Industriarbetarnas tidning

Pappers avtal klart

6 februari, 1997

Skrivet av

230 kronor mer i månaden, ett lokalt utrymme på 1,1 procent – men ingen kortning av arbetstiden. Så ser Pappers nya, ettåriga avtal ut.-Vi får göra en tillfällig reträtt i arbetstidsfrågan, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge, som i övrigt är nöjd med uppgörelsen.Det var sent i natt som medlarduon Lars Gunnar Albåge och Rune Larson gav Pappers och arbetsgivarna inom Arbio ett slutbud att säga ja eller nej till, ett bud som båda parter nu accepterat.För Pappers innebär avtalet att alla medlemmar garanteras 230 kronor mer i månaden från den 1 januari i år. Löneökningarna utgår i kronor och inte i procent, vilket varit en mycket viktig principfråga för Pappers.Därutöver finns ett lokalt utrymme på 1,1 procent att förhandla vidare om, utan några stupstocksregler.Någon arbetstidsförkortning blev det däremot inte.-Vi har gjort en mycket kraftig eftergift, när vi backade på arbetstiden, säger Sune Ekbåge. Det är den största besvikelsen med avtalet, men arbetsgivarna har varit kategoriska i frågan. Däremot klarar vi reallönerna för medlemmarna.Ekbåge menar att Pappers tagit sitt ansvar och att diskussionerna varit många och långa inom förhandlingsdelegationen.-Nivån och den korta avtalsperioden gjorde att vi till sist kunde säga ja. Nu ser jag framför mig en samordning på LO-sidan och att vi tillsammans med tjänstemännen kan driva frågan om arbetstiden vidare nästa år.Förhandlingsombudsman Lennart Olovsson, menar precis som Ekbåge att den reallöneökning som avtalet ger, bevarar köpkraften hos medlemmarna.-Utlägget i kronor innebär också en utjämning till de lågavlönades fördel.Gunilla Andersson,ordförande avd 54 Skärblacka, tycker att avtalet är det bästa som gick att få efter förutsättningarna.-Det finns nog många på min arbetsplats som tycker att vi skulle tagit strid för kortare arbetstid. Lokalt är detsvårt att komma fram i frågan och det krävs att det händer något på central nivå.Bengt Rogerstam, ordförande i avdelning 9 Värö, säger att arbetstidens längd varit en stor fråga på Värö Bruk sedan de två extra semesterdagarna försvann för några år sen.-Nån gång måste vi börja ta ner arbetstiden, även om det var omöjligt i år.Om avtalet i stort säger han precis som Gunilla Andersson att det var det bästa Pappers kunde få som förhandlingsläget utvecklat sig.-Det är bra med ett kort avtal och om inflationen kan hållas nere, ger löneökningarna ett reallöneskydd. Det är definitivt ett ansvarsfullt avtal.Roger Karlsson, ordförande i avd 36 Skoghall, är inte lika nöjd. – Orsaken till mitt missnöje är den uteblivna arbetstidsförkortningen. Jag har personligen drivit kravet länge, likaså min avdelning.-Lönenivån ser jag som acceptabel utifrån vad förra avtalet gav och skogsindustrins allmänna läge. Plus att vi fick ett kort avtal.Ulf Strömbäck, ordförande avdelning 165 Karlsborg, menar även han att avtalet var det bästa man kunde få i nuläget-Läget för pappersindustrin och konjunkturen är inte heller sådant att vi kan göra den bästa uppgörelsen. Jag har varit med ett tag och vet att det kan gå lite upp och ner. -Vi kommer igen om arbetstiden. Det behövs en EU-anpassning. Varför ska inte våra medlemmar få lika villkor som ute i Europa i övrigt?Lars-Göran Johansson, ordförande avd 111 Grycksbo, menar att nya avtalet inte är nåt ”skitavtal”, men kanske inte riktigt vad han hoppats på.-Vi har haft en bra uppställning i arbetstidsfrågan och jag tror att den frågan varit viktigare hos oss än på andra arbetsplatser. Vi får komma igen nästa år.Ivar Frohm, vice ordförande i avdelning 15 Iggesund, menar att det viktigaste trots allt varit att klara medlemmarnas köpkraft och hans bedömning är att nya avtalet gör det.-När det sen gäller arbetstiden finns det ett enormt tryck bland medlemmarna för en arbetstidförkortning, men det kändes redan från början att det kravet skulle bli svårt att klara hem.Om svårigheten att korta arbetstiden inom pappersindustrin vittnar den mångåriga kampen om betald ledighet på nyårsafton, som gick igenom för alla medlemmar så sent som 1996.-Mot den bakgrunden kanske man kan se problemen i årets avtalsrörelse, menar Ivar Frohm.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.