Industriarbetarnas tidning

Verkstadsförhandlingar skjuts upp

12 februari, 1998

Skrivet av

Verkstadsförhandlingarna återupptas först på söndag (980215), inte i fredag som planerat. Anledningen är att medlarna, Lars-Gunnar Albåge och Rune Larsson, blir färdiga med en ny avtalsskiss.”Det finns ingen mening att kalla samman förhandlingsdelegationerna innan vi fått skissen”, säger Anders Ferbe, pressombudsman på Metall. I stället kommer vissa kansliöverläggningar att äga rum under fredag och lördag.Den förra skissen som medlarduon presenterade fick tummen ner av Metall, som ansåg den vara för arbetsgivarvänlig. Framför allt när det gäller nyckelfrågorna löner, arbetstider och avtalets disposivitet.Parallellt med verkstadsförhandlingarna pågår förhandlingar om ett nytt avtal inom stålindustrin. Där träffas parterna åter på onsdag (980218). Här är största hindret hur man ska beräkna den kommande löneglidningen. Arbetsgivarsidan befarar en hög löneglidning och pekar vad som hänt under den gångna avtalsperioden.Parterna kommer under de närmaste dagarna att gå igenom vad som ligger bakom de senaste årens lokala löneökningar inom stålindustrin.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.