Industriarbetarnas tidning

Avesta-Sheffield i Avesta varslar

10 mars, 1998

Skrivet av

Avesta-Sheffield i Avesta varslar120 anställda, varav 70 metallarbetare, om uppsägning. ”Vi får höra att nu vill de ha ut någonting av alla pengar de har satsat, då får vi ta smällen”, säger Sören Aspgren, metallklubbens ordförande.Aspgren tror att pensioneringar kan bli utvägen. Många är i åldrarna 55-60 år. Men jobben försvinner.”Det är just det som är det stora bekymret”.Efter semestern i fjol satte sig företaget och facken och diskuterade en ny organisation. Företaget sa då att personalen på ett par års sikt skulle behöva minska med cirka 90 personer. Dessutom skulle 60 entreprenörer bli överflödiga.Den personal som skulle bli kvar skulle utbildas för att kunna ta på sig fler arbetsuppgifter. Men omställningen kommer nu snabbare, och den blir större. Fler måste gå.”Det kommer aldrig att fungera”, tror Sören Aspgren. ”Folk är inte förberedda på att ta på sig mer arbetsuppgifter i administration och underhåll. Sånt tar tid”.Idag har Avesta-Sheffield tusen anställda i det som förr hette Avesta järnverk, 700 av dem är metallare. Under hela 90-talet har personalen minskat. 1990 sa företaget upp 275 anställda, några år senare var det dags för 240 personer att lämna järnverket.Avesta-Sheffields anläggning i Avesta står inte inför någon kris. Tvärtom, den går mycket bra. Stålverket producerar idag nästan tre gånger så mycket som i början av 90-talet. Miljardsatsningen på det nya steckelverket har varit mycket lyckad – den budgeterade produktionen uppgick till 350 000 ton. Men steckelverket är idag upptaktat till hela 900 000 ton – med samma personal.”Vi har infört flödesgrupper och kommit mycket långt när det gäller att ta ansvar ute i produktionen. Om man minskar personalen så här drastiskt riskerar man att förstöra den organisation vi byggt upp och som varit så framgångsrik”, befarar Sören Aspgren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.