Industriarbetarnas tidning

SKF i Kina tecknar kollektivavtal

18 juni, 1997

Skrivet av

SKF har tecknat kollektivavtal med sina anställda i en fabrik utanför Beijing. Av alla andra utländska företag som är verksamma i Kina är det hittills bara Volkswagen som tecknat kollektivavtal.SKF-avtalet rglerar förhandlingsordning, anställningsförhållanden, löner och semestrar för 700 arbetare i Nankou i närheten av Beijing. Fabriken tillverkar lager för järnvägarna och är en joint-venture mellan SKF och ett kinesiskt företag.”I stort ser avtalet ut ungefär som det vi har i Sverige”, säger Lennart Alverå, metallklubbens ordförande i Göteborg och ledamot av koncernstyrelsen.Är det du som tryckt på för att få ett avtal tillstånd i Kina?”Vi diskuterar alltid med företaget att teckna kollektivavtal. Det är en del av SKF-kulturen att avtal tecknas när man etablerar sig i ett nytt land. Företaget ser en fördel i att ha en part att tala med.”Inga problem med de kinesiska myndigheterna?”Nej, den nya lagstiftningen tillåter att lokala avtal träffas”.Först Volkswagen, sedan SKF. Tror du på ett genombrott för kollektivavtalet på kinesisk arbetsmarknad nu?”Vi inbillar oss inte att kunna förändra Kina från Göteborg. Men om vi kan påverka lite grann i rätt riktning är det bra. Se på Sydafrika där svenska Metall gjorde ett viktig insats. Vi stöttade det fackliga arbetet och det gav resultat. Man måste börja någonstans och hoppas att det blir ringar på vattnet.”En annan som gläds åt SKFs Kina-avtal är Metalls internationelle sekreterare Bengt Jakobsson, som ett flertal gånger besökt de svenskägda företagen i landet.”Det är viktigt att kollektivavtal träffas på svenskägda företag i Kina. Då kan vi också få till stånd en facklig verksamhet värd namnet”.I dag organiseras de kinesiska arbetarna i den statskontrollerade landsorganisationen ACTFU som har 110 miljoner medlemmar. Metallfacket är med sina 20 miljoner anslutna ett av de största enskilda förbunden.I Kina finns de flesta större verkstadsföretag. Sandvik var för fyra år sedan först ut med ett helsvenskt dotterföretag för produktion av coromant-verktyg. Annars är joint-venture – samarbete med en inhemsk partner – den vanligaste formen. ABB har exempelvis cirka 15 joint-ventures i landet för tillverkning av transformatorer.Andra företag som under senare år har etablerat sig i Kina är Ericsson (mobiltelefoni), Volvo (bussar), Electrolux (dammsugare), Atlas Copco (kompressorer, bergborrar mm) och Tetra Laval (separatorer, förpackningsmaterial). SKF har förutom Nankou-fabriken en liten nystartad helägd fabrik med ett 30-tal anställda som gör lager för bilindustrin.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.