Industriarbetarnas tidning

Lökken lovordar Pappers avtal

8 januari, 1998

”Pappers avtal är bra eftersom det ligger inom den ram på 3,5 procent som LO enades om i höstas. Det är också bra att förbundet fick igenom en arbetstidsförkortning, trots arbetsgivarsidans kompakta motståndet.”Det säger Industrifackets ordförande Arne Lökken i en kommentar till Pappers nya avtal. Han tror att Industrifackets förhandlingar, som börjar nästa vecka, kan mynna ut i liknande avtal.Pappers avtal blir förmodligen stilbildande inom industrin, alltså även för kemiavtalet som står på tur inom Industrifackets avtalsområden. Förhandlingarna mellan Industrifacket och Almega börjar i nästa vecka och ska, enligt industrins samarbetsavtal, resultera i ett nytt avtal senast den 31 januari. Mellan 6 och 7 000 industriarbetare jobbar i den kemiska industrin. Det är en bransch som på många sätt liknar pappersindustrin. Lönerna är, jämfört med andra branscher inom Industrifacket, relativt höga. Arbetsförhållandena och villkoren ligger nära pappersindustrin. Är Pappers avtal ett bra avtal? frågade Dagens Arbete Industrifackets ordförande Arne Lökken:”Det låter kanske dåligt. Nivån på löneökningarna är nog den lägsta på länge. Men samtidigt är inflationen lägre än på länge. Avtalet ligger nära LOs krav som vi ställt oss bakom. På det sättet är det bra.”Kan Industrifackets medlemmar förvänta sig något liknande? ”Ja, det kan man nog tänka sig. Men vi har flera områden där lönerna och villkoren är betydligt sämre än inom Pappers industrier. På de områdena bör nivån bli något högre.””Det är positivt att avtalet ger en stor del av löneökningen generellt, det vill säga att alla får ett påslag. Arbetstidsförkortningen är också bra, trots att den är för liten. Pappers har slagits hårt för principen. Det var ju ett kompakt motstånd från arbetsgivarsidan. Det är också positivt att man lyckades följa industrins samarbetsavtal. Avtalet träffades bara fyra dagar efter att det gamla löpt ut!”Hur ser du på avtalets skrivning om att de anställda kan välja mellan att få ut arbetstidsförkortningen i tid eller pengar? ”Det är knepigt. Det får inte bli så att endast de som tjänar mest har råd att ta ut kortare arbetstid. Jag tycker att en arbetstidsförkortning ska vara en arbetstidsförkortning. Man ska inte kunna byta bort den mot pengar.”Efter kemiavtalet står Industrifackets största avtal, det allokemiska, på tur. Enligt industrins samarbetsavtal ska avtalskraven presenteras och förhandlingar påbörjas senast tre månader före den sista april då det gamla avtalet löper ut. Sedan väntar förhandlingar om nya avtal inom tekoindustrin och tvätteribranschen, bland andra.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.