Industriarbetarnas tidning

Allt fler kvinnor jobbar fackligt

12 maj, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Det blir allt fler kvinnor som tar över inom fackförbunden. Kvinnornas andel av de totalt 300 000 fackliga poster som finns inom LO-förbunden har ökat dramatiskt, från 27 till 41 procent på fem år.
– Äntligen börjar jämställdhetsarbetet ge resultat. ”Gubbarnas LO” finns inte mera, säger en glad Ingalill Landqvist-Westh, tredje ordförande i LO.

Andelen kvinnliga medlemmar inom LO ligger stadigt på 46 procent. Men det har varit männen som jobbat fackligt och har suttit som skyddsombud, kontaktombud eller i klubb- och avdelningsstyrelser. Nu har kvinnorna börjat ta över. Ingalill Landqvist Westh anser dock att det finns mycket kvar att göra.

– Andelen ombudsmän och kvinnor inom förbundens ledningar ligger långt efter. Likaså ökar snarare löneskillnaderna, men inte inom LO-förbunden utan mellan arbetare och övriga, säger Ingalill Landqvist Westh.

Kvinnorna har även fått sällskap av ungdomarna. Andelen yngre fackligt aktiva, under 29 år, både män och kvinnor, har samtidigt ökat, från 14 till 19 procent. Även bland de yngre medlemmarna är det kvinnorna som blivit fackligt aktiva, från ynka fyra procent 1993 till 11 procent i dag.

Trenden har förutsättningar att hålla i sig. En stor grupp ungdomar är nämligen intresserade av att ta på sig fackliga uppdrag, om de blir tillfrågade, medan andelen intresserade äldre män har minskat.

Totalt sju av tio inom LO-förbunden uppger att de är fackligt intresserade. Men det är de äldre som går på fackets möten. Totalt har andelen LO-medlemmar på möten minskat från 42 till 37 procent på tio år. Ungdomarna tar i stället kontakt direkt med en facklig förtroendeman när något dyker upp.

– Det betyder att det är väldigt viktigt att det finns många fackligt förtroendevalda på arbetsplatserna, anser Ingalill Landqvist-Westh.

Siffrorna finns i utredaren Sven Nelanders senaste LO-rapport Röster om facket och jobbet.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.