Industriarbetarnas tidning

Folksam-LO god tvåa i pensionsvalet

18 januari, 1999

Skrivet av ELISABET HOFF

AMF Pension tog som väntat hem den största potten i det första avtalspensionsvalet för privatanställda LO-medlemmar. Nästan 60 procent, eller 540 000 personer, kommer att få sina avtalspensionspengar placerade i AMF Pensions traditionella pensionsförsäkring i år. Det visar AMF Centralens sammanräkning som blev klar på måndagen. God tvåa blev Folksam-LO Fondförsäkring som valts av nästan 140 000 personer. I kronor räknat betyder det 500 miljoner att förvalta. – Det betraktar vi som en stor framgång för företaget, säger Bernt Magnusson, vd för Folksam-LO Fondförsäkring. Bernt Magnusson medger att hösten varit nervös. Inte förrän i december kom valet igång ordentligt. — I början av hösten visade mätningarna på tio procent för oss. Men ju fler som gjorde ett aktivt val desto mer steg den siffran. Resultatet nu stämmer med våra förväntningar den sista tiden, säger Bernt Magnusson. Av de 915 000 valblanketter som skickats ut har 550 000, eller 60 procent, skickats tillbaka i tid till AMF Centralen. Av dem hade 31,5 procent kryssat för AMF Pension som förvaltare. 30 procent valde Folksam-LO Fondförsäkring, 13 procent Föreningssparbankens fonder och 11 procent AMF Fondförsäkring. De 40 procent som inte skickat in sina blanketter får sin avtalspension automatiskt placerad i AMF Pensions traditionella pensionsförsäkring. Avtalspensionen motsvarar två procent av lönesumman. Höstens val omfattade alla privatanställda LO-medlemmar över 28 år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.