Industriarbetarnas tidning

’Ändra försäkringskassans regler’

29 maj, 1999

Många metallare går miste om sjukpenning på grund av utlåtande från försäkringskassans förtroendeläkare. Ställ därför krav på försäkringskassan att de ändrar sina regler så att läkaren måste träffa patienten innan han gör sin bedömning. Det beslutade Metalls kongress i dag.
Motionen röstades igenom trots att den saknade stöd från förbundsstyrelsen.

– Den här motionen innebär att man skjuter på budbäraren, sa Stig Marklund i Metalls förbundsstyrelse. Problemet är de ändrade reglerna, inte läkarna. Han menade att det till syvende och sist är socialförsäkringsnämnden som avgör om en skada är orsakad av arbetet och hur stor den är.

En av de talare som talade för motionen, med ett ändringsförslag, var Lena Hedberg, klubbordförande på Brink SAB i Trollhättan. Hon berättade om en maskinreparatör som halkade på en oljefläck. Han fick diskbråck och blev sängliggande under en längre tid. Hans skada underkändes dock som arbetsskada, trots att läkaren aldrig träffat honom personligen. Först efter sex års brevskrivande och överklagande fick reparatören beskedet att skadan godkänts som arbetsskada med en funktionsnedsättning på fem procent.

– Det får inte gå till på det här sättet. Medlemmarna har ofta intyg från olika specialistläkare som de träffat. Men om förtroendeläkaren bedömer saken på ett annat sätt är det hans syn som gäller. Kropp och själ hänger ihop. Det är när man träffar en människa som man ser hur personen mår.

En annan motion som väckte diskussion på Metalls kongress var Göteborgsavdelningens förslag att undersöka möjligheten att förbättra medlemmarnas rättsskydd.

– Många av Metalls medlemmar kan inte driva ärenden och har inte ens råd med kostnaden för rådgivning, sa Björn Sölvesvall från Göteborgsavdelningen. Han pekade på orättvisan i det rådande systemet med höga advokatarvoden och begränsade möjligheter att få rättshjälp från staten.

Stig Marklund från förbundsstyrelsen höll inte med. Han pekade på den rättshjälp som redan finns, möjligheten för Metalls medlemmar att få hjälp med tvister som rör det som händer på arbetsplatsen.

– Vi hamnar i ett moras. Skilsmässoprocesser, vårdnadstvister, tvister runt husköp och fastigheter… Vi kan glömma diskussionen om medlemsavgiften om vi ska börja betala för det här också.

Kongressen gick på förbundsstyrelsens linje. Förslaget om att undersöka ett bredare rättsskydd fick inget stöd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?