Industriarbetarnas tidning

Dags för kortare arbetstid

28 april, 1997

Skrivet av ULF THORGREN

Arbetstiden ska kortas. Det skriver två Göran, statsminister Persson och metallordförande Johnsson, i en debattartikel i Aftonbladet i dag.Arbetstiden bör kortas i avtal, tycker de två, men ”om det skulle visa sig omöjligt att komma fram avtalsvägen så kommer opinionen för kortare arbetsdagar att driva fram en lagstiftning”.I debattartikeln är författarna eniga om att kortare arbetstid går att kombinera med ökad driftstid, inte bara i industrin utan också inom vård, omsorg och skola.”Nu är rätt tid att träffa avtal om kortare arbetstid. Går det inte nu – när går det då?” frågar Johnsson och Persson retoriskt i debattartikeln.Göran Johnsson säger till Dagens Arbete att han är mycket nöjd med att Göran Persson nu tagit klar ställning till en arbetstidsförkortning. ”Det är en rejäl sak att föra fram och att kämpa för”, säger Metall-ordföranden.1995 fick Metall igenom 20 timmars förkortad årsarbetstid. Metalls nästa mål är en förkortning med ytterligare 80 timmar till100.Persson och Johnsson tar i debattartikeln inte ställning till den omdebatterade frågan: ger kortare arbetstid flera jobb. Däremot tror de att det blir låg inflation och ökad produktivitet den närmaste tiden. Och då kan ”lönerörelserna förskjutas till andra frågor än rena lönefrågor”. Kortare arbetstid kan vara ”en bra väg att ta ut ökad välfärd”, har statsministern och metallordföranden enats om.Göran Johnsson säger till Dagens Arbete att han är övertygad om att det kommer allt flera krav på lagstiftning om kortare arbetstid, om frågan inte kan lösas i avtal.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.