Industriarbetarnas tidning

Avesta-Sheffield i Avesta varslar

10 mars, 1998

Skrivet av

Avesta-Sheffield i Avesta varslar120 anställda, varav 70 metallarbetare, om uppsägning. ”Vi får höra att nu vill de ha ut någonting av alla pengar de har satsat, då får vi ta smällen”, säger Sören Aspgren, metallklubbens ordförande.Aspgren tror att pensioneringar kan bli utvägen. Många är i åldrarna 55-60 år. Men jobben försvinner.”Det är just det som är det stora bekymret”.Efter semestern i fjol satte sig företaget och facken och diskuterade en ny organisation. Företaget sa då att personalen på ett par års sikt skulle behöva minska med cirka 90 personer. Dessutom skulle 60 entreprenörer bli överflödiga.Den personal som skulle bli kvar skulle utbildas för att kunna ta på sig fler arbetsuppgifter. Men omställningen kommer nu snabbare, och den blir större. Fler måste gå.”Det kommer aldrig att fungera”, tror Sören Aspgren. ”Folk är inte förberedda på att ta på sig mer arbetsuppgifter i administration och underhåll. Sånt tar tid”.Idag har Avesta-Sheffield tusen anställda i det som förr hette Avesta järnverk, 700 av dem är metallare. Under hela 90-talet har personalen minskat. 1990 sa företaget upp 275 anställda, några år senare var det dags för 240 personer att lämna järnverket.Avesta-Sheffields anläggning i Avesta står inte inför någon kris. Tvärtom, den går mycket bra. Stålverket producerar idag nästan tre gånger så mycket som i början av 90-talet. Miljardsatsningen på det nya steckelverket har varit mycket lyckad – den budgeterade produktionen uppgick till 350 000 ton. Men steckelverket är idag upptaktat till hela 900 000 ton – med samma personal.”Vi har infört flödesgrupper och kommit mycket långt när det gäller att ta ansvar ute i produktionen. Om man minskar personalen så här drastiskt riskerar man att förstöra den organisation vi byggt upp och som varit så framgångsrik”, befarar Sören Aspgren.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.