Industriarbetarnas tidning

’Upp till kamp för högre a-kassa’

27 oktober, 1998

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Facken måste kämpa för att höja a-kassans maxersättning och slå vakt om arbetslöshetsförsäkringen.Det kräver tidningen Byggnadsarbetaren som i en ledare i det senaste numret kallar maxersättningen för ”skammens tak”.Dagens Arbete har i flera artiklar beskrivit hur allt färre arbetslösa får ut 80 procent av sin lön i a-kassa eftersom den maximala dagersättningen, det så kallade taket, inte höjts sedan 1993.Det här är ett problem som nu uppmärksammas av allt fler. Dock inte av LO och fackförbunden, menar ledarskribenten i Byggnadsarbetaren som är kritisk till att facken hellre kämpar för högre bidrag till andra grupper.Försämringen av a-kassan kallas ”smygande och förrädisk”. Men nu har försämringen gått så långt att anställda erbjuds privata och individuella arbetslöshetsförsäkringar. Och det kanske äntligen får facken att vakna, hoppas ledarskribenten.1993 fick en genomsnittlig arbetslös byggnadsarbetare ut 78,3 procent av sin lön i a-kassa. Eftersom taket legat fast sedan dess får han i dag bara ut 67,8 procent i a-kassa. Trots det har regeringen i årets budget inga planer på att höja maxersättningen i a-kassan. Men samtidigt räknar den med att lönerna ska höjas med 13 procent fram till år 2001.Om utvecklingen fortsätter får den arbetslösa byggnadsarbetaren år 2002 därför ut mindre än 60 procent av sin lön i a-kassa. Det här måste stoppas, menar ledarskribenten och skriver att ”Få frågor förtjänar att komma högre på den fackliga dagordningen än att slå vakt om a-kassan och att förhindra att taket trycker ner ersättningsnivån.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.