Industriarbetarnas tidning

LO med i global protestmarsch

12 november, 1997

Skrivet av ELISABET HOFF

Både LO och TCO kommer att gå med i The Global March Against Child Labour som startar från Indien, Sydafrika och Brasilien i februari nästa år.Marschen går till fots samt per buss och tåg. Över tre hundra hundra organisationer från hela världen är engagerade. Från till exempel Indien deltar 54 organisationer på olika sätt. Längs vägen kommer en rad lokala aktiviteter att äga rum.Syftet är att väcka uppmärksamhet om barnarbete inför den konferens som ILO, International Labour Organisiation, kommer att hålla i Geneve i juni 1998. Konferensen väntas anta en ny starkare ILO-konvention om barnarbete.I maj anländer marschen till Europa och Norden. Avslutningen sker i Genève samtidigt som ILO-konferensen börjar. (ILO representerar både arbetstagare och arbetsgivare).Initiativet kommer från South Asian Coalition On Child Servitude och Textilarbetarinternationalen. Kampanjens huvudkontor finns i Delhi, Indien.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.