Industriarbetarnas tidning

SKF i Kina tecknar kollektivavtal

18 juni, 1997

Skrivet av

SKF har tecknat kollektivavtal med sina anställda i en fabrik utanför Beijing. Av alla andra utländska företag som är verksamma i Kina är det hittills bara Volkswagen som tecknat kollektivavtal.SKF-avtalet rglerar förhandlingsordning, anställningsförhållanden, löner och semestrar för 700 arbetare i Nankou i närheten av Beijing. Fabriken tillverkar lager för järnvägarna och är en joint-venture mellan SKF och ett kinesiskt företag.”I stort ser avtalet ut ungefär som det vi har i Sverige”, säger Lennart Alverå, metallklubbens ordförande i Göteborg och ledamot av koncernstyrelsen.Är det du som tryckt på för att få ett avtal tillstånd i Kina?”Vi diskuterar alltid med företaget att teckna kollektivavtal. Det är en del av SKF-kulturen att avtal tecknas när man etablerar sig i ett nytt land. Företaget ser en fördel i att ha en part att tala med.”Inga problem med de kinesiska myndigheterna?”Nej, den nya lagstiftningen tillåter att lokala avtal träffas”.Först Volkswagen, sedan SKF. Tror du på ett genombrott för kollektivavtalet på kinesisk arbetsmarknad nu?”Vi inbillar oss inte att kunna förändra Kina från Göteborg. Men om vi kan påverka lite grann i rätt riktning är det bra. Se på Sydafrika där svenska Metall gjorde ett viktig insats. Vi stöttade det fackliga arbetet och det gav resultat. Man måste börja någonstans och hoppas att det blir ringar på vattnet.”En annan som gläds åt SKFs Kina-avtal är Metalls internationelle sekreterare Bengt Jakobsson, som ett flertal gånger besökt de svenskägda företagen i landet.”Det är viktigt att kollektivavtal träffas på svenskägda företag i Kina. Då kan vi också få till stånd en facklig verksamhet värd namnet”.I dag organiseras de kinesiska arbetarna i den statskontrollerade landsorganisationen ACTFU som har 110 miljoner medlemmar. Metallfacket är med sina 20 miljoner anslutna ett av de största enskilda förbunden.I Kina finns de flesta större verkstadsföretag. Sandvik var för fyra år sedan först ut med ett helsvenskt dotterföretag för produktion av coromant-verktyg. Annars är joint-venture – samarbete med en inhemsk partner – den vanligaste formen. ABB har exempelvis cirka 15 joint-ventures i landet för tillverkning av transformatorer.Andra företag som under senare år har etablerat sig i Kina är Ericsson (mobiltelefoni), Volvo (bussar), Electrolux (dammsugare), Atlas Copco (kompressorer, bergborrar mm) och Tetra Laval (separatorer, förpackningsmaterial). SKF har förutom Nankou-fabriken en liten nystartad helägd fabrik med ett 30-tal anställda som gör lager för bilindustrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.