjälp av en serietecknare och gjorde den ordlösa boken ”Jobba säkert i skogen”.

Rätt livränta

Ta kommandot över dina försäkringar

Koll påKrångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

1

”Man har ju också ett egenansvar”

Det är den arbetsskadade som måste hålla koll på att livräntan blir uppräknad. Varken fack eller arbetsgivare vill ändra det systemet.

Så gör du för att få rätt ersättning

KOLL PÅMisstänker du att din livränta inte hängt med i inkomstutvecklingen? DA hjälper dig att få de pengar du förtjänar.

”Man jobbar bättre när man mår bra”

Bowlingturnering, Ullaredsresor och en egen frisbeegolfbana. Zinkgruvans satsning på hälsa och gemenskap är prisbelönt.

Förändringarna på Arbetsmiljöverket

Nu ska 72 föreskrifter bli 17

Arbetsmiljöverket föreslår en hårdbantning av dagens 72 föreskriftshäften, skälet är att göra det lättare att förstå och följa reglerna. Hopslagningen av 2300 arbetsmiljöregler har tidigare kritiserats av arbetsgivare och fack.

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En person avled av sina svåra brännskador efter en arbetsplatsolycka på Södra cell i Mönsterås under tisdagsmorgonen.

Hämta mer