Industriarbetarnas tidning

ABB bildar nytt bolag för underhåll

21 april, 1998

Skrivet av

ABB bildar ett nytt bolag för att kunna ta över underhållsarbetet på pappersbruken runt om i landet. Det nya bolaget ska heta ABB Service Pappersunderhåll AB och vd blir Jan Skopal,40.Det är den låsta situationen i småländska Silverdalens bruk utanför Hultsfred som tvingat fram det nya bolaget. Här har ABB Service AB under lång tid agerat för att ta över underhållsarbetet.I det anställningskontrakt ABB Service erbjöd underhållsarbetarna, utgick man från att de i fortsättningen skulle gå på Metalls avtal. Detta reagerade Pappers starkt emot. När sen Metalls vice ordförande, Stig Marklund, i en intervju i Dagens Arbete slog fast att det var Pappers som hade avtalsrätten i Silverdalen, punkterade han helt kravet från ABB. Underhållsarbetarna skulle tillhöra Pappers även om det Modo-ägda bruket lade ut underhållet på entreprenad.”När vi nu förstått att Pappers och Metall är helt överens, har vi tagit fram en lösning som passar för situationen”, säger ABB Service Pappersunderhålls nyblivne vd Jan Skopal. Redan tidigare, i sin roll som affärsutvecklare inom ABB Service, sade han apropå Silverdalen ”att ABB inte hade några principer att skydda”, och att det mycket väl ”kunde bli ett avtal med Pappers i slutänden”. Vilket det av allt att döma nu ser ut att bli.Det nya ABB-bolaget har sökt medlemsskap i Arbio och är i full färd med att sondera möjligheterna att ta över underhållet vid flera andra bruk. ”Silverdalen är vår första anhalt. Vilka de andra är vill jag inte avslöja”, säger Jan Skopal.”Om man ska gå den här vägen är ett separat bolag en bättre lösning ur organisationssynpunkt”, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge. ”Medlemmarna har också fått en renare och tydligare valmöjlighet mot tidigare.”För ABB blir nu, enligt Jan Skopal, nästa steg i Silverdalen att skriva ett hängavtal med Pappers lokalt. Han säger sig vara nöjd att kunna erbjuda underhållsarbetarna samma villkor som de haft tidigare och fastslår att det inte finns någon ambition från ABBs sida att ”plocka av folk pengar”. Detta mot bakgrund av att många på underhållet pekat på stora försämringar i sina villkor vid en övergång till ABB och ett metallavtal.Pappers å sin sida hävdar att nästa steg inte alls är något hängavtal.”Det är att fråga medlemmarna om de vill gå över med sin anställning till ABB”, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge. ”Om en majoritet vill det, först då kan vi gå in och hävda medlemmarnas intresse.”Även om frågan kring organisationstillhörigheten är undanröjd, menar Ekbåge att den stora frågeställningen kvarstår. Gynnas en utläggning av underhållet på entreprenad brukets överlevnad på sikt? ”Det handlar inte enbart om underhållet utan om hela Silverdalen. Bruket sätter sig i en beroendeställning till ABB. Vad händer den dag de vill ta tillbaka underhållet eller byta entreprenör?”, undrar Ekbåge. Han pekar också på praktiska problem med två olika lokala arbetsgivare som t ex dubbla lokala förhandlingar. Närmast kommer Pappers ombudsman Runar Hagman att ha ett nytt möte med underhållsarbetarna på Silverdalens bruk den 5 maj. Då kommer alla frågor kring en övergång ventilleras utifrån de nya förutsättningarnaOavsett vad som händer har dock ABB med det nya bolaget fått en plattform att växa vidare på underhållssidan inom Pappers område. Och planer finns för bolag även på andra områden, t ex Livs. Men än har som sagt underhållsarbetarna själva ännu sagt sitt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.