Industriarbetarnas tidning

Skyddsombudet: ”Inga förbättringar på Samhall”

15 december, 2017

I två brev har han uppmärksammat Samhalls ledning på den nedbrytande arbetsmiljön på företaget. Men Jari Skytt ser inga förbättringar i organisation – trots varningarna. ”Det känns som en besvikelse”, säger han.

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i göteborgsområdet. Han har skrivit två brev till företagets vd Monica Lingegård där han slår larm om den allt sämre arbetsmiljön. Men han ser ingen förändring.

”Många vaknar med ångest och värk och drar sig för att gå till jobbet. Psykisk ohälsa ökar i dag på Samhall, men det finns inget skyddsnät i företaget som kan ta tag i dessa problem”, skriver han i det senaste brevet som publicerades i Fastighetsfolket i augusti. I brevet stod bland annat: ”Jag kan bara hoppas att företaget tar tag i dessa problem med psykisk ohälsa, stress, underbemanning, uppgivenhet, hög sjukfrånvaro, mobbning och dålig arbetsmiljö innan det går för långt.”

Att ohälsan ökat de senaste åren syns även i företagets egen statistik, sjukfrånvaron har ökat och låg i fjol på 16,2 procent.

Brevet ledde till ett möte med en av Samhalls högsta chefer. Nu har det snart gått fyra månader.

– Han sa att det här kommer ta tid, att genomföra förändringar, men jag ser inte att de har genomfört någonting alls. Det lär ju inte hända mycket på den korta tid som är kvar av året heller. Det känns som en besvikelse.

Foto: David Lundmark.

Jari Skytt berättar att han skrev ett liknande brev till företagets vd för några år sedan.

– Jag var besviken på att det fanns så många brister i företaget och det kändes som att de bara duckade för problemen. Då jobbade jag själv på en arbetsplats där ju elakare man var som driftledare eller chef, desto säkrare satt man i stolen.

Den gången fick Jari Skytt träffa den dåvarande distriktschefen som han upplevde som väldigt tillmötesgående.

– Hon sa att det jag skrev var sant. Hon höll med om att det fanns vissa problem och sa att det skulle bli ändring. Sen gick det många år, men det hände inget. Det blev till och med värre istället. När jag blev huvudskyddsombud kände jag att det var dags att skriva brev igen.

Den här gången valde han att skriva det som ett öppet brev och lämna det till både Fastighetsfolket och till facket, vilket han tror är skälet till att han fick respons. Men Jari Skytt tror inte att det kommer bli någon förbättring. Han har jobbat på Samhall i 20 år och tycker att förändringen bara gått åt ett håll.

– När jag började på Samhall så var det ett bra företag, det var en annan atmosfär. Cheferna försökte hjälpa en på olika sätt. Men när det kom ett lönsamhetskrav blev det fokus på pengar och då började saker bli sämre. Då började man dra åt tumskruvarna på oss anställda. Vi skulle prestera mer för samma inkomst.

Samhalls ökande krav syns även i de mål som företaget har satt upp för verksamheten. Tanken är att det ska bli färre personer på varje uppdrag som utförs. På så sätt ska personalen räcka till fler uppgifter och skapa bättre lönsamhet.

– Det har gått utför mer eller mindre hela vägen. Samhall är inte till för dem som är svagast i samhället längre. I dag måste du vara fysiskt och psykiskt stark för att klara jobbet på Samhall. På de år som jag har kvar i företaget så tror jag inte det kommer att hända så mycket heller. Tyvärr. Det är en dyster framtid, säger Jari Skytt.

När DA intervjuade Samhalls vd Monica Lingegård fick hon chansen att bemöta kritiken från Jari Skytt. Så här svarade hon:

– Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt, för så är det inte. Medarbetare kan uppfatta stora utmaningar. I vårt uppdrag ligger det att utmana människor i att testa, våga och kliva utanför sin komfortabla zon. Låta folk prova på olika saker, säger Monica Lingegård.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 2 av 36 på temat Det nya Samhall

”Det känns som om det inte finns något slut”

10 december, 2017

Skrivet av

Farligt jobb De anställda sorterar tonvis med elektronikskrot. Runt omkring rullar tung trafik och dammet yr. Samhall satsar stort på att hitta nya uppdrag. De som inte orkar måste sjukskriva sig.

Så stort är  Samhall

100 procent av Samhall ägs av staten.

24 000 personer jobbar på Samhall, 1 200 av dessa är tjänstemän.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

7,5 miljarder kronor omsatte företaget 2016.

4,4 miljarder kronor kom från staten. Summan har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.

692 miljoner kronor extra föreslår regeringen att Samhall ska få under nästa år. Extraanslaget ska höjas stegvis till drygt 1 miljard kronor extra 2020.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

På en skrotanläggning i Oxelösund dundrar långtradare in och lastar och lossar gods. I mitten av den flera fotbollsplaner stora anläggningen står några Samhallarbetare som sorterar gamla elmätare. Det knarrar och gnisslar när en grävmaskins gripklo sluter sig runt metallskrot en bit bort. Några meter bakom sorterarnas ryggar åker en hjullastare med en flera meter bred skopa förbi, det går inte att uppfatta röster ens på nära håll.

En av Samhallarbetarna böjer sig ner och plockar upp en krossad elmätare med hängande sladdar. Han vrider sig ett halvt varv runt och tar några steg mot en järnbinge och kastar mätaren. Han går tillbaka och upprepar manövern. Under en minut hinner han göra exakt samma moment minst fem gånger. Vrid- och böjrörelsen i ryggen upprepas gång på gång.

Arbetsdagen på skrotupplaget sträcker sig från 08:00 till 14:30. En timme går bort i raster och pauser. De enformiga rörelserna upprepas runt 1 500 gånger per dag.

De enda instruktioner Samhallarbetarna fått är att olika typer av elmätare ska kastas i olika bingar.

Det manuella jobbet lönar sig inte för skrotfirman. Den egna personalen används i stället för att sköta olika maskiner. Det är billigare att använda Samhall för sorteringsjobbet.
Damm virvlar upp från högen med elskrot och från fordonen som ständigt passerar.

Personalen använder inga andningsskydd. Däremot arbetshandskar, skyddsskor och hjälm. De vet inte om det finns farliga ämnen i elskrotet. Ingen har pratat med dem.

– Det känns som om det inte finns något slut på det här jobbet, säger en av Samhallarbetarna.

Omvandlingen på Samhall, från skyddade verkstäder till ett bemanningsföretag (se grafik) har gjort att människor med grava funktionsnedsättningar eller låg arbetsförmåga inte längre platsar.

– Det här är ett jobb för folk som är friska, om ens för dem. Jag fick värk direkt, säger en person som jobbat på skrotupplaget.

Dagens Arbete har pratat med många som jobbar på Samhall med olika arbetsuppgifter. Nästan ingen vill vara med i tidningen med namn och bild.

De är rädda. Rädda för repressalier från chefer. Rädda för att få sparken. Rädda för att den enda vägen till försörjning ska stängas av. Många berättelser handlar om hur man tvingar sig själv att jobba heltid trots att kroppen skriker av värk.

– Cheferna säger att man ska gå hem och sjukskriva sig om man inte klarar jobbet. Vi tvingas göra saker vi inte klarar av och blir utslitna, säger en av dem.

De anställda sorterar tonvis med elektronikskrot. Foto: David Lundmark.

Yvonne Westman är distriktschef för Samhall i Södermanland och Gotland.

Manuell elektronikåtervinning utomhus på ett skrotupplag. Är det jobb som Samhall ska utföra?

– Då tycker jag att ni ska prata med den kunden, för vi kommer inte att uttala oss om kunduppdrag.

Men det är era medarbetares arbetsmiljö?

– Vi har pratat om arbetsmiljö generellt. Är det något speciellt där? frågar hon.

Yvonne Westman säger att innan varje uppdrag som Samhall tar ska en uppdrags- granskning och en riskanalys genomföras, för att säkerställa arbetsmiljön.

Enligt uppgifter till Dagens Arbete gjordes det aldrig innan jobbet med elektronik-återvinningen påbörjades. Något Yvonne Westman tillbakavisar.

– Det gör vi på alla våra uppdrag.

4 kommentarer till “Det känns som om det inte finns något slut

 • Jag började på Samhall mellan 1989 och 1999. Det var ett tungt arbete, inte avpassat för människor med skador. Under 2000-talet fick jag jobb där igen och det går att sammanfatta sålunda: Du ska producera lika mycket som en ”vanlig” verkstad. Det ska du göra med sämre kroppsliga förutsättningar, sämre, äldre och farligare maskiner och detta till en lägre lön än på ett vanligt företag.

  Samhall är inte något för personer med skador.

 • Oerhört glad att jag kom därifrån och fick möjligheten att jobba på ett ställa där jag har ett människovärde!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 3 av 36 på temat Det nya Samhall

Här tog Samhall isär granaterna

10 december, 2017

Skrivet av

Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när de militära granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

Vad är det för granater?

En 40 millimeters övningsgranat som skjuts från en tillsats som monteras under pipan på en automatkarbin.

Övningsgranaten är fylld med ett dammande färgpulver som markerar var den träffat vid nedslag.

Granaten drivs av en krutladdning. På de granater som Samhalls anställda plockade
isär var krutladdningen redan bortplockad.

Berätta din historia!

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

Det var i maj. Temperatur och luftfuktighet började stiga inför sommaren. I Samhalls lokaler i Arnö strax utanför Nyköping klagade personalen på den bristande ventilationen nere i tvätteriet. Det var kvavt och luften stod emellanåt still.

En morgon var fyra stora trälådor uppradade i lokalen. Enligt en chef var de fyllda med färgpatroner. Personalen skulle skruva av den övre blå delen och lägga i en låda, den undre gröna delen som innehöll metall skulle läggas i en annan. Fler och fler ur personalen samlades för att titta på den nya arbetsuppgiften. Någon tog upp ”en patron” och vägde den i handen.

Tog tag om plastdelen och försökte vrida om. Den satt stenhårt. Polygriptänger och gummihandskar bars fram. Nu gick det lite lättare men jobbet krävde rejäl styrka i händerna.

Foto: David Lundmark.

Så tog DA bilden på granatpulvret

”Dammpartiklar i dagsljus är svåra att se för ögat. Jag använde därför två blixtar. En blixt för granaten och en blixt för dammpartiklarna. Bakgrunden är en vanlig mörkläggningsgardin. De små lättflyktiga partiklarna syns bäst mot svart. Dammpuffen stannade kvar länge i luften. Bilden är inte manipulerad, inga färg-filter användes.”

Chefer hade meddelat att alla av de cirka 140 personerna på Samhall i Nyköping som inte hade några andra arbetsuppgifter skulle komma ner till tvätteriet och prova. En av dem minns tydligt känslan när hen kom nerför trappen.

– Jag såg direkt att det var militära granater.

Med skakande händer tog hen upp en granat och försökte vrida bort plasthylsan. Samtidigt fylldes huvudet av bilder från explosioner i hemlandet, släktingar och vänner som lemlästats och dödats av granater och fallande bomber.

Några månader senare ses vi och visar en likadan granat som Dagens Arbete kommit över. Personen ryggar tillbaka och vrider huvudet åt sidan.

– Jag blev lika rädd nu som när jag såg granaterna på Samhall.

För att få isär och sortera de militära granaterna användes samma sorts hjälpmedel som handsvaga människor behöver för att öppna tröga lock på glasburkar. Arbetsmomentet var så krävande att få i personalen klarade av det.

granatpulvret:När plasthylsan skruvades av yrde ett orange färgpulver i lokalen. Många fick hosta och besvär med luftvägarna, någon drabbades av oförklarliga hudutslag och en annan fick försämrat luktsinne. Personer med astma var tvungna att gå därifrån.

Färgpulvret satte sig på kläderna och spreds runt i tvätteriet där Samhall tvättar städmoppar, kläder, lakan och handdukar. Personalen hämtade själva andningsskydd från ett förråd.

– Ingen visste vad granaterna innehöll. Många var oroliga, säger en Samhallarbetare som var med.

När de sorterade delarna hälldes över i mindre plåtcontainrar yrde färgen som värst. Efter någon vecka kallades IF Metalls regionala skyddsombud till Samhall. Strax efteråt stoppades jobbet.

Granaterna kom in till Samhall från ett skrotföretag som ville ha hjälp att frigöra metallen. Skrotfirman ville inte köra granaterna i sin egen maskin eftersom färgpulvret skulle kunna orsaka problem.

– Va, var det granater? Det var det ingen som sa till oss. Nu blir jag förbannad, säger en person som var med vid demonteringen.

Den 13 juni, efter att jobbet avslutats, skickades färgpulvret till ett laboratorium. Den 29 september konstaterades att pulvret innehöll zink, som inte är hälsofarligt i den dos som analyserades. Ingen mätning gjordes i rummet där granaterna togs isär.

– I flera månader var vi oroliga för vad vi andats in. Vi visste inte om det var farligt eller inte, säger en person som vill vara anonym.

Mikael Lund var en av Samhallarbetarna som var med när granaterna plockades isär. Han fick utslag på armarna och runt halsen.

Per Arvidsson på Försvarets materielverk, FMV, är en av världens främsta tekniska experter på eldhandvapen och ammunition. Han konstaterar:

– Personligen skulle jag ha en mask på mig om jag tog isär de där. Jag skulle inte rekommendera någon att andas in pulvret eftersom det dammar så mycket och är lättflyktigt, säger han.

Mikael Lund på Samhall:

– Vi var nere i tvätteriet. Där finns inget utsug. Det var färgpulver överallt.
– Men jag var aldrig förvånad. Det är ingen som bryr sig om oss ändå.

”Det kom hit fyra lådor med flera tusen granater i varje. Vi hann göra ungefär en halv låda”, säger Mikael Lund, som var med vid arbetet. Samhalls distriktschef Yvonne Westman säger att det bara var några granater som öppnades. Foto: David Lundmark.

Dagens arbete har pratat med Yvonne Westman, distriktschef på Samhall i Södermanland och Gotland. Hon nekar till att personalen i Nyköping jobbat med att demontera granater.

– Det var ett uppdrag som vi drog tillbaka. Det skulle inte komma ut något pulver.
– Vi har inte haft något uppdrag där vi suttit och gjort det. Det var några medarbetare som öppnade några granater, emot instruktionen, säger Yvonne Westman.

Här är granater som plockats isär hos Samhall i Nyköping. Foto: David Lundmark.

Plockade ni isär granater?

– Nej, vi plockade inte isär dem här. Vi hade ett gäng här för att titta på vad vi kunde göra med dem.
– Ordern var: Gör ingenting med dem.

Du är helt säker på att det gick till så?

– Jag är helt säker på det.

5 kommentarer till “Här tog Samhall isär granaterna

 • Jisses och jag som trodde att Göteborg hade problem. Det visar att det är värre än jag trodde. Och att läsa att distriktchefen nekar till alla uppgifter, är ju bara sorgligt. Det är bra att detta kommer upp till ytan.

 • Jag kom ut från Samhall för typ 6 månader sedan. Visst saknar jag delar av Samhall, men inte för en miljon kronor skulle gå tillbaka till denna lekstuga eller vuxendagis.

 • Jag kan inget annat än att hålla med att det går faktiskt till så här på Samhall, chefer säger att man ska sjukskriva sig om man inte klarar jobbet.
  Jag har fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön, jag har blivit förflyttad och trakasserad av chefer för att jag bryr mej.
  Skrivet av ett Huvudskyddsombud i Samhall för IF Metall

 • Det är ju vansinnigt nog att tvinga arbetare på Samhall att utan skyddsutrustning utsätta sig för okänt militärt färgpulver utan att nån verkar läst nån hälsodeklaration (om det ens fanns nån..)

  Men lika galet är detta: det är alltså övningsgranater som drivs av krutladdning. Alla krutladdningarna sägs ha varit demonterade. Ok, men grejen är att när ett par tusen av nånting levereras nånstans så måste en räkna med att det kan finnas en felprocent. I detta fall alltså att nån granat skulle kunna ha haft kvar krutladdningen pga misstag i tidigare led. Som klokt folk brukar säga om skjutvapen – de ska alltid hanteras som om de var laddade. Rimligtvis gäller nåt liknande för övningsgranater som drivs av krutladdning.
  Det är en reell risk helt enkelt. Därför bör det finnas skyddsrutiner som alla som arbetar med detta ska få förklarade för sig, för hur de ska se ifall det är nåt med övningsgranaten som kan tyda på att det finns en krutladdning kvar. Troligtvis är det jätteenkelt att se, men rutinen måste fortfarande finnas. Av artiklarna får jag snarare bilden att de som tvingats demontera övningsgranaterna knappt fått info om vad det är de hållit i ens.

  Undrar ju om cheferna på samhall skulle velat sitta och öppna övningsgranater själva, utan förklaring om vad det var, vad de innehöll, utan skyddsutrustning, utan att nån verkade veta vad fan de höll på med.

  Men en bättre fråga är denna: vad skulle ske om nån inne på åhörarläktaren inne i riksdagen skulle hala upp en sån här ur innerfickan? Jo, det skulle bli en jäkla massa rabalder för det skulle ses som hotfullt, för hur ska folk verkligen kunna veta att det är en attrapp? Det skulle troligen kallas dit experter från försvaret. Och så skulle de testa pulvret i. Och personen som tog med den in skulle säkerligen åtalas.

  Men det är klart. Då är det är ju politiker det handlar om. Inte arbetare på Samhall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 4 av 36 på temat Det nya Samhall

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

15 december, 2017

Skyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall. Här är några exempel.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall? Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

STOCKHOLM.

Ett skyddsombud på ett företag som packar matkassar skriver i en anmälan till Arbetsmiljöverket:  ”Stort övertidsuttag, planerad övertid, övertid på kort varsel. Stor psykosocial påfrestning och press upplevs hos personalen i alla led.” ”Personalen upplever stor ångest och maktlöshet.

Enligt anmälaren utsätts de som packar varor för stora ergonomiska risker. Säkerhetsmarkeringar för truckar saknas.

GÖTEBORG.

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall skriver öppet brev till Samhalls ledning om arbetsmiljön (se särskild artikel).

Karlstad.

En anmälare beskriver att en man skriker förolämpningar och sedan knuffar den Samhallanställda så hårt att han ramlar baklänges in i lastutrymmet på en bil.

STOCKHOLM.

En Samhallmedarbetare städar i ett köpcentrum när en kvinna i närheten
blir stökig.  ”Hon börjar gapa och skrika hotelser mot mig och drog upp en kniv som hon började vifta med. Hon sa saker som att hon skulle mörda mig och skada min familj”, står det i anmälan.

Örnsköldsvik.

En Samhallanställd, som arbetar vid en återvinningsstation, blir enligt anmälan hotad och slagen av en person med någon typ av tillhygge.

Östersund.

Samhallmedarbetaren är ute på ett städuppdrag i ett trapphus när han råkar ut för en boende som är hotfull och har ett aggressivt beteende. Mannen slår och sparkar mot städvagnen och rycker sedan till sig moppskaftet och slår städaren.

Blekinge, Skåne och Halland.

IF Metalls ombudsmän som jobbar med Samhall har nu börjat hålla gemensamma möten för att diskutera lösningar och utbyta erfarenheter om arbetsmiljöproblemen på företaget.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 5 av 36 på temat Det nya Samhall

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

16 februari, 2018

Inge vill jobba, men Samhall har bara låtit honom sitta och vänta utan arbetsuppgifter det senaste året.
– Jag mår sämre och sämre, säger han.

I ett industriområde i Gamlestaden i Göteborg har Samhall sina lokaler. Trånga korridorer med vinylgolv slingrar sig mellan små mötesrum, kontor och den inglasade matsalen.

Hit kommer Inge varje dag. Han är blind och brukar ha med sig en bok med punktskrift så han ska ha något att fördriva tiden med. Samhall har nämligen inte gett honom några arbetsuppgifter det senaste året.

– Utom när jag tog kontakt med radion här i Göteborg. Efter det fick jag och en arbetskamrat jobba i fyra veckor, säger han.

Uppdraget på företaget varade inte längre eftersom det blev för kostsamt att anpassa arbetsmiljön efter Inges synskada.

Samtidigt har Samhall stängt sin sista egna verkstad i Göteborg. Där var funktionsnedsättningar inte ett problem för att kunna arbeta. Det var en säker miljö och där kunde Inge utföra sitt arbete i stort sett på egen hand.

I stället satsar nu Samhall på olika bemanningstjänster, det vill säga jobb där de anställda skickas ut till kunden för att utföra olika arbetsuppgifter. I Göteborg består ungefär hälften av verksamheten av städtjänster. Resten är andra typer av uppdrag som paketering eller att plock av varor.

Men Inge kan inte städa. Han kan inte heller jobba på en arbetsplats där han måste ha en ledsagare eller olika hjälpmedel eftersom ingen vill betala för en sådan insats.

– Jag har ju jobbat här i snart 31 år men min lojalitet verkar inte löna sig. Jag bryr mig om Samhall, men de bryr sig inte om oss, hävdar han och fortsätter:

– Förr var Samhall ett företag som hjälpte handikappade att få arbete. Nu känns det som en plats där man ska vara seende och fullt frisk för att kunna jobba.

Under sina år i företaget har Inge monterat målburar och delar av garageportar. Han har packat kullager och det mesta som finns i en Volvo. Men nu har alltså inte Samhalls några arbetsuppgifter att ge honom. De kan inte heller inte säga upp honom, även om Inge har en känsla av att de vill att han ska sluta.

Henrik Lundberg är distriktschef på Samhall i Göteborg:

– Vi har haft jättesvårt att hitta en bra arbetsplats för Inge. Han är helt synskadad och det ställer höga krav på ledsagare, arbetsmiljön och säkerheten. Nu letar vi efter en ny arbetsplats åt honom men det är väldigt svårt. Vi har inga kunder som har den typen av arbetsuppgifter som skulle passa, säger han.

Ni har stängt er sista egna fabrik i Göteborg. Varför då?

– Vi ser att den bästa utvecklingen för våra medarbetare är när de är ute hos en kund och arbetar på plats. Därav så försvinner våra egna produktionsenheter en efter en.

Passar inte längre Samhall som arbetsplats för personer med vissa handikapp som passade på företaget tidigare?

– Vi ska ju kunna ta emot alla som anvisas till oss från Arbetsförmedlingen. Sen finns det naturligtvis vissa gränser som vi når ibland när folk är för sjuka för att arbeta. Men det är inte fallet för någon med en funktionsnedsättning, då ska vi hitta en arbetsuppgift ute hos kund som går att genomföra.

Och Inge är inte sjuk, utan synskadad. Och han vill arbeta.

– Jag tänker inte ge upp, men något måste hända snart. Jag tänker inte söka sjukpenning. Då tycker jag att Samhall vunnit. Jag tar hellre tjänstledigt och studerar. Då visar jag att jag vågar göra något av egen kraft, säger han.

När Samhall hade arbetsuppgifter åt Inge kände han att han uträttade något meningsfullt. Att han bidrog till samhället.

– Men att sitta och inte göra något tar psykiskt. Det kryper i mig. Jag får ångest. Jag mår sämre och sämre, säger han.

Inge tycker att alla åtta riksdagspartier har misslyckats i hur Samhall sköts. Han uppfattar det som att handikappade göms undan.

– Jag tycker att den högsta ledningen i Samhall borde skämmas över hur de behandlar många av oss. Det är en skam att det gått så långt med Samhall att man låter oss sitta månad ut och månad in utan att ge oss arbete, säger Inge.

6 kommentarer till “Har jobb på Samhall – men får inget att göra

 • Helt otroligt! men blir inte förvånad. Hos oss finns det också personer som bara ”sitter” o inte klarar av de jobb som vi har… Det blir tomma timmar då! Och då tar man in ännu mera jobb som det inte finns folk till. Undrar när det ska bli nån ändring?

 • Bra skrivet, stämmer.
  Har sagt till att Samhall borde ha ledsagare åt de som behöver och vill. Men de lyssnar ej.

 • Jag vet en sak som synskadade/ helt blinda kan klara av och det är att massera folk, vet nämligen en synskadad som jobbar som massör och han trivs bra.

 • Det är ju över ett år sedan basenheten i Lövgärdet lades ner. Fortfarande sitter många på Marieholmsvägen och gör ingenting. Uppenbart att ledningen vill knäcka dem att söka sjukersättning. Huvudskyddsombud borde stoppa versamheten. Sitta och göra ingenting dag efter dag är förödande för hälsan. Som f.d. Fas3-drabbad vet jag vad jag pratar om.

 • Förr var Samhall ett företag som tog hand om sina anställda, nu är det som ett bemanningsföretag som inte tar hand om sina. Är mycket besviken på vad som har hänt med Samhall

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 6 av 36 på temat Det nya Samhall

Samhall anlitar underentreprenörer

22 februari, 2018

Skrivet av

Samhall tar in ett 30-tal underleverantörer när den egen personalen inte räcker till. Det har skett på SF-bio i Stockholm och i matbutiker. Totalt handlar det om mångmiljonbelopp.

– Det kan inte vara Samhalls uppdrag, säger Marco von Peltzer, ordförande i arbetsgivarorganisationen Almega FM-företagen.

Statliga Samhall har flera kontrakt med stora nationella kunder bland annat städning för Axfood (Willys och Hemköp) och Coop. Bolagets personal städar också på SF:s biografer.

Samhall får ungefär 4 miljarder kronor per år i merkostnadsersättning från staten, pengar som bland annat ska kompensera för lägre arbetstakt och anpassad arbetsmiljö. Bolaget har vunnit flera stora upphandlingar mot andra städföretag. Anledningen, enligt konkurrenterna, är att Samhall kan lägga sig lägre i pris i sina anbud.

– Samhall behöver inte visa hur de använder merkostnadsersättningen. Vi har krävt en större transparens men inte fått gehör. Det är orimligt att de pressar priserna som de gör, säger Marco von Peltzer som också är vd på företaget Förenade Service.

När Samhall inte klarar att bemanna ett uppdrag tar de in underentreprenörer. Under förra året skedde det på flera av SF:s biografer i Stockholmsområdet. Det rörde sig om upp till en halv miljon kronor varje månad som Samhall betalat till ett annat städföretag.

Marco von Peltzers bolag förlorade ett stort kontrakt med försvaret när Samhall vann upphandlingen.

– Kontraktet handlade inte bara om städ- och service utan även om matlagning. Samhall har inte den kompetensen så de tog in en underleverantör som sköter maten, säger han.

Men Samhall menar att det i det fallet rör sig om en samarbetspartner, inte en underleverantör.

Varför är det ett problem att Samhall tar in underentreprenörer?

– Grunden borde ligga i att om de lägger ett anbud så ska de ha personal för att sköta det. Samhalls business kan inte vara att ta in underentreprenörer och sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag, säger Marco von Peltzer.

Vad innebär det för andra städföretag att konkurrera med Samhall?

– Upphandlingar handlar till nästan 100 procent om lägsta pris och då går det inte att konkurrera med Samhall.

– Det vore mer schyst om det bestämdes att Samhall sköter städningen på till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och inom försvaret. Syftet kan inte vara det de gör nu – pressar priser och sina anställda, säger Marco von Peltzer.

Det är inte bara arbetsgivarorganisationer och företag som riktar kritik mot att Samhall använder sig av underleverantörer. Också facket vänder sig mot agerandet.

– Affärerna går före personalen. Det görs ingen matchning innan uppdragen tas, hävdar IF Metallaren Christer Eriksson som sitter i Samhalls företagsråd.

Han fortsätter:

– Det blir dyrare helt i onödan. Ett misslyckande för Samhall som visar att kommunikationen mellan de som tar in affärerna och de som driver dem inte fungerar, säger han.

Enligt Samhall har bolaget totalt ett 30-tal mindre underentreprenörer runt om i landet. Hur mycket pengar det rör sig om har Samhall inte lyckats ta fram men hänvisar också till att delar av uppgifterna ingår i kundavtal som inte kan offentliggöras.

Företagets kommunikationschef Albin Falkmer svarar på Dagens Arbetes frågor på mejl.

– Det kan handla om att vi under en begränsad tid inte har personal med rätt kompetenser på en ort. Men det kan också vara så att ett kontrakt som skapar arbete åt hundratals medarbetare kräver att vi utför moment som kräver särskilda maskiner eller specialistkompetens som Samhall saknar, skriver Albin Falkmer.

När Samhall tar in underentreprenörer så sysselsätter man personer i privata företag utan funktionshinder. Hur ser ni på det?

– I samtliga fall som Samhall anlitar underentreprenörer så handlar det om att skapa fler arbeten åt personer med funktionsnedsättningar. Skulle vi inte anlita underentreprenörerna i dessa fall skulle vi förlora kontrakt som skapar arbeten åt flera hundra medarbetare med funktionsnedsättning.

Arbetsgivarorganisationen Almega FM-företagen kräver större transparens från Samhall när det gäller hur merkostnadsersättningen används. Hur ser ni på det kravet?

– Vi tycker också att det är viktigt med transparens kring hur statliga medel används. Tillsammans med ägaren har Samhall tagit fram en ny modell för merkostnadsersättningen i syfte att säkerställa att ersättningen speglar bolagets uppdragsrelaterade merkostnader. Jag vill understryka att Samhall inte får någon som helst ersättning för kostnader som rör underentreprenörer.

5 kommentarer till “Samhall anlitar underentreprenörer

 • är inte förvånad alls, den ena skandalen efter andra kommer fram. När ska ledningen börja inse vad som försegår på DET NYA SKAMHALL?

 • I Stockholm anlitar de underentreprenörer till SF för att de fick städuppdrag hos Coop. Om man nu ska ta på sig ett så stort ansvar så måste det finnas personal för det också.

 • Enligt lagen om offentlig upphandling ska myndigheten kräva SRY eller PRYL som utbildning hos städpersonalen. Men ingen myndighet gör någon uppföljning verkar det som och Samhall utbildar inte. Såklart Samhall inte har samma villkor på sig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 7 av 36 på temat Det nya Samhall

”Stämningen var jäkligt öppen”

30 januari, 2018

I dag träffade Samhall facket på ett extrainsatt möte med sitt företagsråd. Christer Eriksson från IF Metall tycker att företaget var mer tillmötesgående än tidigare.

– Att Damberg har tryckt på spelar nog en del roll,” säger han.

I dag, tisdag, träffade Samhalls ledning företagets företagsråd och den centrala arbetsmiljökommitté. Inbjudan till det extrainsatta mötet gick ut med kort varsel förra veckan.

Bakgrunden till sammankomsten ska vara att Samhall ville diskutera de brister i arbetsmiljön och samverkan i övrigt som lyfts i medier. Det var även för långt tid till nästa ordinarie möte. Det säger företagets kommunikationschef Albin Falkmer i en intervju med Fastighetsfolket.

Christer Eriksson är IF Metalls representant i företagsrådet, där de förbund som har medlemmar i Samhall sitter med.

– Att Damberg har tryckt på spelar nog en del roll, säger han.

Vilka var de viktigaste frågorna som lyftes?

– Vi i företagsrådet upplever att kallelserna till olika förhandlingar sker med för kort varsel. Det gör att vi får för kort tid att förbereda oss, vi får ofta ingen information om vad det handlar om innan vi kommer dit och det går ut över annan facklig verksamhet.

Han berättar att de även framförde kritik om att den delegation som finns ute i organisationen inte fungerar. Lokala chefer vågar alltså inte ta beslut. Företagsrådet var även kritiska mot att fackliga kontor och mötesrum planeras bort när Samhall byter lokaler.

Men Christer Eriksson säger att han ändå såg en ny attityd hos företaget vid mötet.

– Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem. Stämningen var jäkligt öppen och det gav hopp. Men orsaken är väl den massmediala bevakningen av Samhall och diskussioner med ägaren. Annars skulle det inte ha kallat oss idag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 8 av 36 på temat Det nya Samhall

Facket utbildar på Samhall

23 januari, 2018

Skrivet av

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

– Vi kände att vi behövde göra en extra satsning på den här gruppen, säger Leena Kyhlroos, ansvarig ombudsman för Samhallavtalet på IF Metall.

Fackligt förtroendevalda inom Samhall har de senaste åren larmat om ett allt tuffare klimat på arbetsplatserna. Stress, press och ständiga chefsbyten lyfts fram som några av förklaringarna, vilket Dagens Arbete rapporterat om. Även på högre facklig nivå har relationen med företaget försämrats, enligt Leena Kyhlroos.

– Klimatet kunde vara bättre mellan oss som jobbar centralt och Samhalls ledning. Förr hade vi fler gemensamma träffar, säger hon.

De fackliga utbildningarna som startar i mars är en gemensam satsning där sju LO-förbund ingår; IF Metall, Fastighets, Kommunal, Handels, Seko, GS och Hotell- och restaurangfacket.

Kursen kommer att innehålla en grundutbildning i arbetsrätten, förhandlingar, medbestämmandelagen och hur protokoll skrivs.

– Till hösten ska vi också utbilda våra lokalombudsmän. Nästan dagligen får jag frågor som rör Samhall och Samhallavtalet, säger Leena Kyhlroos.

Utbildningarna  startar i mars i Luleå, Sundsvall, Stockholm, Linköping, Borås och Höör.

En kommentar till “Facket utbildar på Samhall

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 9 av 36 på temat Det nya Samhall

LO: Positivt möte med Samhall

2 februari, 2018

På dagens möte bestämde Samhall och facket om regelbundna möten för att skapa bättre kommunikation.
– Det är bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög, säger  LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

I dag, fredag, mötte Samhalls vd Monica Lingegård LO:s Samhallgrupp. Det var företaget som tog initiativet till att träffas, mötet hölls hos LO.  Dess Samhallgrupp består av representanter från de LO-förbund som har medlemmar som arbetar för Samhall,  bland annat GS och IF Metall.

Företagets pressavdelning sade inför mötet att man ville höra mer om den kritik som framförts från en rad fackförbund. Samtidigt har näringsminister Mikael Damberg sagt att han förväntar sig att Samhall tar till sig av kritiken och för en dialog med facket. Många fackliga företrädare som DA talat med upplever också att företaget ofta agerar fackfientligt.

Ann-Marie Stenberg Carlsson är ombudsman på LO och samordnar LO:s Samhallgrupp.

– Det var ett bra möte. Vi fick beskriva de problem vi ser och jag upplevde att de lyssnade på oss. Vi har bestämt att vi ska träffas emellanåt så vi får till en dialog. Det tycker jag är positivt, säger hon.

Vad tror du att dialogen mellan fack och företag leder till?

– Vi behöver ju jobba på vår relation så jag hoppas att dialog leder till att den bli bättre. Det är bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög.

Vad händer nu?               

– Inte mer än att vi ska hålla kontakten. De har lyssnat och jag förväntar mig att de ska jobba på att lösa de problem som finns, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson.

Albin Falkmer är kommunikationschef på Samhall och deltog på mötet tillsammans med Monica Lingegård. Även han tycker att det var ett positivt möte.

– Ett konstruktivt och bra möte där vi pratade om de utmaningar som finns och den kritik som lyfts. Vi pratade också om vad Samhall kan göra och hur vår samverkan kan bli bättre, säger han.

Skedde det här mötet, och mötet med fackliga inom företaget tidigare i veckan, på uppmaning av näringsministern?

– Nej, absolut inte. Det är inte så att departementet eller ägaren uppmanat till det här, utan det är vi som har känt att när det framförs kritik så vill vi lyssna på den.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 10 av 36 på temat Det nya Samhall

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

25 januari, 2018

Samhalls framgång mäts i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

Fram till i år så har Samhall haft krav på sig att få till stånd 1 100 så kallade ”övergångar” årligen. En övergång innebär att en medarbetare får en ny anställning utanför Samhall, det vill säga övergår till det vanliga arbetslivet. I januari 2018 ökade kravet på Samhall till 1 500 övergångar per år.

Men siffran är missvisande om man undrar hur många som faktiskt återvänder till den vanliga arbetsmarknaden permanent. Övergångsmålet tar nämligen inte hänsyn till ”återgångar”, det vill säga personer som kommer tillbaka till Samhall inom ett år.

2016 klarade företaget målet med marginal, 1 179 övergångar genomfördes. Monica Lingegård kallar det ”fantastiskt” i sitt förord till årsredovisningen. Hon nämner däremot inte att 419 personer också kommit tillbaka till företaget samma år. Den siffran får en mer anonym plats 30 sidor längre bak i dokumentet. Totalt var det alltså bara 760 personer som faktiskt lämnade Samhall för en vanlig anställning och som kunde behålla den.

Henrik Elmefur är utredare på Statskontoret och arbetade med myndighetens rapport om Samhall som kom under 2017. Formuleringen av övergångsmålet tas upp som något som borde analyseras vidare.

– Vi påtalar att det är otydligt. Siffran på övergångar speglar ju inte vilka som varaktigt lämnar Samhall, säger han.

I rapporten konstateras också att det sett ut på ett liknande sätt under de senaste åren. Utslaget över tid så har ungefär hälften av alla som gjort en övergång kommit tillbaka till Samhall samma år.

Statskontoret skriver också att övergångsmålet påverkar styrningen av hela organisationen. Chefer på alla nivåer har personliga krav på hur många övergångar de bidrar till varje år samtidigt som de även ska tillgodose de ekonomiska kraven som ställs uppifrån.

Men sättet att redovisa övergångar är enlighet med statens krav på Samhall. Näringsminister Mikael Damberg är ansvarig för styrningen av företaget och han ser inga problem med att återgångarna inte speglas i övergångsmålet.

– Jag tycker det hade varit mer relevant kritik om Samhall inte beskrev återgångarna någonstans och det gör man ju faktiskt. Man följer upp ett mål som vi satt för bolaget, säger Mikael Damberg.

Varför har man valt att formulera övergångsmålet på det här sättet?

– Man kan ju alltid sätt upp olika målsättningar. Om man tänker sig att det här är en process som handlar om att människor ska rustas för att kunna ta andra jobb så är kanske inte alla de jobb de får fasta anställningar, säger Damberg.

Han tycker att om det handlar om att människor ska få pröva på den ordinarie arbetsmarknaden så är måttet av endast övergångar ändå relevant.

Vad tycker du om att det är en så stor del som kommer tillbaka till Samhall?

– Det kan ju vara rätt. Det är kanske inte så att alla människor som prövar att ta steget ut på den ordinarie arbetsmarknaden passar för den, säger Damberg.

Samhall uppger självt att de två största skälen för återgångar är arbetsbrist hos arbetsgivaren, vilket utgör cirka 35 procent av återgångarna. Det andra stora skälet är att visstidsanställning upphör, vilket utgör cirka 28 procent.

Samhalls kommunikationschef Albin Falkmer ser inte heller några problem med hur man mäter övergångarna, även om han säger att det är upp till ägaren att formulera målen för verksamheten.

– Oavsett om det är en återgång eller inte, varje gång en medarbetare väljer att ta steget till en annan företag och kan få nya erfarenheter och kontakter utanför Samhall är det positivt. Sen funkar det inte alla gånger, men för varje gång blir man mer rustad inför att ta steget nästa gång.

3 kommentarer till “Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

 • Hos oss har vi haft en person som jobbat ”Vinterhalvåret” ute på annat jobb i flera år. Det blir en övergång varje år….

 • Det finns även ställen där de bara byter ut personal, många övergånger som inte leder till någonting mer än GRATIS ARBETSKRAFT till samma företag (slaveri och diskriminering).

 • DA står ju på socialdemokraternas sida. Detta är socialdemokratisk politik. Vad är problemet? Visst svider det lite att socialdemokratin göder modern slavarbetskraft, har själv jobbat gratis i snart en månad, men stöder man socialdemokratin så får man stå ut med detta också. Själv har jag valt att stödja ett helt annat parti. Enda sättet till förändring att att röra om i skiten och hoppas på det bästa….

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 11 av 36 på temat Det nya Samhall

Arbetsmarknads­ministern vill bredda Samhall

28 februari, 2018

Skrivet av

Samhall ska inte ta på sig uppdrag som huvudsakligen handlar om att använda underentreprenörer, menar arbetsmarknadsministern Ylva Johansson.

– Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning, säger hon till DA.

I december 2017 publicerade Dagens Arbete en stor granskning av bland annat arbetsmiljön och arbetsförhållanden på statliga Samhall. En granskning som lett till att näringsminister Mikael Damberg kallat upp flera LO-fack till möte för att lyssna på kritik mot bolaget.

Nu svarar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för första gången på Dagens Arbetes frågor.

Hur tycker du att Samhall fungerar?

–Samhall fungerar bra på många sätt men behöver utvecklas.

Behöver de ”skyddade verkstäderna” komma tillbaka till Samhall?

– Samhall behöver bredda utbudet av olika typer av arbeten för att kunna tillgodose jobb till personer med olika typer av funktionsnedsättning. Ett exempel är att många jobb i dag kräver att du jobbar tillsammans med andra människor och är flexibel. Många med funktionsnedsättning har problem med det sociala samspelet och flexibiliteten och då måste det finnas arbeten som passar dem.

– Om lösningen är skyddade verkstäder eller inte är en sak för Samhall att ta ställning till.

Hur ser du på att privata företag kritiserar statliga Samhall för att dumpa priser i upphandlingar?

– Samhall blev nyligen granskad av EU-kommissionen och där kom man väl ut. Min bild är att Samhall inte dumpar priser, men det är viktigt att hålla koll på det.

Finns det några problem med att Samhall, som får bidrag i form av merkostnadsersättning från staten, konkurrerar med privata företag?

– Nej det ser jag inga problem med. Vill man få ut människor med funktionsnedsättningar som inte kan få jobb på annat sätt så är det nödvändigt att satsa pengar. Om man menar allvar med att ha en fungerande arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning så behöver man ha subventioner för detta.

Har Samhall en konkurrensfördel utifrån att de får merkostnadsersättning?

– Nej, det ska inte vara det. Prissättningen ska vara på samma sätt som övriga marknaden. Samhall kan behöva fler personer för att utföra ett arbete. Men kunden betalar på samma sätt som man betalar till ett vanligt företag. Men på Samhall kanske arbetet utförs av tre personer i stället för en, eftersom personerna har nedsatt arbetsförmåga. Politiken ska säkerställa att personer med funktionsnedsättning kan komma ut och arbeta och få lön.

Behövs det större transparens för hur Samhall använder sin merkostnadsersättning?

– Ja det behövs.

Hur?

– Det pågår ett sådant arbete. Jag får återkomma om vart det landar.

Finns det några problem med att Samhall anlitar underleverantörer?

– Ja, så kan det vara. Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning. Det är de som ska få få arbete när man vinner en upphandling.

– Det kan aldrig vara så att Samhall tar på sig uppdrag som huvudsakligen handlar om att man har underentreprenörer som ska utföra jobbet.

Vad kan ni som ägare göra om ni tycker Samhall är för offensivt med att ta in underentreprenörer?

– Jag styr Samhall utifrån uppdraget att de med hjälp av merkostnadsersättning ska ge jobb till personer med funktionsnedsättning. Näringsminister Mikael Damberg styr Samhall genom ägardirektiv och styrelsesammansättning. Det är de vägar vi har att styra bolaget.

8 kommentarer till “Arbetsmarknads­ministern vill bredda Samhall

 • Till min natur är jag optimist. Jag är överlag en positiv människa.
  Men när det gäller Samhall är jag pessimist.

 • Under mina elva år på Samhall var antalet funktionsnedsatta, vad som nu menas, kroppsligt, psykiskt, knappt märkbart! Samhall, som är arbetsförmedlingens största städfirma, får mest folk från andra länder och där språket är det största hindret! Att bryta upp Samhall som detta styre gjort, och med den totala inkompetensen i allt från chefer som vanstyr eller en verktygsflotta som liknar ICA’s städredskap, har kostat onödigt mycket på både folk och skadestånd! Vad man menar med skyddade verkstäder vet jag inte, det låter förminskande men verkstäder, montering av enklare jobb utan krav på vinst men med en mening för den anställde! Nu är jag pensionär, utan ilskna dagar!

 • Det ser inte ut som att det blir något bättre för de som jobbar där, jag sa upp mig för 1 år sen. Jag tänker på de som är kvar, jag vet hur dåligt de blir behandlade.

 • Läste Monikas debattartikel i Aftonbladet
  Hela hennes retorik speglar att hon fjärmar sig från verkligheten tyvärr
  Medvetet eller inte som tror att alla har fel

 • Jag har jobbat på Samhall i 8 år och det finns mycket att säga om hur Samhall ser ut idag. Det har under dessa år klart blivit sämre för de anställda. Nu ska alla jobba som om de vore helt friska och det finns MYCKET misskötsel av företagets anställda. Dålig eller ingen information till de anställda. Det är häpnadsväckande hur dåligt många chefer sköter sitt jobb.
  Jag har aldrig varit med om maken till inkompetenta chefer ! Jag har ändå tidigare jobbat på flera andra ställen så jag sett skillnaden.
  De flesta chefer och arbetsledare som börjar på Samhall blir inte kvar länge. De som kan få något annat jobb flyr… De vettigaste cheferna försvinner oftast fort från företaget. Kvar blir de inkompetenta…
  Arbetsförhållanden som inte är tillåtna på vanliga arbetsplatser men som är regel här… Vi är andra klassens arbetare. Tredje klassen är de papperslösa. De vanliga arbetsreglerna gäller inte här och ingen gör något åt dem (eller kommer ingen vart). Facken är splittrade för att det finns tre (minst) fack inom Samhall och några av dem kan inte samarbeta… Oenade fack. Perfekt för cheferna…
  Jag själv fick en arbetsskada på Samhall, pga dåliga arbetsförhållanden. Det finns inget dokumenterat om det, vad jag vet, på Samhall. Min dåvarande arbetsledare ville inte skriva något papper om det. ”Det var ju inte säkert att det berodde på jobbet.” Tydligare än vad (miss)förhållande var kunde det inte vara…
  Det är som på 1800-talet då det var bara att jobba eller sluta på jobbet.
  Det finns människor som sliter ut sig och är rädda för att bli av med det enda jobb de känner att de kan få. Det är många som troget sliter ut sig…
  En kollega till mig är dessutom sjukskriven pga av mobbing… från en chef ! Personen får ingen gehör för sina krämpor och arbeten personen kan utföra får den personen inte göra, märkligt nog. Däremot skickas personen på jobb den inte kan utföra…
  För er som tror på karma kan jag säga att bl a slav-karma rensas på denna arbetsplatsen…
  Jag själv hoppas bara att jag kan jobba fram till min pension, utan att bli sjukskriven innan dess.

 • Kan bara hålla med Niklas, det blir bara värre och värre och den här semesterperioden går nog till historien. Det var inte länge sedan de gick ut med strikta regler när det gäller övertidsarbete, men denna sommar har det arbetats övertid som aldrig förr. Jag har jobbat länge på Samhall med allt från städ till datorarbete och det har skett en stor förändring bara de senaste åren. Det är omorganisation på omorganisation men det enda som händer att vi som kom in med nedsatt arbetsförmåga helt plötsligt fått all vår arbetsförmåga tillbaka (som ett mirakel) i och med det nya Samhall. Jag vet inte vart detta ska sluta men det kan inte sluta bra!

 • Skulle också vilja säga upp mig men man vill ha ett jobb innan för vad ska man leva på annars?
  Vi Samhallare står nog inte högt i kurs hos arbetsgivare tyvärr.

 • Samhall är åt helvete rent ut sagt.
  Jag har vart anställd i 5 år nu och hoppat mellan olika uppdrag.
  Det stora problemet är cheferna, de kan ingenting om människors sjukdomar och olika diagnoser.
  Jag blir hotad och straffad med omplacering, jag har hittills fått byta till 4 olika ställen.
  På Samhall får man inte tycka och tänka vad man vill för då blir du straffad,samma sak säg aldrig att du trivs på en plats då blir du också omplacerad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 12 av 36 på temat Det nya Samhall

”Samhall, ta ansvar för er personal”

25 januari, 2018

Debatt IF Metall i Blekinge har under 2017 gjort 140 besök på Samhall,ett företag med 345 medlemmar. I tid räknat är det sannolikt mer än en heltidstjänst. När ska Samhall inse att detta är ohållbart? skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

Om skribenterna:

Birgit Birgersson Brorsson,Yvonne Andréasson  och Bo Svensson är ombudsmän på IF Metall i Blekinge med ansvar för bland annat Samhallsfrågor.

Väldigt, väldigt ofta får vi ombudsmän i Blekinge telefonsamtal från medlemmar som arbetar på Samhall i länet. Medlemmar som är ledsna och upprivna och som många gånger har gett upp hoppet om att de ska få en dräglig tillvaro på jobbet. Samtal som leder till frustration för dem och för oss som ombudsmän.

Vi försöker att vända på alla stenar, vi letar i lagböcker och avtal för att hitta lösningar. Vi lämnar olika förslag som skulle kunna fungera, men det är lite som tycks hjälpa. Det är som en ojämn tango, ett steg fram och två tillbaka. Hittar vi en lösning så finns det ett nytt problem i nästa samtal.

Från att ha varit ett företag med nästan bara tillverkning går man mer och mer över till bemanningslösningar. Våra kamrater som är trygga i sin anställning vid monteringen ska nu omplaceras till exempelvis städ. Oavsett om du har fysiska problem som eksem, ryggskador eller lider av något annat, så är det det som gäller. Kan de inte så får de höra att det är företaget som leder och fördelar arbetet.

Det är sant, men inte till vilket pris som helst. Enligt vår uppfattning så ska företaget se till medarbetarnas hälsa och anpassa arbetet efter deras enskilda förmåga. Många gånger upplever vi det som precis tvärtom.

Under flera år har vi på IF Metall i Blekinge hoppats och trott att det ska bli bättre för dem som arbetar på Samhall. Tyvärr ser vi ingen förändring till det bättre. I stället är det tvärtom. Medlemmar känner sig jagade, kränkta och anser att de inte hinner med arbetet. För människor som redan är svaga resulterade det ofta i att de blir ännu sämre och i en sjukskrivning.

Under 2017 gjorde IF Metall 140 besök på Samhall i länet. 140 besök på ett företag där vi har 345 medlemmar. Då har vi inte räknat in alla de samtal som vi har via telefon eller de besök vi får på avdelningen, då hade siffran varit mycket högre. Dessa möten, besök och förhandlingar tar avsevärt mycket tid i anspråk. I tid räknat är det nog mer än en heltidstjänst.

Detta är inte rimligt och naturligtvis helt ohållbart i längden. Samhalls ledning måste förändra sin syn och sitt förhållningssätt utifrån att de faktiskt arbetar på ett företag där de anställda har en funktionsnedsättning på ett eller annat sätt.

IF Metall i Blekinge försöker att arbeta på ett konstruktivt sätt. Tillsammans med företaget Samhall har vi haft flera möten och flera är bokade för att hitta ett bra arbetssätt. Det har inte än gett några märkbart positiva effekter. När vi tror att vi kommit en bit på väg så ringer en medlem från Samhall och gråter i sin förtvivlan.

Tillsammans med avdelningarna i Halland och Skåne har vi startat upp en grupp för att kartlägga och försöka komma med gemensamma lösningar.  Vi har träffats en gång och har ett inbokat möte i april. Vad vi kan konstatera är att vi alla har liknande problem och att de ökar.

Vi har också ett tätt samarbete med ett par riksdagsledamöter. Vi informera dem och har kontinuerliga möten om hur vi upplever problemet. Vi känner att de tar in vad vi säger. Genom sina kanaler försöker de påverka företaget.

Avslutningsvis blir vår fråga till Samhall: När ska ni börja inse att detta är ohållbart? När ska ni börja inse att ett mjukare ledarskap skapar tryggare medarbetare? När ska ni börja inse att det är tillsammans, ledare och medarbetare, som ni skapar en bra arbetsplats där glädje, i stället för förtvivlan få spira?

Birgit Birgersson Brorsson, Bo Svensson och Yvonne Andréasson.
Ombudsmän på IF Metall i Blekinge med ansvar för Samhallsfrågor.

7 kommentarer till “Samhall, ta ansvar för er personal

 • Mycket bra beskrivning av arbetsklimatet på Samhall. Jag har själv erfarenhet av det som beskrivs.

 • Kan inte bli annat än kaos i ett företag som omorganiseras typ vartannat år. Områdeschefer/driftledare har inget att säga till om då allt styrs ovanför deras huvuden.
  Har arbetat fackligt 16 år på Samhall.
  Av all tid vi lägger ner så får vi ut ganska lite i slutändan.

 • Jag kan bara hoppas att kritiken når ledningen och att de tar till sig det. Men jag förväntar mig tyvärr inget.

 • Mycket kritik mot Samhall. Många önskemål om mjukare ledarskap. Men ingenting om att Samhall bara följer regeringens riktlinjer. Det är därför så lite händer. Samhall vet att det har ryggen fri och kan göra vad det vill. För att fullgöra illusionen dyker då och då ”bekymrade” representanter för denna socialistfeministiska regering och låtsas vara deltagande….

 • Jag har i 2 år nu velat komma till Samhall eftersom jag har flera funktionshinder, bland annat svår insektsfobi. Så kom den dagen jag äntligen dagen när jag får komma och presentera mig. Det var fruktansvärt. De frågade vad mina hinder var, jag svarade att de var många bland annat denna svåra fobi. jag fick snabbt veta att arbetet INTE kunde anpassas efter mig, de sa att JAG ska anpassa mig. Dörrar står vidöppna och vissa fönster med. vilket innebär att insekter fritt kan flyga in.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 13 av 36 på temat Det nya Samhall

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

12 januari, 2018

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

Varje år betalar staten ut drygt fyra miljarder kronor till Samhall, något som kallas för merkostnadsersättning. Syftet med företagets verksamhet är att erbjuda arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar.

De senaste åren har Samhall i allt större utsträckning riktat in sig på städbranschen. Almega Städföretagen anser att statens stöd till Samhall ger företaget en så stor fördel att konkurrensen på den fria marknaden snedvrids. Därför har Almega Städföretagen klagat hos EU-kommissionen. De anklagar bland annat Samhall för att dumpa priserna på städtjänster.

Nu är EU-kommissionens granskning klar. De slår fast att Samhall inte dumpar priserna och att en verksamhet som Samhalls går att bedriva inom EU:s regelverk. Men kommissionen är där emot inte nöjd med hur staten kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

Det måste bli tydligare att ersättningen enbart används till olika stödinsatser relaterade till de funktionsnedsättningarna hos Samhalls anställda. Pengarna får inte användas till sådana utgifter som ett vanligt städföretag har.

Otydligheten i styrningen är till och med ett regelbrott och Svenska staten har till den 31 december 2018 på sig att göra de ändringar som EU-kommissionen kräver.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons statssekreterare Annica Dahl säger i ett mejl till Dagens Arbete att kommissionens beslut ändå känns positivt.

– Det innebär grönt ljus för Samhallmodellen. Samhall kommer att kunna fortsätta sitt arbete med att integrera personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden, vilket är viktigt och glädjande.

Hon säger också att regeringskansliet redan har påbörjat arbetet med att tillmötesgå kommissionens krav. Varken hur mycket pengar Samhall får eller företagets verksamhet kommer troligen att påverkas av förändringarna. Regeringen har dessutom ökat anslagen till Samhall för de kommande åren.

– Samhall kommer dock behöva göra sin redovisning mer omfattande och detaljerad, säger Annica Dahl.

Trots att Samhall och staten frias från anklagelserna om prisdumpning så ser Almega Städföretagen positivt på EU-kommissionens beslut.

– Vi har i många år hävdat att statens merkostnadsersättning till Samhall leder till en osund konkurrens i städbranschen. Många av våra medlemsföretag upplever att Samhall lägger alltför låga anbud. Det riskerar att konkurrera ut privata entreprenörer med hjälp av statens pengar. Vi välkomnar därför EU-kommissionens beslut, säger Emma Unevik, ordförande i Almega Städföretagen, i ett pressmeddelande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 14 av 36 på temat Det nya Samhall

Ministern kräver att Samhall agerar

19 januari, 2018

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar:

– Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.

Sedan DA:s granskning av statligt ägda Samhall har näringsminister Mikael Damberg träffat sex fackförbund, bland annat GS och IF Metall,  för att höra sig för om situationen på företaget. Senare i dag fredag debatteras frågan i riksdagen, efter att Ali Esbati (V) ställt frågan vad regeringen kommer att göra med anledning av DA:s granskning.

– Jag tar kritiken på stort allvar. Jag tycker det var ett konstruktivt och bra möte med de fackliga representanterna. Det viktigaste som framhölls var att det finns en del kvalitetsbrister och att de vill ha en bra dialog med bolaget, säger Mikael Damberg till Dagens Arbete.

Har du förtroende för Samhalls ledning?

– Jag har förtroende för styrelse och ledning tills jag meddelar något annat. De jobbar med ett bolag som är väldigt viktigt och som har en del utmaningar, men som nu får nya förutsättningar av regeringen.

Han syftar på att regeringen beslutat att öka anslagen till företaget gradvis för att det om tre år ska vara cirka en miljard högre än dagens 4,4 miljarder.

Damberg lyfter även att företagets medarbetarundersökning har visat positiva resultat de senaste åren. Han menar att undersökningen är en ansträngning från företaget att försöka vara lyhört om missförhållanden.

Men han ser också att Samhall och förutsättningarna för dess verksamhet har förändrats i och med en förändrad svensk arbetsmarknad.

– Det finns risker i detta, att arbetsuppgifter blir för enahanda och att det blir svårare att anpassa arbetet för olika grupper, säger han.

Majoriteten av de som DA pratat med under sin granskning säger att de uppfattar det som att man måste vara frisk för att jobba på Samhall idag.

– Det är ju inte meningen. Men det är inte Samhall som väljer vilka som ska jobba på företaget, det är Arbetsförmedlingen, säger Damberg.

Han säger att de funktionsnedsättningar som framträder idag är annorlunda än tidigare, att det har blivit mer psykiska nedsättningar och svårare för vissa grupper att genomföra vissa uppgifter.

– Därför tycker jag det är en relevant att föra en diskussion om huruvida vi måste skapa nya verktyg som fångar upp fler grupper. Men det behöver inte betyda att det är något fel att 23 000 personer får chansen genom sin anställning på Samhall.

Damberg säger att både han och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är intresserade av en diskussion om andra lösningar för de grupper som kanske inte längre passar in på Samhall.

Vad kommer du nu vidta för åtgärder?

– Det viktigaste är att jag tar den här diskussionen vidare till bolaget. Nu har ett antal fackliga organisationer träffat mig och gett sin syn på vad de tycker är bra, vilka problem de ser och vad de är kritiska till. Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och sitter ner med olika grupperingar och för en dialog. Man kommer kanske inte tycka lika om allt, men oftast blir det bäst när man möts och diskuterar, säger Mikael Damberg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 15 av 36 på temat Det nya Samhall

Samhalls vd vill träffa LO-facken

30 januari, 2018

Samhalls vd Monica Lingegård ska nu på fredag träffa en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning.

– Positivt att Samhall vill föra en dialog, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson som samordnar LO:s Samhallgrupp.

Samhalls vd Monica Lingegård har bett om att få träffa LO:s Samhallgrupp.  Företagets pressavdelning säger att man tagit initiativet för att man vill höra mer om den kritik som framförts från en rad fackförbund, bland annat GS och IF Metall.

Efter DA:s granskning av Samhall har näringsminister Mikael Damberg krävt att det statliga företaget ska föra en dialog med facket. LO:s Samhallgrupp har också träffat ministern för att ge sin bild av problemen i företaget. Frågan om situationen på Samhall har även lyfts i riksdagen.

Ann-Marie Stenberg Carlsson är ombudsman på LO och samordnar LO:s Samhallgrupp. Hon säger att hon har förväntat sig att företaget skulle vara öppet för dialog i det här läget.

– Vi har ju lyft frågor med Damberg och nu vill vi lyfta de samma med företaget. Det gäller arbetsmiljön och andra problem, säger hon.

Vad förväntar du dig av mötet?

– Det är svårt att veta, men vi ser det som positivt att Samhall vill träffas och föra en dialog kring de problem som finns. Vi hoppas förstås också att komma fram till en lösning.

I dag tisdag håller Samhall möte med  sitt företagsråd och sin centrala arbetsmiljökommitté, där de olika fackförbunden finns representerade.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 16 av 36 på temat Det nya Samhall

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

24 januari, 2018

Skrivet av

Efter DA:s granskning av statliga Samhall bjuder ledamöter från arbetsmarknads- och näringsutskotten in sju LO-förbund till i riksdagen. Senare i vinter  ska bolagsledningens svara på frågor från de folkvalda.

– Vi vill få en bild av helheten inom bolaget, säger Raimo Pärssinen (s), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

 14 februari träffar företrädare från fackförbunden IF Metall, GS, Kommunal, Fastighets, SEKO, Handels och Hotell- och restaurangfacket de socialdemokrater som sitter i arbetsmarknads- och näringsutskotten. Riksdagsledamöterna vill förhöra sig om hur de ser ut i det statliga bolaget Samhall.

– Framåt mars kommer även Samhalls bolagsledning till utskotten, då är ledamöter med från alla partier med, säger Raimo Pärssinen.

Fackförbunden har redan träffat näringsminister Mikael Damberg och berättat om hur de ser på den negativa utvecklingen inom Samhall.

– Nu vill riksdagsledamöterna höra vad vi har att säga om Samhall, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson ombudsman på LO och fortsätter.

– Med tanke på det som varit och stått i tidningen så behöver vi få igång en dialog, även med bolaget.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 17 av 36 på temat Det nya Samhall

Minister mötte LO-fack om Samhall

11 januari, 2018

Skrivet av

På torsdagen tog näringsminister Mikael Damberg emot sex LO-förbund som framförde kritik mot Samhall.

– Den kritik vi framförde var så pass allvarlig att han nu måste borra i frågan, säger Torbjörn Jonsson ombudsman på Fastighets.

Dagens Arbetes omfattande granskning av Samhall under december förra året ledde till att Mikael Damberg kallade in LO-facken till ett möte där han ville informera sig om situationen.

Fastighets var ett av de inbjudna förbunden tillsammans med IF Metall, Seko, GS, Kommunal och Handels.

– Ett av det stora problemen som vi upplever är att Samhall säljer tjänster som anställda med funktionhinder har svårt att utföra. Arbetsuppgifterna är inte lämpliga för personalen. Och det handlar inte om enstaka händelser, det är generella bekymmer, säger Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöombudsman på Fastighets.

Förbundet menar att matchningsproblemen i kombination med omsättningen på chefer leder till ökad press och stress på det Samhallanställda.

– Men det jag tycker är värst är att Samhall har jävligt dålig attityd mot den fackliga verksamheten. Våra förtroendevalda vittnar om att de ständigt blir motarbetade. Det handlar inte om enskilda arbetsplatser eller regioner. Det är omfattande, säger Torbjörn Jonsson.

Tror du att mötet med ministern kommer att leda till någon förändring?

– Det måste det göra. Damberg hoppas kunna bidra till att dialogen mellan oss och bolaget blir bättre. Min åsikt är att den kritik vi framförde var så pass allvarligt att han måste borra i frågan.

– Jag är nöjd med mötet även om ministern inte kunde komma med några stora utfästelser.

2 kommentarer till “Minister mötte LO-fack om Samhall

 • Jag tycker att det här tog alldeles för lång tid och att detta har tryckt ner massor med medarbetare i sjukskrivning och illa tillvaratagen medmänsklighet! Jag gick i pension för att slippa se, höra och att aldrig diskutera problem och verklighet för varje individ som är berörd! Spelade ingen roll om man pratade, allt skulle göras i allafall! Att sedan DA med bravur tog sig an detta lilla problem för staten är hedervärt! Hur denna ändring av städning skall ske blir intressant att följa, städning är ju huvudsysslan och tung som bara attan, allra helst för någon som är på Samhall för sin sargade kropp skull…

 • Hoppas att hela utredningen inte rinner ut i sanden som när Skyddsombuden har skrivit 6:6a som Samhall häver skyddstopp på utan informera berörda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 18 av 36 på temat Det nya Samhall

”Bolaget har en hemläxa att göra”

19 januari, 2018

Vänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsminister Mikael Damberg framhöll vikten av att företagets ledning tar kritiken från facket på allvar.

Vänsterpartiets Ali Esbati hade begärt så kallad interpellationsdebatt med anledning av Dagens Arbetes granskning av helstatliga Samhall. Han undrade bland annat hur näringsminister Mikael Damberg såg på de uppgifter som kommit fram och vilka åtgärder han tänker vidta.

Dambergs svar var i stort de han ger i dagens intervju med DA.  Han höll med Ali Esbati om att  situationen på Samhall är en viktig fråga och upprepade att han tar allvarligt på den kritik som kom fram på det möte med facken som DA:s granskning ledde till.

– Bolaget har en hemläxa att göra, konstaterade Damberg.

En fråga som kom upp i debatten handlade om de anställdas möjlighet att berätta om missförhållanden i företaget. Damberg lyfte fram Samhalls medarbetarundersökningar som de senaste åren visat positiva resultat.

Ali Esbati svarade med att påpeka att anställda på Samhall i flera fall uttryckt rädsla föra att prata om missförhållanden på företaget.

– Jag tror att det är viktigt att regeringen som ägare håller noga koll på vad som sker och för in de frågor vi lyft här i samtal med Samhalls ledning, säger Ali Esbati.

Ursprungligen riktade Ali Esbati sina skriftliga frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson eftersom Samhall betraktas som en arbetsmarknadsåtgärd. Att näringsminister Mikael Damberg i stället svarade beror på att det är näringsdepartement som förvaltar statliga bolag vilket gör Damberg ansvarig för styrningen av Samhall.

3 kommentarer till “Bolaget har en hemläxa att göra

 • Vet inte vad man skall tro om att frågan om Samhall nu debatteras. Den så kallade medarbetarundersökningen är ett skämt. De flesta vågar inte kritisera företaget, vilket innebär att de flesta fyller i så att det passar Samhall.

 • Dessutom fick INTE alla göra medarbetarundersökningen….
  Det blev ”fel på systemet när dom trycktes och skickades ut” MEN det har man ”glömt” att berätta……..

 • Medarbetarundersökningen kan man inte förlita sig på. Blanketterna delas inte ut till alla. Och många är rädda att fylla i vad dom verkligen tycker pga att den delas ut i ett kuvär med namn på och ett nummer på blanketten som troligtvis kan kopplas till namnet på kuväret.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 19 av 36 på temat Det nya Samhall

När ena chefen inte vet vad den andra gör

14 december, 2017

Skrivet av

GÄSTKrönika Efter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer  tidigare Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

Om skribenten:

Tony Malmqvist
Ålder: 50,
Familj: Gift med Kristina, 4 vuxna barn och 9 barnbarn.
Född och uppväxt i Göteborg, men är sedan slutet av 80-talet bosatt i Småland. Numera bosatt i Vetlanda.

Om Samhall:
”Efter att jag år 2011 blev uppsagd och därefter arbetslös, har det varit en livsresa som har bjudit på många bakslag. Men ingenting om vad jag tidigare har varit med om kan mätas med vad jag upplevt under den tid jag var inskriven hos Samhall. Därför är det så oerhört viktigt att allt nu kommer fram och framställs i ljuset om denna verksamhet och vad som där förekommit, och vad som fortfarande pågår.”

Tony Malmqvist har också en blogg som du hittar här.

När jag 2015 blev inskriven hos Samhall, var det med viss skepsis från min sida. Inte för att jag hade några förutfattade meningar om Samhall och deras verksamhet. Men jag hade pratat med personer, däribland min bästa vän som i flera år varit verksam som klubbordförande på den avdelning han representerade, och fått ta del av deras syn på saken. Visserligen i en helt annan stad än den jag själv är bosatt i, men ändå.

Så blev det dags för mig att påbörja mitt arbete på Samhall. Detta efter att först ha varit kontakt med arbetsförmedlingen, som förmedlat mig vidare genom kontakterna de hade, och fortfarande har, med Samhall.

Men redan från första dagen märkte jag att saker inte stämde överens med vad som tidigare sagts samtalen jag hade haft, varken med Arbetsförmedlingen eller med Samhall.

Jag skulle inledningsvis gå bredvid och på så vis bli upplärd, tills jag utan några större svårigheter skulle kunna klara mina specifika arbetsuppgifter på egen hand. I mitt fall handlade det om att jag tillsammans med en grupp andra personer skulle ha hand om städ och rengöring på ett av dom större varuhusen här i stan, Ica Maxi.

Och det kanske skulle ha fungerat. Men det förutsätter ju att det som har blivit bestämt också gäller. Vilket det alltså inte gjorde.

Vårt team skulle bestå av 5 till 6 personer. Stundtals var vi i stället 2 till 3 på plats. Här vill jag tillstå att det är inget konstigt med att folk då och då blir sjuka, det händer överallt, oavsett arbetsplats. Men från Samhalls sida fanns ingen som helst koll. Det innebar att det aldrig togs in några andra när folk var frånvarande.

Det här fick snart konsekvenser för mig personligen. En stress byggdes upp. Situationen blev mer och mer ohållbar, jag mådde allt sämre. Tillslut gick jag in i väggen.

Efter mycket hjälp och stöd – från psykiatrin, inte från Samhall – kom jag så småningom upp på fötter igen. Det är där jag befinner mig idag.

Men nu slutar det inte den här historien här. För ett tag sen, ganska nyligen, efter att jag åter igen varit i kontakt med arbetsförmedlingen, kom vi överens om att jag nu skulle försöka börja om från början.

Det var således dags att återuppta kontakten med Samhall.

Men bara efter någon dag märkte jag att ingenting av betydelse hade förändrats på de drygt 2 år som gått sedan min senaste arbetsprövning. På samma sätt som då märktes det hur Samhall är i avsaknad av struktur, fast handledning, fungerande organisation. Kort sagt var det lika kaotiskt nu som då.

Det visade sig också att jag inte var ensam om att uppleva det här: en organisation där den ena chefen inte vet vad den andre gör, samtidigt som vi får höra om målsättningar som försvinner lika fort som man gått ut genom deras dörrar. Det krävs nu att alla ansvariga sätter sig ner och på allvar diskuterar: Hur ska Samhalls framtid se ut?

4 kommentarer till “När ena chefen inte vet vad den andra gör

 • Det stämmer så väl Tony, med min erfarenhet av det företaget.
  Tråkigt att dom tryckte in dig där igen, beklagar ! Du kan ju tänka dig hur dom som har varit där i många år mår.
  Antingen utarbetade, oönskade eller sjukskrivna, det är väl dom tre kategorierna som finns kvar på Samhall enligt min erfarenhet av företaget, tyvärr.

  Ett svart hål för dom flesta är det på väg att bli, där både människor och resurser förbrukas i förespeglingen att det skall bygga upp och stärka individen och samhället och vara en förebild för andra företag. I det här fallet kan man faktiskt säja att det var bättre förr, i alla fall för de personer som inte kan prestera MAX hela tiden.

  Dessutom håller man hela tiden på med rockader av de anvisade (arbetarna), och ständiga omorganisationer som aldrig hinner göras färdiga eller utvärderas, innan nästa omorganisation påbörjas. Detta är ett ständigt pågående projekt inom Samhall och detta i sin tur leder osäkerhet för alla och till omplaceringar av chefer på olika nivåer.

  Under ca 1,5 år i Göteborg (ca 2014 – 2016) så slutade som jag bedömer det över hälften av alla chefer på olika nivåer. Orsaken till detta har företaget aldrig velat ta tag i och undersöka, man förnekar däremot kategoriskt att det beror på arbetsmiljöproblem när den frågeställningen gjorts från fackligt håll. Jag har också fått till mig att även nya chefer slutar ganska snabbt. Chefer brukar ju för det mesta kunna få ett nytt arbete utan några större problem, ofta beroende på de kontakter med andra företag när de arbetat hos Samhall. Men Samhall finns ju till för de personer som är anvisade dit pga arbetshandikapp (vilket är ett ord som inte får användas längre) eller det lite nyare ordet funktionshinder (ett ord som de också hunnit byta ut). Numer tror jag dom kallar det funktionsnedsättning (finns väl ingen person på denna jord som inte är funktionsnedsatt på något vis, jag känner i alla fall ingen person som inte har några brister).

  De personer som inte kan prestera under press och som dessutom inte är FLEXIBLA är inte längre speciellt önskvärda på Samhall. Samhall vill först och främst ha flexibla personer som de kan skicka hur som helst till olika arbeten hos sina uppdragsgivare/kunder. Då gör det ju inte så mycket om företagets struktur är åt helskotta, det är de som är längst ned som får ta smällarna, och de kan ju inte så lätt hitta ett nytt arbete, då samhället ser likadant ut utanför Samhall.

  Tidsandan är sådan att den mal sönder individer till siffror/tal som endast syns i statistiken, likadant på Samhall som i övriga Samhället. På Samhall pratar man bara om individer när det kommer till problem. På mötena handlar det bara om diverse kolumner med tal som ligger på plus eller minus gällande budgeten.

  Någon omtanke av personalen finns inte, och det var länge sedan man brydde sig, bortsett från sjukstatistiksiffrorna som stigit och fortfarande stiger. Ligger väl på 16,5 % eller något sådant.

 • Hej jag har varit med om samma problem och att prata med chefen är som att prata med en vägg. Jag känner mig lurad av både Samhall och arbetsförmedlarna.

 • Mår man dåligt på grund av arbetsmiljön på Samhall får man höra att det beror på en själv inte på arbetsmiljön.
  Ingen hjälp får man från företagshälsan, kostar ju pengar plus att det ska bestämma från en annan ort.
  Samhall kommer inte att finnas kvar om de försätter som det gör tala om att utnyttja de med handikapp av olika slag
  Börja inte på samhall.

 • Oroväckande att man aldrig hör något positivt om Samhall. Sen tycker jag inte att man ska anklaga arbetsförmedlingen eller Samhall för allt. Det är regeringen – i klartext socialdemokrater – som sätter upp ramverket för hur Samhall ska fungera. Det är där kritiken ska ligga.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 20 av 36 på temat Det nya Samhall

”Dela Samhall i tre enheter”

19 december, 2017

Thomas Jansson är ordförande för FUB är en intresseorganisation som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.

Debatt Samhalls ägare – staten – måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter – och trygghet för dem som behöver det mest.

Under en längre tid har jag fått oroande samtal från medarbetare på Samhall, där de vittnat om oacceptabla arbetsförhållande, att de mår väldigt dåligt på grund av sin arbetssituation på företaget. Det handlar om såväl för höga krav från ledningen, som fysiskt dålig, och rent av skadlig arbetsmiljö på jobbet.

De samtal jag fått från medarbetare på Samhall har i mycket handlat om samma missförhållanden som även framkommit av de senaste tidens artiklar i Dagens Arbete.
Många har berättat att de gråter när de ska till jobbet, eller mår så dåligt att de börjar gråta på arbetsplatsen. Arbetsledarna ”tvingar” arbetstagarna att göra uppgifter som de inte orkar göra eller på annat sätt inte klarar av. Då fixas en sjukskrivning enkelt.

En annan fråga som är återkommande är varför det inte finns någon som bryr sig om arbetsmiljön för arbetstagarna? Det står tydligt i direktiven hur arbetsmiljön ska vara utformad.

Här har fackföreningarna en möjlighet att stärka en utsatt grupp på arbetsmarknaden. Ingen annan än fackföreningarna har kraften och styrkan att ta striden för den här gruppen gällande arbetsmiljön. Det här är frågor som jag tagit upp med Samhalls vd Monica Lingegård, utan att få några klara svar.

Samhalls grunduppdrag är att skapa arbete till personer med olika funktionsnedsättningar. Så här står det i ägardirektiven:

Samhall Aktiebolag ska enligt bestämmelsen i 3 i bolagsordningen producera efterfrågade varor och tjänster och genom detta skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga där behoven finns. 
Samhall Aktiebolag ska härvid erbjuda arbeten i god arbetsmiljö till personer vars arbetsförmåga är så nedsatt att de inte kan annat arbete eller stöd genom andra insatser.

Tyvärr verkar inte detta gälla längre. I stället verkar det vara marknadsmässiga regler som gäller för Samhall. Problemen började med att ägaren Staten gick in och beordrade Samhall att visa vinst. Få av de enskilda personer som anställs på Samhall är lönsamma utifrån företagsmässiga mått, men med rätt stöd så kan en liten del av dessa personer bli företagsmässigt lönsamma. Vinstkraven på Samhall går tydligt ut över de egna direktiven om att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning. Kraven på effektivitet gör att fler och fler mår dåligt på arbetsplatserna.

Jag har också fått samtal där medarbetare berättat om hur Samhalls strategi för att lösa problem med ”icke lönsamma” medarbetare, är att skicka arbetstagaren till en läkare för att sjukskrivas. Dessutom utan att meddelas gode män eller annan ställföreträdare.

Istället får man träffa en läkare på egen hand, vilket kan innebära missförstånd på grund av kommunikationssvårigheter. Det kan då bli en enkel sak att få en person sjukskriven och kanske omplacerad till daglig verksamhet, istället för att ha kvar sin anställning på Samhall med rätt stöd.

Tyvärr verkar inte ledningen ta signalerna från medarbetarna på allvar.
Min förhoppning är att ägaren – staten tar ett seriöst ansvar och löser de problem som bland annat har framkommit genom Dagens Arbetes undersökning, och de samtal vi fått till vårt förbund. De här problemen har FUB framfört vid flera träffar med arbetsdepartementet, samt direkt till Samhalls vd Monica Lingegård. Tyvärr så har vi inte sett någon förbättring utan snarare en fortsatt nedåtgående spiral.

Lösningen som FUB ser är att Samhall delas upp i tre divisioner/enheter, med olika inriktningar:

 • En division/enhet som är en vinstdrivande affärsverksamhet, där de som inte behöver något stöd får arbete.
 • En annan division/enhet med verksamhet inriktad mot personer som har behov av personligt stöd.
 • Och en tredje division/enhet, helt utan lönsamhetskrav, som har verksamhet riktad till de grupper som befinner sig längst bort från den reguljära arbetsmarknaden.

Om man genomför den förändring som jag föreslår, så finns det stora utvecklingsmöjligheter för Samhalls arbetstagare. När man har utvecklats i sin division och blivit stärkt i sin arbetsroll, då kan man göra ”karriär” till nästa nivå inom Samhall.

Då ökar även möjligheten för Samhall att stöttat, stärka och utveckla sina medarbetare, för att våga steget ut på den reguljära arbetsmarknaden i kombination med de stöd som Arbetsförmedlingen kan ge.

Utöver detta måste ägaren – staten ta sitt ansvar och se till att de regler och lagar som gäller på arbetsmarknaden följs fullt ut även på Samhall. Då menar jag för alla medarbetare, som Samhall har arbetsgivaransvar för.

De här frågorna och förslagen adresserar jag nu vidare till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i egenskap av ägare, med förhoppning om ett snabbt svar och snabba åtgärder.

Samhall är en unik verksamhet/bolag som betyder oerhört mycket för väldigt många medarbetare med olika arbetsnedsättningar. Tveklöst förtjänar Samhall att förvaltas bättre än som framkommit senaste tiden. Medarbetare där måste garanteras en god, både psykisk och fysisk, arbetsmiljö helt i linje med ägardirektiven. Allt annat är en skam för ägarna – svenska staten.

3 kommentarer till “Dela Samhall i tre enheter

 • Jag tycker det låter som en bra ide med den indelningen. Då kanske en del ser vad de kan istället för att fokusera på vad de INTE kan. Den vinstdrivande enheten ska dock tjäna mer, precis som i verkligheten och öppna marknaden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 21 av 36 på temat Det nya Samhall

”Samhall är inte något för personer med skador”

14 december, 2017

Läsarberättelser ”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”En nedåtgående spiral.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett utval.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

”Samhall är inte något för personer med skador.”

Jag började på Samhall mellan 1989 och 1999. Det var ett tungt arbete, inte avpassat för människor med skador.

Under 2000-talet fick jag jobb där igen och det går att sammanfatta sålunda: Du ska producera lika mycket som en ”vanlig” verkstad. Det ska du göra med sämre kroppsliga förutsättningar, sämre, äldre och farligare maskiner och detta till en lägre lön än på ett vanligt företag. Samhall är inte något för personer med skador.
/Anonym

”Människan har kommit i skymundan”

Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år, men ingen hänsyn visas.

Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 veckor. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har inget att säga till om – fast det är oss det handlar om.

Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre, och det cheferna byts ständigt. Hur i all värdens namn kan de matcha människor till jobb när de inte tycks veta något om personen i fråga?

Jag tycker att människan har kommit i skymundan på Samhall. Allt handlar bara om pengar.
/Ett huvdskyddsombud på Samhall.

”Hoppas de börjar jobba för bättre arbetsmiljö nu”

Min förhoppning är att Samhall nu börjar jobba för bättre arbetsmiljö. Man blir besviken på att de aldrig lär sig. Jag har själv varit anställd på Samhall, även som huvudskyddsombud.
/Olof

”Det går snabbt för cheferna att tappa verklighetsförankringen”

Det är otroligt vad det går snabbt att tappa verklighetsförankringen och framförallt samvetet om man är chef på Samhall. Att man bara skall producera vinster utan att (som det verkar,) bry sig det minsta om hur man når vinsterna.
/Regionalt skyddsombud inom LO

”Samhall struntar i oss som faktiskt är där av en anledning”

Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning. Jag har problem med smärta i kroppen. Därför måste jag resa mig ibland, och röra lite på mig. Men genast kommer någon som ledningen har satt på att bevaka oss, och då får man höra: ”Har du ont har du inte här att göra.” Och så blir man hemskickad och måste dessutom slåss mot försäkringskassan för att få sjukpenning …

Samhall hade kunnat vara ett toppenföretag. Men som det är nu är det många av oss som lider. Samhall säger att man sätter rätt man på rätt plats. Nej, tyvärr.
/Lotta

”En nedåtgående spiral för Samhall”

Jag var med om uppbyggnaden av Samhall. Från starten fanns det inget krav på vinst, plus minus noll var resultatet som gällde. Då var produktion det som mest passande våra anställda. Sen gick man över till servicejobb och nu också tydligen skrothantering. En nedåtgående spiral för Samhall.
/Bo Johansson

”Har fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön”

Jag kan tyvärr inget annat än att hålla med, det går faktiskt till så här på Samhall. Chefer säger att man ska sjukskriva sig om man inte klarar jobbet.

Själv har jag fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön, jag har blivit förflyttad och trakasserad av chefer för att jag bryr mej.
/Huvudskyddsombud i Samhall för IF Metall

 Lön efter insats?

Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
/Anonym

11 kommentarer till “Samhall är inte något för personer med skador

 • Jag har arbetat på Samhall i nästan 5år, jag har bara under dessa åren fått se hur Samhall har försämrats. Jag har sett en person som lider av hjärtproblem stressas så att den tvingas uppsöka läkare varje vecka på grund av känningar i bröstkorgen. När jag påpekat för arbetsledaren att personen kan få en hjärtinfarkt, som kan leda till döden om det fortgår, så har jag fått till svar att man då byter ut personen…
  Jag har sett personer som kommit till Samhall för rehabiliteringsarbete efter arbetsskada i knä bli satta på trappstädning.
  Personer med ryggbesvär bli satta på arbete som innefattar 80% golvmoppning.
  Personer med psykosociala besvär bli satta på köpcentra.

  Områdeschefer borde tvingas att gå en grundläggande utbildning i ergonomi, rehabiliteringsarbete och psykologi då dessa tre områden berör de flesta anställda på Samhall. Tar de hand om dessa områden så ska de se att de anställda blir friskare och positivare vilket i sin tur ger fler övergångar.

 • Har jobbat på Samhall sedan 2007. Samhall har tappat sitt syfte fullständig och många människor far väldigt illa. Arbetsmiljön har stadigt förändrats till det sämre och man räknar bara kronor och timmar och det mänskliga lämnar man åt sidan. Klarar man inte av sina uppgifter blir man uppmanad att sjukskriva sig.

 • Har jobbat på Samhall sedan 2001. Är idag uthyrd till ett bolag där jag inte tål deras kemikalier men chefen gör inget. Han har gett mig tunn ansiktsmask som funkar lika bra som toapapper, så är kontinuerligt hemma torsdag & fredag i förkylning. Chefen vägrade tro på mig fast jag var hos läkaren ang detta så jag tyckte han kunde ge mig första dags intyg så kunde jag komma till företagshälsovården. Detta var inte aktuellt och både skyddsombuden för Samhall och bolaget jag är på gör inget för hjälpa en.

  Förr var Samhall bättre men nu har det spårat ur.

 • Det är Arbetsförmedlingen som i grunden förser Samhall med golvpersonal. I mitt fall har det varit så att AF skickade mej till Samhall för intervju. Fick först praktikplats som Försäkringskassan betalde. Sedan en anställning på Samhall 2012. Nu 2017, fortfarande anställd på Samhall. Med cirka 5 st ”närmaste chef” att prata med. Och tyvärr har inte IF Metalls ombud i Ljungby, haft något medlemsmöte hos oss som bemannar detta företag. Vi är ca 40 st. Ungefär 14 st som är medlem i metall. Om de fackliga ombuden inom LO kunde gå lite över sina områden och ha gemensamma träffar med oss golvpersonalen. Spelar ingen roll om jag tillhör Metall eller Fastighet eller Handels. Så skulle arbetsmiljön bli mer positiv. Och även få arbetsgivaren Samhall att bli en bättre arbetsgivare. Nu finns det tyvärr i dags läge tjänstemän/kvinnor i Samhall som inte borde vara grupp-/teamledare och ha oss golvetanställda under sina vingar. Men iallafall så träffar jag massa olika roliga härliga medarbetare. / Jonas

 • Jag är huvudskyddsombud, har jobbat på Samhall i 14 år och är jämt trakasserad av områdeschefen. Hela tiden bara jobb. Har ont i knä rygg total slut i kroppen. När jag började på Samhall var jag kärnfrisk.

 • På tal om första skribenten och lägre löner.
  Värst är ju UVA-anställningen. Vi förväntas, oavsett handikapp, sjukdomar och nedsättningar att arbeta 100 procent, utföra samma och ibland mer jobb än fast anställda till ca 80 procent av den redan låga lönen.
  Dessutom slits personalen ut snarare än rehabiliteras. Kom till Samhall för lite styvt ett år sedan och var så gott som fullt frisk.
  Idag har jag hälsporre, trasig rygg, svår ångest och känner en klump i magen varje morgon då jag går till jobbet.
  Man blir fullständigt överkörd.

 • Har jobbat i samhall i 20 år började -94 och under alla dessa år så har jag sagt att samhall kommer å försvinna om de fortsätter på detta vis som det gör. Jag känner igen mycket i vad andra beskriver.
  ”Samhall är skam för sverige” om de fortsätter i samma stil.

 • Första gången jag var på Samhall i rehabilitering så struntade de i hur jag kände mig, fast jag kom till arbetsplatsen gråtandes. Andra gången som UVA-anställd där man jobbade dubbelt upp, hoppade jojo mellan olika arbetsplatser, trakasserad osv men inget hände från chefernas sida. Då hänvisade de till att det är hörsägen, ord mot ord och omplaceringar. Tredje gången som fast anställd, likadant hot om bestraffningar av olika slag som i sin tur leder till uppsägning av privata skäl.
  Håller med andra om hur Samhall fungerar, man själv har varit utsatt för mycket. Vi är i sämre skick nu än när vi började. Man pratar bara pengar och det ska sparas in på allt. Intyg från VC och vuxenpsyk struntar man i helt och hållet. Man hänvisar till anställningsavtalen om man klagar och vilka skyldigheter man har gentemot arbetsgivaren. Men när man ifrågasätter Samhalls ansvar gentemot oss anställda då får man inga svar, t ex angående trakasserier och mobbning eftersom Samhall har nolltolerans… Då är man obekväm och omplaceras. Företagshälsovården får man inte ens utnyttja, de säger att Samhall inte har någon fast de har, men anställda tillåts inte att utnyttja den.

 • Det är tragiskt att det i Sverige kan gå till som det har gjort i det statliga företaget Samhall under så lång tid! Har vi fler statliga företag som livet ter sig som det gjort och gör för Samhalls anställda? Då är det dags att ta fram dessa med! Efter elva år med oräkneliga händelser och historier är jag numera pensionär och skiter fullständigt i Samhall, tack och lov! I åratal skrev jag till HQ om chefer, direktiv, problemställningar och fick faktiskt Monica att hälsa på med resultat noll så nu får någon annan ta pinnen och ösa mail uppåt! Det blir ingen skillnad då heller så, tålamod!!! Oj vad du har folks onda på ditt samvete Monica, fast det vet du nog inte om…

 • Jag blev kallad på intervju för sommarjobb på Samhall. De sas att de var så bra . De fick mig väl o tro på det. Efter sommaren fick jag bli kvar med samma jobb arbetet men lägre lön. Man skulle ju visa framfötterna, visa vilja arbeta och så, men den egentligen psykiska misshandeln av folk som trodde sig vara några arbetsledare över mig fast de inte var det, och med otroligt kontrollbehov verkade det som att det var helt okej att de fick springa o kolla vad jag gjorde o inte gjorde, o hur o när… Inte ens kissa ifred, de kunde komma och ropa o knacka på dörren. Eter ca tredje gången samma dag eller 10:e gången innan det ens blivit onsdagen under arbetsveckan svarade jag inte, för man kände att på toa kan man väl få vara ifred. Då ringer de sin chef som ringde mig och jag får utskällning för att jag inte svarat. Kort sagt psykiskt misshandlad blev jag. De sa upp mig sen på stående fot. På grund av den psykiska misshandeln har jag i dag fortfarande men av den tiden.

 • Samhalls Företagshälsovård i den kommun som jag var anställd i, läkaren som var där… denne gjorde mer skada än nytta. Sjukgymnasterna var dock bra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 22 av 36 på temat Det nya Samhall

Oseriöst av Samhalls VD

19 december, 2017

Skrivet av

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av staten. Så staten borde agera.

Näringsminister Mikael Damberg meddelade i torsdags att han tänker kalla LO-facken till möte om Samhall, ett möte som kommer att ske i januari. Det är ett utmärkt initiativ av ministern. Han borde även kalla arbetsgivarna (Almega). Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bör väl också ha något att säga då den största delen av kritiken mot Samhall handlar om usel arbetsmiljö. Johansson besökte Samhall i november och uttryckte då hur viktigt hon anser att detta företag är. Hon borde därför oroas över att samhällsuppdraget håller på att gå om intet i idén om nya vinstdrivande Samhall.

Berättelserna från samhallarbetare, skyddsombud och fackligt förtroendevalda fortsätter att strömma in. Alltmedan Samhall-ledningen gör allt för att basunera ut bilden av att det inte finns några problem utan alla är nöjda inom Samhall.

”Jag vet att 95 procent av det vi gör är bra”, säger VD Monica Lingegård till medarbetarna på Samhall. Ingen känner igen sig i kritiken, menar VD:n.

I företagets egen propagandakanal ”Radio Samhall” (två minuter in i programmet) låter sig VD:n Monica Lingegård intervjuas. Intervju är en felaktig benämning. Det är snarare en monolog där Lingegård får tycka synd om sig själv. Inte en kritisk fråga ställs. I stället pratar VD:n på om att hon har haft en tuff vecka på grund av ”en hel del media”. Det är framförallt ”kollektivets tidningar” som hon kallar Dagens Arbete och Fastighetsfolket som är jobbiga för stackars VD.

VD Lingegård blir ledsen för allt som skrivs om Samhall för kritiken är ”onyanserad och i det här fallet dessutom inte korrekt faktamässigt”. Det sistnämnda är något som Samhall-ledningen också hävdat i sitt pressmeddelande, ett pressmeddelande de själva ändrade utan att berätta att de skickade ut en ny version. (Samhall har för övrigt kommit med flera olika versioner i sina kommentarer till vår granskning, något som Aftonbladets Daniel Swedin uppmärksammade i sin ledare i söndags.)

Hur som helst har ledningen inte kommit med en enda dementi till vår granskning, inte ett enda sakfel har påtalats. Dagens Arbete är en tidning känd för sin seriösa grävande journalistik. Vi publicerar inget som vi inte har täckning för. Ändå kan det förstås ske misstag och då rättar vi genast till det. Men i fallet med Samhall har ledningen inte kunnat framföra ett enda konkret exempel på vad som skulle vara ”faktamässigt felaktigt”. Det enda de hänvisar till är deras medarbetarundersökning som visar att allt är bra men vi  får inte ut materialet för att kunna granska hur undersökningen har gjorts.

Samhall-ledningens hållning till medierna påminner om president Trumps. Det är inte seriöst att slänga ur sig påståenden om felaktigheter (fake news) utan att belägga detta med fakta. Med tanke på det allvarliga som kommit fram om Samhall vore det på sin plats om ledningen visade lite ödmjukhet.

Lingegård säger sig vilja ha ”högt i tak” men vill samtidigt inte att kritik mot Samhall ska framföras i offentligheten utan allt ska tas internt. Problemet är att ledningen hittills uppvisat en total ovilja till att lyssna på medarbetares, fackliga förtroendevaldas och skyddsombuds larm om den ökande pressen och usla arbetsmiljön. Dagens Arbetes granskning och andra mediers uppföljningar liksom debatten som nu pågår är uppenbart nödvändig för att få fram problemen i ljuset.

I stället för självömkan och klagan borde VD Monica Lingegård ta chansen och meddela Samhalls alla medarbetare att hon tar kritiken på allvar och tänker genomföra en rejäl genomlysning av företagets verksamheter.

Samhallarbetarna hör till de mest utsatta i samhället. Det är hög tid att börja lyssna på dem.

 

 

12 kommentarer till “Oseriöst av Samhalls VD

 • Jag har träffat många människor som jobbar på samhall, och sämre arbetsgivare har jag sällan mött , vare sig i kommun eller privat. Eftersom det inte finns enklare elller mera npassade arbeten än de på samhall, så blir rehabiliteringen omöjlig om arbetsgivaren inte går att nå/chefen har slutat/chefen har inga mandat till förändring. Dessutom så är det faktiskt inte någon trevlig arbetsmiljö, mycket skvaller och baktaleri, förmodligen för att chefen inte är närvarande, eller inte bryr sig om det. Givetvis är det svårare att få det trevligt på arbetsplatserna, då samhallsmedarbetaren inte frivillgt har valt arbetet, utan det har varit den sista utvägen.
  /Primärvårdsläkare

 • Grymt bra skrivet, kunde inte ha gjort det bättre själv. Att monika inte erkänner att det är dålig arbetsmiljö, visar hur sekt styrt företaget är. Monika säger att Samhall är transparenta, monika visar att så inte är fallet. Och medarbetarundersökningen, är ett skämt, det går knappt att skriva något negativt, eftersom frågorna är ledande.

 • Ta av dig skygglapparna Monica ! Börja med att redovisa medarbetarundersökning. Dessvärre tror jag inte att du kommer göra det ,för dina påståenden om vad den visar överensstämmer nog inte med verkligheten.

 • Detta stämmer helt vad som händer med Samhall för jag är fortfarande anställd på detta företaget i södra Stockholm men sjukskriven pga att min chef inte bryr dej om sina anställda som får göra saker som har gjort att jag har förstört min rygg.

 • Monica lever i en drömvärld, den saken är klar! Jag har jobbat på Samhall i elva år och det du inte känner igen i medias tolkning av klimatet på Samhall har jag upplevt varje dag, mer eller mindre! Men det är inte mina medarbetare som var roten! Att vara VD ska vara jobbigt, allra helst om man knappt vet vad som händer på sina baser vilket det kanske är dags att börja ta reda på. Då från personalen som INTE är chefer och med fritt tal istället för den sk medarbetarutfrågningen som inget ger vid handen! När det kommer till lögner och förbannad dikt är vi en hel bas som kan vittna om dessa granater och om det vore någon stake i dig, borde både du och DC be om ursäkt för att nedvärdera den grupp människor du säger dig stå upp för, och till yttermera visso, hade du lagt märke till de rop på hjälp jag sände både dig och din marknadsdirektör för åratal sedan, hade kanske situationen varit annorlunda! Det kan löna sig att lyssna på den lilla människan då och då.

 • Det som egentligen är värst är att vi har många många objekt med knapp tid att utföra arbetet, många objekt och mycket ensamarbete. Dem plockar in fler och fler objekt medans det är anställningsstopp vilket innebär att vissa utav oss får köra väldigt många objekt varje dag, men ingen som helst löneskillnad blir det, dem gör allt för att inte betala ut övertid genom att försöka övertala oss till ledighet istället. Till råga på detta så har vi en tragiskt låg OB men vi ska likt förbannat upp, jobba 1-3 timmar och sen hem, så i princip hela helgen är förstörd för småpengar, och att vägra helguppdrag är i det närmaste omöjligt. Då ska det avskedas hit och dit. Även om legitima skäl finns såsom att man är ensamstående och har ungar. Jag har jobbat inom ett par brancher innan en utbränning och ingenstans har jag sett så tragiskt dåliga löner för ett arbete som är så pass pissigt organiserat, stressigt och tungt, mer än ofta tar det månader för städmaskiner att bli klara om dem går sönder vilket innebär att man får handmoppa stora ytor. Folk med knäledsproblem på trappstäd, folk med ryggproblem på att skotta och köra kundvagnar. Men överstebossen skakar på huvudet och regeringen köper det utan diskussion så dem får fortsätta med ett ganska grovt missbruka av redan skadad personal.

 • Som fd områdeschef kan jag tyvärr bara bekräfta ovannämnda upplevelse. Situationen för cheferna är inte mycket bättre, dålig upplysning om vad tjänsten innebär vid rekryteringen, utbildningar är otillräckliga och absolut inte givande. Prestationen är allt, man måste nå målen! Antalet sjukskrivningar och uppsägningar bland områdescheferna är högt. Der finns varken kompetenshöjning aller utveckling.
  Detta gäller även medarbetarna…
  Ett företag, statlig eller ej, är bara så bra som sin ledning. Det går hela vägen…uppifrån och ner!

 • Som områdeschef på Samhall så kan jag bara hålla med…
  Man brukar säga att ”skit rinner neråt”
  Jag och många kollegor med mig sliter och försöker få scheman att fungera och arbetet ”lönsamt”, vi är ständigt underbemannade och hanterar både två och tre områden. Vissa av oss ansvarar för uppemot 100 medarbetare (man säger att det skall vara ett 30-tal). Ingen vågar kritisera ledningen för då får man bara höra att man kanske ska se sig om efter ett nytt jobb. Vi är skrämda till tystnad. Damberg borde kalla in första linjens chefer för att få höra hur det går till.

 • Jag jobbade som driftledare men slutade efter en kraftig stressreaktion. Samhall tar in nya uppdrag hela tiden och många av objekten jag hade har tidspassning vilket innebär att de ska städas på mornarna. Men anställningsstopp och personal som inte riktigt klarar varken städning eller stress innebär att de omplaceras till städjobb. Personalen är så tunnt utsmetad att jag inte stod ut med att arbeta på Samhall längre. Tre områdeschefer och förutom jag en driftledare till (två av tre) slutade inom loppet av ett par månader. Jag försökte tillsammans med min chef få till det så bra vi kunde för mina arbetskamrater men jag klarade inte frustrationen och stressen. Jag var anställd pga min stresskänslighet. ”Utveckling genom arbete” Bullshit! Det är snarare avveckling.

 • Samhall börja gå ur fogarna med vad dom ska göra, dessutom är alla medel tilllåtna som mobbing , hot och mera.
  Tycker Samhall tar inte sitt ansvar längre och tänker på enbart på ” lönsamhet ” än arbetsmiljö . Facket vågar inte protestera sorgligt nog eller/ och är maktlösa ………..

 • Har vikarierat på Samhall, såg då mycket saker som kunde förbättras, då det inte var ergonomiskt. Städpersonalen var sönderstressade. Slut och less fick bära tunga lådor med material. Något borde förbättras. Annars okey.

 • Fick nyligen reda på som tvättansvarig på samhall kan du aldrig komma upp i löne nivå,detta anser jag vara nedvärderande och lönemobbing.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 23 av 36 på temat Det nya Samhall

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

18 december, 2017

Bengt Eliasson är riksdagsledamot för Liberalerna och sitter i bland annat Socialutskottet.

Debatt Samhalls uppdrag är inte att vara ett bemanningsföretag. Uppdraget är att utveckla personer med funktionshinder efter deras individuella förutsättningar. Det är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

Samhalls uppdrag vad är det? Det enkla svaret står att finna på deras hemsida:

”Samhalls huvuduppgift är att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning. Riktiga arbeten som skapas i kunduppdrag, på marknadsmässiga villkor i konkurrens med andra. Med andra ord tar vi vara på en outnyttjad resurs – arbetsföra personer med funktionsnedsättning – och gör den konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.”

Är det så eller ställer samhället och Samhall människor åt sidan och förvärrar utanförskapet? Arbetstempot är högt och kraven höga. Vinstintresset förefaller ha tagit över policyn som Samhall tidigare stod för. Jag har besökt några av Samhalls enheter och mött medarbetare och ledningar.

40 procent av de personer som Samhall rekryterar ska vara från en svagare målgrupp. Men vilka ingår i denna målgrupp? Ibland sägs det att Samhall helst anställer personer med lättare funktionsnedsättningar. De med omfattande funktionsnedsättningar sorteras bort. Tänjer Samhall på gällande regler? Väljer de politiska ansvariga att blunda för denna verklighet?

Staten har ökat kraven på att Samhalls produktivitet ska öka. Det gör också att kraven på dem som arbetar där också ökar. De enkla arbetsuppgifter som gjordes förr finns inte idag inte kvar.  Det krävs ett starkt psyke för att klara jobbet på Samhall, sa en anställd jag mötte. Andra sa att de inte orkade med det höga tempot. Samhall måste vara ödmjuk inför sitt uppdrag. Bemötandet är särskilt viktigt på Samhall. Flera tidigare medarbetare känner sig inte välkomna hos Samhall längre.

Trenden inom Samhall är att den egna produktionen minskas, övergång till tjänsteproducerande enheter ökar och fasta arbetsplatser ersätts av att personalen i stället hyrs ut till företag.

Men Samhalls uppdrag är inte att vara ett bemanningsföretag. Uppdraget är att utveckla personer med funktionshinder efter deras individuella förutsättningar. Samhalls samhällsfunktion har förfelats när gruppen med svåra funktionshinder blir undanskuffade. Det finns ingen plats för dem. Samhall måste hitta tillbaka till huvuduppdraget – att ge dem med svåraste förutsättningar ett meningsfullt arbete.

Om inte ens företaget vars uttryckliga uppdrag är att erbjuda sysselsättning till personer med funktionsnedsättning vill ha med dessa att göra – var ska de då vända sig?

”Vi tar till vara en outnyttjad resurs – arbetsföra personer med funktionsnedsättning – och gör den konkurrenskraftig på arbetsmarknaden”. Så skriver Samhall själv på hemsidan. Meningen avslöjar ett annat krav som styr verksamheten – att vara lönsam, som nu får allt större genomslag i verksamheten. I dagens Samhall har man gått ifrån att ge meningsfull sysselsättning till de mest ”svaga handikappgrupperna”, vilket lett till att man vältrar över kostnaderna på kommuner, landsting och våra försäkringssystem.

Möjligen har Samhalls uppdragsgivare staten, alternativt Samhalls ledning glömt eller struntar i den grundläggande idén.

Staten skjuter till pengar – 90 procent av lönen i så kallad merkostnadsersättning – för att Samhall ska ge arbetshandikappade människor anställning och rehabilitering. Detta är den i särklass största inkomsten för Samhall. Merkostnadsersättningen ska säkerställa att Samhalls uppdrag utförs.

Uppgiften är inte i huvudsak de tjänster och varor som produceras. Huvuduppgiften är att utveckla de människor som producerar varorna och tjänsterna. Det är det som är det unika med detta företag. Det är det vi borde vara stolta över! Det är också samhällsekonomiskt lönsamt om detta fungerar som det är tänkt. Utarmningen av Samhalls uppdrag måste upphöra. Det är dags att tänka om.

I dagens samhälle och arbetsklimat blir det inte färre arbetshandikappade, snarare tvärtom! Det är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar. Europas lägsta arbetslöshet 2020 gäller väl alla?

En person som fått nej till anställning på Samhall sa: ”Glöm inte att jag och andra anställda arbetshandikappade också inbringar pengar till statskassan genom att vi betalar skatt. Det är bra för samhället och det känns bra för oss att få vara med och bidra som alla andra.”

Det är detta som är uppdraget – det är detta som inte får tappas bort!

Bengt Eliasson
riksdagsledamot för Liberalerna.

14 kommentarer till “Samhall har tappat bort sitt uppdrag

 • Härligt att även vissa politiker börjar vakna, ju fler som engagerar sig desto bättre. Men fortfarande lyser statsministern med sin frånvaro, han som har varit en arbetare, eller lockar de fina salongerna mer nu?

 • Hej har läst mycket om Samhall, här jag vill till lägga en del som har hänt mig. Jag var tvungen och sluta på grund av chefer som pyskade och stressade. Jag fick problem med psykisk ohälsa och med min sjukdom ingen chef tog hänsyn till. Jag tål inte stress och har dyslexi. Vill jobba i mitt tempo, saknar mina kollegor och omgivningen som jag hade. Trivdes men cheferna var ej snälla mot mig, därför fick jag gå pga av att jag var frånvarande så mycket. Så ska det inte vara, även hr-chefen som sitter högre var ej snäll. Höll bara med och det är fel. Har många vänner som mår dåligt på men de vågar inte säga något eller yttra sig och så kan det inte vara.

 • Min arbetsdag på Samhall. Jag har värk i leder axlar och händer ändå sätter de mej på förpackning på ett logistikföretag, har nu suttit i 12- 14 plusgrader och etiketterat i 2,5 månader, kroppen värker mer än någonsin och jag fryser hela tiden.
  Det är min åtta timmars arbetsdag.

 • jag har bipolär sjukdom och får inte utsättas för sånt som stressar för då hmanar jag i en ny sjukdomsperiod. Den kan vara allt ifrån 4 veckor till 3-6 månader. Varje gång. På Samhall utsätts jag för psykisk och fysisk stress dagligen, och har gjort det de 9 åren jag varit anställd. Det har varit sjukskrivningar, jag har tagit ut semester utan lön m.m för att jag inte klarar av att vara på Samhall, klarar att bli sjuk gång på gång. Jag har övervägt att säga upp mej hundratals gånger, men Samhall är ju ”sista anhalten” och till får såna som jag. Eller? Om inte det funkar, vad finns det då kvar…?

 • Jag jobbar på Samhall och den första du hör av dem är ”Alla är olika men lika” och det betyder den som har mer energi ska hjälpa de svagare medarbetarna, och detta är en dold rasism eftersom de som har bra fysik är invandrare och de som ska få hjälp är svenskar med psykiska problem, med samma lån/bidrag.

 • Du måste ha en funktionsnedsättning för att bli anställd på Samhall men som cheferna säger: Du är anställd på Samhall därför att du har en arbetsförmåga och vi är intresserade vad du kan göra och inte vad du inte kan göra!
  Det låter bra och kan fungera bra, men så blir många sjuka och t ex ska trappor städas och någon måste göra det. Om du inte kan åka med och städa trappor får du sjukskriva dej och gå hem!
  Jag tycker att det rimmar illa med Samhalls policy när chefer uppmanar människor att sjukskriva sej när de inte klarar vissa arbeten. Varför tror de att jag är anställd på Samhall?

 • Synd att det skylls på sittande regering. Varför gav inte Alliansen mer pengar när de satt?! Sen vet alla vi som jobbar på Samhall att klimatet har blivit tuffare.

 • Jag jobbar inom Samhall. Har själv upplevt att min personalchef inte har en aning om de problem som jag hade med mig in i Samhall. Jag blir skickad till olika övergångar som jag inte klarar av. Kan bara skratta åt alltihop, men man blir också så besviken. Man vill ju gå vidare och hoppas på en framtid utanför Samhall.

 • Jag är arbetslös pga av att Samhall sa upp mig av personliga skäl. Jag är blödarsjuk och har mina problem med psykisk ohälsa, men så länge det finns chefer på Samhall som här där jag bor så är det många av min gamla kollegor som inte vågar säga emot. Hade en chef som psykade mig varje dag, det fick mig att inte orka. Tycker att det är tragiskt.

 • Jag hoppas att staten tar sitt ansvar och gör något åt Samhall. Många Chefer kränker och är hotfulla mot arbetare för att dom kan det och håller varandra bakom ryggen. Så här har det varit i många år. Många chefer borde inte vara chefer på Samhall.

 • Medarbetarundersökningen är inte tillförlitlig. För många vågar inte fylla i vad dom tycker p.g.a rädsla. Och alla arbetare får inte fylla i någon sådan.

 • Min sambo hade jobbat hela sitt liv inom bygg men det blev för stressigt så när han fick sin diagnos aspberger så skulle Arbetsförmedlingen ge honom ett lugnare och mer anpassat arbete. Jag kan lugnt säga att jag anser att vanliga arbeten är mer anpassade. Han hamnade på Samhall och blev placerad på Drottninggatan vilket ledde till psykiskt ohälsa men efter det då han mådde som sämst övertalade hans chef honom att skriva på en fullmakt som hon sedan använde mycket effektivt. Han fick ingen hjälp utanför verken från kommunen eller facket utan jag och en god vän fick agera och det är så fel att anhöriga ska behöva göra det.

 • Inne nu i Februari, vi anställda går på knäna, många sjuka, vi ber om extra folk. I andra luren hör vi samma svar VARJE DAG. DET FINNS INGA. Men Samhall kan väl ge sjutton att ta in fler uppdrag än vad det finns personal till.

 • Började arbeta på Samhall på grund av att jag fick problem med stress på mitt förra jobb som springvikarie. Tål ej stress , men det bryr dom sig inte om. Våra chefer struntar fulständigt i hur man mår . Känner mig stressad och deprimerad . Förr var jag en glad person. Men nu säger alla att jag blivit negativ och arg.Jag har blivit sämre sedan jag började på Samhall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 24 av 36 på temat Det nya Samhall

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

14 december, 2017

Skrivet av

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Det är Ali Esbati (V) som frågar arbetsmarknadsministern Ylva Johansson vilka åtgärder hon kommer att vidta efter granskningen.

Ali Esbati, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, skriver i sin interpellation (fråga från riksdagsledamot till statsråd) till Ylva Johansson att Dagens Arbetes granskning ”visar på omfattande brister i arbetsmiljön för anställda inom Samhall.”

Esbati hänvisar också till en rapport från Statskontoret som kom ut våren 2017. I rapporten konstateras bland annat det ställs alla högre krav på anställda inom Samhall.

Nu vill han att ministern svarar på följande tre frågor:

 •    Hur ser ministern på de uppgifter som framkommit i Dagens Arbetes granskning av Samhall?
 •    Vilka åtgärder avser ministern att vidta mot bakgrund av detta?
 •    Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av Statskontorets analys av Samhall, med fokus på regeringens styrning av Samhall?

Esbatis interpellation kommer upp i riksdagen någon gång i januari.

2 kommentarer till “Samhallgranskning blir riksdagsfråga

 • Till regeringen, nu måste ni börja vakna. Det finns så mycket brister, tex att anställa en områdeschef som jobbat som bilförsäljare och inte har en hum om hur man tar hand om människor med ett tickande hjärta. Nej vi är Porsche, alla på Samhall, och när vi går ner till lägre klass så kan vi gå hem och sjukskrivna oss. Då är motorn utbränd.

 • Områdescheferna nedvärderar o kränker oss, vi för göra arbetsuppgifter som vi inte klarar. Det gör att vi mår ännu sämre o till slut att vi själva säger upp oss. Det handlar att de inte har rätt kompetens och det stämmer inte alls att man över hela Sverige ska arbeta lika. Vakna Sverige och regeringen som betalar för oss, vi får bara skit tillbaka från Samhall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 25 av 36 på temat Det nya Samhall

Damberg kallar LO till möte om Samhall

14 december, 2017

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte efter nyår för att informera sig om situationen.

– Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster, säger han i sitt uttalande till DA.

Samhall och staten

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

(UPPDATERAD) Dagens Arbete har i flera dagars granskning visat på missförhållanden på Samhall. Det helstatliga företaget förvaltas av näringsdepartementet vars chef är näringsminister Mikael Damberg. Därför ställde DA ett antal frågor till honom.

 • Vilka åtgärder kommer du att vidta efter Dagens Arbetes granskning?
 • Vad har staten, som ägare, för ansvar för arbetsmiljön på Samhall?
 • Hur påverkar ägarnas krav på Samhall situationen för de anställda?
 • Vilka har konsekvenserna blivit av att Samhall gått från verksamhet i skyddade verkstäder till att bli ett bemanningsföretag?

I stället för att svara på var och en av frågorna, skriver han i ett uttalande:

”Det har framförts synpunkter på att det inte alltid fungerar som det ska på Samhall och då är det viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster. Jag har därför tagit initiativ till att träffa LO och berörda fackförbund för ett samtal om verksamheten,” skriver han i ett uttalande till DA”.

Mikael Damberg betonar i uttalandet också Samhalls betydelse:

”Samhall är ett viktigt statligt bolag som ger arbete till många människor som annars inte får chansen på svensk arbetsmarknad. Regeringen har också beslutat öka budgeten och bygga ut verksamheten så att Samhall kan erbjuda 1000 ytterligare jobb nästa år och ytterligare 1000 året efter det”, skriver Damberg till DA.

Näringsministerns möte med  LO och fackförbund kommer att hållas den 11 januari nästa år.

 

En kommentar till “Damberg kallar LO till möte om Samhall

 • Sitter och läser om att pensionsåldern kommer höjas dom närmaste åren. Hur skall redan sjuka människor som jobbar i Samhall orka jobba, när arbetsmiljön är katastrof, med stress, hot, mobbning, vinstkrav, och en ledning i Stockholm som duckar för alla frågor som dyker upp, även när dom blir motbevisade, med berättelser, reportage, och bildbevis.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 26 av 36 på temat Det nya Samhall

”Ingen dörr får vara oknackad”

15 december, 2017

Samhall har ett stort fokus på sälj och antalet säljare har ökat. Det är alla tjänstemäns ansvar att hitta nya kunder, betonar ledningen.

”Ingen dörr får vara oknackad”, står det i Samhalls verksamhetsplan. Prio ett för säljkåren är att skapa affärstillfällen för att lösa Samhalls pressade ekonomiska situation. Det gäller att vinna nya affärer.

Samhall ägs av staten och får 4,4 miljarder kronor i ersättning per år. Summan har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat. Det innebär att företaget har en pressad ekonomisk situation.

Regeringen vill att Samhall ska få 692 miljoner kronor extra nästa år. Extraanslaget ska höjas stegvis till drygt 1 miljard kronor extra 2020.

För att hitta tillräckligt med arbetsuppgifter för Samhallsarbetarna finns det ekonomiska morötter för säljarna. Om de hittar uppdrag på orter där Samhall i dag saknar arbete kan de få bonus. Det kan också utgå bonus om säljarna vinner affärer som främjar en större bredd av arbetsuppgifter för medarbetarna.

Säljarna rankas i en topplista utifrån hur bra de har nått uppsatta försäljningsmål.

3 kommentarer till “Ingen dörr får vara oknackad

 • Men inse fakta! Säljare anställs för att få in mera jobb. Men hur ska jobben bemannas? Det anställs inga fler medarbetare på Samhall. Medarbetare blir sjuka av stressen, alltid personalbrist och många orkar inte utan blir sjuka. Hur fasiken tänker de avsvariga för Samhall? Bedrövligt att inte kunna sköta ett företag som Samhall, då är de helt på fel plats. Vi anställda vill inte dö av hjärtinfarkter av all stress.

 • Säljarna får som uppgift att jaga kunder till Samhall, men arbetsuppgifterna de tar in är inte ”Matchade” till de anställdas förutsättningar. Tyvärr har tjänstemännen såsom lägre chefer eller mellanchefer, inte höjt sin röst ordentligt för att påtala detta. Ingen har kunnat/vågat/viljat, säga emot huvudkontoret gällande olämpligheten av vissa arbetsuppgifter. Säljarna som tillhör säljsidan har inte kommunikation med driftsidan av företaget. Därmed blir det fel när säljarna arbetar på provision och därför inte bryr sig om verkligheten ute i verksamheten. Man tar in arbetsuppgifter som är olämpliga, och jagar mest städuppdrag då det är lättare att få tag i sådana än andra kunduppdrag. Många av de anställda har sådana begränsningar i arbetsförmågan att de inte klarar de uppdrag som tas in, vilket leder till sjukskrivning eller uppmaning från företaget om att söka sjukersättning. Vid nedläggning av den sista enheten i Göteborg uppmanades flertalet anställda att söka sjukersättning, då företaget inte ansåg sig ha arbetsuppgifter att erbjuda dem. Detta sades av de lägre chefer som hade uppdrag att kommunicera med de berörda ”medarbetarna”. Detta företag har totalt glömt bort av vilken anledning det finns till. Om det inte vore för de ”anvisade” så hade inte företaget existerat. Någonstans på vägen har Samhall förlorat sitt DNA tyvärr.

 • Alla objekt är inte katastrof 🙂
  Jag förstår inte varför man tar på sig mer och mer städ? Det passar bara ett fåtal av arbetstagarna, och felaktiga avtal ger alldeles för lite tid att städa rent….
  FÖRSÖK ATT INTE STRESSA, TA DET I ER EGEN TAKT, OCH SKRIV ISTÄLLET EN AVVIKELSERAPPORT på vad som ej hanns med, då måste dom lösa problemet med mer tid/folk. Håll ut, tror att det vänder till det bättre….
  Kram o tanke

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 27 av 36 på temat Det nya Samhall

Staten måste återupprätta Samhall

13 december, 2017

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare”Det tycks som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall.

Dagens Arbetes granskning av Samhall har fått ett stort medialt genomslag samtidigt som berättelser från Samhallarbetare strömmar in till redaktionen.

Våra reportage om usel arbetsmiljö, ökad press och stress stöds av mängder av vittnesbörd. Det rör sig inte om några enstaka undantag utan om en genomgripande trend. Statskontorets rapport i våras visar just detta att arbetsuppgifterna hos Samhall blivit mer fysiskt krävande och alltmer monotona. Att Samhall dessutom under de senaste tio åren anmälts över 30 gånger till Arbetsmiljöverket är milt sagt en tydlig varningssignal.

Förvandlingen från ”skyddad verkstad” till ett bemanningsföretag med vinstmaximering som ledstjärna har skett genom att statens direktiv ändrats samtidigt som det statliga stödet minskat. Samhällsuppdraget att ge psykiskt och fysiskt funktionshindrade möjlighet till meningsfulla jobb har fått konkurrens av vinstkrav och ökade krav på att slussa ut folk från Samhall till ”riktiga jobb”.

Både borgerliga och S-regeringar har skuld i detta. Redan 2001 krävde staten att Samhall skulle börja fungera som ett kommersiellt företag. De tuffa lönsamhetskraven infördes sedan under regeringen Reinfeldt 2006. Den nuvarande VD:n Monica Lingegård tillträdde 2011 och påbörjat arbetet med det hon kallar Nya Samhall. Förr handlade Samhall om tillverkning i små verkstäder. I dag är Samhall ett av landets största bemanningsföretag, stenhårt inriktat på att sälja tjänster.

”Det finns ingen rättighet att få lön från Samhall om man inte klarar att jobba”, säger VD:n Monica Lingegård i en intervju med Dagens Arbete. I all sin cynism är det ett ärligt sätt att säga att i Nya Samhall bör du vara stark för att klara att jobba. Det vi ser i vår granskning är att alltför många snarare blir sjuka av Samhall och inte klarar den ökade pressen och stressen.

Det tycks som om en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast i detta statliga bolag så till den grad att de människor som var tänkta att få en möjlighet istället slås ut. Färre människor med funktionsnedsättning klarar att jobba där och i stället blir det kommunerna som får ordna tillvaron för de arbetshandikappade.

Skyddsombud har slagit larm, fackligt aktiva har slagit larm och IF Metalls ordförande Marie Nilsson påpekar i en intervju med Dagens Arbete att arbetsmiljöfrågorna på Samhall tar märkbart mycket tid av fackförbundets ombudsmän.

”Vi känner till stora delar av utvecklingen. Vi har framfört kritik både till Monica Lingegård och ansvariga politiker kring de problem vi ser för våra medlemmar. Vi tycker att man måste göra något åt Samhall. Så här kan man inte behandla de människor som är allra skörast i samhället”, säger Nilsson.

Det är bra att facket nu höjer rösten om Samhall. Politikerna måste också agera. Vad anser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson eller näringsminister Mikael Damberg vars ansvar är de statliga bolagen? Vad säger oppositionen?

Förvandlingen, eller som Aftonbladets ledarskribent Daniels Swedin så träffande uttryckte det, detta ”systemskifte i det tysta” borde leda till en rejäl samhällsdebatt. Något har gått rejält fel i formandet av Nya Samhall. Staten måste återupprätta Samhalls samhällsuppdrag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 28 av 36 på temat Det nya Samhall

Bosse sa nej till stressen

12 december, 2017

Skrivet av

Bosse sa nej till stressen

Efter 17 år på Samhall fick Bosse nog av det uppskruvade tempot. Då skickades han hem utan lön. Lyssna på hans berättelse och dela gärna!

Publicerat av Dagens Arbete Tisdag 12 december 2017

Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen på Samhall. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

– Samhall är inte en arbetsplats där människor får rehabilitering och möjlighet att växa som människor. Det handlar bara om att pressa sig och jobba, säger Bosse.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

Bosse vaknade tidigt en morgon för snart tre år sedan. Han låg kvar en stund. Sträckte ut ben och rygg innan han rullade åt sidan och satte sig på sängkanten. Musklerna på baksidan av låren, i vaderna och i nedre delen av ryggen drog ofta ihop sig under natten.

Bosse ville komma extra tidigt till jobbet på Samhall i Nyköping. Han och en kollega skulle ut och putsa fönster på en hamburgerrestaurang.

För att känna sig trygg behöver Bosse veta vad som ska hända. Något som hänger samman med tragiska händelser i barndomen. När Bosse kom in på Samhall för 17 år sedan fick han ordning och struktur i sin tillvaro. De första åren fick han jobba i skogen och sköta sig själv.

Arbetsuppgifterna var tydliga och förväntningarna likadana dag ut och dag in. Bosse trivdes eftersom Samhall anpassade arbetsuppgifterna efter personalens förutsättningar. Men under åren förändrades företaget och gjorde en helomvändning. De skyddade verkstäderna som gjorde jobb åt svensk industri fasades ut, arbetsuppgifterna flyttade till låglöneländer. Samhall blev i stället underleverantör i tjänstesektorn – de flesta av företagets 24 000 anställda jobbar i dag med städning, lager och andra tjänster.

”Det tog hårt att bli så orättvist behandlad.”

Bosse var tidigt på plats den där morgonen när han skulle iväg och putsa fönster. Allt städmaterial var packat redan innan klockan sju. Kollegan släntrade in sent och skulle äta sin medhavda frukost innan han kunde åka. Bosse kände hur stressen började byggas upp. Han såg framför sig hur de inte skulle hinna färdigt innan hamburgerrestaurangen öppnade för kunder. Hur hela arbetsdagen skulle förskjutas. När klockan närmade sig åtta och de inte kommit iväg ännu sa Bosse till en arbetsledare att någon annan fick åka i hans ställe. Arbetsledaren svarade med att skicka hem Bosse med löneavdrag för hela dagen.

Bosse sprang upprörd iväg till omklädningsrummet för att byta om. I huvudet snurrade tankarna. Han som genom alla år alltid ställt upp för Samhall. Aldrig sagt nej. Han som klättrat på stegar för att komma åt att damma ventilationsrör och hängt ut flera våningar upp för att putsa fönster.

När Bosse kom hem lade han sig i sängen och stirrade i taket. Det gjorde han i tre dagar utan att äta ordentligt. Han gick bara upp för att gå på toaletten, dricka en kopp kaffe och få i sig en frukt. Löneavdraget gällde inte bara första dagen. Totalt fick Bosse 3 000 kronor mindre i lön den månaden.

– Sedan blev jag sjukskriven. Jag har inte jobbat en dag efter den där händelsen. Det tog hårt att bli så orättvist behandlad, säger han.

Läs mer om MIA här: Samhall vill ha effektivare medarbetare

Hela livet har han brottats med frågor och tankar om orättvisa. När Bosse var tre år hämtades han och en yngre bror i hemmet av socialen och polisen. Föräldrarna var alkoholister och tog inte hand om sina barn. Om Bosse inte sprang runt på gården så satt han ofta i trappan utanför ytterdörren.

Fosterhemsplaceringar varvades med barnhem. Någon gång på vägen skildes syskonen åt. Bosse är osäker på när, minnena från barndomen är få.

– Det sätter sig. Att som barn aldrig känna sig älskad.

Han berättar om hur han bestraffades genom att bli utslängd utan kläder på vintern, stängas in i skrubbar och i perioder var han utan mat. Bosse blev också sexuellt utnyttjad på ett av barnhemmen.

När Bosse blev hemskickad utan lön kändes lägenheten tommare än någonsin. Ingen från jobbet hörde av sig de första dagarna. Bosse var tillbaks i ett tillstånd han inte känt på många, många år. Allt för att han för en gång skull satt ner foten på jobbet. Sagt nej till stressen. Sagt nej till pressen han och många arbetskamrater känt varje dag.

Året innan hade han lånat nästan 100 000 kronor för att laga sina tänder. Lån med höga räntor. För att klara av lånekostnaden behövde han varenda krona. Med 3 000 kronor mindre hamnade han efter med räkningarna.

– Jag prioriterade hyra och mat.

Kuverten med räkningar växte på köksbordet. Bosses självförtroende var i botten. Han slutade bry sig och hamnade hos Kronofogden.

IF Metalls fackklubb på Samhall fick reda på vad som hänt och ryckte in för att hjälpa Bosse. Efter ungefär ett år insåg Samhall att man handlat felaktigt och betalade tillbaka de 3 000 kronorna.

– Då var det redan för sent. Någon ursäkt har jag heller inte fått.

”Jag känner mig som en nolla. Ett problem.”

Bosse är fortfarande sjukskriven och spiralen nedåt har fortsatt. I de stunder då han lyckats kravla sig ur sängen och leta fram telefonen har han ringt låneinstituten för att försöka få till en avbetalningsplan. Som så många andra gånger i livet fick Bosse känna sig sviken. Det fanns ingen förståelse eller vilja att hjälpa honom. I dag lever han med skuldsanering. Han får klara sig på existensminimum.

Via sjukvården har Bosse fått hjälp att träffa psykologer och kuratorer. Han har börjat lägga ett pussel. Mer och mer insett hur händelserna i barndomen påverkat hans liv som vuxen.

– Mycket föll på plats när jag fick diagnosen adhd. Nu förstår jag mig själv på ett helt nytt sätt.

Han suckar och lutar sig tillbaks i soffan med en kaffekopp i handen.

– På Samhall ska du vara 100 procent frisk i dag. Det spelar ingen roll om du har dåligt självförtroende eller har ont i rygg och axlar. Rehabilitering existerar inte. De enda jobb som finns är tunga och stressiga.

Bosse känner en stor osäkerhet för framtiden. Om han någonsin kommer att kunna hitta ett jobb som är anpassat efter hans förmåga.

– Samhall har inte gjort något för att jag ska komma tillbaka. Jag känner mig som en nolla. Ett problem.

7 kommentarer till “Bosse sa nej till stressen

 • Det är för jävligt. vet hur det är, de är nöjda så länge man ställer upp, sen är man inte värt ett dugg. Och annat jobb kan men inte få. Och höra av sig när man är sjuk, det gör de inte. De ändrar och kör över en när man har varit sjuk.

 • Samhall vill bara tjäna pengar. Och rent krasst struntar områdeschefer struntar i hur alla mår. Sopar alla problem under mattan, problemen finns inte. Och lagarna följs inte och förnekas, dom räddar sitt eget skinn o struntar i personalen. Dags att att granska dom högre cheferna.

 • Det känner man igen, jag har varit sjukskriven ganska länge nu. Har alldeles nyligen blivit av med sjukpenningen också.

 • Efter tolv år på Samhall är jag nu så sönderstressad att återgång till dem är uteslutet. Det blir rehabilitering med hjälp av bland annat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och min läkare.

 • Mycket stress och oplanerat arbete från områdeschefer. Ställer du upp hela tiden så är du bra. Man stöttar inte när det uppstår arbetsmiljöproblem som är allvarliga.

 • Man får inte säga emot och alla problem stoppas under mattan. Nästan ingen som trivs på jobbet och det görs inget åt det. Går med en klump i halsen och andra psykiska och fysiska problem på grund av dålig arbetsmiljö. Företagshälsovård får de flesta inte gå till på grund av att det kostar pengar, less på att de bara tänker på pengarna inte vi anställda. Samhall är ett företag där ingenting funkar. Bristande kommunikation, bristfälliga arbetsredskap. De styr oss anställda med järnhand och bryr sig inte om oss. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om hur dåligt allt funkar på Samhall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 29 av 36 på temat Det nya Samhall

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

12 december, 2017

Skrivet av Jonas Löfvenberg

Nya miljöer, många intryck. Det kan skapa problem för anställda på Samhall. Personer med kognitiva funktionsnedsättningar, bland annat autism och adhd, är numera den största gruppen bland Samhalls anställda.

27 procent

av Samhalls anställda har kognitiva funktionsnedsättningar. Det är den största gruppen inom Samhall.

Tatja Hirvikoski är forskare och specialist i neuropsykologi. Hon säger att anpassningen av arbetsmiljön är avgörande för att personer med nedsättningar ska kunna jobba. En dåligt anpassad miljö kan till och med leda till att en person inte kan arbeta alls.

– Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det, säger hon.

Vad krävs?

– Det måste finnas resurser och det krävs tydlighet kring arbetsuppgifter och dagens struktur, tydlighet kring det sociala och det kommunikativa. Det krävs också en arbetsledare som förstår sig på det som i talspråk ofta kallas för ”intrycksallergi”, säger Tatja Hirvikoski.

Intrycksallergi, med den mer korrekta benämningen intrycksöverkänslighet, innebär att det är svårt att sortera intryck. Det kan försvåra arbete i nya eller offentliga miljöer, och att åka kollektivt. Intrycksallergi förekommer bland personer med autism eller adhd och leder till utmattning.

Samhall satsar framför allt på att sälja tjänster som städ och varuplock där de anställda arbetar hos kunder eller i olika offentliga miljöer. Chefer på Samhall säger i en rapport från Statskontoret att det är svårare att anpassa sådana uppdrag efter de anställdas behov.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 30 av 36 på temat Det nya Samhall

”De borde erkänna att de gjort fel”

13 december, 2017

Skrivet av

Nu ger Samhall ytterligare en ny version om granatjobbet. Samtidigt går IF Metalls klubbordförande på Samhall i Nyköping ut och berättar om granatdemonteringen.

– De borde bara erkänna att de gjort fel, säger Carina Engberg.

Dagens Arbete berättade i söndags om hur Samhallanställda fick hosta och utslag av ett färgpulver som spreds när de tog isär ett stort antal militära övningsgranater.

Först sade Samhalls distriktschef att det bara var några få granater som plockats isär, emot instruktionerna. När Dagens Arbetes granskning publicerades sade huvudkontoret i Stockholm att arbetet utförts och att personalen varit nöjd. Senare tillade huvudkontoret att det är ett helt ofarligt arbete.

Det senaste beskedet från huvudkontoret är att det pågått ett ”uppstartsarbete” och att granaterna bara fanns i lokalerna under en vecka.

Dagens Arbete kan nu publicera bilder inifrån Samhall där granaterna plockats isär (tidigare bilder är tagna på skrotfirman dit granaterna skickats från Samhall i Nyköping). De nya bilderna visar demonterade granater med orange färgrester och stora lådor i vilka granatdelarna lagts. Lådorna har täckts med svart plast av personalen för att inte färgpulvret ska yra runt i lokalen.

– Jag kan bekräfta att alla uppgifter som Dagens Arbete rapporterat stämmer, säger Carina Engberg, IF Metalls klubbordförande på Samhall i Nyköping.

Carina Engberg var själv delaktig i arbetet som pågick under maj månad. Hennes arbetsuppgift var att bära fram granater till det bord i tvätteriet där isärtagningen pågick. När demonteringen var klar bar hon bort delarna till olika lådor där hon hällde ner dem.

– Jag jobbar halvtid. Då jobbet pågick var jag där på förmiddagar. Ungefär 6-7 personer satt då runt bordet och tog isär granater.

Flera har vittnat om att de fått hälsoproblem. Har du drabbats?

– Jag fick en besvärlig hosta från pulvret. När jag snöt mig blev näsduken orangefärgad. Nu ska jag kontrollera mina lungor.

Dagens Arbete har tidigare rapporterat att ett 15-tal medarbetare jobbat med granatdemonteringen. Samhalls kommunikationschef Albin Falkmer har meddelat att den siffran inte stämmer. Han skriver i ett mejl att 18 personer befunnit sig i lokalen men att de jobbat med andra arbetsuppgifter.

– Jag vet att minst 18 personer har jobbat med att ta isär granaterna. Förmodligen är det ytterligare några till, säger Carina Engberg.

Vilken granskning gjordes innan granatjobbet togs in?

– Ingen vad jag vet. Möjligen var det några chefer som provade att ta isär granaterna.

Hur länge pågick jobbet?

– Jag är lite osäker på det. Men granaterna stod här några veckor. Som jag minns det pågick arbetet från och till.

Hur många tog ni isär?

– Vi räknade inte. Men jag uppskattar att det var minst 1 000 stycken.

Du är själv IF Metalls klubbordförande och huvudskyddsombud. Varför stoppade du inte jobbet om du själv och andra i personalen mådde dåligt?

– Det blir arbetsvägran direkt om vi säger nej till arbetsuppgifter. Jag var rädd, som så många andra här.

Samhall tog isär granater

Samhall tog isär militära granater. Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när de militära granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes igång. https://da.se/2017/12/har-tog-samhall-isar-granaterna/

Publicerat av Dagens Arbete den 10 december 2017

 

En kommentar till “De borde erkänna att de gjort fel

 • Helt korrekt! Detta måste en av de sämsta dagarna för Samhall Nyköping! Det ledningen snackar om är helt enkelt inte sant och om detta är i linje med vad man kan vänta sig av ett företag där det mesta börjar luta, inte minst personalstyrkan som envist städar på, då är det illa! Hur mycket mer osanningar har då förts genom åren? Hela basen var fullkomligt medveten om dessa granater, så hur tänker chefen då om inte detta skapade oro? Istället för att pudla och kanske förstå att man behöver förutsättningar för vissa jobb, då hade detta knappt hänt, en tanke bara, men förmodligen för komplicerad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 31 av 36 på temat Det nya Samhall

Samhall vill ha effektivare med­arbetare

12 december, 2017

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

M.I.A. betyder Medarbetare i Arbete. Det är Samhalls mått på hur många anställda som krävs för att klara av en uppgift, som en person utan någon funktionsnedsättning skulle klara själv.

Samhall har gått från skyddade verkstäder till att vara en underleverantör i tjänstesektorn. Staten äger 100 procent och företaget har fått ett allt tydligare lönsamhetskrav.

Det har lett till att M. I. A. är i fokus för det som vd Monica Lingegård kallar ”Nya Samhall”.

MIA-tal 2016: 3,4

M.I.A-talet låg på 3,4 år 2016. Målet för nästa år är 2,9 och 2020 ska det vara 2,5. Genom att öka kraven och sänka M.I.A-talet blir det färre personer som ska utföra samma arbetsuppgift på samma tid.

Mål 2018: 2,9

I verksamhetsplanen poängteras att det är avgörande att detta mål nås för att företaget ska lyckas ”skapa medarbetarutveckling och samtidigt vara ekonomiskt hållbara”.

Mål 2020: 2,5. I snitt nästan en person mindre per uppdrag mot 2016.

– Mot M.I.A 2,5 – bara vi Samhallbyggare kan få detta att hända, skriver Samhalls vd Monica Lingegård i verksamhetsplanen.

Fram till 2020 hoppas hon att 6 600 nya jobb ska skapas. Företaget har 24 000 anställda och 4 865 kunder på mer än 600 orter. Samhall omsatte i fjol 7,5 miljarder kronor.

11 kommentarer till “Samhall vill ha effektivare med­arbetare

 • Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år men, ingen hänsyn visas där inte. Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 v. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har ingenting att säga till om fast det är oss det handlar om. Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre och det byts chefer jämt och ständigt. Hur i all värdens namn kan dom matcha människor till jobb när dom inte tycks veta något om personen i fråga? Jag tycker att människan i Samhall har kommit i skymundan och allt bara handlar om pengar.
  Skrivet av
  Ett huvdskyddsombud på Samhall.

 • Klimatet på samhall är inte som det varit. Jag klev in på Samhall -97, då fanns det sköterska och rehab sköttes ypperligt, men åren går och Samhalls medarbetare mår allt sämre. Inom Samhall pratas det ofta om hög sjukfrånvaro och vad beror det på? Jo arbetsmiljön har försämrats katastrofalt. Monica kräver allt mer av sina medarbetare, till slut blir det stress och ohälsa, människor mår allt sämre, riskanalys på varje påbörjat arbete? Det fuskas, många enheter påstås det att det görs men det blir en påskrift och ledning påstår att det är genomfört riskanalys (jag är själv skyddsombud på Samhall och ser och hör det mest otroliga ord på möten med skyddsskommittén).Förr var människor glada att komma till sitt jobb på Samhall men man ser allt mer hur medarbetarna stänger sig och mår dåligt, stressar och försöker ge allt de klarar av trots sina funktionshinder. Och nu kräver Monica att vi kan mer? Kroppen kan väl inte göra mer än vad den klarar av? Jag tycker att Monica ska tänka om och sätta sig in i den psykosociala arbetsmiljön vi har. Även vi har ett värde, vi har ett liv och det ska vi inte kasta bort p.g.a att Monica vill kräva mer av oss…. Jag avundas alla dessa medarbetare som kämpar trots sina krämpor. De är värda guld!

 • Vd verkar inte leva i verkligheten, och hur kan hon säga att vi anställda ska se till att hennes bizarra mål klaras av? Framtiden ser dyster ut för oss anställda, jag undrar om hon vet vad empati betyder, för med sådana mål så blir det vi anställda som får bära oket.

 • Jag sökte hjälp hos facket, flera gånger. De kunde inte göra nåt. Mådde dåligt, tänkte det kan inte bli värre, så jag sa upp mig. Det är flera som har gjort det. Pratade även med AF om problem på Samhall, men de gjorde inget heller.

 • Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
  Vdn kan sitta och snacka. Hon som inte är sjuk själv. Men sådant kan ändra sig snabbt.
  Tråkigt att det blivit så.

 • Dags att ge de som sitter kvar på från den tiden det var skyddad verkstad förtidspension eller daglig verksamhet. Det är många som behöver det. Det är klart att vissa av dem som trivs att sitta o mysa hela dagarna med lite arbete, men de mest sjuka behöver förtidspension för att de är så sjuka. Men få ut folk i daglig verksamhet i stället, det är många som ska vara där. Jag får aldrig mysa utan jag ska stressa och jobba häcken av mig på Samhall.

 • Jag tycker att det är för mycket jobb och för lite vila när man behöver. Man måste vara helt frisk om man ska jobba på samhall

 • Högsta ledning har inte koll på va deras under chefer sysslar med, de borde vara mer tuffa på vilka som de själva anställer. Att de har kompetens att ta hand om de som jobbar på Samhall. Att ta in chefer som inte kan hantera personer med olika ”handikapp” är ju verkligen en dålig kombination.

 • En annan sak är, om Samhall tar större marknader. Hur ska dom som är anställda kunna komma ut på den vanliga arbetsmarknaden? Läste att Samhall ska ge sin in i vården.

 • Samhall är nog inte vad folk tror det är längre, vi har uppdrag som ska bemannas av mindre medarbetare än om det skulle utföras av ett privat företag, detta snack om M.I.A 2.5 är ju enbart en ren och skär lögn, M.I.A räknas ut genom att dom uppskattar vad en fullt frisk person skulle ha för tidsåtgång på det specifika objektet, sen lägger man på 1 1/2 timme för att kompensera den eventuella funktionsnedsättningen medarbetaren har. Eller så räknar man ut att där det går åt 1 fullt arbetsför människa så ska det i stället vara 2.5 personer anställda av samhall. Detta låter väl toppen tycker många säkert , men på flertalet objekt så är inte detta sanningen alls.
  Säg att du ska te.x städa en matvarubutik och du har 2 timmar på dig att utföra jobbet, då ska en fullt frisk person städa samma butik på under 30 minuter.. låter detta troligt i någons öron ? när det tar 40 minuter att enbart köra runt med skurmaskinen, som knappast går fortare hur frisk personen bakom än känner sig, Sanningen är att säljarna på samhall räknar så lågt att affärerna inte är lönsamma från första början, utan för att det hela ska se så bra ut så presenters i stället fantasi tider som ingen människa klarar av med eller utan handikapp, vilket får till följd att förstalinjen cheferna måste ”överbemanna” objektet , vilket då får till följd att det ser ut i systemet som det sitter en massa samhallare och inget gör, när dom i själva verket är ute på något felräknat objekt. ledningen ser dessa ”sittare” och beordrar då samma säljare som redan satt oss i skiten att sälja in än mer uppdrag så att dessa ”stolsnötare som inte finns” kommer i arbete. Nu vet jag att det inte ser exakt lika ut i hela landet, men på dom enheter jag besökt så är detta mer en regel än ett undantag.
  Sen kan kompetensen på dessa förstalinjechefer starkt i ifrågasättas, många har ingen aning om vad samhall utför eller hur man hanterar personer med funktionsnedsättningar vilket jag personligen tycker är det värsta.
  Chefernas dagar går i stora drag ut på att åka på möten i olika delar av distriktet och där träffa andra chefer, det är video möten mm,mm där det diskuteras hur vi ska få ner sjuktalen, sänka M.I.A och andra besparings åtgärder.
  Samtidigt får medarbetarna slita än värre för att täcka upp dom som inte klarar av det uppskruvade tempot utan ger upp och sjukskriver sig.

  Har många gånger stött på chefer där jag varit fullt övertygad om att det varit en anvisad från arbetsförmedlingen jag pratat med och ingen chef, utan dom verkar leva i det blå och tror att när man nu blivit chef på samhall så sitter man runt någon lägereld sjunger kumbaja och spelar på läpparna, kan vara det som gör att en förstalinjechef på samhall inte blir så långvarig på den posten utan slutar rätt kvickt i stället.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 32 av 36 på temat Det nya Samhall

”Man måste göra nåt åt Samhall”

11 december, 2017

IF Metalls ordförande Marie Nilsson säger att hon sett Samhall förändras på ett negativt sätt. ”Det är inte längre en arbetsplats för dem som har ett stort behov av stöd”, säger hon.

– Jag tycket det är fruktansvärt tragiskt att Samhall har blivit en sådan arbetsplats som i stället för att skydda och hjälpa människor är som vilket vinstdrivande företag som helst. Det är inte längre en arbetsplats för dem som har ett stort behov av stöd, säger hon.

Hon välkomnar att Samhall – där IF Metall har mer än 6000 medlemmar – granskas, men är samtidigt inte så förvånad över vad som framkommit i DA:s avslöjande.

– Vi känner till stora delar av utvecklingen. Vi har framfört kritik både till Monica Lingegård och ansvariga politiker kring de problem vi ser för våra medlemmar. Vi tycker att man måste göra något åt Samhall. Så här kan man inte behandla de människor som är allra skörast i samhället, säger hon.

Marie Nilsson berättar att arbetsmiljöfrågorna på Samhall tar märkbart mycket tid av förbundets ombudsmän. Utöver lokala ansträngningar så har LO en central arbetsmiljögrupp där förbund med medlemmar som jobbar på Samhall ingår.

Marie Nilsson säger även att förändringen av Samhall över tid är tydlig.

– När vi skulle få till ett kollektivavtal för Samhall i höstas så fick vi faktiskt lägga ett varsel för första gången någonsin. Det tycker jag också är ett tecken på att det är som vilken verksamhet som helst nu.

Magnus Pettersson är förbundsordförande på Fastighetsanställdas förbund, som har 5000 medlemmar på Samhall. Han säger att han blev förbannad när han läste DA:s avslöjande.

– Tyvärr är det här ingen nyhet för vår del. Vi har många ombudsmän och medlemmar som vittnat om den allt sämre arbetsmiljön på Samhall. Det ställs större krav på individen nu än vad det gjordes tidigare.

Han berättar att facket har märkt att Samhall är väldigt aggressivt i sin marknadsföring, framför allt i städbranschen.

– Det är inte så att våra medlemmar på Samhall har en lugnare tillvaro än anställda på andra företag.

 Vad tycker du om Monica Lingegårds reaktioner på det som framkommit?

– Jag vet inte vilken värld hon lever i. Hon ser tydligen inte den verklighet som vår medlemmar ser. Och vi har ganska många vittnesmål.

Magnus Pettersson säger att han tycker att avkastningskraven på Samhall skickar fel signaler.

– Samhall kan inte drivas som vilket företag som helst. Samhall ska ta hand om personer som har någon typ av funktionsnedsättning och som inte kommer in på den vanliga arbetsmarknaden.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att man bör tillsätta en utredning som granskar varför vissa typer av uppdrag hamnar hos Samhall.

– Trycket som uppstår för att man vill ha in uppdrag leder kanske ibland till att man tummar på arbetsmiljöreglerna, säger han.

Han säger att LO är varma anhängare av idén med Samhall och att det ska skapas meningsfulla arbetsuppgifter till företagets anställda.

– Men vi är lika angelägna om att man alltid följer de regler som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Det är extra viktigt att man tar hänsyn till arbetsmiljön om många av de som ska jobba i företaget har med sig olika funktionsnedsättningar.

 

 

 

2 kommentarer till “Man måste göra nåt åt Samhall

 • Samhall struntar i oss totalt, oss som är där är där för en anledning. Jag själv har sådant smärta i kroppen. Då ibland måste man resa sej osv, men genast kommer små bossarna ledningen har satt till och då får man höra att har du ont har du inte här att göra. Hemskickad sen och dessutom ska man slåss mot försäkringskassan för att få sjukpenning … Samhall hade kunnat vara ett toppen företag om dom rensat i ledningen till ett positivt jobb och verklighet. Som det är nu är det många av oss som lider. De säger att man sätter rätt man på rätt plats. Nej så fungerar det inte i heller. Den som fjäskar mest får fina jobb, det är sanningen det. ??

 • Vi är många ombudsmän som kan vittna om hur människor far illa på Samhall. Många av våra medlemmar mår dåligt både på grund av den fysiska och den psykiska arbetsmiljön. Idag ska människorna anpassas till arbetet snarare än tvärtom. Dags att göra något!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 33 av 36 på temat Det nya Samhall

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

10 december, 2017

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Många kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

Samhall bildades för att ge människor med psykiska eller fysiska funktionshinder möjlighet att få meningsfulla jobb. Bolaget ägs till 100 procent av svenska staten och har ett tydligt samhällsuppdrag.

Men samhällsuppdraget har på senare tid fått konkurrens av ökade lönsamhetskrav och krav på att en viss andel av de anställda ska gå vidare till vanliga jobb. Dessutom har anslagen minskats. Statens ersättning har inte inflationsuppräknats sedan 2009. Samhall har gått från att vara en ”skyddad verkstad” till att i dag vara ett bemanningsföretag stenhårt inriktat på att sälja tjänster. Till ett pris av ökad press och sämre arbetsmiljö för de anställda.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om hur funktionshindrade på Samhall sorterade skräp vid livsfarliga maskiner. Vår granskning 2009 ledde till rejäl debatt. ”Samhalluppropet” tog fart och ledningen lovade bättring.

Nu kan vi återigen avslöja att Samhallarbetare sorterar skrot i usel arbetsmiljö på en anläggning i Oxelösund. Det handlar om manuell elektronikåtervinning utomhus. Bilderna och berättelserna talar för sig själva.

– Cheferna säger att man ska gå hem och sjukskriva sig om man inte klarar jobbet, berättar en Samhallarbetare.

Samhalls chefer skyller på ”kunden”, det vill säga på återvinningsföretaget. Det håller inte. Samhall ska värna de mest utsatta i samhället och måste ta ansvar för sina anställdas arbetsmiljö.

Vår granskning avslöjar också att Samhallarbetare skruvat isär militära granater. Ut kom ett orange pulver. I lokaler där ventilationen var under all kritik. Många fick hosta och personer med astma var tvungna att gå därifrån.

Dagens Arbetes egen reporter kan vittna om att pulvret fastnade överallt på honom och att klådan på handen satt kvar länge trots noggrann handtvätt. I flera månader svävade personalen i ovisshet om vad det var för pulver.

Samhallchefen Yvonne Westman hävdar att de inte haft något uppdrag att plocka isär granater men att medarbetare öppnade några helt emot instruktionen.

Ord står mot ord. Men faktum är att granaterna fanns där. Vi har bilder på mängder av isärskruvade granater.

Många skyddsombud kan vittna om enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta. Det som var tänkt som en möjlighet för de mest utsatta tycks ha utvecklats till ett modernt slaveri.

Det är djupt ovärdigt.

13 kommentarer till “Djupt ovärdigt, Nya Samhall

 • Ingen vågar säga något eftersom Samhalls HR sagt att om man inte är nöjd så ska de hjälpa en ut så fort som möjligt plus att säger man något som Samhall inte gillar på tex Facebook kan man få sparken.

 • Var med om uppbyggnaden av Samhall. Då produktion av produkter var det mest passande arbete åt våra anställda.
  Sen gick man över till Service jobb och nu skrothantering.
  en Tyvärr nedåtgående spiral för Samhall. Och från starten fanns det inget krav på vinst + – noll resultat var kravet. Skäms på er i Ledningen av Samhall.

 • Höga siffror med sjukskriven personal talar väl ändå sitt tydliga språk. Varför gör inte F-kassan en utredning på detta? Efter 15 år lämnade jag Samhall. Fick ett kanonjobb som gruppledare. Mår mycket bättre idag än jag någonsin gjort.

 • Instämmer helt. Har dock inte jobbat så länge på Samhall. Man ställer upp för att få uppdrag klara fast man ont ständig smärta men får iget tillbaka, och minsta lilla man yttrar sig om att man har ont så tittar cheferna/gruppchefer sätt på en och säger man ifrån och frågar om lättare uppdrag den dagen så kan man bli hem skickad istället. För då anser dem att man inte klarar av något.

 • Samhall har även uppdrag hos ett känt internet företag. Där man har hand om en del av lager arbetet men mest plock och paketering. Där minsta object väger runt ett par gram men där mesta väger runt 23kg. Men det som säljs mycket av kontorspapper 5×500 som väger runt 12kg. Och företag som lägger beställningar köper oftast inte 1 utan flera och dem packas 2 i en kartong. Och de blir många tynga lyft om dagen/vecka

 • Jag blir ledsen och besviken när jag läser allt detta om Samhall. Sättet man väljer att vinkla det hela på är uselt! Jag vet att Samhall varje dag krigar för sina medarbetare och för att dem ska få komma till jobbet och känna gemenskap och meningsfullhet. Jag vet att Samhall avslutar affärer med kunder som inte delar samma människosyn och har ett nedvärderande sätt. Jag vet också att Samhall är otroligt måna om sina medarbetare och att cheferna gör sitt yttersta för att få hela karusellen att gå runt! Jag vet att en stor andel faktiskt trivs på sitt jobb och vad är mer utvecklande än att kunna ta klivet ut på arbetsmarknaden när man är klar på Samhall? Samhall är ett fantastiskt företag och otroligt olikt så många andra i olika avseenden, man kan inte göra alla nöjda men jag tycker vi ska vara fruktansvärt nöjda över vart vi är idag!

 • Tack Julia, du är rätt ensam om dina tankar om Samhall här och jag hoppas Du har det bra där du jobbar, eller chefar, vad vet jag. Däremot kan du väl inte säga emot fakta eller tala för Samhalls arbetare, för detta är ingen fantasi som skrivs här utan vanliga människors upplevelse av en arbetsdag som blir mer och mer omöjlig att klara och det kan inte vara Samhalls mening! Jag har elva år på samma ställe och om du går in på aleasamhall.blogg.se kan du själv få en uppfattning om hur vi har haft det! Om du kommer någonstans med hjälp av din kommentar, eller om det rent av fungerar där du är, så kan jag bara gratulera dig. Gott Nytt År!

 • Som två exempel kan man nämna olika uppdrag i en liten men väldigt vacker sydöstsvensk stad. Det första handlar om de som städar en stormarknad. De börjar tidigt på morgonen. Mycket städ, högt tempo. Sedan ska de städa två andra butiker och trapphus i två helt olika områden. Efter en snabb lunch tillbaka till stormarknaden och fortsätta städa för att efter nio timmar gå hem.
  Det andra handlar om lokalvård hos en statlig myndighet. Varje städare har i genomsnitt tre byggnader att städa per dag och det kan bli snärjigt. I synnerhet när man hotas med förflyttning om driftledaren hittar det minsta dammkorn…

 • Inget företag för handikappade.Tänker inte på oss anställda.
  Folk går till jobbet och mår dåligt.Mycket jobb lite personal.
  Dåligt med arbetsverktyg och maskiner ska utföra jobben ändå
  Driftledarna förstår inte varför det infördes ,klagar bara och är oftast vanliga arbetare utan kompetens för de det ska utföra precis som cheferna tänker ej på individerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 34 av 36 på temat Det nya Samhall

Samhall byter fot om granaterna

11 december, 2017

Skrivet av

Samhalls vd hävdar att man gjort en noggrann granskning innan jobbet med militära övningsgranater togs in. Företagets distriktschef säger däremot att jobbet aldrig utförts och skyller på personalen.

Vad är det för granater?

En 40 millimeters övningsgranat som skjuts från en tillsats som monteras under pipan på en automatkarbin.

Övningsgranaten är fylld med ett dammande färgpulver som markerar var den träffat vid nedslag.

Granaten drivs av en krutladdning. På de granater som Samhalls anställda plockade
isär var krutladdningen redan bortplockad.

Berätta din historia!

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12. Eller använd vår tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

Samhall förmedlar flera olika versioner efter Dagens Arbetes granskning av granatdemonteringen i Nyköping och elektronikåtervinningen i Oxelösund.

När Dagens Arbete konfronterade distriktschefen Yvonne Westman i en intervju på plats i Nyköping i höstas sa hon att Samhall inte haft något uppdrag där de plockat isär granater.

– Det var några medarbetare som öppnade några granater, emot instruktionen, sa Yvonne Westman.

Varje låda innehöll flera tusen granater, runt 15 olika Samhallarbetare jobbade med demonteringen i maj. Dagens Arbete har bilder som visar den halva låda med granater som tagits isär. Efter någon vecka stoppades arbetet.

I helgen intervjuades Samhalls vd Monica Lingegård i SVT:s Rapport. Då meddelade bolaget att granatarbete utförts och att personalen varit nöjd.

När det gäller elektronikåtervinningen har Samhalls vd Monica Lingegård sagt till Dagens Arbete att bolaget inte längre sysslar med den typen av återvinningsjobb längre.

I SVT:s Rapport i helgen sa Monica Lingegård:

– Det ser ju skrämmande ut men jag vågar påstå att om det här inte är ett bra jobb, då kommer vi att avsluta det.

I en skriftlig kommentar meddelande bolaget också:

”Efter att ha tittat närmare på dessa arbetsplatser så ser vi att en grundlig uppdragsgranskning utan anmärkningar har gjorts tillsammans med både kunden och facklig organisation. Medarbetarna är också nöjda med arbetsuppgifterna. Därför ser vi ingen anledning till att vidta ytterligare åtgärder.”

Igår kväll skickades ett pressmeddelande ut från Samhall där bolaget skriver:

”Arbetet med att demontera granaterna är ett helt ofarligt arbete. Enheterna är självklart desarmerade och det handlar om enkel hantering av metallskrot.”

Senare ändrade Samhall i sitt pressmeddelande. De kallar nu övningsgranaterna för  ”ofarliga färgmarkörer.” De skriver också att de ”vid den initiala analysen av om Samhall skulle ta sig an arbetet med demontering av dessa färgmarkörer utsöndrades ett pulver. Då valde Samhall att inte arbeta vidare med enheterna samt skicka tillbaka dem till kunden. Pulvret var helt ofarligt enligt både kemisk expertis och företagshälsovård.”

Enligt DA:s granskning gjordes dock inga mätningar i rummet där granaterna togs isär.Först den 13 juni, efter att jobbet avslutats, skickades färgpulver från granaterna till ett laboratorium för analys. Den 29 september kom svaret som visade att pulvret innehölls stora mängder zink som inte bedömdes som hälsofarligt. Men personalen som fått hälsoproblem som hosta och utslag gick och oroade sig i flera månader.

– Personligen skulle jag ha en mask på mig om jag tog isär de där. Jag skulle inte rekommendera någon att andas in pulvret eftersom det dammar så mycket är lättflyktigt, säger Per Arvidsson på Försvarets materielverk, en av världens främsta experter på eldhandvapen och ammunition.

6 kommentarer till “Samhall byter fot om granaterna

 • SAMHALL! Det är otroligt vad det går snabbt att tappa fotfästet och verklighetsförankringen och framförallt samvete om man är chef på Samhall, att man bara skall producera vinster utan (att som det verkar,) bry sig det minsta om hur man når vinsterna.

 • Min förhoppning vore att Samhall går i ledet för bättre arbetsmiljö, man blir besviken att dom aldrig lär sig. Har själv varit anställd på Samhall, och även som huvudskyddsombud.

 • Jag vet precis hur detta gick till och att höga chefer har olika versioner om detta jobb är inte konstigt alls, det kallas moral! Jag lossade granaterna, jag jobbade med dom och jag fick utslag av pulvret, arbetet stoppades, trots protester från affärschefen, granaterna lastades och dammet städades bort från tvättstugan! Så gick det till, allt annat är ljug och vi är många vittnen till hela denna soppa!

 • Arbetsmiljöfrågan är jätteviktig för hälsans skull, framförallt för säkerheten. Superviktigt för en sig själv och alla kollegor i hela huset✌️

 • Det är faktiskt regeringen som i slutändan har ansvaret för Samhall, men ändå låter man företaget med Lingegård i spetsen leka med människors hälsa och funktionshinder! Skrämmande! Detta är ju inget nytt. Det behövs kontroll före och inte när det larmas i media vad jobben innebär för hälsan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 35 av 36 på temat Det nya Samhall

”Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt”

11 december, 2017

Skrivet av

Samhalls vd Monica Lingegård betonar i en stor intervju med DA att företaget måste ha en hållbar ekonomi och att man jobbar intensivt för en bra arbetsmiljö. Men: ”Klart det finns medarbetare som kommer i kläm”.

Så stort är  Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

(Detta är en intervju som gjordes för en månad sedan, inför pressläggningen av nya numret av Dagens Arbete, som också innehåller svar om granaterna från Samhalls distriktschef. Monica Lingegårds svar i SvT på söndagen kan du se här.)

Hur skulle du beskriva Samhalls utveckling från de skyddade verkstäderna till hur det ser ut i dag?

– Vi har klarat av att göra det med respekt. Vi har skolat om industriarbetare till alltifrån lokalvård, sömmerskor, truckförare och gjort det med omsorg och respekt för individen.

Har kraven på Samhalls anställda förändrats under utvecklingen mot ett tjänsteföretag?

– Det är en annan typ av verksamhet i dag. Det är inte uttalat att vi har andra eller högre krav på våra medarbetare. När vi hade de skyddade verkstäderna kunde vi ta in medarbetare i någon typ av förvaring. Det som är viktigt i dag är att om du är på Samhall så måste du ha någon typ av arbetsförmåga.

Finns det uppdrag som Samhall inte ska ta?

– Absolut. Det finns miljöer som är direkt olämpliga. Att ta in ett uppdrag som vi inte kan leverera på blir resursslöseri och ineffektivt.

Har du några exempel?

– Det har jag kanske. Men vi har ganska god koll. Vi avslutar uppdrag när det inte känns bra.

Händer det ofta?

– Nej, det gör det faktiskt inte.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om Samhallpersonal som gjorde sorteringsjobb i återvinningsindustrin. Hur ser det ut i dag?

– I veckan så åkte vi förbi en stor återvinningscentral som vi jobbade med för tio år sedan och då sa vår marknadsdirektör att det där har vi lämnat. När man tittar så förstår man att där ska vi inte vara.

– Vi har uppdrag där vi tar emot mobiltelefoner. Det är någon form av återvinning och returhantering. Men de stora sorteringscentralerna där det kommer in sopor, där är vi inte i dag.

– Vi har lagt en väldigt tydlig tillväxtstrategi. Där är inte just den här lite ruffigare återvinningsindustrin med som en tillväxtbransch hos oss.

Vad innebär tillväxtstrategin för personalen?

– Klart det finns medarbetare som kommer i kläm, som hamnar med arbetsuppgifter som inte passar. Jag hoppas att vi fångar de sakerna och agerar på det.

Samhallanställda som vi pratat med klagar på att stressen och pressen har ökat. Hur ser du på det?

– Man ska vara lyhörd. När vi stängt fabriker hamnar folk i omställning som kan innebära stress. När vi mäter så är stressen störst hos den kategori som inte har tillräckligt att göra.

– Vi behöver bli bättre på daglig styrning. Skulle jag kritisera oss så finns det mycket kvar att göra utifrån planering, schema och arbetsledning. Det jobbar vi hårt med.

Personer vi pratat med säger att om de säger nej till arbetsuppgifter så uppmanas de att sjukskriva sig. Hur ser du på det?

– Jag vill bestämt hävda att det aldrig har hänt. Så funkar det inte.

– Vi är duktiga på att låta folk pröva olika yrken och arbetsuppgifter. Vi förväntar oss att medarbetare gör sitt yttersta för att det ska fungera. Precis som andra företag så har vi medarbetare som inte är beredda att göra det som krävs.

– Det finns ingen rättighet att få lön från Samhall om man inte klarar att jobba.

Vilket arbetsmiljöansvar har ni för er personal som är ute på kunduppdrag?

– Vi gör skyddsronder och inför alla uppdrag så gör vi regelrätta analyser. Jag vågar påstå att det alltid görs. Vi har en nära dialog med våra fackliga för att säkerställa att vi har en god arbetsmiljö även när vi är ute hos kund.

Ett skyddsombud i Göteborg har skrivit ett öppet brev där han kritiserar arbetsmiljön. Ligger det något i kritiken?

– Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt, för så är det inte. Medarbetare kan uppfatta stora utmaningar. I vårt uppdrag ligger det att utmana människor i att testa, våga och kliva utanför sin komfortabla zon. Låta folk prova på olika saker.

Om man inte klarar av att jobba hela dagen?

– Då har man inte heller lön för hela dagen, då är man kanske sjukskriven deltid.

– Vårt uppdrag är tydligt. Har man lön heltid så ska man också klara av att vara på arbetsplatsen heltid.

Statens vinstkrav, hur påverkar det era anställda?

– Det som är viktigt för mig och Samhall är att vi har en hållbar ekonomi. Plus och minus ska gå ihop. Det viktiga är att vi erbjuder utvecklande jobb och har en hållbar ekonomi.

En kommentar till “Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt

 • ”Personer vi pratat med säger att om de säger nej till arbetsuppgifter så uppmanas de att sjukskriva sig. Hur ser du på det?

  – Jag vill bestämt hävda att det aldrig har hänt. Så funkar det inte.”

  Väldigt konstigt då jag själv fått de orden till mig av HR i Göteborg, vilket jag även kan bevisa då det finns en ljudupptagning av just det mötet!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 36 av 36 på temat Det nya Samhall

”Det ser ju skrämmande ut”

10 december, 2017

Skrivet av

Samhalls vd Monica Lingegård säger i en intervju med SVT:s Rapport att hon kommer att agera på och följa upp Dagens Arbetes uppgifter om elektronikåtervinning och granatdemontering på Samhall.

– För mig är det viktigt att följa upp vad det är för uppdrag och i den mån vi ser att det inte är en relevant arbetsmiljö, så kommer vi att agera. Jag kommer att följa upp det, säger hon till SVT.

Tidigare har Monica Lingegård sagt till Dagens Arbete att Samhall inte gör den typen av jobb:

– I veckan åkte vi förbi en stor återvinningscentral som vi jobbade med för tio år sedan och då sa vår marknadsdirektör att det där har vi lämnat. När man tittar så förstår man att där ska vi inte vara, har hon sagt.

När SVT visar Dagens Arbetes bilder från elektroniksortering säger Monica Lingegård:

– Det ser ju skrämmande ut men jag vågar påstå att om det här inte är ett bra jobb, då kommer vi att avsluta det, säger hon.

Monica Lingegård kommenterar även de stigande sjuktalen där hon menar att sjuktalen sjunkit det senaste året.

– All fakta som vi tittar på, som vår egen medarbetarundersökning, visar tydligt att medarbetarnöjdheten aldrig någonsin varit bättre än just nu, säger Monica Lindegård.

Några timmar efter SVT:s intervju kommer nya besked angående elskrotsorteringen och granathanteringen:

Efter att ha tittat närmare på dessa arbetsplatser så ser vi att en grundlig uppdragsgranskning utan anmärkningar har gjorts tillsammans med både kunden och facklig organisation. Medarbetarna är också nöjda med arbetsuppgifterna. Därför ser vi ingen anledning till att vidta ytterligare åtgärder.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.